Кои са най-ефикасните храни против стареене?
Най-ефикасните храни против стареене са храните, богати на витамини, минерали, антиоксиданти, полезни мазнини, фибри, белтъчини и вода. Редовната консумация на тези храни поддържа кожата здрава и еластична, забавя посивяването на косата, понижава образуването на бръчки, подобрява мозъчната дейност, подпомага работата на сърцето и понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и рак.
Стареенето е необратим процес, който е заложен във всяко едно живо същество. То се изразява в понижен здравословен статус и повишен риск от развитие на хронични заболявания, като алцхаймер, остеопороза, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и рак.
Основният виновник е оксидативният стрес на тялото, причинен от свободните радикали. Свободните радикали са вид реактивни молекули, които се произвеждат в човешкото тяло вследствие на метаболитните процеси и въздействието на токсините от околната среда.
За съжаление, няма как да върнем стрелките на времето назад, но определено можем да ги забавим. Как? – Чрез здравословен начин на живот и правилно хранене.
Никога не е твърде късно или твърде рано да започнем да водим един по-здравословен начин на живот и здравословно хранене. Много от факторите, свързани със стареенето, започват да се формират от ранна възраст. Затова е препоръчително да направим промени колкото е възможно по-рано, за да се радваме на крепко здраве до дълбоки старини.
35 от най-здравословните храни на планетата
Какво се случва в тялото ни с напредването на възрастта?
- Деленето на клетките намалява
- Костите изтъняват и стават по-чупливи
- Хрущялът отслабва
- Мускулите намаляват и отслабват
- Сърдечната стена става по-дебела и неефективна
- Аортата се втвърдява и губи еластичността си
- В кръвоносните съдове се натрупва плака
- Функцията на храносмилателната система отслабва
- Броят на клетките в нервната система намалява
- Зрението отслабва
- Кожата изтънява и губи еластичността си
- Косата побелява и спира да расте
- Нивото на свободните радикали в тялото се увеличава
- Функцията на органите отслабва
- Кръвното налягане се повишава
- Действието на много хормони намалява
Храни, които забавят процесите на стареене
- Пълнозърнести храни
- Бобови храни
- Плодове
- Зеленчуци
- Мляко
- Яйца
- Риба
- Ядки
- Семена
- Вода
Храни, които водят до преждевременно състаряване
- Захарни изделия
- Солени изделия
- Сладкарски изделия
- Пържени храни
- Преработени меса
- Газирани напитки
- Тестени изделия
- Консерванти и оцветители
- Наситени мазнини
- Трансмазнини
- Рафинирана захар
- Сол
- Алкохол
10 от най-вредните храни в България
Начин на живот, който забавя процесите на стареене
- Здравословно хранене
- Здравословно тегло
- Пълноценен сън
- Физическа активност
- Социални контакти
- Интимна връзка
- Мозъчна активност
- Добра лична хигиена
Какво е здравословно тегло и как да го измерим?
Начин на живот, който води до преждевременно състаряване
- Обездвижване
- Нездравословно хранене
- Алкохол
- Тютюнопушене
- Стрес
- Непълноценен сън
- Лоша хигиена
- Липса на социални контакти
Хранителни вещества, които забавят процесите на стареене
Витамини
- Витамин А
- Витамин С
- Витамин Е
- Витамин D
- Витамин К
Минерали
- Цинк
- Селен
- Калций
- Магнезий
Антиоксиданти
- Каротеноиди
- Полифеноли
Мазнини
- Омега-3 мастни киселини
- Омега-6 мастни киселини
- Омега-9 мастни киселини
Въглехидрати
- Разтворими фибри
- Неразтворими фибри
Белтъчини
- Есенциални аминокиселини
Кои са основните градивни компоненти на храната?
