Какво е метаболитен синдром?
Метаболитен синдром (МетС) е общото название на група патологични състояния, които могат да доведат до развитието на сърдечно-съдова недостатъчност и диабет тип 2. Други имена, под които този синдром е известен, са Метаболитен Синдром Х или Синдром Х.
Болестните състояния, които образуват метаболитния синдром
Метаболитният синдром е сериозно болестно състояние, което може да доведе до сърдечно-съдова недостатъчност, инсулт и диабет тип 2. Хората, страдащи от този синдром, обикновено са с наднормено тегло (често затлъстели), физически неактивни, в напреднала възраст и страдат от инсулинова резистентност.
Болестните състояния, които съставят метаболитен синдром са следните:
- Хипертония -високо кръвно налягане – над 140/90 mmHg
- Хипергликемия – повишени нива на кръвната захар на гладно – над 6 ммол/л
- Хипертриглицеридемия – повишени нива на триглицеридите – над 1.7 ммол/л
- Коремно затлъстяване – талия над 102 см при мъжете и над 88 см при жените
- Хиперхолестеролемия – повишени нива на лошия холестерол (LDL) – над 5 ммол/л
- Понижени нива на добрия холестерол – (HDL) – под 1 ммол/л
Храни, които водят до развитието на метаболитен синдром
Сред основните храни, които водят до развитието на метаболитен синдром, се нареждат храните, с високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, добавена захар и сол.
- Пържени храни – пържени филийки, пържена риба, пържени кюфтета
- Преработени месни продукти – кренвирши, наденици, луканки, салами, бекон
- Рафинирани зърнени храни – бял хляб, бели макаронени изделия
- Тестени изделия – тутманици, баници, мекици, козунаци
- Захарни изделия – вафли, бисквити, меденки, сухи пасти
- Сладкарски изделия – торти, рула, еклери, сладолед
- Солени изделия – крекери, чипс, солети, солени бисквити
- Бързи закуски – банички, кифли, дюнери
- Газирани напитки – лимонада, кола
10 от най-вредните храни в България
Храни, които предпазват от метаболитен синдром
Сред храните, които предпазват от развитието на метаболитен синдром се нареждат храните, богати на фибри, полезни мазнини, завършени белтъчини, витамини, минерали и антиоксиданти.
- Плодове – ябълки, банани, цитрусови плодове, горски плодове, авокадо
- Зеленчуци – броколи, аспержи, кейл, зеле, домати, краставици, карфиол
- Бобови храни – боб, леща, грах, нахут, соя
- Пълнозърнести храни – пълнозърнест хляб, кафяви макаронени изделия, овесени ядки
- Риба – сьомга, скумрия, сардини, бяла риба
- Ядки – бадеми, орехи, лешници, кашу, бразилски орех
- Семена – ленено семе, чиа семена, слънчогледово семе, тиквено семе, сусамово семе
- Подправки – био какао на прах, цейлонска канела, куркума, чесън
35 от най-здравословните храни на планетата
Как да понижим риска от развитие на метаболитен синдром?
- Свалете излишните килограми и поддържайте здравословно тегло – BMI между 18.5 – 25
- Увеличете физическата активност – минимум 30 минути дневно или 150 минути седмично
- Консумирайте добре балансирано и разнообразно меню, богато на комплексни въглехидрати, фибри, завършени белтъчини, полезни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти
- Хранете се бавно – дъвчете бавно и продължително. Преустановете храненето, когато се чувствате на 80% пълни
- Пийте повече вода – минимум 2 литра вода дневно
- Намалете приема на алкохол – не повече от 1 питие дневно за жените и 2 питиета дневно за мъжете
- Спрете тютюнопушенето – цигарите са най-концентрираната форма на интоксикация за човешкия организъм
10-те златни съвета за здравословен начин на живот
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвани източници
- Bing Zhu, et al. (2015). Association Between Eating Speed and Metabolic Syndrome in a Three-Year Population-Based Cohort Study. Journal of Epidemiology.
- Brownell KD, et al. (2014). The trans-fat ban — food regulation and long-term health. The New England Journal of Medicine.
- Celeste E. Naude, et al. (2014). Low Carbohydrate versus Isoenergetic Balanced Diets for Reducing Weight and Cardiovascular Risk: A Systematic Review and Meta-Analysis. PLOS.
- Gregory C. Shearer, et al. (2012). Effects of prescription niacin and omega-3 fatty acids on lipids and vascular function in metabolic syndrome: a randomized controlled trial. Journal of Lipid Research.
- Karin Ried (2016). Garlic Lowers Blood Pressure in Hypertensive Individuals, Regulates Serum Cholesterol, and Stimulates Immunity: An Updated Meta-analysis and Review. The Journal of Nutrition.
- Kaur J. (2014). A comprehensive review on metabolic syndrome. Cardiology Research and Practice.
- Nancy J Aburto, scientist, et al. (2013). Effect of increased potassium intake on cardiovascular risk factors and disease: systematic review and meta-analyses. BMJ.
- Naude CE, et al. (2014). Low carbohydrate versus isoenergetic balanced diets for reducing weight and cardiovascular risk: A systematic review and meta-analysis. PLOS.
- Pilar Buil-Cosiales, et al. (2017). Consumption of Fruit or Fiber-Fruit Decreases the Risk of Cardiovascular Disease in a Mediterranean Young Cohort. MDPI.