Какво е стомашни киселини?
“Стомашни киселини” е особено неприятно състояние на храносмилателната система, което се изразява във връщане на солно-киселинно стомашно съдържимо, обратно в хранопровода. Медицинският термин на това заболяване е гастроезофагеална рефлуксна болест или ГЕРБ.
В България, стомашните киселини засягат около 2/3 от възрастните между 35 – 65 години, като процентът на жените, страдащи от ГЕРБ, е по-висок от този на мъжете.
Сами по себе си, стомашните киселини са симптом, който, ако бъде оставен нетретиран, може да доведе до по-сериозни заболявания, като възпаления, язви и дори рак на хранопровода.
В какво се изразява състоянието на стомашни киселини?
Гастроезофагеалната рефлуксна болест засяга езофагеалния сфинктер, който се намира между стомаха и хранопровода. Езофагеалният сфинктер представлява мускулна клапа, която пропуска храната от хранопровода към стомаха.
Напредването на възрастта, както и нездравословният начин на живот, могат да доведат до отслабване на езофагеалната клапа, което да доведе до нейното неадекватно отваряне и затваряне. Това, от своя страна, води до настъпването на гастроезофагеален рефлукс, който се характеризира с връщането на стомашно съдържимо, обратно към хранопровода.
Начинът ни на живот и стомашните киселини
Храната, която консумираме и начинът на живот, който водим, могат да окажат влияние върху производството на стомашна киселина и предразполагането към гастроезофагеален рефлукс.
Честото преяждане, консумацията на мазни и пържени храни, газирани напитки, алкохолни напитки, захарни изделия, пикантни храни, както и тютюнопушенето, могат да бъдат предпоставки за появата на стомашни киселини.
За да си спестим неприятното чувство, до което води гастроезофагеалният рефлукс, е препоръчително да поддържаме здравословно тегло, да не прекаляваме с приема на храна и да поддържаме добро ниво на физическа активност. Наблегнете на храни с високо съдържание на фибри, витамини, минерали, антиоксиданти, пробиотици, полезни мазнини и белтъчини. Намалете приема на мазни храни, добавена захар, сол и алкохол и спрете тютюнопушенето.
10-те златни съвета за здравословен начин на живот
Симптоми на ГЕРБ
- Раздразнен стомах
- Връщане на стомашен сок по хранопровода
- Често оригване
- Усещане за парене и болка зад стернума (гръдната кост)
Храни, които водят до появата на стомашни киселини
Сред основните храни, които водят до стомашни киселини, се нареждат пържените храни, пикантните храни, доматите и техните производни, газираните напитки, захарните изделия, както и кафето, цигарите и алкохола.
- Домати и доматени продукти – доматен сок, доматена паста, салца
- Кофеинови напитки – кафе, черен чай, горещ шоколад
- Чесън
- Кромид
- Пържени храни – пържени картофи, пържени кюфтета
- Шоколад
- Пикантни храни – люти чушки, чили сос
- Пълномаслени млечни продукти – масло, сирене, мляко
- Мента и ментови продукти – дъвки, бонбони, дражета, ментов чай
- Газирани напитки
- Цитрусови плодове и сокове
- Алкохолни напитки
- Тлъсто месо – агнешко, свинско
- Мазни храни
- Сладкарски изделия – торти, еклери, понички
- Сладолед
10 от най-вредните храни в България
Какво друго води до появата на стомашни киселини?
- Затлъстяване
- Стрес
- Тютюнопушене
- Прекомерен прием на алкохол
- Хранене преди лягане
- Мазни храни
- Киселинни храни
- Пикантни храни
- Храни с високо съдържание на захар
- Прекомерен прием на кофеин
Как да смекчим симптомите на ГЕРБ?
За да се предпазим от развитието на стомашни киселини, както и да смекчим симптомите на вече появилото се състояние на ГЕРБ, е добре да поддържаме оптимално тегло, да се храним здравословно, да спортуваме редовно, да избягваме храненето преди лягане, да намалим приема на алкохол и да спрем тютюнопушенето.
- Спрете тютюнопушенето
- Поддържайте здравословно тегло
- Хранете се по малко и често
- Не яжте преди лягане
- Избягвайте алкохола
- Останете изправени поне за 2 часа след хранене
- Спортувайте редовно
- Водете си хранителен дневник
7 от най-здравословните навици за дълъг живот
Медикаменти, които могат да причинят стомашни киселини
- Антибиотици
- Аспирин
- Ибупрофен
- Бисфосфонати (лекарства при остеопороза)
- Антидепресанти
- Бетаблокери (лекарства при високо кръвно налягане)
- Сънотворни
Помага ли содата при стомашни киселини?
В България почти няма човек, който да е страдал от стомашни киселини и да не е прибягвал към приема на сода бикарбонат, като превантивно средство. Макар че в повечето случаи содата води до незабавно облекчение, продължителният прием е противопоказен, тъй като е свързан със сериозни последствия за здравето.
Приема на сода бикарбонат при стомашни киселини води до производството на по-голямо и по-концентрирано количество солна киселина, което може да влоши нещата още повече.
Самолечението със сода бикарбонат при наличието на стомашни киселини е силно противопоказно. Това важи особено за хора, които страдат от хипертония (високо кръвно налягане), тъй като приема на сода бикарбонат повишава значително нивата на натрий в организма.
Киселинността на храните и стомашните киселини
В химията, “pH” е скала, която определя киселинно-алкалното ниво на разтворите. Диапазонът на тази скала се простира от 0 до 14, като 7 е неутралната граница.
Разтвори (и храни в частност) под pH7 са киселинни, равните на pH7 са неутрални, а тези над pH7 – алкални. Колкото по-близо до нулата е pH стойността на една храна, толкова по-киселинна е тя. По същият начин, колкото по-близо до 14 е pH стойността на една храна, толкова по-алкална е тя.
Киселинно-алкалната скала е логаритмична скала, което означава, че всяка следваща или предходна стойност е съответно 10 пъти по-голяма или 10 пъти по-малка от предходната. Например, храна с pH5 e 10 пъти по-киселинна от храна с pH6, както и храна с pH9 е 10 пъти по-алкална от храна с pH8. Храна с pH4 пък е 100 пъти по-киселинна от храна с pH6.
Човешкото тяло поддържа постоянна киселинно-алкална среда, която е в границите на pH 7.35 – 7.45.
На този етап, науката не е единодушна относно връзката между киселинността на храните и гастроезофагеалната рефлуксна болест. Повечето изследвания, в тази област, доказват, че високо киселинните храни не са причина за развитието на ГЕРБ, но допускат, че приема на такива храни може да влоши симптомите на вече развилия се гастроезофагеален рефлукс.
Препоръчително е хората, страдащи от ГЕРБ, да водят хранителен дневник и да изключват от менюто си храни, които влошават симптомите.
Нека сега разгледаме по-подробно най-ефикасните храни срещу стомашни киселини и храните, с които да внимаваме, ако страдаме от ГЕРБ.
Зеленчуци срещу стомашни киселини
Зеленчуците, особено зеленолистните, са идеален пример за храна, която може да облекчи симптомите на гастроезофагеалния рефлукс. Тези храни са богати на влакнини, които са доказан враг на стомашните киселини.
Избягвайте прясно изцедените сокове, тъй като те са с по-високо съдържание на захар и бедни на влкнини.
Препоръчителни зеленчуци
- Фенел
- Целина
- Броколи
- Карфиол
- Аспержи
- Джинджифил
- Картофи
- Краставици
- Спанак
- Кейл
- Брюкселско зеле
- Магданоз
Противопоказни зеленчуци
- Кромид
- Чесън
- Домати
- Пържени зеленчуци
- Пържени картофи
- Зеленчукови сокове
Плодове срещу стомашни киселини
Подобно на зеленчуците, плодовете са богати на фибри, чиято редовна консумация е свързана с подобрения във функцията на стомашно-чревния тракт и стомашните киселини в частност.
