Какво са пробиотиците и какви са техните ползи?

От Иван

Пробиотици е общото название на група полезни за здравето бактерии, които населяват стомашно-чревния тракт. Пробиотичните бактерии въздействат директно върху човешкия организъм като се колонизират по вътрешната стена на червата и започват да синтезират полезни за здравето ензими и биопродукти. По-голямата част от пробиотиците се намира в дебелото черво и долната част на тънкото черво.

Пребиотиците, от друга страна, представляват група неразтворими фибри, които благоприятстват размножаването на пробиотиците. Те преминават почти изцяло неразградени през горната част на храносмилателната система и достигат до дебелото черво, където служат за храна на полезните бактерии.

Консумацията на храни, богати на пробиотици и пребиотици, е свързана с подобрена храносмилателна система, подобрена имунна система, подобрено физическо и психическо здраве, както и с понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет тип 2 и затлъстяване.

Какво са пребиотиците – функции, ползи, храни

 

Кои са основните родове пробиотици?

  • Lactobacillus
  • Lactococcus
  • Bifidobacterium
  • Streptococcus
  • Pediococcus
  • Leuconostoc
  • Saccharomyces
  • Enterococcus
  • Bacillus
  • Escherichia

 

Кои са основните видове пробиотици?

  • Lactobacillus bulgaricus
  • Lactobacillus acidophilus
  • Lactobacillus casei
  • Lactobacillus plantarum
  • Lactobacillus helveticus
  • Lactococcus lactis
  • Bifidobacterium bifidum
  • Bifidobacterium longum
  • Bifidobacterium infantis
  • Streptococcus thermophilus
  • Pediococcus pentosaceus
  • Leuconostoc citreum
  • Leuconostoc argentinum
  • Saccharomyces boulardii
  • Enterococcus durans
  • Pediococcus acidilactici
  • Bacillus coagulans
  • Escherichia coli Nissle

 

Кои храни са богати на пробиотици?

Най-богатите на пробиотици храни са ферментиралите храни. Различните видове ферментирали храни съдържат различни видове пробиотици. За най-добри здравословни резултати, разнообразявайте менюто си често.

  • Кисело мляко
  • Кисело зеле
  • Кисели краставички
  • Туршия
  • Сирене Гауда
  • Сирене Чедър
  • Прясно сирене
  • Маслини в саламура
  • Ябълков оцет
  • Хляб с квас
  • Кефир
  • Комбуча
  • Мисо
  • Кимчи
  • Темпе

35 от най-здравословните храни на планетата

 

Кои храни са богати на пребиотици?

Сред най-богатите на пребиотици храни се нареждат зеленчуците, плодовете, бобовите култури и зърнените храни. За най-добри здравословни резултати, включвайте в менюто си повече от тези храни.

  • Гулия
  • Чесън
  • Праз лук
  • Кромид лук
  • Аспержи
  • Бобови храни
  • Банани
  • Ябълки
  • Овес
  • Ръж
  • Ленено семе

15 от най-богатите на фибри храни в България

 

Какво води до намаляване броя на пробиотиците в нашето тяло?

Нездравословният начин на живот и нездравословното хранене са основните причини, които водят до намаляване броя на полезните бактерии.

  • Липсата на разнообразна храна
  • Липсата на пребиотици в менюто
  • Прекомерният прием на алкохол
  • Употребата на антибиотици
  • Тютюнопушенето
  • Хроничният стрес
  • Недоспиването
  • Липсата на физическа активност

10 от най-вредните храни в България

 

Как да увеличим броя на пробиотиците в нашето тяло?

За да се радваме на добра чревна флора и добро здраве е необходимо да консумираме разнообразна и здравословна диета и да поддържаме добро ниво на физическа активност. 

  • Яжте повече плодове,
  • Яжте повече зеленчуци
  • Яжте повече бобови храни
  • Яжте повече пълнозърнести храни
  • Яжте повече ферментирали храни
  • Яжте повече пребиотици 
  • Спортувайте редовно
  • Наспивайте се
  • Не прекалявайте с приема на алкохол
  • Спрете тютюнопушенето

Какво означава здравословна диета?

 

Какви са здравословните ползи от пробиотиците?

  • Подобряват функцията на храносмилателната система
  • Регулират баланса между полезните и вредните бактерии в дебелото черво
  • Подсилват имунната система
  • Подпомагат отслабването
  • Подпомагат усвояването на полезните хранителни вещества
  • Подобряват мозъчната дейност
  • Понижават депресията
  • Подобряват психичното здраве
  • Понижават нивата на холестерола
  • Регулират нивата на кръвното налягане
  • Изразяват противоинфекциозни свойства
  • Изразяват противоракови свойства
  • Подобряват женското здраве
  • Понижават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
  • Понижават риска от развитие на рак на дебелото черво
  • Понижават риска от развитие на рак на пикочния мехур
  • Облекчават симптомите на колит
  • Облекчават симптомите на болестта на Крон
  • Облекчават симптомите на синдрома на раздразнено дебело черво (СРДЧ)
  • Облекчават симптомите на диария
  • Понижават сериозността на някои алергии
  • Подобряват толерантността на тялото към лактозата

10 от най-ефективните храни против запек

 

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

 

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

 

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

 

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин.

Открийте ценни съвети, вдъхновяващи статии и експертна информация за здравословно хранене, фитнес и балансиран начин на живот – директно във вашата поща. Станете част от общността на Нутрима и получавайте специални предложения, ексклузивно съдържание и научно подкрепени препоръки.

 

Оставете коментар

Подобни публикации