Каква диета се препоръчва при колит?

От Ванеса

 

Какво е колит и от какво се предизвиква?

Колит е общото название на група заболявания, които се характеризират с възпаление на вътрешната част на дебелото черво. Колитът може да бъде остър или хроничен, да обхваща червата изцяло или само отделни части от тях.

 

Причините за предизвикване на колит включват:

 • Инфекция, причинена например от бактерии като C. difficile, вируси и паразити
 • Възпалителни заболявания на червата като болест на Крон и улцерозен колит
 • Исхемичен колит, причинен от намалено кръвоснабдяване
 • Микроскопичен колит (лимфоцитен / колагенен колит)
 • Алергични реакции

 

Видове колит

Каква диета се препоръчва при колит-Нутрима-бг-1

 

Инфекциозен колит

Най-често това са болести, пренасяни от храна или „хранително отравяне“. Бактериите, пренасяни от храна, и водещи до инфекции включват Shigella, Е Coli, Salmonella и Campylobacter. Тези инфекции могат да причинят кървава диария и да доведат до значителна дехидратация.

Инфекциите с паразити като гирдия също могат да причинят диария. Паразитът може да влезе в тялото чрез консумиране на заразена вода от реки, езера, басейни, от кладенец или резервоар.

Какво е диария и как да се храним при нейното наличие?

 

Исхемичен колит

Когато артериите, които доставят кръв на дебелото черво, станат тесни, червото може да загуби кръвоснабдяването и да се възпали.

Хората, които са изложени на риск от понижаване на притока на кръв към дебелото черво, могат да получат исхемичен колит при спадане на кръвното налягане. 

Исхемията причинява треска, болка и кървави движения на червата.

 

Язвен колит

Язвеният колит е форма на възпалително заболяване на червата. Характеризира се с дифузно възпаление на лигавицата на дебелото черво. Той засяга ректума и се простира проксимално по дължината на дебелото черво. Заболяването може да бъде категоризирано като левостранен колит или екстензивен колит. Тези категории са полезни при формулиране на възможности за лечение и планиране на времето за наблюдение колоноскопия, която се използва за откриване и предотвратяване на колоректален карцином. Колитът засяга около един на 1000 души в западния свят.

 

Какви са симптомите на колит?

Каква диета се препоръчва при колит-Нутрима-бг-2

 

Болка от възпаление

Възпалението на дебелото черво кара мускулните слоеве да преминат в периодичен спазъм, причинявайки колики или болки, подобни на спазми, които идват и си отиват. Болката обикновено е в долната част на корема, но може да се усети навсякъде по хода на дебелото черво. Тъй като мускулите не успяват да се свият по нормален начин и съдържанието на дебелото черво се движи бързо, водата не успява да се резорбира. Това води до водниста диария. Ако лигавицата на дебелото черво се възпали и се разруши, може да се появи кървене. При улцерозен колит се образуват малки язви, които са причина за кървенето.

 

Болка преди, по време и / или след диария

При колит, по-специално колит, включващ ректума и сигмоидното дебело черво, болката често е много голяма и предхожда диарията. След движението на червата болката може да отшуми, но не след дълго се връща със следващите спазми на диария. 

 

Други симптоми включват:

 • Втрисане
 • Треска
 • Неразположение
 • Умора
 • Обезводняване

 

Както язвеният колит, така и болестите на Крон могат да имат свързани симптоми извън дебелото черво поради самия организъм, който атакува други органи. Те могат да включват:

 • Подуване на ставите
 • Възпаление на очите 
 • Язви в устата 
 • Кожни възпаления

 

Диета № 4 – колитна диета

Каква диета се препоръчва при колит-Нутрима-бг-3

 

Тя е основната диета при чревни заболявания. Прилага се при лечение на хронични възпаления на тънкото и дебелото черво. Диета № 4 се означава още като колитна и се прилага при хронични колити и ентероколити в ремисия, както и при хроничен улцерозен колит. Поради това, че е близка до балансираното хранене, може да се прилага продължително време.

Преди да се пристъпи към прилагането на диета 4 е задължително при всеки болен да се вземат предвид: степента на нарушенията в храносмилането и резорбцията; наличието на витамини и минерали; наличието на непоносимост към храни или на хранителна алергия.

 

Диета №4 – изисквания

Диета №4 се основава на следните изисквания:

 • Храната да е механично, химично и термично щадяща
 • Да се ограничат мазнините при диария, поради техния разхлабващ ефект
 • Количеството и видът на мазнините да са съобразени със степента на смилането им от даден болен
 • Да се осигурява необходимото количество енергия и белтъци. При диария количеството на белтъците се увеличава до 1,2 – 1,5 g/kg телесна маса
 • Да съдържа голямо количество витамини и минерални соли
 • Да се има предвид непоносимост на болния към монозахариди и дизахариди
 • При хранителна алергия, от диетата да се изключат хранителните алергени

 

Забранени храни при колит

От диетата се изключват храните и ястията, които засилват двигателната функция на червата, понеже те засилват диарията. Към тях спадат например: 

 

 • Сладките храни – захар, захарни изделия, конфитюр, мед, сироп, сиропирани сладкарски изделия и др
 • Храните, богати на влакнини (бобови храни, гъби, пълнозърнест хляб и съдържащи трици хлебни изделия, сушени плодове, зеле, ряпа, репички) и консумацията на големи количества пресни плодове и зеленчуци
 • Богатото на съединителна тъкан месо
 • Всички напитки  съдържащи въглероден диоксид 
 • Животинските мазнини 
 • Храните, богати на органични киселини – кисели плодове и сокове , мариновани продукти, туршии, млечно-кисели напитки (айрян), резлива боза 
 • Всички храни с температура по-ниска от 12 градуса, особено ако се приемат на гладно

 

Хранене при диета №4

В зависимост от степента на заболяването се прилагат повече или по-малко строги диетични режими. Храната трябва да съдържа малки количества целулоза (отстранява се грубата целулоза), но много и лесноусвояващи се белтъци, въглехидрати и мазнини (главно растителни). Не се дават остри подправки, солени храни, конфитюри, мармалади и други концентрирани захарни изделия.