Избягвайте консумацията на цитрусови плодове, тъй като те могат да доведат до производството на по-големи количества солна киселина и да влошат симптомите на гастроезофагеалния рефлукс.
Препоръчителни плодове
- Банани
- Манго
- Пъпеш
- Ябълки
- Круши
- Горски плодове
- Праскови
- Авокадо
Противопоказни плодове
- Лимони
- Портокали
- Лайм
- Грейпфрут
- Ананас
- Мандарини
Kолко плодове и зеленчуци е препоръчително да ядем?
Месо, риба и белтъчни храни срещу стомашни киселини
Крехкото месо, рибата и яйцата (яйчни белтъци) са с по-ниско съдържание на мазнини и богати на завършени белтъчини. Консумацията на тези храни е свързана с подобряване на симптомите на стомашни киселини.
Приготвяйте месото и рибата на грил или фурна. Избягвайте преработените, тлъстите и пържените меса, тъй като те са с високо съдържание на наситени мазнини и трансмазнини и водят до появата на стомашни киселини.
Препоръчителни храни
- Пилешко месо (без кожа)
- Пуешко месо (без кожа)
- Крехко свинско месо
- Крехко телешко месо
- Бяла риба
- Мерлуза
- Сьомга
- Пъстърва
- Омар
- Скариди
- Яйца (предимно белтъците)
Противопоказни храни
- Пържени меса
- Пържени яйца
- Пържена риба
- Хотдог
- Бургери
- Дюнери
- Наденица
- Колбаси
Зърнени храни срещу стомашни киселини
Консумацията на зърнени храни, особено пълнозърнести, води до смекчаване на симптомите на гастроезофагеалния рефлукс. Тези храни са богати на разтворими и неразтворими фибри, които изразяват свойството да абсорбират част от стомашните киселини. Това, от своя страна, води до понижен риск от киселинен рефлукс.
Избягвайте тестените изделия и закуски, които могат да бъдат с високо съдържание на мазнини, както и пицата, в която се използва доматен сос.
Препоръчителни зърнени храни
- Кафяв ориз
- Пълнозърнести храни
- Пълнозърнест хляб
- Кускус (семолина)
- Булгур
- Овесена каша
- Киноа
- Кафяви макаронени изделия (без доматен сос)
- Палачинки
- Зърнени закуски
- Гевреци
- Гофрети (нискомаслени)
Противопоказни зърнени храни
- Бял хляб
- Баници
- Тутманик
- Сиренки
- Милинки
- Мекици
- Понички
- Кроасани
- Бисквити
- Мъфини
- Макаронени изделия с доматен сос
- Пица (с доматен сос)
15 от най-богатите на фибри храни в България
Млечни продукти срещу стомашни киселини
Млякото и млечните продукти са богат източник на калций, витамин D и завършени белтъчини.
Някои изследвания доказват, че консумацията на млечни продукти може да доведе до подобряване на симптомите на стомашните киселини, но е препоръчително да изберем нискомаслените варианти.
Пълномасленото мляко и млечни продукти съдържат по-високи количества наситени мазнини, които могат да доведат до появата на гастроезофагеален рефлукс.
Нискомасленото кисело мляко е много добър избор на храна при стомашни киселини. То е богато на пробиотици, които са свързани с подобряване на функцията на храносмилателната система.
Внимавайте за съдържанието на добавена захар в нискомаслените млечни продукти. Някои производители добавят захар за да компенсират за загубата на вкусови качества.
Четете етикетите с хранителните стойности когато пазарувате и изберете нискомаслено кисело мляко, без добавена захар.
Препоръчителни млечни продукти
- Нискомаслено прясно мляко
- Нискомаслено кисело мляко
- Нискомаслено сирене
- Соево мляко
- Тофу
Противопоказни млечни продукти
- Пълномаслено прясно мляко
- Пълномаслено кисело мляко
- Пълномаслено сирене
- Масло
- Сладолед
- Млечни шейкове
- Шоколадово мляко
Как да разчитаме етикетите с хранителни стойности?