Ползи от храните против стареене
- Подсилват костната система
- Подсилват мускулната система
- Подобряват мозъчната функция
- Подобряват зрението
- Подобряват храносмилателната система
- Подобряват здравината и еластичността на кожата
- Забавят побеляването на косата
- Борят свободните радикали
- Понижават риска от развитие на сърдечни болести
- Понижават риска от развитие на диабет тип 2
- Понижават риска от развитие на рак
25 от най-ефикасните храни против стареене
Нека сега разгледаме 25 от най-ефикасните храни против стареене. Прибавяйте в менюто си тези храни често, за да се радвате на дълъг и пълноценен живот.
1. Авокадо
Авокадото е уникален плод, който изразява мощни антиоксидантни, противовъзпалителни, имуностимулиращи и противосъстаряващи свойства. Този плод е богат на витамините А, С, Е и К, каротеноиди и мононенаситени омега-9 мастни киселини.
Уникалната комбинация от полезни хранителни вещества, нарежда авокадото сред едни от най-ефикасните храни против стареене. Старайте се то да присъства на трапезата Ви често, като го прибавяте към закуската си, различни ястия, салати или смутита.
Полезни свойства на авокадото
- Понижава нивата на лошия холестерол (LDL)
- Подсилва имунната система
- Допринася за еластичността и здравината на кожата
- Понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
- Подсилва мозъчната дейност
- Понижава риска от развитие на диабет тип 2
5 доказани здравословни ползи от авокадото
2. Боровинки
Боровинките са едни от най-полезните плодове на планетата. Тези природни резервоари на полезни хранителни вещества са особено богати на витамин С, както и на полифенола антоцианин, на който дължат характерния си цвят.
Антоцианините са вид флавоноиди, които спадат към семейството на полифенолите. Те изразяват мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и противосъстаряващи свойства.
Редовната консумация на боровинки подобрява мозъчната дейност, предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето и намалява загубата на колаген.
Полезни свойства на боровинките
- Подобряват мозъчната функция
- Забавят посивяването на косата
- Подсилват имунната система
- Намаляват загубата на колаген
- Предпазват кожата от UV лъчите
- Понижават образуването на бръчки
3. Яйца
Яйцата представляват една изключително полезна храна, чиято консумация носи редица здравословни ползи. Яйцата са богати на витамини, минерали, антиоксиданти, полезни мазнини и завършени белтъчини.
Яйчният жълтък е богат на каротеноида бета-каротин, който е прекурсор на витамин А, както и на лутеин и зеаксантин. Витамин А е особено полезен за очите, тъй като понижава риска от развитие на катаракта и други очни болести, свързани с напредването на възрастта.
Завършените белтъчини от своя страна, допринасят за образуването и поддържането на здрава мускулната система. Консумацията на храни, богати на белтъчини, е от особено значение против стареенето, тъй като с напредването на възрастта мускулната тъкан намалява значително.
Полезни свойства на яйцата
- Подсилват мускулната система
- Подобряват зрението
- Понижават риска от образуване на катаракта
- Подсилват имунната система
- Повишават производството на колаген
- Допринасят за цялостното поддържане на тъканите и органите
13 от най-полезните храни за здрави очи
4. Бадеми
Бадемите, както и повечето ядки, са богати на витамини, минерали и фибри. Сред множеството полезни хранителни вещества, които съдържат бадемите, с особена важност против процесите на стареене се нарежда витамин Е.
Витамин Е е мастноразтворим витамин, който изразява мощни антиоксидантни свойства. Редовната консумация на бадеми поддържа кожата здрава и еластична, подобрява мозъчната дейност, забавя побеляването на косата и предпазва тялото от вредното въздействие на свободните радикали.
Полезни свойства на бадемите
- Поддържат кожата здрава и еластична
- Предпазват тялото от свободните радикали
- Понижават риска от развитие на алцхаймер
- Подобряват мисловната функция
- Забавят побеляването на косата
- Подсилват имунната система
- Подобряват храносмилателната и отделителната система
5. Нар
Здравословните свойства на нара са добре познати от векове. Този уникален плод е особено богат на витамин С и пуникалагин. Пуникалагинът е вид полифенол, който изразява мощни антиоксидантни, противоракови и противосъстаряващи свойства.
Редица изследвания доказват, че редовната консумация на нар може да забави процесите на стареене. Нара предпазва от загубата на колаген в кожата, бори свободните радикали в тялото, понижава риска от развитие на ракови болести и допринася за здравето на костната система.
Консумирайте нара цял или във вид на сок. Много от полезните вещества в нара се намират в семките, така че не ги изхвърляйте, а ги приемайте заедно с плода.
Полезни свойства на нара
- Намалява загубата на колаген
- Допринася за здрава и еластична кожа
- Понижава риска от образуване на рак
- Предпазва тялото от действието на свободните радикали
- Подпомага деленето на клетките и клетъчните процеси
Топ 10 на храните с най-високо съдържание на витамин С
6. Броколи
Броколите са изключително полезна храна, богата на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Тези дарове на природата се нареждат сред едни от най-ефикасните храни против стареене именно поради високото си съдържание на фибри, витамините С и К, минерала калций и каротеноида лутеин.
Много интересно при броколите е тяхното съдържание на никотинамид мононуклеотид (НМН). НМН е вид молекула (форма на витамин В3), която подобрява функциите на клетките, промотира производството на енергия и е наричана от мнозина “молекулата на дълголетието”.
Редовната консумация на броколи е свързана с редица здравословни ползи. Приема на броколи подобрява функцията на храносмилателната и отделителната система, повишава здравината на костите, подобрява функцията на очите, поддържа кожата здрава и промотира производството на колаген.
Полезни свойства на броколите
- Заздравява костите
- Подсилва имунната система
- Предпазва тялото от свободните радикали
- Подобрява функцията на стомашно-чревния тракт
- Подобрява зрението
- Подсилва мускулната система
- Подобрява функцията на кожата
- Подобрява функцията на клетките
Как да поддържаме костите си здрави и силни?
7. Червени чушки
Червените чушки са богати на витамин С и каротеноиди. Каротеноидите са растителни пигменти, които изразяват мощни антиоксидантни свойства. Те дават жълтия, червения и оранжевия цвят на много плодове и зеленчуци.
Консумацията на червени чушки подсилва имунната система, подобрява функцията на очите, предпазва кожата от вредната ултравиолетова слънчева светлина и подпомага тялото в борбата срещу токсините.
Полезни свойства на червените чушки
- Подсилват имунната система
- Подобряват функцията на очите
- Предпазват кожата от UV лъчите
- Подобряват еластичността и здравината на кожата
- Забавят побеляването на косата
- Подпомагат тялото в борбата срещу свободните радикали
8. Овесени ядки
Овесените ядки са особено полезна храна, чиято консумация понижава лошия холестерол, подобрява функцията на храносмилателната и отделителната система, както и понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и рак на дебелото черво.
Овесените ядки са богати на разтворими фибри, наречени бета-глюкани. Приема на този вид фибри е свързан с редица здравословни ползи, в това число и забавянето на процесите на стареене.
Доказано е още, че овесените ядки промотират производството на серотонин в мозъка. Серотонинът е вид невротрансмитер, известен още като хормона на щастието.
Полезни свойства на овесените ядки
- Понижават нивата на лишия холестерол (LDL)
- Повишават нивата на добрия холестерол (HDL)
- Подобряват мозъчната дейност
- Подобряват функцията на храносмилателната и отделителната система
- Понижават риска от сърдечно-съдови заболявания
- Понижават риска от развитие на рак на дебелото черво
- Понижават риска от развитие на диабет тип 2
Закуска от овесени ядки, мляко, ябълка, орехи и канела
9. Сьомга
Сьомгата е една от най-полезните храни на планетата. Тя е представител на мазните риби, които са богати на незаменимите омега-3 мастни киселини. Освен това, сьомгата е добър източник на завършени белтъчини, витамини, минерали и антиоксиданти.
