35 от най-здравословните храни на планетата

От Нутрима
35 от най-здравословните храни на планетата

Кои са най-здравословните храни на планетата?

Храната ни зарежда с енергия и ни набавя жизненоважни хранителни вещества. Добре е да знаем, обаче, че не всички храни са еднакви в това отношение. Консумацията на някои храни може да подобри здравословното ни състояние, докато приема на други може сериозно да влоши здравето ни.

Например, прекомерният прием на храни с високо съдържание на добавена захар, сол и наситени мазнини може значително да увеличи риска от развитие на рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване.

От друга страна, консумацията на храни, богати на белтъчини, комплексни въглехидрати, фибри, ненаситени мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти, може да намали риска от развитие на много от тези коварни болести и чувствително да повиши общия Ви здравословен статус.

Някои от тези храни се отличават значително с много по-високото си и концентрирано съдържание на полезни хранителни вещества. Днес ще Ви запознаем с 35 от тях. Ако си позволим да използваме термина “суперхрани”, то храните от списъка по-долу, с пълно право, могат да бъдат наречени такива. 

Общото при тези 35 храни е, че всички те са естествени и са едни от храните с най-високо съдържание на завършени белтъчини, фибри, полезни ненаситени мазнини, витамини, минерали и мощни антиоксиданти.

И все пак имайте предвид, че нито една от тези храни, самостоятелно, не може да Ви набави пълния набор от необходими хранителни вещества. За най-добри резултати, консумирайте добре балансирана и разнообразна диета, която включва храни от всички хранителни групи.

По възможност, приемайте храните в сурово състояние за да запазите максимално техните полезни свойства. Някои хранителни вещества са особено чувствителни към топлинна или водна обработка.

Нека сега разгледаме по-подробно 35 от най-здравословните храни на планетата.

Кои са основните градивни компоненти на храната?

 

1. Горски плодове

Горските плодове, като боровинките, малините, къпините и ягодите са една изключително полезна храна. Редовната консумация, на тези природни резервоари на полезни вещества, носи редица здравословни ползи.

Консумирайте често като следобеден снакс или като ги прибавите към закуската си от овесена каша.

 

  • Богати на разтворими и неразтворими фибри
  • Богати на витамини, минерали и полифеноли
  • Богати на фитохимикалите ресвератрол, антоцианини и елагинова киселина, които изразяват мощни антиоксидантни свойства
  • Регулират нивата на кръвната захар и отделянето на инсулин
  • Понижават нивата на лошия холестерол (LDL)
  • Изразяват мощни противоракови свойства
  • Подобряват мозъчната дейност
  • Понижават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
  • Понижават високото кръвно налягане 

 

2. Яйца

Дълги години, яйцата се носеха с лоша слава заради съдържанието на холестерол в тях. Съдържащият се в тях холестерол е диетичен холестерол. Той не вреди на здравето ни така, както кръвният холестерол.

Кръвният холестерол се образува в тялото ни в следствие от консумацията на храни с високо съдържание на наситени мазнини и трансмазнини.

Яйцата са една изключително полезна храна и с право заемат място сред най-здравословните храни на планетата.

 

  • Покачват нивата на добрия холестерол (HDL)
  • Богати на холин – есенциално хранително вещество, наричано още витамин В4
  • Богати на каротеноидите лутеин и зеаксантин – мощни антиоксиданти, особено полезни за очите
  • Богати на завършени протеини
  • Подпомагат отслабването
  • Понижават високото кръвно налягане
  • Понижават риска от инсулт
  • Богати на витамини и монерали

 

3. Ядки и семена

Ядките и семената, като лешниците, бадемите, орехите, лененото семе, конопеното семе, чиа семената, тиквеното и слънчогледовото семе, са една от най-здравословните храни на планетата.

Тези дарове на природата са претъпкани с полезни хранителни вещества и изразяват множество полезни за здравето ни свойства.

 

  • Богати източници на множество витамини, минерали и антиоксиданти
  • Богати на мононенаситени и полиненаситени мазнини
  • Понижават холестерола и триглицеридите
  • Понижават хроничното възпаление
  • Богати на фибри
  • Понижават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания 
  • Подсилват костите
  • Понижават риска от развитие на рак
  • Подобряват мозъчната дейност
  • Подсилват имунната система

Как да поддържаме костите си здрави и силни?

 

4. Тъмнозелени листни зеленчуци

Тъмнозелените листни зеленчуци представляват изключително важен елемент на здравословното хранене. Те са нискокалорична храна, която е изключително богата на витамини и минерали.

Едни от най-полезните видове биват спанак, кейл, зеле, зелено цвекло, крес, рукола и бок чой.  

 

  • Богати на витамини и минерали
  • Подпомагат горенето на мазнините
  • Забавят процесите на стареене
  • Полезни за сърцето
  • Подпомагат храносмилателните процеси
  • Регулират нивата на добрия (HDL) и лошия (LDL) холестерол
  • Намаляват риска от развитие на анемия

 

5. Авокадо

Авокадото е един доста уникален плод. За разлика от повечето плодове, които съдържат въглехидрати, авокадото е особено богато на полезни мононенаситени мазнини.

Високото съдържание и уникалната комбинация от полезни хранителни вещества, нареждат този природен супер-плод сред най-здравословните храни на планетата.

 

  • Богат източник на мононенаситени мазнини, полезни за сърцето
  • Богато на фибри
  • Понижава нивата на лошия холестерол и триглицеридите
  • Богато на антиоксиданти
  • Понижава риска от развитие на рак
  • Подпомага отслабването
  • Подсилва костната система
  • Полезно за очите
  • Регулира нивата на кръвната захар

5 доказани здравословни ползи от авокадото

 

6. Екстра върджин зехтин

Екстра върджин зехтинът е една от най-полезните растителни мазнини. Високото съдържание на минерали и мононенаситени омега-9 мастни киселини, правят зехтинът една изключително здравословна храна, която регулира холестерола и понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

За най-добри резултати, изберете студено пресован екстра върджин зехтин.

 

  • Богат на омега-9 мононенаситени мазнини
  • Изразява мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и противомикробни свойства
  • Понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
  • Понижава риска от развитие на алцхаймер
  • Подобрява мозъчната дейност
  • Понижава риска от развитие на диабет тип 2
  • Изразява противоракови свойства
  • Намалява признаците на стареене
  • Понижава риска от инсулт
  • Лекува артрит

 

7. Чесън

Чесънът е една от най-достъпните и лесно-приложими здравословни храни. Това природно чудо е било използвано в медицината още от древността.

Активното вещество в чесъна се нарича алицин. Алицинът изразява мощни противовъзпалителни, противовирусни, антибактериални и противоракови свойства.

 

  • Изразява мощни антивирусни, антибактериални и противовъзпалителни свойства
  • Понижава високото кръвно налягане
  • Подобрява нивата на холестерола
  • Богат източник на антиоксиданти
  • Подсилва костите
  • Понижава риска от развитие на рак
  • Понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
  • Пречиства кръвта
  • Подсилва имунната система
  • Забавя стареенето
  • Предпазва кожата от ултравиолетовата слънчева светлина
  • Намалява косопада

10 храни, които нормализират високото кръвно налягане

 

8. Джинджифил

Джинджифилът е една от най-здравословните храни на планетата. Този супер-зеленчук буквално е претъпкан с хранителни и биоактивни вещества.

За най-добри резултати, консумирайте в сурово настъргано състояние, като прясно-изцеден сок или на прах. Можете да си направите домашно-приготвен чай, като настържете парче джинджифил и залеете с гореща вода.

 

  • Подобрява храносмилането
  • Засилва метаболизма
  • Предпазва от грип и настинки
  • Понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
  • Проявява противоракови и противовъзпалителни свойства
  • Понижава нивата на лошия холестерол (LDL)
  • Подсилва имунната система
  • Понижава кръвното налягане
  • Регулира нивата на кръвната захар
  • Подобрява функцията на мозъка
  • Значително намалява менструалните болки

 

9. Сьомга

Сьомгата е една от най-полезните риби. Тя спада към семейството на мазните риби, поради високото си съдържание на полезни полиненаситени мазнини. Консумацията на сьомга може да понижи риска от развитие на някои от най-сериозните хронични заболявания.

