Какво е диария и как да се храним при нейното наличие?

От Мелис

Съдържание

Диария e патологично състояние на храносмилателната система, което се характеризира с изхождане на воднисти или редки изпражнения 3 или повече пъти в рамките на 24 часа. Тя е показател, че чревното съдържимо преминава твърде бързо през стомашно-чревния тракт, което води до анормална абсорбция на водата. 

Някои от основните симптоми, придружаващи диарията, биват спешна нужда да се посети тоалетната, крампи, гадене и болки в коремната област.

 

Какви усложнения могат да настъпят при диарията?

Обикновено диарията преминава от само себе си до няколко дни. В някои случаи обаче, е нужно да ѝ се обърне по-специално внимание, тъй като тя бързо може да доведе до дехидратация, загуба на електролити и малабсорбция на хранителните вещества. 

 

Какво е дехидратация?

Дехидратацията е състояние, което се получава, когато тялото ни отделя повече вода, отколкото приема. 

Някои от основните симптоми на дехидратацията биват:

 • Жажда
 • Умора
 • Сухота в устата
 • Загуба на апетит
 • Главоболие
 • Замаяност
 • Изтощение
 • Припадане

 

Какво е малабсорбция?

Малабсорбцията е състояние, при което хранителните вещества, които попадат в стомашно-чревния тракт, не могат да бъдат усвоени напълно и се изхвърлят от тялото чрез урината и изпражненията. При състояния като хроничната диария, това може да доведе до недохранване. 

Някои от основните симптоми на малабсорбция биват: 

 • Подуване
 • Образуване на газове
 • Промяна в апетита
 • Загуба на тегло

 

Какво води до развитието на диария? 

За да разберем по-добре причините за диарията и как да се справим с нея, трябва да разберем как всъщност функционира храносмилателната ни система. 

Ние получаваме дневната си доза вода не само чрез напитките, но и чрез храната. Ежедневно приемаме около 700 милилитра вода чрез храната и 1,5 литра чрез напитките. 

За процесите на храносмилане се секретират храносмилателни сокове (слюнка, стомашен, панкреатичен, жлъчен и чревен сок) по цялата дължина на храносмилателната система.

Така, заедно с приетата храна и вода и секретираните сокове, дневният обем на водата, която достига до чревния тракт възлиза на около 10 литра. Почти цялото количество от нея се резорбира в червата, а остатъка (около 150 милилитра) се изхвърля заедно с изпражненията. 

Когато има нарушение на тези физиологични процеси на резорбция в червата, какъвто е случаят при при диарията, водата не може да се резорбира и се изхвърля навън чрез изпражненията, което неминуемо води до обезводняване на организма и нарушено усвояване на хранителните вещества. 

 

Кои са основните видове диария?

 • Остра – това е най-честата форма и обикновено преминава от само себе си до 4 дни
 • Упорита – трае от 2 до 4 седмици 
 • Хронична – трае поне 4 седмици, като симптомите могат да бъдат постоянно присъстващи или да се повтарят периодично

 

Кои са основните причинители на диария? 

 

Инфекции

Причиняват се от бактерии, вируси и паразити, попаднали в организма чрез консумация на замърсена вода или храна. Бактериалните инфекции най-често се причиняват от E.coli, Shigella, Staphylococcus и Salmonella, a вирусните – от Norwalk и ротавируси. 

При диарията причинена от инфекциозен източник, освен характерните симптоми, на лице са и някои други, като висока температура, замаяност, повръщане и наличие на кръв в изпражненията. Понякога при острите инфекции, ако не настъпи напълно излекуване, диарията може да прерасне в хронична.

 

Пътувания (диарията на пътешественика)

Среща се при хора, които пътуват до далечни и екзотични дестинации с ниска хигиена и консумират храни и напитки, които са били контаминирани с бактерии, вируси и паразити. 

 

Хранителни алергии или непоносимости

Алергията или непоносимостта към мляко, зърнени храни, яйца, ядки или други храни също могат да създадат чревно разстройство. 

Най-разпространена е лактозната непоносимост. За разграждането на лактозата в млякото и млечните продукти е нужен ензимът лактаза. При неговата липса или недостиг, лактозата остава неразградена и причинява подуване, болки в стомаха, загуба на вода и диария.

Кои храни не съдържат глутен и с кои храни да внимаваме?

 

Проблеми с храносмилателната система

Причина за хронична диария могат да бъдат синдромът на раздразненото дебело черво и болестта на Крон. 

Раздразненото дебело черво се характеризира с нарушена перисталтика на чревния тракт. Редуват се състояния на бързо преминаване на чревното съдържимо, причиняващо диария и бавно преминаване на храната, което води до запек. 