Сьомгата е особено богата на астаксантин, на който дължи характерния си цвят. Астаксантинът е вид каротеноид, който изразява мощни антиоксидантни, имуностимулиращи и противосъстаряващи свойства.
Консумацията на сьомга е свързана с редица здравословни ползи, като подобрена мозъчна функция, понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, рак и преждевременно състаряване.
За най-добри здравословни резултати, изберете диво уловената сьомга.
Полезни свойства на сьомгата
- Понижава лошия холестерол (LDL)
- Повишава добрия холестерол (HDL)
- Подобрява функцията на мозъка
- Подпомага работата на сърцето
- Стимулира имунната система
- Понижава риска от сърдечно-съдови заболявания
- Понижава риска от развитие на рак
20 от най-полезните храни за здраво сърце
10. Черен шоколад
За радост на мнозина, черният шоколад се нарежда сред най-ефикасните храни против стареене. Той е богат на флавоноли – вид флавоноиди, които се характеризират с мощни антиоксидантни и противосъстаряващи свойства.
Консумацията на черен шоколад е свързана с понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, понижен оксидативен стрес и подобрена еластичност на кожата.
За най-добри резултати, изберете черен шоколад, чието съдържание на какао е минимум 70%.
Полезни свойства на черения шоколад
- Подобрява здравината и еластичността на кожата
- Предпазва кожата от вредните UV лъчи
- Бори свободните радикали
- Понижава риска от сърдечни болести
- Подобрява мозъчната функция
7 храни, които ще подобрят мозъчната Ви дейност
11. Зелен чай
Здравословните ползи на зеления чай са добре познати от векове. Неговата родина е Индия, където първоначално той е бил използван с лечебни цели. Богатото съдържание на антиоксиданти нарежда зеления чай сред едни от най-ефикасните храни против стареене.
Тази популярна напитка е изключително богата на катехини. Катехините са вид флавоноиди, които са добре известни с мощните си антиоксидантни, противоракови и противосъстаряващи свойства.
Редовната консумация на зелен чай забавя процесите на стареене и понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.
Полезни свойства на зеления чай
- Детоксикира тялото
- Унищожава свободните радикали
- Стимулира имунната система
- Понижава риска от развитие на сърдечни болести
- Понижава риска от развитие на рак
- Понижава нивата на холестерол
- Промотира горенето на мазнините
- Подобрява еластичността на кожата
5 от най-ефикасните чайове за отслабване
12. Зехтин
Зехтинът е богат на мононенаситени омега-9 мастни киселини, витамините Е и К, както и на мощни антиоксиданти. Редовният прием на зехтин предпазва тялото от оксидативен стрес, подобрява работата на клетките и води до понижен риск от развитие на сърдечни болести, диабет тип 2 и рак.
Не случайно, зехтинът е една от основните храни в средиземноморската диета. Доказано е, че хората, които следват този вид диета, са с най-нисък процент на ракови и сърдечно-съдови заболявания и с най-висока продължителност на живота.
За най-добри резултати, изберете екстра върджин зехтин, който е добит чрез студено пресоване. Използвайте зехтина предимно в сурово състояние, като го прибавяте към салати или ястия. Избягвайте да готвите или пържите с него.
Полезни свойства на зехтина
- Понижава нивата на холестерол
- Бори свободните радикали
- Подобрява функцията на кожата
- Понижава нивата на възпаление в тялото
- Понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
- Понижава риска от развитие на диабет тип 2
- Понижава риска от развитие на рак
- Подсилва костната система
- Подобрява функцията на мозъка
Какво представлява средиземноморската диета?
13. Сусамени семена
Семената от сусам представляват една изключително полезна храна, богата на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Тяхното високо съдържание на ненаситени мазнини, калций, магнезий и фосфор, ги нарежда, с право, сред най-полезните храни против стареене.
Редовната консумация на сусамени семена, както и на ленено семе, конопено семе и чиа семена, е свързана със здрава костна система, подобрена мозъчна дейност и понижен риск от развитие на сърдечни болести.
