Какво е здравословно тегло и как да го измерим?

От Иван

 

Какво всъщност означава здравословно тегло и как да го измерим?

Здравословно тегло е това тегло при което човек се чувства най-добре и при което съществува най-малка вероятност от развитие на хронични заболявания. Патологичните състояния, които възникват обикновено, биват свързани с натрупването на прекомерна мастна тъкан (затлъстяване) или екстремната липса на такава (недохранване).

Наднорменото тегло е нездравословно, така както е нездравословно и поднормено тегло. Тези две крайности на идеалното тегло крият редица опасности за нашето здраве. Именно поради тази причина, от особена важност е да се стремим да поддържаме теглото си в здравословните норми.

Проучване, проведено сред българите, от Националния статистически институт (НСИ) през 2014-2015 показва, че в България 62.2% от мъжете и 46.8% от жените, над 18 годишна възраст, са с тегло над нормите.

Това показва, че близо две трети от мъжете и близо половината от жените, в България, са с нездравословно тегло и повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, рак и остеопороза. 

Свръхтеглото и затлъстяването са с висока превалентност и при нашите деца. Изследване на хранителния прием и хранителния статус, на българското население, проведено през 2004, е показало, че 20% от децата в България са с наднормено тегло, от които една четвърт страдат от затлъстяване.

Основните причини, у нас, които водят до високия процент на затлъстяване, са прекомерната консумация на пържени храни, преработени месни продукти, газирани напитки, захарни изделия, както и заседналият начин на живот.

 

Болести, свързани с наднорменото тегло

Какво е здравословно тегло и как да го измерим-Нутрима-бг-1

 

Сред основните заболявания, които са свързани с наднорменото тегло, се нареждат сърдечно-съдовите заболявания, диабетът тип 2, остеопорозата и някои видове рак.

 • Сърдечно-съдови заболявания
 • Някои видове рак
 • Диабет тип 2
 • Хипертония (високо кръвно налягане)
 • Хиперхолестерия (висок холестерол)
 • Остеоартрит (остеоартроза)
 • Чернодробна стеатоза (затлъстял черен дроб)
 • Бъбречни заболявания
 • Сънна апнея (спиране на дишането по време на сън)

 

Болести, свързани с поднорменото тегло

Сред най-разпространените патологични състояния, свързани с поднорменото тегло, се нареждат анемията, витаминозната и минерална недостатъчност, нередовният цикъл и отслабената имунна система.

 • Остеопороза
 • Анемия
 • Недостиг на важни хранителни вещества
 • Отслабен имунитет
 • Чести боледувания
 • Проблеми с кожата, косата и зъбите
 • Нередовен цикъл
 • Сърдечно-съдови заболявания

Прочетете още: 15 храни, които ще Ви помогнат в борбата с анемията

 

Здравословно тегло – методи за изчисление

Здравословното тегло при всеки човек е различно и зависи от фактори като пол, ръст и телесна композиция (мастна тъкан, мускулна тъкан, костна плътност).

За да се определи идеалното тегло на дадено лице, с абсолютна точност, са необходими измервания в лабораторни условия, които изискват използването на сложна и скъпа апаратура. Ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография и остеодензитометрия, са някои от най-точните методи, но използването им с масова цел, поне за момента, е практически и финансово невъзможно.

Именно поради тази причина, здравните органи внедряват използването на два, лесни за изпълнение, метода, които могат да се извършат изцяло в домашни условия.

С помощта на кантар и гъвкав сантиметър, всеки от нас може бързо и лесно да измери състоянието на личното си тегло, да определи своето здравословно тегло, както и степента на риск от развитие на хронични заболявания, свързани със затлъстяването и недохранването.

Тези два метода са индексът на телесната маса (ИТМ) и обиколката на талията.  

 

1. Индекс на телесната маса

Какво е здравословно тегло и как да го измерим-Нутрима-бг-2

 

Индексът на телесната маса (ИТМ) е биологичен показател, който може да ни даде ориентировъчна представа за състоянието на нашето тегло. ИТМ комбинира теглото на даден човек с неговия ръст за да даде индикация за състоянието на неговото тегло.

Имайте предвид, че ИТМ не е точен показател за теглото, а по-скоро ориентировъчен, тъй като той не взима под внимание точния процент на мускулната маса, мастната тъкан, както и плътността на костите.

Използването на ИТМ не се препоръчва при хора със силно изразена мускулна маса или височина.

 

Формула за ИТМ

 • ИТМ = КГ/М2

 

Където:

 • ИТМ – индекс на телесната маса
 • КГ – теглото в килограми
 • М2 – височината в метри на квадрат

 

Как да измерим индекса на телесна маса?

 1. Измерете теглото си в килограми
 2. Измерете височината си в метри
 3. Пресметнете ИТМ като използвате формулата ИТМ = КГ/М2

 

Пример

Тегло – 75 кг

Височина – 1.75 м

 

ИТМ = 75 / (1.75 х 1.75) = 24

 

Калкулатор за индекс на телесна маса и затлъстяване

С помощта на този калкулатор, можете бързо и лесно да намерите своя индекс на телесна маса (ИТМ) и индекс на телесно затлъстяване (ИТЗ). 

см
Фута
Инчове
кг
Паунди
см
Инчове

 

Норми за ИТМ

Състояние на теглото

ИТМ

Тежко недохранване

< 16

Средно недохранване

16 – 16.99

Леко недохранване

17 – 18.49

Поднормено тегло

< 18.49

Здравословно тегло

18.5 – 24.99

Наднормено тегло

> 25

Предзатлъстяване

25 – 29.99

Затлъстяване

> 30

Затлъстяване 1-ва степен

30 – 34.99

Затлъстяване 2-ра степен

35 – 39.99

Затлъстяване 3-та степен

> 40

 

Съвети

ИТМ

Съвети

< 18.5

ИТМ по-малък от 18.5 индикира че вие сте с поднормено тегло и трябва да качите съответните килограми, така че теглото Ви да влезе в нормалните параметри.

18.5 – 24.9

Този ИТМ означава, че вие сте със здравословно тегло. Поддържането на това тегло значително ще намали риска от развитие на болести свързани със затлъстяването.

25 – 29.9

Тези резултати означават, че вие сте с наднормено тегло. Вероятно ще трябва да свалите няколко килограма, за да влезете в здравословните граници, според своя ръст.

> 30

ИТМ по-голям от 30 индикира, че вие сте затлъстели. Силно препоръчително е да свалите излишните килограми, за да намалите риска от развитие на болести, като диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания,високо кръвно налягане и някои видове рак.

 

Прочетете още: Как да отслабваме трайно и здравословно?

 

2. Обиколка на талията

Какво е здравословно тегло и как да го измерим-Нутрима-бг-3

 

Обиколката на талията е вторият метод, който можете да използвате в домашни условия,  за бързо определяне на състоянието на вашето тегло, както и риска от развитие на хронични заболявания, свързани със затлъстяването. За целта имате нужда само от гъвкав сантиметър.

Натрупването на прекомерна мастна тъкан в централната част на тялото, около коремните органи (висцерална мазнина), крие по-голям риск за здравето, отколкото прекомерната мастна тъкан натрупана по крайниците (периферна мазнина).

Измерването на обиколката на талията може да ни даде ясна представа за състоянието на висцералната мазнина и степента на риск от развитие на хронични заболявания, свързани със затлъстяването. Колкото по-голяма е обиколката на талията, толкова по-висок е риска от заболявания.

 

Болести свързани с прекомерната висцерална мазнина

Сред основните заболявания, свързани с прекомерното натрупване на коремни мазнини, се нареждат инсулиновата резистентност, метаболитният синдром, диабетът тип 2 и някои видове рак.

 • Хипертриглицеридемия (високи нива на триглицеридите)
 • Хипергликемия (висока кръвна захар)
 • Хипертония (високо кръвно налягане)
 • Хиперхолестеролемия (висок холестерол)
 • Диабет тип 2
 • Метаболитен синдром
 • Инсулинова резистентност
 • Инфаркт

 

Как да измерим обиколката на талията?

 1. Намерете най-горната точка на тазобедрената става
 2. Намерете най-долната точка на ребрата
 3. Поставете сантиметъра между двете точки
 4. Издишайте нормално
 5. Измерете обиколката

 

Норми за обиколката на талията

Пол

Обиколка

Риск

Мъже

> 94 см

Повишен риск

>102 см

Силно повишен риск

Жени

> 80 см

Повишен риск

> 88 см

Силно повишен риск

 

Здравословно тегло – финални думи

За преобладаващата част от населението, здравословното тегло се определя като ИТМ между 18.5 – 24.99 и обиколка на талията не по-голяма от 94 сантиметра при мъжете и 80 сантиметра при жените.

Поддържането на здравословно тегло е изключително важно за нашето здраве. Затлъстяването води до редица усложнения и значително повишава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, остеопороза, рак, както и редица други нежелани патологични състояния на организма. Поднорменото тегло може да бъде също толкова опасно.

За да бъдем здрави и жизнени и да се радваме на дълъг живот е необходимо да консумираме добре балансирано и разнообразно меню, да бъдем физически активни и да приемаме достатъчно вода.

Консумирайте добре балансирано меню, богато на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови култури, пробиотични храни, семена, ядки и подправки. Тези храни са богати на витамини, минерали, антиоксиданти, комплексни въглехидрати, фибри, полезни мазнини, белтъчини и пробиотици. 

Избягвайте или сведете до минимум приема на захарни изделия, солени изделия, пържени храни, преработени меса и газирани напитки. Тези храни са с високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, рафинирана захар, сол и празни калории

Стремете се да спортувате поне по 30 минути дневно или около 150 минути седмично. Приемайте поне по 8 чаши вода дневно или около 1.5 литра. Наспивайте се пълноценно и избягвайте излишния стрес.

Ако се опасявате, че личното Ви тегло е в нездравословните норми, потърсете съвет от диетолог или личния си лекар. Не правете експерименти със собственото си тяло, като го подлагате на екстремни диети, обещаващи бързи резултати. По този начин рискувате да влошите здравето си още повече.

 

7 от най-полезните съвети за ефикасно отслабване

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Здравословно тегло – използвани източници

 1. C.D. Gibson, D. Atalayer, et al. (2012). Body adiposity index (BAI) correlates with BMI and body fat pre- and post-bariatric surgery but is not an adequate substitute for BMI in severely obese women. International Journal of Body Composition Research.
 2. Dariush Mozaffarian, M.D., Dr.P.H., et al. (2011). Changes in Diet and Lifestyle and Long-Term Weight Gain in Women and Men.
 3. Dobner J, Kaser S. (2018). Body mass index and the risk of infection – from underweight to obesity.
 4. F Ofei (2005). Obesity – A Preventable Disease. GMJ – Ghana Medical Journal.
 5. Минестерство на Здравеопазването, Национален център по обществено здраве и анализи.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации