8 здравословни ползи от консумацията на червено цвекло

От Иван

Какви са здравословните ползи, свързани с консумацията на червено цвекло?

Червеното цвекло е кореноплоден зеленчук с наситен тъмно-червен цвят. Още от древността, хората са го използвали като лекарство срещу много болести, свързани с храносмилателната система и кръвта.

Червените корени на този зеленчук могат да бъдат консумирани в печено, варено или в сурово състояние, като салата или прясно-изцеден сок. За най-добри резултати, консумирайте червеното цвекло в суров вид, тъй като термичната обработка може да унищожи някои полезни вещества.

 

Червено цвекло – химичен състав

Червеното цвекло е с ниско съдържание на мазнини, богато е на фибри и е претъпкано с витамини, минерали, антиоксиданти и множество полезни фитохимикали. Този супер-зеленчук е смятан от мнозина за една от най-здравословните естествени храни на планетата.

Активната съставка в червеното цвекло се нарича беталаин. Беталаините са група пигменти, които дават наситения червен цвят на цвеклото. От тях, с най-големи здравословни ползи са бетанините и бетаините. Доказано е, че тези органични вещества изразяват мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови свойства. Освен това, бетанинът подобрява работата на черния дроб и спомага за по-доброто усвояване на белтъчините в тялото.

Беталаините са веществата, на които се дължи и оцветяването на урината в червено, след консумация на червено цвекло. Това явление е известно като битурия и се проявява при около 10 – 15% от хората. Макар битурията да не крие опасност за здравето, някои изследвания показват, че оцветяването в червено може да се дължи на недостиг на желязо или на неправилен метаболизъм на желязото в тялото.

 

Здравословни ползи от консумацията на червено цвекло

Червеното цвекло спомага за понижаването на високото кръвно налягане, предпазва от развитието на сърдечно-съдови заболявания, понижава нивата на лошия холестерол (LDL), бори анемията, намалява риска от развитие на някои видове рак и дори подпомага отслабването. Редовната консумация подобрява още паметта, качеството на съня и подсилва имунната система.

Червеното цвекло е богато на естествени нитрати, които биват преобразувани в тялото ни в азотен оксид. Азотният оксид разширява кръвоносните съдове, което води до по-добро кръвообращение, обмяна на веществата и понижаване на кръвното налягане. Това му качество прави червеното цвекло особено подходяща храна за хора с високо кръвно налягане.

Редовната консумация на червено цвекло е свързана с множество здравословни ползи. В следващите редове ще се запознаем по-подробно с 8 от тях.

 

1. Намалява риска от развитие на ракови болести

Червеното цвекло е богато на пигмента баталаин. Беталаините са мощни антиоксиданти, които изразяват противоракови свойства. Те предпазват от действието на свободните радикали в тялото и унищожават нестабилните клетки.

Редица изследвания доказват мощните противоракови свойства на червения зеленчук. Редовната консумация предпазва срещу рак на белия дроб, простатата, дебелото черво, гърдата, както и срещу левкемия.

 

2. Понижава високото кръвно налягане

Високото съдържание на естествени нитрати в червеното цвекло спомага за понижаване и нормализиране на високото кръвно налягане. След като попаднат в тялото ни, нитратите биват преобразувани в азотен оксид. Азотния оксид притежава свойството да разширява кръвоносните съдове, което води до понижаване на кръвното налягане и до по-добро кръвоснабдяване на крайниците.

Доказано е, че редовния дневен прием от 250 милилитра прясно-изцеден сок от червено цвекло, намалява систоличното и диастоличното кръвно налягане. Това му действие предпазва от хипертония и намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

10 храни, които нормализират високото кръвно налягане

 

3. Понижава нивата на лошия холестерол

Червеното цвекло е също така богат източник на флавоноиди и каротеноиди. Тези фитохимикали представляват мощни антиоксиданти, които оказват положителен ефект върху нивата на холестерола в кръвта, както и върху здравословното състояние на черния дроб.

Някои изследвания са открили, че приема на червено цвекло води до намаляване на нивата на лошия холестерол (LDL) и триглицеридите в кръвта, като в същото време повишава нивата на добрия холестерол (HDL). По-голяма заслуга тук имат флавоноидите.