Полезни свойства на сусамените семена
- Подсилват костната система
- Подобряват мозъчната дейност
- Понижават нивата на лошия холестерол (LDL)
- Подобряват функцията на храносмилателната система
- Понижават риска от развитие на сърдечни заболявания
- Понижават риска от развитие на алцхаймер
- Понижават риска от развитие на рак
5 здравословни факта за семената от чиа
14. Кисело мляко
Киселото мляко е богато на пробиотици и калций. Пробиотиците са полезни бактерии, които оказват особено благоприятен ефект върху храносмилателната и отделителната система. Калцият, от своя страна, е важен за здравината на костите.
Редовната консумация на кисело мляко е свързана с по-здрава костна система, по добро храносмилане и повишен здравословен статус. Някои изследвания доказват, че хората, които закусват с кисело мляко, правят по-здравословни хранителни избори през остатъка от деня.
За най-добри резултати, изберете домашно подквасеното кисело мляко.
Полезни свойства на киселото мляко
- Поддържа костите здрави
- Подобрява храносмилателната и отделителната система
- Подсилва имунната система
- Подобрява общия здравословен статус
- Понижава риска от развитие на рак на дебелото черво
8 храни, които понижават риска от развитие на рак
15. Сладки картофи
Този вкусен кореноплоден зеленчук е изключително богат на бета-каротин, витамин С, витамин Е и фибри. Бета-каротинът е вид каротеноид, който изразява мощни антиоксидантни и противосъстаряващи свойства. Той е прекурсор на витамин А, което означава, че бива преобразуван във витамин А, веднъж щом попадне в тялото ни.
Витамин А е особено полезен за здравето на очите и кожата. Витамините С и Е, пък, са доказани врагове на оксидативните процеси в тялото, появата на бръчки и побеляването на косата.
Полезни свойства на сладките картофи
- Подобряват зрението
- Подобряват здравината и еластичността на кожата
- Подобряват функцията на храносмилателната система
- Понижават оксидативния стрес в тялото
- Забавя побеляването на косата
- Предпазва кожата от вредните UV лъчи
- Подсилва имунната система
16. Куркума
Куркумата е вид кореноплоден зеленчук, чиято родина е Индия. В началото, индийците са я използвали основно с медицински цели срещу редица заболявания. Куркумата дължи здравословните си качества на активното вещество куркумин.
Куркуминът жълто-оранжев фенол, който изразява изключително мощни антиоксидантни, противовъзпалителни, противоракови и противосъстаряващи свойства.
Редовната консумация на куркума заздравява костите и ставите, подобрява функцията на мозъка, понижава риска от развитие на рак и предпазва тялото от вредно действие на свободните радикали.
Препоръчително е куркуминът да бъде консумиран едновременно с черен пипер, за по-добро усвояване от тялото.
Полезни свойства на куркумата
- Подсилва костите и ставите
- Подобрява храносмилането
- Понижава оксидативния стрес в тялото
- Подобрява функцията на мозъка
- Понижава риска от развитие на рак
- Подсилва имунната система
5 научно доказани ползи от консумацията на куркума
17. Чесън
Чесънът е една изключително полезна храна, която е заклет враг на рака и сърдечно-съдовите заболявания. Редовната консумация на чесън понижава кръвното налягане, холестерола и натрупването на плака по вътрешността на кръвоносните съдове.
Активното вещество, в този добре-познат луковичен зеленчук, се нарича алицин. Алицинът е вид органично съединение, което изразява мощни противоракови, антибактериални, противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства.
За най-добри здравословни резултати, консумирайте чесъна в сурово състояние, като го намачкате или нарежете на ситно. По този начин алицинът бива активиран най-добре.
Полезни свойства на чесъна
- Подсилва имунната система
- Понижава холестерола
- Понижава кръвното налягане
- Понижава риска от сърдечни болести
- Понижава риска от ракови болести
- Бори свободните радикали
- Подобрява нивата на кръвната захар
18. Домати
Доматите са едни от най-популярните зеленчуци в България. Те присъстват често на трапезата ни във вид на салати, сосове и различни ястия. Това, което е по-малко известно за тях, е високото им съдържание на ликопен. Ликопенът е вид каротеноид, който дава червения цвят на доматите и притежава силно изразени антиоксидантни и противоракови свойства.
Редовната консумация на домати оказва благоприятен ефект върху здравето на очите, храносмилателната система и кожата и понижава риска от развитие на рак на простатата. Тези им качества нареждат доматите сред едни от най-полезните храни против стареене.
Ликопенът се усвоява от тялото сравнително добре, но неговият ефект и усвояване се усилват неколкократно, когато доматите са преминали през термична обработка.
Полезни свойства на доматите
- Подобряват зрението
- Стимулират имунната система
- Подобряват храносмилателната система
- Понижават риска от развитие на рак на дебелото черво
- Подобряват еластичността на кожата
19. Моркови
Морковите са един изключително полезен зеленчук, богат на бета-каротин, витамин С, витамин К, калций, магнезий, фосфор и фибри. Оранжевият зеленчук е особено полезен за очите, кожата, костите и храносмилателната система.
Редовната консумация на моркови подобрява зрението, подсилва костите и ставите, подобрява храносмилането и предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето.
Приемайте морковите във вид на салата, печени или като прясно изцеден сок.
Полезни свойства на морковите
- Подобряват зрението
- Подобряват функцията на храносмилателната и отделителната система
- Предпазват кожата от вредните UV лъчи
- Понижават риска от развитие на рак
- Стимулират имунната система
- Нормализират кръвното налягане
10 храни, които нормализират високото кръвно налягане
20. Папая
Папаята е един изключително полезен плод, богат на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и ензима папаин. Високото съдържание на бета-каротин и витамините С, Е и К, нареждат папаята сред едни от най-ефикасните храни против стареене.
Редовната консумация на папая подобрява зрението, стимулира имунната система, предпазва тялото от действието на свободните радикали, подобрява храносмилането, подсилва костната система и понижава риска от развитие на рак.
Този уникален плод ще ви зареди с енергия, ще подобри общото Ви здравословно състояние и ще забави процесите на стареене.
Полезни свойства на папаята
- Подобрява здравето на очите
- Стимулира имунната система
- Подобрява храносмилането
- Подобрява еластичността на кожата
- Подсилва костите и предпазва от артрит
- Бори свободните радикали
- Понижава риска от развитие на рак
- Понижава риска от развитие на сърдечни болести
6 полезни храни, които ще ви заредят с енергия
21. Мака
Маката е вид кръстоцветен зеленчук, който е характерен за Перуанските Анди. Тя е родственик на броколите, зелето и кейла. Маката е един особено полезен зеленчук, който изразява редица здравословни свойства.
Консумацията на мака е свързана с подобрен хормонален баланс, подобрено либидо, подобрено кръвно налягане, повишена мозъчна дейност и понижен оксидативен стрес.
Полезни свойства на маката
- Подсилва костната система
- Регулира работата на хормоните
- Подобрява либидото
- Понижава оксидативния стрес
- Подобрява функцията на мозъка
- Регулира кръвното налягане
- Предпазва кожата от UV лъчите
- Стимулира имунната система
- Подобрява плодовитостта
- Намалява симптомите на менопаузата
22. Боб
Бобът, наред с другите бобови култури, като леща, нахут и грах, е една от най-полезните и достъпни храни в България. Този зеленчук е богат на белтъчини, витамини, минерали, антиоксиданти и фибри.
Редовната консумация на бобови храни е свързана с подобрена храносмилателна и отделителна система, понижен риск от развитие на рак на дебелото черво, повишен имунитет и подсилена мускулна система.
Полезни свойства на боба
- Подсилва мускулната система
- Подобрява храносмилането
- Понижава риска от развитие на рак на дебелото черво
- Стимулира имунната система
- Заздравява костната система
- Подобрява отделителната система
- Промотира отслабването
12-седмична програма за здравословно отслабване
23. Мед
Здравословните ползи на меда са добре познати на човечеството още от древността. Тази уникална храна е използвана в медицината на много народи от хилядолетия. Медът е богат на множество полезни вещества и изразява мощни имуностимулиращи, противовъзпалителни, антибактериални, противоракови и противосъстаряващи свойства.
Редовната консумация на мед е свързана с подсилена имунна система, подобрено храносмилане, понижено възпаление, здрава кожа и понижен риск от развитие на рак и сърдечно-съдови заболявания.
Полезни свойства на меда
- Стимулира имунната система
- Подобрява храносмилането
- Бори свободните радикали
- Понижава риска от развитие на сърдечни заболявания
- Понижава риска от развитие на ракови заболявания
- Подобрява здравината и еластичността на кожата
- Забавя побеляването на косата
24. Спанак
Спанакът е добре познат със своите здравословни ползи. Този зеленолистен зеленчук е богат на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, които забавят процесите на стареене и подобряват общото здравословно състояние на организма.
Спанакът съдържа високи количества от каротеноидите бета-каротин и лутеин, минералите калций, магнезий и фосфор и витамините С и К. Тези му качества нареждат спанака сред най-ефикасните храни против стареене.
Полезни свойства на спанака
- Заздравява костната система
- Подобрява зрението
- Подсилва имунната система
- Регулира нивата на кръвното налягане
- Подобрява функцията на мозъка
- Подобрява еластичността на кожата
25. Вода
И накрая, но в никакъв случай на последно място, сред най-ефикасните храни против стареене, се нарежда водата.
Човешкото тяло е съставено от около 60-65% вода. Водата се съдържа във всяка една клетка, тъкан и орган. Водата е жизненоважен хранителен елемент, без който живота би бил немислим.
Оптималната хидратация на тялото е свързана с редица здравословни ползи. Водата поддържа кожата свежа и еластична, изхвърля токсините от тялото, подобрява храносмилателната и отделителната система, подпомага мозъчната функция, подобрява зрението и функцията на сърцето.
За най-добри резултати, приемайте поне по 8 чаши вода дневно или около 1.5 литра.
Полезни свойства на водата
- Подобрява еластичността на кожата
- Изхвърля токсините от тялото
- Подобрява функцията на храносмилателната система
- Подобрява отделителната система
- Подобрява костната система
- Понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
- Регулира кръвното налягане
- Подобрява функцията на очите
11 от най-задаваните въпроси относно приема на вода
Финални думи
Стареенето е необратим процес, който е заложен във всеки един от нас. За съжаление, няма как да обърнем стрелките на времето, но определено можем да ги забавим. Един от най-лесните начини, който е изцяло под наш контрол, е чрез здравословно хранене и начин на живот.
Здравословното хранене се изразява в добре балансирана и разнообразна диета, която можем да следваме до живот. Здравословното хранене не изключва цели хранителни групи, нито се базира само на определени храни. Здравословното хранене насърчава консумацията на някои храни, докато препоръчва намаляването на други.
За да се храните здравословно и да се радвате на дълъг и пълноценен живот, базирайте менюто си на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови храни, мляко, яйца, риба, крехко месо, ядки и семена.
Сведете до минимум консумацията на захарни и солени изделия, сладкарски изделия, пържени храни, преработени меса, газирани напитки, тестени изделия и бързи закуски.
Бъдете физически активни, като се стремите да спортувате поне по 150 – 300 минути седмично. Приемайте достатъчно вода – минимум 1.5 литра дневно. Спете достатъчно – минимум по 8 часа на денонощие. Намалете приема на алкохол и откажете тютюнопушенето. Бъдете щастливи и се радвайте на живота и хората около вас.
8-те златни съвета за здравословно хранене
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!