Какво е здравословно тегло и как да го измерим?

От Иван
Какво e здравословно тегло и как да го измерим?

Какво всъщност означава здравословно тегло и как можем да го измерим?

 

Здравословно тегло е това тегло при което човек се чувства най-добре и при което съществува най-малка вероятност от развитие на хронични заболявания, свързани с натрупването на прекомерна мастна тъкан (затлъстяване) или екстремната липса на такава (недохранване).

Прекаленото наднормено тегло е нездравословно, така както е нездравословно и прекаленото поднормено тегло. Тези две крайности на идеалното тегло крият редица опасности за нашето здраве, поради което е от особена важност да се стремим да поддържаме здравословно тегло.

Проучване, проведено сред българите, от Националния статистически институт (НСИ) през 2014-2015 показва, че в България 62.2%  от мъжете и 46.8% от жените над 18 години са с наднормено тегло, включително затлъстяване.

Това показва, че близо две трети от мъжете и близо половината от жените в България са с нездравословно тегло и повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и рак. 

Свръхтеглото и затлъстяването са с голяма честота и при децата в България. Изследване на хранителния прием и хранителния статус на българското население, проведено през 2004, е показало, че 20% от децата са с наднормено тегло, от които една четвърт страдат от затлъстяване.

Основният проблем в нашата страна е високата консумация на сол, пържени храни, преработени месни продукти, газирани напитки, както и липсата на физическа активност.

10 от най-вредните храни в България

 

Болести свързани с наднорменото тегло и затлъстяването

 • Сърдечно-съдови заболявания
 • Някои видове рак
 • Диабет тип 2
 • Хипертония (високо кръвно налягане)
 • Хиперхолестерия (висок холестерол)
 • Остеоартрит (остеоартроза)
 • Чернодробна стеатоза (затлъстял черен дроб)
 • Бъбречни заболявания
 • Сънна апнея (спиране на дишането по време на сън)

20 от най-полезните храни за здраво сърце

 

Болести свързани с поднорменото тегло и недохранването

 • Остеопороза
 • Анемия
 • Недостиг на важни хранителни вещества
 • Чести боледувания
 • Проблеми с кожата, косата и зъбите
 • Нередовен цикъл
 • Сърдечно-съдови заболявания

15 храни, които ще Ви помогнат в борбата с анемията

 

Методи за измерване на здравословното тегло

Здравословното тегло при всеки човек е различно и зависи от фактори като пол, ръст и телесна композиция (мастна тъкан, мускулна тъкан, костна плътност).

За да се определи идеалното тегло на дадено лице с абсолютна точност са необходими измервания в лабораторни условия, които изискват използването на сложна и скъпа апаратура. Ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография и остеодензитометрия, са някои от най-точните методи, но използването им с масова цел, за момента, е практически и финансово невъзможно.

Именно поради тази причина, здравните органи внедряват използването на два лесни за изпълнение метода, които могат да се извършат дори и в домашни условия.

С помощта на кантар и гъвкав сантиметър, всеки от нас може бързо и лесно да придобие представа за състоянието на личното си тегло, да определи своето здравословно тегло, както и степента на риск от развитие на хронични заболявания, свързани със затлъстяването и недохранването.

Тези два метода са индексът на телесната маса (ИТМ) и обиколката на талията.  

Как да отслабваме трайно и здравословно?

 

Индекс на телесната маса

Индексът на телесната маса (ИТМ) е биологичен показател, който може да ни даде ориентировъчна представа за състоянието на нашето тегло. ИТМ комбинира теглото на даден човек с неговия ръст за да даде индикация дали субектът е с поднормено, нормално или наднормено тегло.

Имайте предвид, че ИТМ не е точен показател (а по-скоро ориентировъчен) за теглото тъй като той не може да вземе под внимание точния процент на мускулната маса, мастната тъкан, както и плътността на костите.

Използването на ИТМ не се препоръчва при хора със силно изразена мускулна маса или височина.

 

Формула за ИТМ

ИТМ = КГ/М2

 

Където:

ИТМ – индекс на телесната маса

КГ – теглото в килограми

М2 – височината в метри на квадрат

 

Как да измерим индекса на телесна маса?