За най-добри резултати, изберете дивата сьомга пред тази, отглеждана във ферми.

 

  • Богата на полезните омега-3 мастни киселини
  • Богат източник на завършени протеини
  • Богата на астаксантин – един от най-мощните антиоксиданти в природата
  • Значително понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
  • Подобрява мозъчната дейност
  • Изразява противовъзпалителни свойства
  • Поправя повредените тъкани
  • Подобрява функцията на щитовидната жлеза
  • Предпазва от развитието на ракови болести
  • Подобрява зрението
  • Придава еластичност на кожата

8 храни, които понижават риска от развитие на рак

 

10. Бобови храни

Бобовите храни са една от най-евтините здравословни храни на планетата. Редовната консумация на боб, леща, грах и нахут може значително да подобри общото Ви здравословно състояние.

Интересното при бобовите храни е, че те са богати и на двата вида фибри, а именно разтворими и неразтворими фибри. 

 

  • Богат източник на разтворими и неразтворими фибри
  • Богати на белтъчини
  • Понижават нивата на лошия холестерол
  • Регулират нивата на кръвната захар
  • Подобряват храносмилането и предотвратяват констипацията
  • Подпомагат отслабването
  • Изразяват противоалергични свойства
  • Понижават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
  • Богат източник на витамини, минерали и антиоксиданти
  • Понижават риска от развитие на ракови болести

 

11. Куркума

Родината на куркумата е Индия. Този кореноплоден зеленчук е служил като мощно медицинско средство от хиляди години. Активната съставка на куркумата се нарича куркумин. Куркуминът изразява изключително мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови свойства.

Куркумата изразява множество полезни свойства, които я правят една от най-здравословните храни на планетата. Тя може да бъде консумирана настъргана, на прах или като прясно-изцеден сок.

 

  • Изразява мощни противовъзпалителни, противобактериални, противомикробни и антиоксидантни свойства
  • Значително подобрява мозъчната дейност
  • Понижава риска от сърдечно-съдови заболявания
  • Изразява мощни противоракови свойства
  • Бори депресията
  • Забавя признаците на стареенето
  • Подсилва имунната система
  • Подпомага топенето на мазнините
  • Подобрява храносмилането
  • Пречиства черния дроб
  • Регулира нивата на добрия и лошия холестерол

5 научно доказани ползи от консумацията на куркума

 

12. Сладки картофи

Сладкият картоф е вид скорбялен кореноплоден зеленчук, чиято родина е Централна и Южна Америка. Макар също да е наречен картоф, сладкият и белият картоф не принадлежат към едно и също семейство.

Сладките картофи са претъпкани с полезни за здравето хранителни вещества. Те са особено богати на бета-каротин, който изразява мощни антиоксидантни свойства.

 

  • Богат източник на мощни антиоксиданти
  • Изразяват противовъзпалителни свойства
  • Регулират нивата на кръвната захар
  • Подпомагат отслабването
  • Понижават кръвното налягане
  • Подобряват функцията на храносмилателната система
  • Понижават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
  • Подобряват имунитета
  • Значително подобряват функцията на зрението
  • Подобряват мозъчната дейност
  • Подобряват плодовитостта
  • Понижават нивата на стрес и безпокойство
  • Понижават риска от развитие на рак

7 от най-ефикасните храни, които регулират кръвната захар

 

13. Червено цвекло

Червеното цвекло е вид кореноплоден зеленчук с наситено-червен цвят. Той е добре известен със съдържанието си на полезни вещества и множеството здравословни ползи, някои от които медицински.

Едно от основните биоактивни вещества в червеното цвекло се нарича беталаин. Беталаините изразяват мощни антиоксиданти свойства и носят редица здравословни ползи.

Консумирайте в настъргано или печено състояние, във вид на салати, както и като прясно-изцеден сок.

 

  • Понижава кръвното налягане
  • Изразява мощни противоракови свойства
  • Подобрява работата на мускулите
  • Подобрява храносмилането
  • Изразява противовъзпалителни и антиоксидантни свойства
  • Подобрява функцията на мозъка
  • Подпомага отслабването
  • Подобрява сексуалната активност
  • Понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
  • Подобрява функцията на черния дроб
  • Повишава енергийните нива
  • Понижава нивата на лошия холестерол (LDL)
  • Понижават риска от развитие на анемия

8 здравословни ползи от консумацията на червено цвекло

 

14. Гъби

Гъбите притежават редица изключителни здравословни качества. Почти всяка една древна цивилизация е използвала гъбите заради техните лечебни свойства, в продължение на хиляди години. Не случайно, гъбите се нареждат сред едни от най-здравословните храни на планетата.

Едни от най-полезните видове биват порчини, лъвска грива, майтаке, шийтаке, пиопини, златни стриди и гъби стриди.

 

  • Подсилват имунитета
  • Подобряват храносмилането
  • Удължават продължителността на живота
  • Понижават риска от развитие на ракови болести
  • Подпомагат отслабването
  • Понижават холестерола
  • Понижават риска от развитие на диабет тип 2
  • Подобряват функцията на костната система
  • Проявяват противовъзпалителни свойства

 

15. Зелен чай

Зеленият чай е един от най-полезните и най-разпространени чайове. Той е и един от най-ефикасните чайове за отслабване и топене на мазнините и е смятан от мнозина за най-здравословната напитка на планетата.

Зеленият чай се приготвя единствено от листата на чаения храст (Camellia sinensis). Някои от най-полезните разновидности на зеления чай са Сенча, Матча, Гьокуро, Банча, Кукича и Фукамуси Сенча.

 

  • Подпомага отслабването и топенето на мазнините
  • Подобрява функцията на мозъка
  • Понижава риска от развитие на рак
  • Засилва метаболизма
  • Понижава риска от развитие на алцхаймер и паркинсон
  • Изразява мощни противовъзпалителни, антибактериални и антиоксидантни свойства
  • Понижава риска от развитие на диабет тип 2
  • Забавя стареенето
  • Понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
  • Подобрява денталното здраве
  • Подобрява храносмилането
  • Подобрява минералната плътност на костите

5 от най-ефикасните чайове за отслабване

 

16. Какао

Какаото заема място сред най-здравословните храни на планетата с пълно право. Суровото, органично какао на прах притежава множество здравословни и лечебни свойства. То се приготвя чрез смилане на какаовите зърна и премахване на мазнината от какаовото масло.

Суровото какао има специфичен горчив вкус и се различава от какаото на прах, което се продава в повечето хранителни магазини. Второто е силно обработено, бедно на полезни хранителни вещества и често е с високо съдържание на добавена захар.

 

  • Понижава кръвното налягане
  • Изразява мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства
  • Понижава риска от развитие на инфаркт и инсулт
  • Подобрява действието на мозъка
  • Бори депресията
  • Понижава риска от развитие на диабет тип 2
  • Подпомага топенето на мазнините
  • Бори астмата
  • Изразява мощни противоракови свойства
  • Мощен имуностимулатор
  • Повишава енергийните нива
  • Забавя процесите на стареене
  • Подобрява храносмилането

7 храни, които ще подобрят мозъчната Ви дейност

 

17. Пълнозърнести храни

Редица проучвания доказват здравословните ползи от консумацията на храни с високо съдържание на фибри. Пълнозърнестите храни са един чудесен пример за това. Те не само са с високо съдържание на фибри, но са и изключително богати на витамини, минерали и антиоксиданти.

Някои от най-здравословните пълнозърнести храни са овесените ядки, киноа, теф, ръж, фаро, канива, фрике, елда и кафяв ориз.

 

  • Високо съдържание на фибри
  • Богати на витамини, минерали и антиоксиданти
  • Подобряват храносмилането
  • Предотвратяват констипацията
  • Понижават нивата на холестерола и триглицеридите
  • Понижават кръвното налягане
  • Подпомагат отслабването
  • Регулират нивата на кръвната захар
  • Изразяват противоракови свойства
  • Понижават риска от развитие на астма
  • Подобряват денталното здраве
  • Понижават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
  • Борят хроничното възпаление

Как да отслабваме трайно и здравословно?

 

18. Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са изключително богати на витамини, минерали и мощни антиоксиданти. Те изразяват противоракови, противовъзпалителни, противовирусни и антибактериални свойства.

Сред най-полезните цитрусови плодове се нареждат портокалите, лимоните, лайм, грейпфрут, мандарини, помело, Ръката на Буда, цитрон и юзу.

 

  • Богати на разтворими и неразтворими фибри
  • Изключително богати на витамини, минерали и антиоксиданти
  • Подобряват храносмилането
  • Предпазват срещу констипация
  • Понижават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
  • Нисък гликемичен индекс
  • Предпазват от грип и настинка
  • Изразяват противовъзпалителни и антибактериални свойства
  • Подпомагат усвояването на хранителните вещества
  • Хидратират тялото
  • Забавят процесите на стареене
  • Понижават риска от развитие на камъни в бъбреците
  • Изразяват мощни противоракови свойства

Какво представлява гликемичният индекс на храните?

 

19. Ферментирали храни

Консумацията на ферментирали храни, още известни като пробиотични храни, носи редица здравословни ползи. Храните, богати на полезни бактерии, подобряват храносмилането, подсилват имунната система и подпомагат отслабването.

Някои от най-полезните пробиотични храни са кефир, комбуча, кисело зеле, кимчи, кисело мляко, мисо и темпе.

 

  • Подобряват функцията на храносмилателната система
  • Подсилват имунитета
  • Подобряват настроението
  • Понижават риска от развитие на рак
  • Забавят процесите на стареенето
  • Стимулират пролиферацията на полезните бактерии в дебелото черво
  • Изразяват противовъзпалителни, противомикробни и противоалергични свойства
  • Подпомагат отслабването

 

20. Годжи бери

Годжи бери, наричани още вълчи боровинки, представляват сушени червени плодове, наподобяващи боровинките. Те се използват в традиционната китайска медицина от над 2000 години.

Мощните здравословни свойства на годжи берито, които забавят процесите на стареене, подсилват имунната система и предпазват от диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак, ги нареждат, с право, сред едни от най-здравословните храни на планетата.

Те могат да бъдат консумирани сурови, във вид на сок, чай или във вид на прах.

 

  • Богат източник на витамини, минерали и антиоксиданти
  • Забавят процесите на стареенето
  • Изразяват мощни противоракови свойства
  • Регулират нивата на кръвната захар
  • Повишават енергийните нива
  • Подпомагат отслабването
  • Регулират нивата на добрия (HDL) и лошия холестерол (LDL)
  • Мощен имуностимулатор
  • Подобряват зрението
  • Подобряват качеството на съня
  • Подобряват функцията на черния дроб

 

21. Киноа

Киноата е една от най-популярните здравословни храни на планетата. Тя е богата на множество витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Киноата не съдържа глутен и е една от малкото зърнени храни, които съдържат всичките 9 незаменими аминокиселини.

Киноата е била една от основните храни на Инките, които са я наричали “Майката на всички зърна”. Тя може да бъде консумирана за закуска, обяд и вечеря, във вид на каша, салата или прибавяна към супи и различни ястия. Ако не сте сигурни как да използвате киноата, просто заместете ориза с нея.

 

  • Богат източник на витамини, минерали и антиоксиданти
  • Изключително богата на фибри
  • Не съдържа глутен
  • Богата на завършени белтъчини
  • Регулира нивата на кръвната захар
  • Регулира метаболизма
  • Подпомага отслабването
  • Понижава нивата на лошия холестерол (LDL)
  • Понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
  • Изразява противовъзпалителни свойства

5 от най-резултатните храни за здравословно отслабване

 

22. Телешко месо

Телешкото месо спада към групата на червените меса. Една от основните здравословни ползи на червеното месо е високото му съдържание на желязо и витамин В12.

Телешкото месо е богато на витамини, минерали, антиоксиданти и висококачествени завършени белтъчини. Тези му качества го правят задължителна част от менюто ни и го нареждат сред най-здравословните храни на планетата.

И все пак, имайте предвид, че червеното месо може да бъде с по-високо съдържание на наситени мазнини, в сравнение с бялото птиче месо. Консумирайте умерено и като част от добре балансирана диета.

 

  • Богат източник на л-карнитин
  • Богат източник на глутатион – един от най-важните антиоксиданти в храната
  • Високо съдържание на завършени белтъчини
  • Понижава риска от развитие на анемия
  • Богат източник на витамини, минерали и антиоксиданти
  • Богат източник на полезни мазнини
  • Естествен източник на креатин
  • Подсилва имунната система
  • Забавя процесите на стареене

 

23. Плодове

Един от най-честите здравословни съвети, които ще чуете, е да консумирате повече плодове и зеленчуци. И с право – плодовете са една от най-здравословните храни на планетата. Те са богати на множество витамини, минерали, антиоксиданти и фибри.

Сред най-полезните плодове се нареждат ананаса, ябълките, нар, мангото, дуриан, диня, банани, гроздето, гуава, папая и черешите.

Стремете се да приемата поне по 2 различни плода дневно.

 

  • Богати на витамини, минерали и антиоксиданти
  • Богати на фибри
  • Понижават риска от развитие на инфаркт и инсулт
  • Изразяват мощни противоракови свойства
  • Регулират нивата на кръвната захар
  • Подобряват храносмилането
  • Предотвратяват констипацията
  • Понижават нивата на холестерола
  • Забавят процесите на стареене
  • Подсилват костната система
  • Подобряват мозъчната дейност

 

24. Зеленчуци

Както плодовете, така и зеленчуците спадат към една от най-здравословните храни на планетата. Тяхното високо съдържание на разтворими и неразтворими фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, ги прави изключително полезни за нашето здраве.

Едни от най-полезните зеленчуци са: броколи, брюкселско зеле, карфиол, домати, аспержи, червено зеле, алабаш, моркови, чушки и швейцарско зеле.

Стремете се да приемате поне по 3 различни зеленчука дневно.

 

  • Подпомагат отслабването
  • Регулират нивата на кръвната захар
  • Подобряват функциите на храносмилателната система
  • Регулират нивата на холестерола
  • Хидратират тялото
  • Придават еластичност на кожата
  • Изразяват мощни противоракови свойства
  • Понижават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
  • Понижават нивата на триглицеридите
  • Стимулират топенето на мазнините
  • Подсилват имунната система

 

25. Спирулина

Спирулината е вид синьо-зелено водорасло, което обикновено се консумира на прах. Тя е изключително богата на витамини, минерали и антиоксиданти. Високото и съдържание на желязо, я прави особено полезна храна за вегетарианци и вегани.

Можете да приемате спирулината на прах, като я прибавяте към сокове, смутита, супи, салати и различни ястия. Имайте предвид, че тя има доста специфичен вкус, който може да ви отблъсне в началото. Не се отказвайте бързо – след няколко приема вкусовите Ви рецептори ще започнат да привикват.

 

  • Изразява мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства
  • Понижава нивата на лошия холестерол (LDL) и триглицеридите
  • Понижава кръвното налягане
  • Предпазва от развитието на ракови болести
  • Подобрява функцията на мускулната система и издръжливостта
  • Регулира нивата на кръвната захар
  • Понижава риска от развитие на анемия

 

26. Пшенична трева

Пшеничната трева е младите зелени стръкове на пшеницата. Те се берат скоро след поникване, когато съдържанието на полезни хранителни вещества в тях е най-силно концентрирано.

Най-често, пшеничната трева се приема във вид на прах или като прясно-изцеден сок. Можете да я прибавяте към сокове, смутита, вода, супи, десерти или салати. Пшеничната трева е една от най-здравословните храни на планетата.

 

  • Богата на мощни антиоксиданти
  • Изразява мощни противоракови свойства
  • Регулира нивата на кръвната захар
  • Стимулира топенето на мазнините
  • Изразява мощни противовъзпалителни свойства
  • Мощен имуностимулатор
  • Повишава енергийните нива
  • Подобрява функцията на храносмилателната система
  • Пречиства черния дроб
  • Понижава менструалните болки
  • Предпазва сърцето
  • Забавя стареенето

 

27. Мед

Още от дълбока древност, медът е бил използван едновременно като храна и като медицинско средство. Комбинацията от полезни биоактивни хранителни вещества, го правят една от най-здравословните храни.

Консумирайте по една супена лъжица мед сутрин пред закуска или започнете да замествате употребата на трапезна захар със тази на мед.

 

  • Богат на витамини, минерали и антиоксиданти
  • Подобрява нивата на холестерола
  • Регулира кръвното налягане
  • Понижава нивата на триглицеридите
  • Стимулира заздравяването на раните
  • Понижава риска от инфаркт и инсулт
  • Изразява мощни противобактериални и антимикробни свойства
  • Подобрява функцията на съня
  • Изразява противоалергични свойства

 

28. Канела

Канелата е подправка, която се добива от вътрешната част на кората на канеленото дърво. Тя е била изключително ценна в древността именно заради мощните си лечебни свойства.

Съществуват 2 основни вида канела – цейлонска канела, наричана още истинска канела и касия, наричана още китайска канела. Касията е по-разпространения вид канела, която ще намерите в повечето хранителни магазини.

За най-добри здравословни резултати, изберете цейлонската канела.

 

  • Богат източник на мощни антиоксиданти
  • Изразява мощни противовъзпалителни свойства
  • Понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
  • Подобрява инсулиновата чувствителност на клетките
  • Понижава нивата на кръвната захар
  • Изразява противодиабетни свойства
  • Предпазва от развитието на ракови болести
  • Подобрява мозъчната функция
  • Изразява антибактериални и противогъбични свойства

Закуска от овесени ядки, мляко, ябълка, орехи и канела

 

29. Мака

Маката е вид растение, което е характерно за Перуанските Анди. То представлява кръстоцветен зеленчук, което го свързва със броколите, зелето и кейла.

Маката се консумира обикновено във вид на прах. Можете да я прибавяте към закуската си от овесена ядки, към смутита, сокове, супи и различни ястия. Тя е особено известна със способността си да повишава потентността и либидото.

 

  • Подобрява енергийните нива и издръжливостта
  • Понижава кръвното налягане
  • Засилва либидото
  • Подобрява плодовитостта при мъжете
  • Изразява мощни антиоксидантни свойства
  • Подобрява мозъчната дейност и паметта
  • Подобрява настроението
  • Намалява симптомите на менопаузата
  • Предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето
  • Намалява размера на простатата

 

30. Акай бери

Този тъмно-лилав плод е изключително богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Неговата родина е Бразилия, като основно вирее в Амазонската джунгла.

Акай берито е кръгло с диаметър от около 2.5 см и се добива от палмовото дърво акай. Трите основни форми, под които може да бъде консумирано биват пюре, на прах и във вид на сок.

Акай берито на прах е с най-висока концентрация на полезни хранителни вещества.

 

  • Богат източник на антиоксиданти, витамини и минерали
  • Подобрява нивата на холестерола
  • Изразява мощни противоракови свойства
  • Значително подобрява мозъчната дейност
  • Подпомага отслабването
  • Придава еластичност на кожата
  • Подобрява храносмилането
  • Мощен имуностимулатор
  • Забавя процесите на стареене
  • Подобрява енергийните нива

 

31. Кокосово масло

Редица проучвания доказват здравословните ползи от консумацията на кокосово масло. Неговата уникална комбинация от средноверижни мастни киселини, го прави една от най-здравословните храни на планетата.

Кокосовото масло се приготвя чрез блендиране на кокосовото месо или стърготини, до получаване на гъста смес. Можете дори да си го приготвите в домашни условия.

Можете да консумирате кокосовото масло директно от буркана, като го намажете върху филия хляб, като го използвате за печене, като го прибавите в смутито си или закуската си. За най-добри резултати изберете органичното, нерафинирано кокосово масло.

 

  • Повишава нивата на добрия холестерол (HDL) и понижава нивата на лошия холестерол (LDL)
  • Стимулира топенето на мазнините
  • Изразява мощни противомикробни и антивирусни свойства
  • Подобрява мозъчната дейност
  • Намалява чувството на глад
  • Полезно за кожата, ноктите и косата
  • Подобрява паметта
  • Понижава риска от развитие на алцхаймер

 

32. Ябълков оцет

Ябълковият оцет е добре познат сред хората, които практикуват здравословен начин на хранене. Някои от многобройните му полезни качества включват понижаване на холестерола, топене на мазнините и регулиране на кръвната захар.

Можете да приемате ябълковият оцет като го прибавяте към салатата си, по време на готвене или директно, като го разредите с малко вода.

 

  • Изразява мощни антибактериални свойства
  • Понижава нивата на кръвната захар
  • Бори диабета
  • Изразява мощни противоракови свойства
  • Понижава нивата на холестерола
  • Понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
  • Подпомага отслабването и топенето на мазнините

 

33. Пълнозърнести кълнове

Пълнозърнестите кълнове представляват една изключително здравословна храна. Основните ползи при кълновете се дължат на факта, че те съдържат висока концентрация на хранителни вещества в много малко калории.

Сред най-здравословните пълнозърнести кълнове се нареждат кълновете на елдата, кафявия ориз, пълнозърнестата пшеница, овеса, ечемика, ръжта, соргото и просото.

 

  • Понижават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
  • Изразяват мощни противоракови свойства
  • Понижават кръвното налягане
  • Предпазват от затлъстяване на черния дроб
  • Подпомагат отслабването

 

34. Хлорела

Хлорелата е вид сладководно водорасло, което буквално е претъпкано с витамини, минерали и антиоксиданти. Тя дължи зеления си цвят на високото съдържание на хлорофил в състава си.

Хлорелата може да се приема на прах, като се прибавя към супи, салати, прясно-изцеден сок или вода. Започнете с половин чаена лъжица на ден и постепенно увеличете до 1 чаена лъжица дневно.

 

  • Изключително богата на витамини, минерали и антиоксиданти
  • Изразява мощни детоксикиращи и антиоксидантни свойства
  • Подсилва имунната система
  • Регулира нивата на кръвната захар
  • Регулира нивата на холестерола
  • Повишава енергийните нива и издръжливостта
  • Подобрява храносмилането
  • Подобрява зрението

 

35. Баобаб

Баобабът е дърво, чиято родина е Централна Африка. Неговите размери могат да достигнат до 30 метра височина, като плодовете които ражда са добре известни с богатото си съдържание на хранителни вещества и цитрусов вкус.

Плодовете на баобабът могат да се консумират в сурово състояние или на прах. Можете да добавяте баобабът на прах към закуската си от овесена каша, към смутита, към прясно-изцедения сок или към различни ястия и салати.

 

  • Подпомага отслабването
  • Регулира нивата на кръвната захар
  • Изразява мощни противовъзпалителни свойства
  • Подобрява храносмилането
  • Мощен имуностимулатор
  • Действа като пребиотик
  • Подпомага усвояването на желязото

Какво са пребиотиците – функции, ползи, храни

 

В заключение

Както се убедихте, всичките 35 от най-здравословните храни на планетата са естествени храни, които са добити директно от природата.

В списъка липсват силно-обработени и промишлено добити храни, генетично модифицирани храни, храни с високо съдържание на добавена захар, наситени мазнини, трансмазнини, сол, консерванти, подсладители и оцветители.

Това може би Ви подсказва нещо…

12-седмична програма за здравословно отслабване

 

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

 

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

 

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

 

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

0 Коментара
0

Прочетете още

Оставете коментар