Болестта на Крон се характеризира с възпаление и подуване на тънките или дебелото черво. Най-често предизвиква коремни болки, стомашно-чревно разстройство и повръщане.

Какво е синдром на раздразненото дебело черво?

 

Лекарства

Причина за нарушаване на чревната функция могат да бъдат и медикаментите особено при тяхната дългосрочна употреба. Такива например са антибиотиците и лекарствата против киселини.

 

Синтетични подсладители

Сорбитолът и манитолът, които се съдържат в дъвките и продуктите без захар, понякога могат да бъдат причина за диария.

 

Как се лекува диарията? 

Въпреки че, диарията сама по себе си не е опасна, тя може да индикира за по-сериозен проблем и при неправилен подход може да доведе до сериозни здравословни усложнения. 

Преди лечението на диарията, трябва да определим в какъв вид е тя – остра, упорита или хронична и какъв е нейният причинител.

 

Лечение на остра диария 

Обикновено преминава от само себе си до 4 дни и не е повод за притеснение. 

Леките състояния се облекчават с почивка и прием на повече течности (вода, супи, плодови или зеленчукови сокове).

 

Лечение на хронична диария

Преди предприемането на каквито и да е било мерки за лечение на хроничната диария, е необходимо консултиране с лекар и установяване на причинителя.

С повишено внимание трябва да се подходи при деца, възрастни хора или хора с отслабена имунна система.

Тежката диария може да бъде животозастрашаваща.

Консултирайте се с лекар ако:

 • състоянието Ви до 4 дни не се подобрява, а напротив се влошава
 • налични са признаци на дехидратация
 • налични са признаци на малабсорбция
 • имате висока температура
 • имате болки в областта на корема
 • имате кръв в изпражненията 

 

Хидратация на организма

Лечението на диарията, трябва да започне с възвръщане на загубените течности и електролити от организма, за да се намалят рисковете от обезводняване на организма. Това става чрез прием на:

 • Минимум 8 чаши вода на ден
 • Бистри плодови сокове 
 • Чисти бульони (без мазнини)
 • Билкови чайове (от мента или лайка) с лъжица мед – имат успокояващ ефект върху стомашно-чревния тракт

Приемът на вода ще възстанови водния баланс в организма, но няма да разреши проблема със загубените електролити (натрий, хлорид, калий, калций и магнезий). Като при голяма загуба на тези електролити, може да настъпи хипонатриемия или хипокалиемия.

Натрий и хлорид могат да бъдат набавени лесно чрез храната, но също и от напитките, които съдържат сол. Плодовете и зеленчуците пък, са най-добрият източник на калий.

В повечето случай, когато имаме леки загуби на течности и електролити в организма, ги възстановяваме бързо при следващото ни хранене. Но при по-големи загуби и висока степен на дехидратация, можем да подпомогнем организма си, като приемаме напитки и разтвори, които съдържат електролити.

 

Разтвори, съдържащи електролити, които можем да си приготвим в домашни условия

 

Воден разтвор

 • 1 л вода 
 •  ¾ чаена лъжичка трапезна сол 
 • 2 супени лъжици захар

 

Доматен разтвор

 • 2 ½ чаши обикновен доматен сок 
 • 1 ½ чаши вода

 

Пилешки бульон

 • 2 чаши течен бульон
 • 2 чаши вода 
 • 2 супени лъжици захар

 

Ролята на захарта (глюкозата) в тези напитки е да се свързва с електролитите. По този начин тя спомага за по-бързото усвояване на водата и солите от организма, което води до по-ефективно рехидратиране.

Приемайте ги по 1 или 2 пъти дневно, паралелно с всички останали течности.

 

Как да се храним при диария?

И така стигнахме до въпроса, как всъщност да се храним, когато имаме чревно разстройство. Трябва ли да спазваме специфичен хранителен режим или не? Кои храни трябва да консумираме при диария? И кои да избягваме? 

Както споменахме, въпреки че повечето пъти диарията е безобидна и преминава бързо, консумацията на правилните храни все пак, ще ни помогне да се възстановим много по-бързо и лесно, както и да предотвратим появата на бъдещи потенциални здравословни усложнения. 

След като сме преминали през първия етап – хидратирането, можем да процедираме и към хранителния режим.

20 от най-полезните съвети за здравословно хранене

 

Хранителен режим при диария

В следствие на диарията може да имаме загубен апетит. Ако това е така, не е нужно да се насилваме да се храним, а можем просто да продължим да приемаме достатъчно напитки. В началото дори е препоръчително, в продължение на 5-6 часа да приемаме основно течности.

