Какво е цейлонска канела и какви са здравословните ползи, свързани с нейната консумация?
Цейлонската канела (Cinnamomum Verum), наричана още истинска канела, се добива от цейлонското канелено дърво, което е характерно за остров Шри Ланка. Цейлонското канелено дърво, известно още като истинско канелено дърво, е вид дребно вечнозелено дърво от рода Lauraceae.
Шри Ланка произвежда около 80 – 90% от цейлонската канела в световен мащаб, а останалите 10 – 20% идват на Сейшелските острови, Мадагаскар и Индия.
Редовната консумация на цейлонска канела е свързана с редица здравословни ползи. Приема на истинска канела води до понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет тип 2 и затлъстяване, понижена кръвна захар, понижено кръвно налягане, понижен холестерол, както и до подобрена мозъчна, храносмилателна и отделителна функция.
10 от най-ефективните храни против запек
Каква е разликата между цейлонската канела и обикновената канела?
Съществуват 2 основни вида канела – касия и цейлонска канела. Касията е далеч по-разпространеният вид канела и е известна още като китайска канела. Цейлонската канела, от своя страна, се добива почти изцяло на остров Шри Ланка (в миналото остров Цейлон) и е позната още като истинска канела.
Касията държи световен пазарен дял от около 75%. Това е видът канела, който се среща по рафтовете на всеки един хранителен магазин и който изниква в съзнанието ни, когато споменем думичката “канела”. Цейлонската канела е по-малко разпространена у нас и може да се намери основно в специализираните магазини за здравословно хранене.
Разликите между цейлонската канела и касията се изразяват основно във вкусовите качества, естетическият вид и здравословните ползи.
От двата вида канела, цейлонската е тази, която е с по-добри здравословни показатели и по-мек вкус. Другата съществена разлика се състои в съдържанието на вредното вещество кумарин. Установено е, че касията съдържа с до 16 пъти повече кумарин, в сравнение с цейлонската канела, в която съдържанието на кумарин е незначително.
Учените са установили, че кумаринът изразява вредни за здравето свойства. Прекомерният прием на това вещество води до разреждане на кръвта, както и до проблеми с черния дроб и бъбреците.
За най-добри здравословни резултати, изберете цейлонската канела, а касията използвайте предимно с кулинарни цели.
35 от най-здравословните храни на планетата
Как да различим цейлонската канела от касията?
Цейлонска канела
- Производител – Шри Ланка
- Цвят – светлокафяв, тъмнобежов
- Повърхност – гладка
- Вкус – деликатен, сладък
- Кумарин – незначително съдържание
Касия
- Производител – Китай, Индонезия, Виетнам
- Цвят – тъмнокафяв, червеникавокафяв
- Повърхност – грапава
- Вкус – интензивен, остър, пиперлив
- Кумарин – високо съдържание
По колко и как да приемаме цейлонската канела?
Консумацията на цейлонска канела е сравнително безопасна и все пак, не бива да прекаляваме с количествата. Учените са установили, че безопасният дневен прием на цейлонска канела при възрастните е около 2.5 чаени лъжици или 5 грама.
В началото започнете с по-малки количества (1 грам) и повишавайте постепенно.
- Прибавяйте към закуската от овесена каша
- Прибавяйте към смутита
- Прибавяйте към чая си
- Прибавяйте към кафето си
- Прибавяйте към прясно изцедени сокове
- Прибавяйте към супи и яхнии
- Прибавяйте към домашни печива
- Прибавяйте към киселото мляко
Закуска от овесени ядки, мляко, ябълка, орехи и канела
Хранителни стойности на цейлонската канелата – 100 грама
- Калории – 247
- Общо мазнини – 1.2 гр
- Наситени – 0.3 гр
- Мононенаситени – 0.1 гр
- Полиненаситени – 0.2 гр
- Трансмазнини – 0 гр
- Общо въглехидрати – 81 гр
- Захари – 2.2 гр
- Фибри – 53 гр
- Белтъчини – 4 гр
- Холестерол – 0 гр
- Натрий – 10 мг
- Витамин А – 295 IU (5%)
- Витамин В3 – 1.33 мг (9%)
- Витамин В6 – 0.16 мг (12%)
- Витамин С – 3.8 мг (5%)
- Витамин Е – 2.3 мг (15%)
- Витамин К – 31.2 мкг (30%)
- Желязо – 8.3 мг (64%)
- Калций – 1002 мг (100%)
- Магнезий – 60 мг (17%)
- Калий – 431 мг (9%)
- Фосфор – 64 мг (9%)
- Цинк – 1.8 мг (19%)
15 от най-богатите на фибри храни в България
10 здравословни ползи от приема на цейлонска канела
Нека сега разгледаме по-подробно 10 здравословни ползи, свързани с приема на цейлонска канела.
1. Понижава риска от сърдечно-съдови заболявания
Редовният прием на цейлонска канела е свързан с понижени нива на лошия холестерол (LDL), понижени нива на триглицеридите и повишени нива на добрия холестерол (HDL).
Някои по-скорошни изследвания са открили, че приема на дори само 120 мг цейлонска канела дневно, е достатъчен за да се постигне желаният ефект.
Други подправки срещу сърдечно-съдови заболявания
- Джинджифил
- Куркума
- Чесън
- Глог
- Хибискус
- Какао
20 от най-полезните храни за здраво сърце
2. Богата на мощни антиоксиданти
Цейлонската канела е изключително богата на полифеноли. Полифенолите са вид органични вещества, които изразяват мощни антиоксидантни свойства. Основният полифенол в канелата е канелената киселина.
В едно изследване, което е сравнило антиоксидантното действие на над 20 подправки, цейлонската канела е заела първо място, изпреварвайки дори подправки, като чесъна и куркумата.
Други подправки, богати на антиоксиданти
- Сумак
- Детелина
- Риган
- Розмарин
- Босилек
- Куркума
- Сушен магданоз
5 научно доказани ползи от консумацията на куркума
3. Регулира нивата на кръвна захар
Цейлонската канела е добре известна със свойството си да регулира нивата на кръвната захар. Някои изследвания доказват, че приема на цейлонска канела води до спад в нивата на глюкозата в кръвта с до 30%.
Един от механизмите, чрез които Шри Ланкската подправка постига този ефект, е чрез директна намеса във функцията на някои ензими, отговорни за разграждането на въглехидратите. Това води до тяхното по-бавно и равномерно асимилиране.
Другият механизъм, чрез който цейлонската канела подобрява нивата на кръвна захар, е като влияе директно върху усвояването на глюкозата от клетките. Важна роля тук играе канелената киселина.
Други подправки срещу висока кръвна захар
- Чубрица
- Къри
- Чесън
- Джинджифил
- Куркума
- Майорана
- Сминдух
7 от най-ефикасните храни, които регулират кръвната захар
4. Понижава риска от развитие на рак
Някои изследвания доказват, че редовният прием на цейлонска канела води до понижен риск от развитие на ракови заболявания. Това се дължи от части на свойството на тази подправка да активира ензими, които изразяват мощно антиоксидантно и противораково действие.
Учените са установили, че подправката оказва токсично действие върху раковите клетки и води до тяхното пълно унищожаване. Освен това е установено, че цейлонската канела блокира формирането на кръвоносни съдове в самите тумори, с което понижава риска от тяхното по-нататъшно развитие.
Други подправки срещу рак
- Куркума
- Чесън
- Риган
- Джинджифил
- Черен пипер
- Лют червен пипер
8 храни, които понижават риска от развитие на рак
5. Подобрява мозъчната функция
С напредването на възрастта, структурата и функцията на клетките в мозъка намалява. Това води до понижена мисловна дейност и развитие на невродегенеративни заболявания, като алцхаймер и паркинсон.
Редовната консумация на цейлонска канела е свързана с подобрена функция на мозъчните неврони, подобрено действие на невротрансмитерите и понижена мозъчна деклинация.
Други подправки, които подобряват мозъчната функция
- Куркума
- Гинко билоба
- Чубрица
- Мужик корен
- Ашваганда (индийски женшен)
- Готу кола (азиатска центела)
7 храни, които ще подобрят мозъчната ви дейност
6. Подобрява инсулиновата чувствителност
Хормонът инсулин е един от главните анаболни хормони в нашето тяло. Той се произвежда от бета-клетките на панкреаса. Една от основните функции на инсулина е да отвежда глюкозата от кръвта в клетките.
Напредването на възрастта и нездравословното хранене водят до понижаване на чувствителността на клетките към действието на този хормон. Това е предпоставка за развитието на инсулинова резистентност, метаболитен синдром и диабет тип 2.
Някои изследвания са открили, че цейлонската канела повишава чувствителността на клетките към инсулина, което води до по-добро усвояване на глюкозата и понижен риск от развитие на инсулинова резистентност и диабет тип 2.
Други подправки, които подобряват инсулиновата чувствителност
- Куркума
- Джинджифил
- Чесън
- Сминдух
- Черен кимион
Какво е инсулин – функции и усложнения
7. Изразява мощни противовъзпалителни свойства
Възпалението е важен защитен механизъм на организма. То ни помага да се преборим с болестите, патогените и инфекциите. Проблемът идва тогава, когато възпалението се превърне в постоянно състояние на тялото. Това се нарича хронично възпаление.
Основните причини за появата на хроничното възпаление са токсините от околната среда, стресът и нездравословният начин на живот и хранене. Ако бъде оставено нетретирано, с течение на времето, това състояние може да доведе до редица здравословни усложнения, като рак, диабет тип 2, артрит, сърдечно-съдови заболявания и невродегенеративни болести.
Други подправки, против възпаление
- Куркума
- Джинджифил
- Чубрица
- Розмарин
- Детелина
- Лют червен пипер
25 от най-ефикасните храни против стареене
8. Регулира нивата на кръвното налягане
Хипертонията (високо кръвно налягане) е едно от най-разпространените заболявания в България. Високото кръвно налягане, от своя страна, води до повишен риск от развитие на инфаркт и инсулт.
Някои изследвания са открили, че редовната консумация на цейлонска канела води до понижаване на систоличното кръвно налягане с до 5 mm/Hg.
Други подправки срещу високо кръвно налягане
- Кардамон
- Босилек
- Чесън
- Френска лавандула
- Семена от целина
- Джинджифил
- Ленено семе
- Котешки нокът
10 храни, които нормализират високото кръвно налягане
9. Подобрява кръвообращението
Лошото кръвообращение е често срещан проблем в България. Недостатъчното кръвоснабдяване на органите може да доведе до неприятни симптоми, като болки в ставите, мускулни крампи, лошо храносмилане и студени крайници.
Цейлонската канела оказва благоприятен ефект върху кръвообращението и кръвоснабдяването на тъканите и органите. Този ефект се дължи на свойството на Шри Ланкската подправка да отпуска и разширява кръвоносните съдове, което води до подобрен кръвопоток от и към сърцето.
Други подправки, които подобряват кръвообращението
- Червен лют пипер
- Чесън
- Куркума
- Джинджифил
- Гинко билоба
13 от най-полезните храни за здрави очи
10. Подпомага отслабването
Цейлонската канела е богата на редица витамини, минерали и фибри, които оказват благоприятен ефект върху храносмилането и контрола над теглото.
Редовната консумация на цейлонска канела е свързана с подобрена функция на храносмилателната система, подобрено усвояване на глюкозата и подобрено лично тегло.
Други подправки, които подпомагат отслабването
- Джинджифил
- Червен лют пипер
- Сминдух
- Риган
- Мужик корен
- Каралума Фимбриата
- Куркума
- Черен пипер
Какво е здравословно тегло и как да го измерим?
В заключение
Цейлонската канела представлява една изключително вкусна и ароматна подправка, чиято консумация води до редица здравословни ползи.
Редовният прием на цейлонска канела е свързан с понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет тип 2 и затлъстяване.
И все пак, не разчитайте изцяло и единствено на тази подправка, а я приемайте като част от добре балансирана и здравословна диета. Диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови храни, месо, мляко, риба, яйца, ядки, семена и подправки.
Избягвайте или сведете до минимум консумацията на пържени храни, преработени меса, захарни изделия, тестени изделия и газирани напитки.
Приемайте минимум 1.5 литра вода дневно и бъдете физически активни.
10 от най-вредните храни в България
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!