 • Измерете теглото си в килограми
 • Измерете височината си в метри
 • Пресметнете ИТМ като използвате формулата ИТМ = КГ/М2

 

Пример

Тегло – 75 кг

Височина – 1.75 м

 

ИТМ = 75 / (1.75 х 1.75) = 24.49

 

Норми за ИТМ

Тежко недохранване

< 16

Средно недохранване

16 – 16.99

Леко недохранване

17 – 18.49

Поднормено тегло

< 18.49

Нормално/здравословно тегло

18.5 – 24.99

Наднормено тегло

> 25

Предзатлъстяване

25 – 29.99

Затлъстяване

> 30

Затлъстяване 1ва степен

30 – 34.99

Затлъстяване 2ра степен

35 – 39.99

Затлъстяване 3та степен

> 40Съвети

ИТМ

СЪВЕТ

< 18.5

ИТМ по-малък от 18.5 индикира че вие сте с поднормено тегло и трябва да качите съответните килограми, така че теглото ви да влезе в нормалните параметри.

18.5 – 24.9

Този ИТМ означава, че вие сте със здравословно тегло. Поддържането на това тегло значително ще намали риска от развитието на различни болести свързани с храненето.

25 – 29.9

Тези резултати означават, че вие сте с наднормено тегло. Вероятно ще трябва да свалите няколко килограма, за да влезете в здравословните граници за своя ръст.

> 30

ИТМ по-голям от 30 индикира, че вие сте със сериозно наднормено тегло или затлъстели. Препоръчително е да свалите ненужните килограми, за да намалите риска от развитието на болести, като диабет, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и дори някои видове рак.

 

Обиколка на талията

Обиколката на талията е вторият метод, който можем да използваме в домашни условия за бързо и ориентировъчно определяне на състоянието на нашето тегло, както и риска от развитие на хронични заболявания, свързани със затлъстяването. За целта имаме нужда само от гъвкав сантиметър.

Натрупването на прекомерна мастна тъкан в централната част на тялото около коремните органи (висцерална мазнина) крие по-голям риск за здравето, отколкото прекомерната мастна тъкан натрупана по крайниците (периферна мазнина).

Измерването на обиколката на талията може да ни даде по-ясна представа за състоянието на висцералната мазнина и степента на риск от развитие на хронични заболявания, свързани със затлъстяването. Колкото по-голяма е обиколката на талията, толкова по-висок е риска от заболявания.

5 от най-ефикасните чайове за отслабване

 

Болести свързани с прекомерната висцерална мазнина

 • Хиперлипидемия (високи нива на триглицеридите)
 • Хипергликемия (висока кръвна захар)
 • Хипертония (високо кръвно налягане)
 • Хиперхолестерия (висок холестерол)
 • Диабет тип 2
 • Сърдечно-съдови заболявания

10 храни, които нормализират високото кръвно налягане

 

Как да измерим обиколката на талията?

 • Намерете най-горната точка на тазобедрената става
 • Намерете най-долната точка на ребрата
 • Поставете сантиметъра между двете точки
 • Издишайте нормално
 • Измерете обиколката

 

Норми за обиколката на талията

Пол

Обиколка

Риск

Мъже

> 94 см

Повишен риск

>102 см

Силно повишен риск

Жени

> 80 см

Повишен риск

> 88 см

Силно повишен риск

 

Финални думи

За преобладаващата част от населението, здравословното тегло се определя като ИТМ между 18.5 – 24.99 и обиколка на талията не по-голяма от 94 сантиметра при мъжете и 80 сантиметра при жените.

Поддържането на здравословно тегло е изключително важно за нашето здраве. Затлъстяването води до редица усложнения и значително повишава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и рак. Поднорменото тегло може да бъде също толкова опасно.

За да бъдем здрави и жизнени и да се радваме на дълъг живот е необходимо да консумираме добре балансирана и разнообразна диета, да бъдем физически активни и да приемаме достатъчно вода.

 • Консумирайте добре балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови храни, яйца, млечни продукти, риба и крехко месо. Това са храни, богати на витамини, минерали, антиоксиданти, комплексни въглехидрати, фибри, полезни ненаситени мазнини и завършени белтъчини. 
 • Избягвайте или сведете до минимум приема на захарни изделия, солени изделия, пържени храни, преработени меса и газирани напитки. Тези храни са с високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, рафинирана захар, сол и празни калории
 • Стремете се да спортувате поне по 30 минути дневно или около 150 минути седмично.
 • Приемайте поне по 8 чаши вода дневно или около 1.5 литра.

11 от най-задаваните въпроси относно приема на вода

 

Ако се опасявате, че личното ви тегло е нездравословно, потърсете съвет от диетолог или личния си лекар. Не правете експерименти със собственото си тяло, като го подлагате на екстремни диети, обещаващи бързи резултати. По този начин рискувате да влошите здравето си още повече.

12-седмична програма за здравословно отслабване

 

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

 

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

 

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

 

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

0 Коментара
0

Оставете коментар

Прочетете още