Бобови култури срещу стомашни киселини
Бобовите храни са богати на разтворими и неразтворими фибри, витамини, минерали и белтъчини. Тяхната консумация е свързана с подобряване на симптомите на киселинен рефлукс.
Избягвайте ястията, приготвени с пържени бобови култури.
Препоръчителни бобови култури
- Боб
- Леща
- Нахут
- Грах
- Соя
Противопоказни бобови култури
- Пържен боб
Mазнини срещу стомашни киселини
Като цяло, приема на храни, богати на мазнини, е противопоказно при стомашни киселини. И все пак, някои изследвания са открили, че основните виновници са наситените мазнини и трансмазнините и не толкова ненаситените мазнини.
Избягвайте храни с високо съдържание на наситени мазнини и трансмазнини, като захарни изделия, преработени месни продукти, пълномаслено сирене, сладкарски изделия и пържени храни.
Храните, богати на ненаситени мазнини, като мазна риба, растителни мазнини, ядки и семена, са безопасни за повечето хора, които страдат от стомашни киселини, но все пак бъдете внимателни.
Препоръчителни мазнини
- Ненаситени мазнини
- Растителни мазнини
- Зехтин
- Сусамово олио
- Слънчогледово олио
- Ленено семе
- Орехи
Противопоказни мазнини
- Наситени мазнини
- Трансмазнини
- Масло
- Крема сирене
- Маргарин
Захарни и солени изделия срещу стомашни киселини
Повечето захарни и солени изделия, които буквално заливат рафтовете в супермаркетите, съдържат високи количества рафинирана захар, сол, наситени мазнини и трансмазнини.
Тези храни са особено вредни при стомашни киселини, както и за цялостното ни здравословно състояние. Избягвайте или сведете до минимум тяхната консумация.
Препоръчителни храни
- Мед
- Домашни сладка
- Желе
- Нискомаслен крем
- Нискомаслени десерти
Противопоказни храни
- Шоколад
- Торти
- Бонбони
- Бисквити
- Вафли
- Кокосови десерти
- Ментови дражета
- Дъвки
- Шоколадови бонбони
- Чипс
- Крекери
Напитки срещу стомашни киселини
Безкофеиновите напитки, водата и билковите чайове са безопасни при стомашни киселини и могат да доведат до смекчаване на техните симптоми.
Избягвайте консумацията на кофеинови напитки, ментови чайове и алкохолни напитки, които са свързани с влошаване на симптомите на гастроезофагеалния рефлукс.
Препоръчителни напитки
- Вода
- Билков чай (лайка)
- Безкофеиново кафе
- Безкофеинов чай
Противопоказни напитки
- Кафе
- Черен чай
- Ментов чай
- Горещ шоколад
- Газирани напитки
- Плодови и зеленчукови сокове
- Алкохолни напитки
5 от най-ефикасните чайове за отслабване
Други храни срещу стомашни киселини
Повечето подправки са безопасни при стомашни киселини.
Внимавайте с приема на доматени сосове, люти подправки, кисели подправки и мента.
Препоръчителни храни
- Риган
- Чубрица
- Алое вера
- Зеленчукови супи
- Пилешка супа (без кожата)
Противопоказни храни
- Оцет
- Сол
- Мента
- Чили
- Салца
- Доматен сок
- Доматена паста
- Доматени супи
- Гаспачо
- Люти чушки
- Лют червен пипер
Стомашни киселини – заключение
Макар смятана от много хора за хронично заболяване, гастроезофагеалната рефлуксна болест може да бъде обратима. В зависимост от напредъка на заболяването, стомашните киселини могат да бъдат преборени чрез правилно хранене и здравословен начин на живот.
За най-добри резултати, поддържайте здравословно тегло, не преяждайте, спортувайте редовно и приемайте храни, богати на фибри, пробиотици, белтъчини и комплексни въглехидрати.
Избягвайте консумацията на мазни храни, пържени храни, цитрусови плодове, пикантни храни и храни с високо съдържание на рафинирана захар. Намалете приема на алкохол, кофеинови напитки и спрете тютюнопушенето.
Ако се опасявате, че състоянието Ви е по-сериозно и промените в начина Ви на хранене и живот не помагат, потърсете лекарска помощ.
Каква диета се препоръчва при гастрит?
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Стомашни киселини – използвани източници
- De Bortoli N, et al. (2018). Gastroesophageal reflux disease, functional dyspepsia and irritable bowel syndrome: Common overlapping gastrointestinal disorders. Annals of Gastroenterology.
- Friedenberg, F.K., et al. (2010). Trends in gastroesophageal reflux disease as measured by the National Ambulatory Medical Care Survey. Digestive Diseases and Sciences.
- Gonlachanvit, S. (2010). Are rice and spicy diet good for functional gastrointestinal disorders? Journal of Neurogastroenterology and Motility.
- Ji Min Choi1, et al. (2018). Association Between Anxiety and Depression and Gastroesophageal Reflux Disease: Results From a Large Cross-sectional Study. Journal of Neurogastroenterology and Motility.
- Kahrilas P, et al. (2017). Emerging dilemmas in the diagnosis and management of gastroesophageal reflux disease. F1000Research
- Kubo A, et al. (2009). Effects of dietary fiber, fats, and meat intakes on the risk of Barrett’s esophagus.
- Ryan, A., Loyd, M. D., et al. (2011). Update on the evaluation and management of functional dyspepsia.
- Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) – Пирогов.
- ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛНА РЕФЛУКСНА БОЛЕСТ (ГЕРБ) – ФАРМАКОТЕРАПЕВТИЧНО РЪКОВОДСТВО ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ. Министерство на здравеопазването на Република България.
- Пробиотици – здравословни ефекти. Министерство на здравеопазването на Република България.
23 Коментари
Здравейте!
Рядко наситена с подробна информация за касаещият го темата човек статия!
Имате дарбата и подхода да сте полезни другиму!
Поздравления!
Благодаря за милите думи Мирослав! 🙂
Пише Ви Д- р Банов педиатър .Поздравявам Ви за това полезно изложение.
Поздравления!Благодарим!
Благодаря Елена. Поздрави! 🙂
Достъпна и с много обяснения информация! Благодаря!
Благодаря! Много полезна информация.
Blagodarim za pomoshta ,mnogo sme dovolni
Благодаря Елена, радвам се, че сме Ви били полезни. Поздрави! 🙂
Елена Благодаря за изчерпателна та Информация Ще ми бъде от полза!!!
Много полезна информация! Благодаря!
Благодаря Мария. Поздрави! 🙂
благодарим. В днешно време, когато лекарите все по-малко имат желанието да обясняват и за диетите, това е изключително ценна информация.
Благодаря още веднъж Анжелина. Поздрави! 🙂
Някакво препоръчително седмично меню?
Здравейте Златко,
За най-добри резултати базирайте седмичното си меню на храните, които смекчават симптомите на стомашни киселини и изключете тези, които водят до тяхната поява.
На този етап не предлагаме изготвянето на индивидуални хранителни режими, но работим в тази насока, като част от бъдещите ни планове.
Поздрави!
Всичко което прочетох е ценна и точна информация .Научих това което ме интересуваше!Благодаря Ви ,че ми помогнахте и че,ВИ има !
Здравейте Николина,
Сърдечно благодаря за хубавите думи!
Поздрави!
За първи път събрана на едно място полезна и разбираема информация за ГЕРБ. Ясно, точно и без разводняване! Поздравления за статията.
Браво, Иване! Сърдечни благодарности.
Поздравление за статията, Иване.
Личи си Метрополитенската Лондонска школа.
Продължавай в същия дух и дерзай…
Статията е уникална! Спазвам е редовно.
Страхотна статия! Ще ми бъде много полезна!Продължавайте в същия дух, със сигурност има на кого да помогнете!
Бъдете жив и здрав!