Също така, хубаво е през първите 24 часа да се консумира храна, която е проста и лесноусвоима. Например варени или печени картофи, препечен хляб, крекери, солети, сухари, пилешко месо (без кожата), бял ориз, пюре от ябълки или моркови и банани.

Трябва да се щадят червата, чрез избягване на всичко, което е потенциален дразнител на чревния тракт. Най-общо казано това са фибрите, млечните продукти, мазнините, пикантните храни, алкохола и кофеина.

Препоръчително е приемът на храната да се раздели на малки порции през деня (през 3-4 часа). Изяждането на големи количества храна на един път, при наличие на чревно разстройство, затормозява допълнително храносмилателната ни система.

Храненето трябва да бъде съобразено с индивидуалните особености и енергийни нужди на организма, възраст, пол и съпътстващи заболявания, ако има такива.

Хранителният режим трябва да бъде динамично променящ се, тоест да се нагажда спрямо хода и промените в състоянието на организма.

Диетата се разширява постепенно. След доста ограниченото меню в първите 24 часа, в следващите дни можем да включим и по-разнообразни храни, като зеленчукови супи, печени зеленчуци, печено или варено месо и някои плодове.

Добре е да избягваме храните и напитките, които дразнят червата, поне още седмица след като сме усетили подобрение, тъй като на чревния тракт му е нужно повече време, за да се възстанови напълно. 

 

Кои храни да консумираме при наличието на диария?

 • Плодове, като банани, кайсии, диня, пъпеш, нектарини, праскови
 • Храни, богати на разтворими фибри (пектин)-ябълки, ябълково пюре, предварително накиснати овесени ядки
 • Зеленчуци, като моркови, картофи, тиквички, патладжан, спанак, зелен боб, гъби могат да се консумират, но само след като са преминали през термична обработка. В сурова форма могат да се приемат краставиците и марулята
 • Печено или варено месо, като пилешко, телешко, свинско, риба
 • Яйца
 • Хляб и макарони от бяло брашно, бял ориз

 

Кои храни да избягваме при наличието на диария?

 • Плодове и зеленчуци, които предизвикват газове, като зеле, броколи, карфиол, чушки, боб, грах, нахут, зеленолистни, царевица, сини сливи
 • Храни с прекалено много фибри, като пълнозърнести продукти, ядки, храни с груба целулоза
 • Прекалено мазни храни, пържени храни
 • Мляко и млечни продукти – дори и да Ви понасят млечните по принцип, може тялото ви временно да е сензитивно към тях поради нарушенията в чревния тракт. В зависимост от вида на диарията, намалете или напълно преустановете приема на млечни продукти, докато не настъпи подобрение
 • Напитки като кафе, алкохол и газирани напитки. Тези напитки са диуретици и водят до дехидратация на организма
 • Сорбитол и други синтетични подсладители, понеже имат слабителен ефект
 • Храни, съдържащи високи количества захар като вафли, шоколади, кексове и т.н.
 • Храни, които не са преминали през термична обработка или не са съхранявани според изискванията за безопасност на храните

10 от най-вредните храни в България

 

Нужен ли ни е хранителен режим след прекарана диария? 

След като отшумят симптомите, е редно да се погрижим за възстановяването на чревния тракт и по-специално на чревната флора. Това можем да направим, като приемаме храни богати на пробиотици. Такива са киселото мляко, ферментиралите зеленчуци, някои видове сирена, кефир, хляб с квас и други. 

Заедно с тези храни е нужно да включим към менюто си и пребиотици. Пребиотиците са несмилаеми фибри, които служат за храна на пробиотиците и подпомагат пролиферацията на полезната микрофлора. Богати на пребиотици са плодовете и зеленчуците, бобовите храни, пълнозърнестите храни, медът и други.

Какво са пробиотиците и какви са техните ползи?

 

Как да понижим риска от развитие на диария?

 • Измивайте ръцете си старателно със сапун и топла вода в продължение на поне 20 секунди, преди боравене с храни и след използване на тоалетната
 • Избягвайте консумацията на храни от улични сергии и пиенето на чешмяна вода при пътуване до екзотични дестинации с ниска хигиена
 • Избягвайте консумацията на храни, които не са преминали ефективна термична обработка и могат да носят риск от заразяване с бактерии и вируси

10 от най-ефективните храни против запек

 

Използвани източници

 

*Статията е с информативна цел. Консултирайте се с лекар, преди предприемането на мерки.

 

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

 

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

 

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

 

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации