Какво са трансмазнините и вредни ли са за нашето здраве?

От Иван

Какво представляват трансмазнините и вредни ли са здравето ни?

 

Трансмазнините, наричани още транс мастни киселини, са вид ненаситени мазнини. Те се делят на два основни вида – такива, които се срещат естествено в природата и такива, които са създадени промишлено.

Естествените трансмазнини се срещат основно в месните и млечните продукти, добити от преживните животни. Малки количества от тях има в телешкото и агнешкото месо, както и в прясното мляко, сиренето и маслото. Тези количества са доста малки – от порядъка на 2 – 4% от общите налични мазнини и не бива да ни тревожат много. И все пак е добре да знаем за тях и да ги имаме предвид, когато консумираме тези продукти.

Вторият вид трансмазнини са тези, които се добиват по изкуствен път. Те се произвеждат промишлено чрез процеса частично хидрогениране. Другото име, под което тези мазнини са известни още, е частично хидрогенирани мазнини. Това са вида трансмазнини, които обикновено се визират, когато се говори и пише за трансмазнините в пресата. Те са и вида, който трябва да ни тревожи повече.

Частично хидрогенираните трансмазнини намират широко приложение в хранителната промишленост. Това се дължи на свойствата, които тези мазнини придават на храните, в които се използват.

Частично хидрогенираните трансмазнини подобряват вкуса и текстурата на много захарни и солени изделия, удължават трайността на пакетираните продукти, значително по-евтини са и се използват масово от ресторантите за бързо хранене, понеже са по-евтини и могат да се употребяват многократно.

10 от най-вредните храни в България

 

Вредни ли са трансмазнините?

Трансмазнините, особено промишлено придобитите, са изключително вредни за нашето здраве. Доказано е, че отрицателният ефект, който трансмазнините оказват върху нивата на холестерола ни е два пъти по-лош от отрицателният ефект, който оказват наситените мазнини.

 

Консумацията на трансмазнини:

 • Повишава нивата на лошия холестерол (LDL) и понижава нивата на добрия холестерол (HDL)
 • Повишава нивата на свободните триглицериди в кръвта
 • Повишава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
 • Повишава риска от развитие на метаболитен синдром
 • Повишава риска от развитие на някои видове рак
 • Повишава риска от развитие на диабет тип 2
 • Повишава риска от развитие на инфекции
 • Повишава риска от развитие на алцхаймер
 • Повишава риска от развитие на депресия
 • Понижава плодовитостта при жените
 • Води до дисфункция на черния дроб
 • Води до развитие на акне
 • Води до затлъстяване

20 от най-полезните храни за здраво сърце

 

Трансмазнините в храните

В миналото, единствените трансмазнини, които са се консумирали, са били естествените. През последните десетилетия на 20-ти век и началото на 21-ви век обаче, консумацията на промишлено добитите трансмазнини се е повишила драстично.

Днес частично хидрогенираните мазнини присъстват почти във всички пакетирани захарни и солени изделия, пържените храни от ресторантите за бързо хранене, маргарините и други промишлени мазнини.

Световната здравна организация предупреждава, че няма никакви здравословни ползи от приема на тези мазнини, а само вреди. Силно препоръчително е дневния прием на трансмазнини да не надхвърля 2% от общото количество приети калории. Някои здравни организации дори препоръчват това количество да не превишава 1%, което при дневен прием от 2000 калории, прави 2 грама.

Когато пазарувате, обръщайте внимание на етикетите с хранителните стойности на продуктите и съдържанието. Термините, които производителите използват, най-често, биват “трансмазнини”, “частично хидрогенирани мазнини” или “частично хидрогенирани растителни масла”.

Как да разчитаме етикетите с хранителни стойности?

 

Храни с високо съдържание на частично хидрогенирани мазнини

 • Солени и захарни изделия – вафли, бисквити, пайове, кексове, крекери, солети, чипс, царевични пръчици
 • Понички, тесто за пици, бутер тесто
 • Маргарин и твърди мазнини за готвене
 • Бързи закуски и готови баници
 • Пържени храни и пържени картофи
 • Пуканки за микровълнова фурна

 

Как да намалим приема на трансмазнини?

 • Консумирайте добре балансирана диета, богата на комплексни въглехидрати, диетични фибри, висококачествени белтъци, полезни мазнини, плодове и зеленчуци
 • Намалете приема на червено месо, кайма, бекон, колбаси и месни деликатеси
 • Намалете приема на пакетирани захарни и солени изделия
 • Намалете приема на кексове, торти, пайове и мъфини
 • Намалете приема на пържени храни и бързи закуски
 • Четете етикетите на храните и съдържанието на продуктите – колкото по-напред в списъка е един продукт, толкова по-голямо е неговото съдържание
 • Избирайте продукти с 0 трансмазнини или такива, в които са използвани не-хидрогенирани мазнини
 • Използвайте естествени, нехидрогенирани растителни мазнини, като зехтин, слънчогледово олио, рапично олио или шафраново олио

15 от най-богатите на фибри храни в България

 

Заключение

Трансмазнините, особено частично хидрогенираните, са изключително вредни за нашето здраве. Въпреки това, те все още намират широко приложение в хранителната промишленост заради техните специфични свойства и ниска цена.

Здравните организации на много държави работят усърдно с цел намаляване на количествата на трансмазнините, които производители използват в направата на своите продуктите. Много компании започват да осъзнават и признават вредите от трансмазнините и все по-усилено търсят алтернативни методи за тяхното заместване.

Добре е да знаем за трансмазнините и вредите от тяхната консумация и да сме добре информирани относно храните, които ги съдържат. Множество здравни организации препоръчват да сведем приема на трансмазнини до минимум или да ги елиминираме напълно от менюто си.

За най-добри резултати, базирайте диетата си на комплексни въглехидрати, фибри, висококачествени белтъчини, полезни мононенаситени и полиненаситени мазнини, плодове, зеленчуци и повече вода.

Избягвайте храните с високо съдържание на наситени и трансмазнини. Ако не напълно, то поне сведете техният прием до минимум.

Осемте златни съвета за здравословно хранене

 

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

 

Също така, можете да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, Twitter и Instagram.

 

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

1 Коментари

Виктория Рашева 11.10.2023 - 09:23

Да разбрах за трансмазнини но искам са знам че от всички меса какво мога да ям

Отговорете

Оставете коментар

Подобни публикации