Белтъците се изчисляват около 1,0—1,5 г/кг телесна маса или 80—100г за денонощие. Пълноценните белтъци в диетата се набавят от: диетична извара, изкиснато краве сирене, нетлъсто месо, риба. При непоносимост към прясното мляко, то не се използва в натурално състояние. Може да се използва като съставки на супи, десерти и основни ястия. При алергия към млечни белтъци от диетата се изключват както прясното, така и киселото мляко. Белтъците се намаляват или се изключват за известно време напълно при гнилостни процеси в червата.

Поради често срещаната непоносимост към яйцата, супите са без застройка, мусаките са без заливка. При доказана индивидуална поносимост в менюто се включват както прясно мляко, така и яйца.

Въглехидратите се намаляват малко. Понижаването е за сметка на лесноусвоимите захари: глюкоза, феуктоза, лактоза, захароза. Чаят, компотите, десертните кремове и други могат да се подслаждат със захар, но в количество до 5%. Препоръчват се богати на пектин и бедни на целулоза плодове – ябълки, дюли (варени или печени), ягоди, пъпеши, банани и кайсии. Необходимо е да се включват храни, богати на слизести вещества отвари от ориз или жито, супи от агнешки и пилешки крачета, ястия и десерти с агар-агар, пектин, желатин и др.

 

Съвети при диета №4

Мазнините в диетата са предимно растителни. Общото им количество в диетата е намалено, за да се избегне разхлабващият ефект на мазнините.

За балансирано се приема съотношението Б:М:Вх = 1 : 0,7 : 3,5-4.

За осигуряване на голямо количество витамини в диетата се включват плодове, плодови сокове, отвара от шипки, слизести супи, десерти от житна и оризова слуз.

Необходимо е осигуряването на достатъчно минерални вещества и преди всичко желязо, тъй като нерядко болните страдат от желязонедоимъчни състояния вследствие на намалена резорбция на желязо.

В диета 4 широко се застъпват слизести супи, десерти от житна и оризова слуз.

Подходящият режим на хранене при диетата за колит е петкратния.

За приготвяне на храната се прилагат топлинните обработки варене, варене на пара, варене във водна баня, печене на фурна, на скара, на грил. Забраняват се пърженето, запържването, панирането, подлучването, яхниите, пикантните сосове, сладкишите с високо маслено съдържание и т.н.  

 

Кога се прилага диета № 4-а?

Диета № 4-а е вариант на № 4. Тя се назначава при остри ентероколити и колити, но фактически се отнася най-често за гастроентероколити. Дава се и след чревни операции. 

В първите 1—2 дни болните се поставят на пълен глад с 1,5—2 литра лек чай (липов, лайка, шипков), подсладен с 5% захар и добавка на лимонен сок.

След това се включват слизести супи (например от моркови с ориз), компот от ябълки без захар, кисели, желета от дюли, ябълки или боровинки, изкиснато сирене, лук, бульон от пилешко или телешко месо, кюфтета на пара, варена прясна речна риба, плодови сокове (прецедени). 

При тази диета се отстраняват прясно мляко, растителна целулоза, яйца, захар, мед, подправки, газирани напитки, солени консерви. Диетата е богата на танин (боровинки, дренки, шипки, ябълки и др.). Енергетично диетата е бедна – 1600 kcal (6690 kJ), затова се прилага 7 – 10 дни, а храненето е разделено на 5-6 пъти дневно.

 

Диета при колит – заключение

 

Колитът е възпаление на вътрешната лигавица на дебелото черво. Той може да бъде причинен от различни причини. Най-често той е съпровождан от треска, тежка диария, дехидратация и умора. Необходимо е да се потърси лекарска помощ ако диарията продължава повече от 2 седмици.

Освен чрез лекарствени медикаменти, страдащият от колит задължително трябва да се подложи на диета. Избягват се мляко, зърнени храни, мед, концентрирани захарни изделия, острите подправки, животинските мазнини, газираните напитки и маринованите продукти. Пърженето е абсолютно противопоказно.

Правилното хранене, съчетано със спорт или активно движение, ще допринесе до оздравяване и тонизиране на организма.

Самолечението не е препоръчително. Необходимо е да се консултирате с лекар и диетолог.

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

 1. Несторова,В.,Хигиена на храненето и хранителното законодателство,2014,изд.Матком
 2. Попов,Б.,Митове и истината за храните, храненето и диетите, 2012,изд. Везни – 4  
 3. Попов,Б.,Хигиена, хранене и професионални болести,2009,учебник за студенти по медицина и общопрактикуващи лекари, 
 4. Николов,И.,Колит: Симптоми, видове, причини, съвети за хранене и лечение,2017, 
 5. Wedro,B.,Colitis.2019.Medicinenet.
 6. https://www.medicinenet.com/colitis/article.htm
 7. Collins, P., Rhodes, J., (2006). Ulcerative colitis: diagnosis and management, NCBI.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

3 Коментари

Пенка Тилева 25.08.2023 - 15:46

Благодаря Ви информацията която сте споделили и съветите които давате ми бяха много полезни

Отговорете
Анонимен 13.03.2024 - 15:56

Благодаря за информацията!
Изключително полезна!

Отговорете
Елена Роберта 13.03.2024 - 15:57

Благодаря за информацията!
Изключително полезна!

Отговорете

Оставете коментар

Подобни публикации