Всичко, което трябва да знаем за холестерола

 

4. Изразява мощни противовъзпалителни свойства

Комбинацията от беталаини, витамини от В групата и фибри, прави червеното цвекло една от най-ефикасните естествени храни срещу възпаления и бактериални инфекции.

Консумацията на червено цвекло, особено под формата на прясно-изцеден сок, значително намалява риска от развитие на различни видове инфекции, като бронхит, артрит, хронична болка и гъбични инфекции.

 

5. Регулира нивата на кръвната захар

Високото съдържание на фибри и нитрати в червеното цвекло придружено от бавното разграждане и усвояване на намиращите се в него естествени захари, спомага за нормализирането на кръвната захар и предпазва от развитие на хипергликемия.

Редовната консумация на червено цвекло понижава нивата на високата кръвна захар и предпазва от развитието на болести, като инсулинова резистентност, метаболитен синдром и диабет тип 2.

7 от най-ефикасните храни, които регулират кръвната захар

 

6. Подпомага отслабването

Червеното цвекло е богато на разтворими и неразтворими фибри, беталаин и магнезий и е с почти нулево съдържание на мазнини. Всички тези негови качества го правят една особено ефективна храна за контрол на теглото.

Фибрите подобряват действието на храносмилателната и отделителната системи и ни държат сити за по-дълго. Магнезия, от своя страна, засилва производството на тестостерон, който промотира натрупването на мускулна маса и горенето на мазнините. Беталаините подпомагат детоксификацията на тялото, което също допринася за свалянето на излишните килограми.

 

7. Подобрява мозъчната дейност

Приема на червено цвекло подобрява функциите на мозъка и понижава риска от развитие на дегенеративни заболявания на нервната система, като алцхаймер, паркинсон и деменция.

Високото съдържание на нитрати в червеното цвекло подпомага кръвообращението и допринася за по-доброто снабдяване на мозъка с кръв и кислород. Азотния оксид, който се образува в тялото ни след приема на нитрати, засилва комуникацията между мозъчните клетки.

Червеното цвекло е един от най-богатите естествени източници на веществото холин. Холинът служи като прекурсор за синтеза на невротрансмитера ацетилхолин. Ацетилхолинът подобрява функциите на паметта и мозъчната дейност.

 7 храни, които ще подобрят мозъчната ви дейност

 

8. Намалява риска от развитие на анемия

Червеното цвекло увеличава производството и поддържането на еритроцитите – червените кръвни клетки. Това от своя страна подобрява нивата на хемоглобин и кислород в тялото ни, което значително намалява риска от развитие на анемия.

Високото съдържание на желязо и витамин В, прави червеното цвекло един много полезен зеленчук срещу анемия. Доказано е, че желязото в червеното цвекло се усвоява много по-добре от тялото, в сравнение с други зеленчуци, богати на желязо. Една от причините за това е високото съдържание на витамин С, който спомага за по-доброто асимилиране на желязото намиращо се в растителните храни.

 

Червено цвекло – финални думи

Червеното цвекло представлява един богат източник на множество витамини, минерали, антиоксиданти, фитохимикали и полезни хранителни вещества. Не случайно е наричано от мнозина “суперхрана”. Полезните свойства на този зеленчук са познати още от древността, когато той е служил за лечение на различни болести.

Многобройните полезни действия, които червеното цвекло упражнява върху организма ни, го правят една незаменима храна, която трябва да присъства на трапезата ни често.

Консумирайте в печено, сварено или в сурово състояние. Прибавяйте го към салати, супи или го приемайте във вид на прясно-изцеден сок. Имайте предвид, че термичната обработка може да унищожи част от полезните вещества в червеното цвекло.

Прясно-изцеденият сок от червено цвекло представлява концентриран коктейл от полезни микронутриенти. Неговата консумация, обаче, може да ви отблъсне, особено когато го приемате за първи път. За целта започнете с малки количества и го смесвайте със сок от ябълка или морков. Много скоро ще привикнете към вкуса му и дори ще започнете да го приемате с наслада.

13 от най-полезните храни за здрави очи

 

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

 

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

 

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

 

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации