Кои са най-вредните храни в България и какви рискове крият те за нашето здраве?
Храната ни зарежда с енергия и снабдява тялото ни с важни хранителни вещества. Не всички храни, обаче, са еднакви в това отношение. Някои храни носят със себе си само здравословни ползи, докато редовната консумация на други може да доведе до развитието на сериозни заболявания.
Общото между най-вредните храни е високото съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, рафинирана захар, сол и празни калории. Другата сходна черта е липсата на полезни хранителни вещества, като витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и ненаситени мазнини.
Прекомерната консумация на нездравословни храни може значително да повиши риска от развитие на рак, сърдечно-съдови заболявания, хиперхолестеролемия, хипергликемия, хипертония, диабет тип 2 и затлъстяване.
Препоръчително е да се запознаем добре с храните, които крият опасност за нашето здраве. Това ще ни позволи да правим здравословни хранителни избори и да живеем пълноценно.
1. Пържени храни
Пържените храни са едни от най-вредните храни, които присъстват често в менюто на българина. Тези храни са с високо съдържание на трансмазнини, наситени мазнини и калории.
Честата консумация на пържени храни води до развитието на някои от най-опасните хронични заболявания, като рак, инфаркт, инсулт и тежки форми на затлъстяване.
Избягвайте или сведете до минимум приема на пържени храни, като ги заместите с варени или печени храни, както и с храни приготвени на водна или парна баня.
- Пържени картофи
- Пържена риба
- Пържени тиквички
- Пържени яйца
- Пържени филийки
- Пържени кюфтета
- Пържени крилца
- Пържени банички
8 храни, които понижават риска от развитие на рак
2. Захарни изделия
Честата консумация на захарни изделия води до развитието на кариеси, затлъстяване, хипергликемия (висока кръвна захар), диабет тип 2 и някои видове рак.
Тези храни са претъпкани с рафинирана захар, наситени мазнини, трансмазнини, консерванти и оцветители.
- Вафли
- Бисквити
- Шоколад
- Бонбони
- Мини кроасани
- Захарни дражета
- Сухи пасти
- Течен шоколад
- Курабии
- Меденки
- Бишкоти
Всичко, което трябва да знаем за захарта и вредите от нея
3. Солени изделия
Солените изделия съдържат големи количества сол, наситени мазнини, трансмазнини и консерванти.
Честият прием на тези висококалорични храни може да повиши риска от развитие на хипертония (високо кръвно налягане), хиперхолестеролемия (висок холестерол), затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.
- Крекери
- Солени бисквити
- Солети
- Соленки
- Чипс
- Царевични пръчици
- Пуканки за микровълнова фурна
- Снаксове
20 от най-полезните храни за здраво сърце
4. Безалкохолни напитки
Честата консумация на безалкохолни напитки води до появата на кариеси и може да повиши риска от развитие на затлъстяване, диабет тип 2, както и на някои видове рак.
Безалкохолните напитки се нареждат сред най-вредните храни поради тяхното високо съдържание на рафинирана захар, оцветители, консерванти и подсладители.
Опитайте се да заместите безалкохолните напитки с вода, чай или прясно изцедени сокове.
- Газирани напитки
- Лимонада
- Кола
- Студен чай
- Енергийни напитки
- Вода с плодови аромати
- Бутилирани смутита
- Бутилирани плодови сокове
- Нектари
- Натурални сокове
- Бутилирано студено кафе
5 от най-ефикасните чайове за отслабване
5. Преработени месни продукти
Преработените месни продукти са едни от най-вредните храни, които можем да сложим на масата си. Те са едни от храните с най-високо съдържание на наситени мазнини, консерванти, канцерогени и сол.
Честата консумация на преработени месни храни може да доведе до развитието на рак, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, затлъстяване и висок холестерол.
- Наденици
- Кренвирши
- Колбаси
- Луканки
- Суджуци
- Бекон
- Шунка
- Кайма
- Пастет
- Пушени меса
10 храни, които нормализират високото кръвно налягане
6. Сладкарски изделия
Сладкарските изделия са следващата категория продукти, които се нареждат сред най-вредните храни в България. Тези храни са изключително калорични и съдържат големи количества рафинирана захар, наситени мазнини, оцветители, подсладители, консерванти и стабилизатори.
Честата консумация на сладкарски изделия може значително да повиши риска от развитие на диабет тип 2, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.
- Торти
- Кексове
- Рула
- Понички
- Гофрети
- Сладки
- Тирамису
- Мъфини
- Пасти
- Еклери
- Сиропирани изделия
- Сладолед
7 от най-ефикасните храни, които регулират кръвната захар
7. Полуготови храни
Полуготовите и готовите храни, които заливат рафтовете в родните ни супермаркети, могат да бъдат с особено високо съдържание на сол, захар, наситени мазнини, консерванти и калории.
Прекомерната консумация на полуготови и готови храни може да повиши риска от развитие на затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.
И все пак, ако се наложи да прибегнете до тях, четете етикетите с хранителните стойности внимателно и изберете продукта с най-ниско съдържание на захар, сол и наситени мазнини.
- Сандвичи
- Пици
- Супи
- Спагети
- Пилешки хапки
- Салати
- Полуготови и ястия
Как да разчитаме етикетите с хранителните стойности?
8. Тестени изделия
От здравословна гледна точка е препоръчително да намалим приема на тестени изделия, тъй като те могат да бъдат с високо съдържание на сол, захар, наситени мазнини и консерванти. Тези храни са висококалорични и изключително бедни на полезни хранителни вещества.
Честата консумация на тестени изделия може да доведе до развитието на затлъстяване, високо кръвно налягане, висока кръвна захар, някои видове рак, както и до недостиг на важни микронутриенти.
- Баници
- Тутманици
- Кифли
- Мекици
- Бухти
- Кашкавалки
- Гевреци
- Бял хляб
- Милинки
- Козунак
- Сиренки
- Катми
Как да отслабваме трайно и здравословно?
9. Продукти за мазане
Продуктите за мазане, които представляват алтернативи на маслото, както и някои маслопродукти, като майонезата, могат да бъдат с особено високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, сол и консерванти.
Прекомерният прием на този вид храни може значително да повиши риска от развитие на хиперхолестеролемия, инфаркт, инсулт, затлъстяване и някои видове рак.
- Маргарин
- Майонеза
- Крема сирене
- Топено сирене
Кои са основните градивни компоненти на храната?
10. Бързи храни
Храните в заведенията за бързо хранене се нареждат сред най-вредните храни в България. Те са висококалорични и бедни на полезни хранителни вещества.
Тези храни често биват пържени и са с високо съдържание на сол, наситени мазнини, трансмазнини и консерванти.
Избягвайте или сведете до минимум консумацията на така наречените “бързи храни”. Честата им консумация може значително да повиши риска от развитие на рак, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, висок холестерол и затлъстяване.
- Дюнери
- Пица на парче
- Принцеси
- Сандвичи
- Тостери
- Хотдог
- Хамбургери
- Пържени картофи
- Пържена риба
- Пържени крилца
5 от най-резултатните храни за здравословно отслабване
Финални думи
Избягвайте напълно или сведете до минимум консумацията на храни с високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, рафинирана захар, сол и консерванти.
Ако все пак не сте в състояние да изключите от менюто си някои от тези храни, то поне ги консумирайте в умерени количества и като част от добре балансирана, разнообразна и здравословна диета. Диета богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови храни, ядки, семена, риба, яйца, млечни продукти, нетлъсто месо и подправки.
35 от най-здравословните храни на планетата
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
2 Коментари
Здравейте, Иван
Благодаря за подробната информация.Изключително полезна. От дълго време страдам от ГЕРБ, на прегледите и консултациите думите ,които винаги чувам са “Пази диета”, но никой не ти казва каква и кои са храните ,които трябва да се изключат за да не се стига до усложнения. Абонирах се за вашия бюлетин и наистина с интерес ще следя вашите стаии и съвети. Поздрави
Здравейте Анжелина,
И благодаря за милите думи. Желаем Ви всичко най-добро!
🙂