Пробиотици е общото название на група полезни за здравето бактерии, които населяват стомашно-чревния тракт. Пробиотичните бактерии въздействат директно върху човешкия организъм като се колонизират по вътрешната стена на червата и започват да синтезират полезни за здравето ензими и биопродукти. По-голямата част от пробиотиците се намира в дебелото черво и долната част на тънкото черво.
Пребиотиците, от друга страна, представляват група неразтворими фибри, които благоприятстват размножаването на пробиотиците. Те преминават почти изцяло неразградени през горната част на храносмилателната система и достигат до дебелото черво, където служат за храна на полезните бактерии.
Консумацията на храни, богати на пробиотици и пребиотици, е свързана с подобрена храносмилателна система, подобрена имунна система, подобрено физическо и психическо здраве, както и с понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет тип 2 и затлъстяване.
Какво са пребиотиците – функции, ползи, храни
Кои са основните родове пробиотици?
- Lactobacillus
- Lactococcus
- Bifidobacterium
- Streptococcus
- Pediococcus
- Leuconostoc
- Saccharomyces
- Enterococcus
- Bacillus
- Escherichia
Кои са основните видове пробиотици?
- Lactobacillus bulgaricus
- Lactobacillus acidophilus
- Lactobacillus casei
- Lactobacillus plantarum
- Lactobacillus helveticus
- Lactococcus lactis
- Bifidobacterium bifidum
- Bifidobacterium longum
- Bifidobacterium infantis
- Streptococcus thermophilus
- Pediococcus pentosaceus
- Leuconostoc citreum
- Leuconostoc argentinum
- Saccharomyces boulardii
- Enterococcus durans
- Pediococcus acidilactici
- Bacillus coagulans
- Escherichia coli Nissle
Кои храни са богати на пробиотици?
Най-богатите на пробиотици храни са ферментиралите храни. Различните видове ферментирали храни съдържат различни видове пробиотици. За най-добри здравословни резултати, разнообразявайте менюто си често.
- Кисело мляко
- Кисело зеле
- Кисели краставички
- Туршия
- Сирене Гауда
- Сирене Чедър
- Прясно сирене
- Маслини в саламура
- Ябълков оцет
- Хляб с квас
- Кефир
- Комбуча
- Мисо
- Кимчи
- Темпе
35 от най-здравословните храни на планетата
Кои храни са богати на пребиотици?
Сред най-богатите на пребиотици храни се нареждат зеленчуците, плодовете, бобовите култури и зърнените храни. За най-добри здравословни резултати, включвайте в менюто си повече от тези храни.
- Гулия
- Чесън
- Праз лук
- Кромид лук
- Аспержи
- Бобови храни
- Банани
- Ябълки
- Овес
- Ръж
- Ленено семе
15 от най-богатите на фибри храни в България
Какво води до намаляване броя на пробиотиците в нашето тяло?
Нездравословният начин на живот и нездравословното хранене са основните причини, които водят до намаляване броя на полезните бактерии.
- Липсата на разнообразна храна
- Липсата на пребиотици в менюто
- Прекомерният прием на алкохол
- Употребата на антибиотици
- Тютюнопушенето
- Хроничният стрес
- Недоспиването
- Липсата на физическа активност
10 от най-вредните храни в България
Как да увеличим броя на пробиотиците в нашето тяло?
За да се радваме на добра чревна флора и добро здраве е необходимо да консумираме разнообразна и здравословна диета и да поддържаме добро ниво на физическа активност.
- Яжте повече плодове,
- Яжте повече зеленчуци
- Яжте повече бобови храни
- Яжте повече пълнозърнести храни
- Яжте повече ферментирали храни
- Яжте повече пребиотици
- Спортувайте редовно
- Наспивайте се
- Не прекалявайте с приема на алкохол
- Спрете тютюнопушенето
Какво означава здравословна диета?
Какви са здравословните ползи от пробиотиците?
- Подобряват функцията на храносмилателната система
- Регулират баланса между полезните и вредните бактерии в дебелото черво
- Подсилват имунната система
- Подпомагат отслабването
- Подпомагат усвояването на полезните хранителни вещества
- Подобряват мозъчната дейност
- Понижават депресията
- Подобряват психичното здраве
- Понижават нивата на холестерола
- Регулират нивата на кръвното налягане
- Изразяват противоинфекциозни свойства
- Изразяват противоракови свойства
- Подобряват женското здраве
- Понижават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
- Понижават риска от развитие на рак на дебелото черво
- Понижават риска от развитие на рак на пикочния мехур
- Облекчават симптомите на колит
- Облекчават симптомите на болестта на Крон
- Облекчават симптомите на синдрома на раздразнено дебело черво (СРДЧ)
- Облекчават симптомите на диария
- Понижават сериозността на някои алергии
- Подобряват толерантността на тялото към лактозата
10 от най-ефективните храни против запек
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!