Инсулинова резистентност е вид болестно състояние, при което клетките на организма губят чувствителността си към хормона инсулин, което води до понижено усвояване на глюкозата от кръвта.
Инсулиновата резистентност се разглежда още като синдром или набор от симптоми, които водят до понижената инсулинова активност на клетките и могат да бъдат предпоставка за развитие на предиабет и диабет тип 2.
Инсулиновата резистентност е част от по-обширен набор от симптоми, наречен метаболитен синдром. Метаболитният синдром е общото название на група патологични състояния на тялото, които могат да доведат до развитието на сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.
Какво е диабет тип 2 и как да се предпазим?
Какво е инсулин?
Инсулин е един от основните анаболни хормони в тялото, който регулира обмяната на въглехидратите, мазнините и белтъчините. Произвежда се от бета-клетките на панкреаса.
Основната функция на инсулина е да транспортира глюкозата от кръвта към клетките, където тя бива използвана за енергия (мускилните клетки) или складирана във вид на мазнини (мастните клетки).
При инсулинова резистентност, чувствителността на клетките към инсулина намалява, което води до влошена обмяна на глюкозата и е предпоставка за развитие на висока кръвна захар, предиабет и диабет тип 2.
Какво е инсулин – функции и усложнения
Какво е глюкоза?
Глюкозата е монозахарид, който изгражда въглехидратите и служи като основен източник на енергия за човешкото тяло. В 1 грам глюкоза се съдържат 4 килокалории (ккал).
След като попадне в кръвта, в следствие на приема на въглехидратни храни, глюкозата бива транспортирана от хормона инсулин към мускулните клетки (миоцити), за да послужи като моментална енергия или към мастните клетки (адипоцити), където се складира под формата на мазнини за да послужи като енергия в бъдеще.
Кои патологични състояния изграждат метаболитния синдром?
- Абдоминално затлъстяване – обиколка на талията при мъжете над 102 см, а при жените над 88 см
- Високи триглицериди – хипертриглицеридемия – триглицериди над 1.7 mmol/l
- Високо кръвно налягане – хипертония – над 140/90 mmHg
- Висока кръвна захар – хипергликемия – над 6 mmol/l на гладно
- Висок холестерол – хиперхолeстеролемия – LDL (лош холестерол) над 5 mmol/l и HDL (добър холестерол) под 1 mmol/l
- Инсулинова резистентност – понижена чувствителност на клетките към инсулина
- Повишена урея – хиперурикемия
- Тъмни петна по кожата – акантоза
- Затлъстял черен дроб – чернодробна стеатоза
Какво е метаболитен синдром и как да се предпазим?
Какви са симптомите на инсулинова резистентност?
- Повишено чувство на глад (полифагия)
- Повишено тегло (затлъстяване)
- Чувство на отпадналост (летаргия)
- Повишено кръвно налягане (хипертония)
- Повишени нива на холестерол (хиперхолестеролемия)
- Повишени нива на кръвна захар (хипергликемия)
- Липса на концентрация
Какви са рисковите фактори за развитие на инсулинова резистентност?
- Наднорменото тегло
- Абдоминалното затлъстяване
- Заседналият начин на живот
- Липсата на физически упражнения
- Нездравословното хранене
- Прекомерният прием на алкохол
- Тютюнопушенето
- Генетичната наследственост
- Възрастта (над 45 години)
- Липсата на достатъчно сън (под 6 часа на денонощие)
- Хормоналният дисбаланс
- Употребата на стероиди
Как да се предпазим от или подобрим състоянието на инсулинова резистентност?
- Поддържайте здравословно тегло
- Бъдете физически активни
- Спортувайте редовно
- Хранете се здравословно
- Наспивайте се
- Намалете приема на алкохол
- Спрете тютюнопушенето
- Поддържайте оптимален здравословен статус
Какво е здравословно тегло и как да го измерим?
Кои храни понижават риска от развитие на инсулинова резистентност?
Храните, които понижават риска от развитие на инсулинова резистентност са храните, богати на комплексни въглехидрати, фибри, ненаситени мастни киселини, завършени белтъчини, витамини, минерали и антиоксиданти.
Тези храни са с нисък гликемичен индекс и се препоръчват и при хора, които вече са развили инсулинова резистентност, с цел подобряване на състоянието.
Пълнозърнести храни
- Пълнозърнест хляб
- Кафяви макаронени изделия
- Кафяв ориз
- Киноа
- Овесени ядки
Бобови храни
- Боб
- Леща
- Нахут
- Соя
- Фъстъци
Плодове
- Боровинки
- Къпини
- Малини
- Ягоди
- Ябълки
- Авокадо
- Портокали
- Лимони
- Грейпфрут
Зеленчуци
- Броколи
- Аспержи
- Карфиол
- Патладжан
- Сладки картофи
- Домати
- Чушки
- Спанак
Месо
- Птиче месо
- Телешко месо
- Свинско месо
- Агнешко месо
- Заешко месо
- Еленско месо
Риба
- Сьомга
- Скумрия
- Пъстърва
- Херинга
- Сардини
- Риба тон
Яйца
- Кокоши яйца
- Пуешки яйца
- Гъши яйца
- Патешки яйца
- Щтраусови яйца
- Пъдпъдъчи яйца
Ядки
- Бадеми
- Орехи
- Лешници
- Кашу
- Бразилски орех
- Австралийски орех (макадамия)
- Кедрови ядки
Семена
- Ленено семе
- Конопено семе
- Просено семе
- Слънчогледово семе
- Тиквено семе
- Чиа семена
Подправки
- Био какао на прах
- Цейлонска канела
- Джинджифил
- Куркума
- Бял трън
- Сминдух
- Джимнема
Напитки
- Вода
- Неподсладен чай
- Неподсладено кафе
- Неподсладено кисело мляко
35 от най-здравословните храни на планетата
Кои храни повишават риска от развитие на инсулинова резистентност?
Сред храните, които повишават риска от развитие на инсулинова резистентност се нареждат храните с високо съдържание на прости въглехидрати, наситени мазнини, трансмазнини, добавена захар, сол и алкохол.
Честата консумация на тези храни може значително да повиши риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, рак и затлъстяване.
Пържени храни
- Пържени картофи
- Пържена риба
- Пържени тиквички
- Пържени филийки
- Пържени кюфтета
- Пържени зеленчуци
Рафинирани въглехидратни храни
- Бял хляб
- Бели макаронени изделия
- Бял ориз
- Бели тестени изделия
- Баници
- Тутманици
- Милинки
- Сиренки
- Пити
- Погачи
Безалкохолни напитки
- Газирани напитки
- Студен чай
- Плодови сокове
- Нектари
- Подсладени води
- Подсладен чай
Сладкарски изделия
- Торти
- Сладкиши
- Рула
- Тирамису
- Кексове
- Еклери
- Сладолед
Захарни изделия
- Вафли
- Бисквити
- Бонбони
- Шоколад
- Сухи пасти
- Бишкоти
- Гофрети
- Мъфини
Солени изделия
- Крекери
- Солети
- Чипс
- Царевични пръчици
- Солени бисквити
Млечни храни
- Краве прясно мляко
- Маргарин
- Масло
- Подсладено кисело мляко
- Подсладено прясно мляко
Скорбялни зеленчуци
- Картофи
- Царевица
- Ямс
- Тиква
- Пащърнак
- Грах
Алкохол
- Бира
- Ликьори
- Вино
- Водка с портокалов сок
- Ром с кола
- Джин с тоник
- Уиски с кола
10 от най-вредните храни в България
Инсулинова резистентност – заключение
Инсулиновата резистентност е вид патологично състояние, което се изразява в понижена чувствителност на клетките към хормона инсулин. Ако бъде оставено нелекувано, състоянието на инсулинова резистентност може да доведе до развитието на хипергликемия (висока кръвна захар), предиабет и диабет тип 2.
За да намалите риска от развитие на инсулинова резистентност, базирайте диетата си на комплексни въглехидрати, фибри, белтъчини, полезни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти.
Избягвайте или сведете до минимум приема на наситени мазнини, трансмазнини, прости въглехидрати, добавена захар и сол.
Поддържайте здравословно тегло, спортувайте редовно, хранете се здравословно, намалете приема на алкохол и спрете тютюнопушенето.
15 от най-богатите на фибри храни в България
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!