8 храни, които понижават риска от развитие на рак

От Нутрима
8 храни, които понижават риска от развитие на рак

Кои са храните, които понижават риска от развитие на рак?

 

Ракът е общото название на група хронични болести, известни още като злокачествени тумори. Той се характеризира с анормален растеж на клетки, които притежават свойствата да се разпространяват и навлизат в различните органи на човешкото тяло. Известни са над 100 вида рак при хората.

Някои от най-разпространените ракови болести при мъжете са рак на белия дроб, простатата, дебелото черво и стомаха. При жените най-често срещаните видове рак биват рак на белия дроб, гърдата, дебелото черво и матката.

Добре е да знаем, че не всички видове ракови болести са злокачествени. Съществуват и такива, които са доброкачествени. Те не притежават свойството да се разпространяват в други части на човешкото тялото.

 

Фактори за развитие на рак

Начинът ни на живот и храната, която консумираме, са едни от основните рискови фактори за развитието на рак. Рискът от развитие на злокачествени тумори може да бъде значително намален ако не пушим, спортуваме редовно, храним се здравословно и поддържаме оптимално тегло.

Някои храни понижават риска от развитие на рак, докато други го повишават. За най-добри резултати, консумирайте диета, богата на комплексни въглехидрати, фибри, висококачествени белтъци, ненаситени мазнини, плодове и зеленчуци. Избягвайте приема на рафинирана захар, наситени мазнини, сол и преработени храни.

Всичко, което трябва да знаем за мазнините

 

Факторите, които повишават риска от развитие на рак

  • Тютюнопушене
  • Алкохол
  • Нездравословна храна
  • Затлъстяване
  • Ниска физическа активност
  • Полово-придавани болести
  • Замърсена околна среда
  • Слънчевата радиация

 

Признаци и симптоми на рака

  • Значителна и необяснена загуба на тегло
  • Продължителна кашлица
  • Новообразувани бучки
  • Кървене при ходене до тоалетна
  • Промени в действието на стомашно-чревния тракт

 

В тази статия ще се запознаем с 8 от най-ефикасните храни, които понижават риска от развитие на злокачествени ракови болести. Редовната консумация на тези храни не само ще ви помогне в борбара срещу коварната болест, но и значително ще подобри общото ви здравословно състояние. 

Какво е здравословно тегло и как да го измерим?

 

1. Плодове

Цитрусовите плодове, като портокали, лимони и грейпфрути са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които борят рака. Грейпфрутът е богат на веществото ликопен, който има доказани свойства в борбата срещу рака на простатата.

Редица проучвания в областта доказват, че хората, които консумират редовно цитрусови плодове, са със значително по-малък риск от развитието на някои видове рак, като рак на дебелото черво, дихателните пътища, стомаха и устната кухина.

Стремете се да приемате поне по един цитрусов плод всеки ден.

Горските плодове от своя страна, са особено богати на антоцианини. Тези растителни пигменти изразяват изключително мощни антиоксидантни и противоракови свойства. Доказано е, че редовната консумация на горски плодове, като боровинки, малини, къпини и ягоди, може значително да намали риска от развитие на рак.

 

  • Лимони
  • Портокали
  • Грейпфрут
  • Мандарини
  • Помело
  • Цитрон
  • Боровинки
  • Малини
  • Къпини

Kолко плодове и зеленчуци е препоръчително да ядем?

 

2. Зеленчуци

Зеленчуците са едни от най-полезните храни на планетата. Те са богати на витамини, минерали, антиоксиданти, разтворими и неразтворими фибри, както и на множество полезни за здравето фитохимикали.

Доматите, например, са особено богати на веществото ликопен. Ликопена изразява мощни противоракови свойства и е с доказано действие срещу рака на простатата. Консумирайте доматите често. Суровите домати са полезни, но ликопенът е с по-високо съдържание и е по-активен в тези, които са консервирани или във вид на паста.

Броколите, от своя страна, съдържат големи количества сулфорафан. Сулфорафанът е вещество с доказани противоракови свойства.

 

Други зеленчуци, богати на сулфорафан:

  • Зеле
  • Кейл
  • Карфиол
  • Брюкселско зеле

 

Алицинът (активното вещество в чесъна) е също така неоспорим враг на рака. Доказано е, че алицинът забавя растежа и унищожава напълно някои видове ракове клетки.

Какво са пребиотиците – функции, ползи, храни

 

3. Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са изключително богати на на диетични фибри, витамини и минерали. Благоприятният ефект, който тези храни оказват върху храносмилателната и отделителната ни система, значително намалява риска от развитие на рак на стомаха и рак на дебелото черво.

Освен това, пълнозърнестите храни съдържат сапонини и лигнани. Тези вещества изразяват мощни имуностимулиращи и антиоксидантни свойства. Някои проучвания в областта доказват, че сапонините блокират размножаването на раковите клетки.

 

Добри примери за пълнозърнести храни биват:

  • Пълнозърнест хляб
  • Пълнозърнести макаронени изделия
  • Кафяв ориз
  • Овесени ядки
  • Киноа

Какво са въглехидратите и полезни ли са за нашето здраве

 

4. Бобови храни

Бобовите храни са богати на фибри, белтъчини, витамини, минерали и антиоксиданти. Това са едни от най-евтините и най-богати на полезни вещества храни. Интересното при тях е, че бобовите култури съдържат и трите вида диетични фибри, а именно разтворими фибри, неразтворими фибри и устойчиво нишесте. Активните вещества в бобовите храни блокират растежа и формирането на раковите клетки.

Редовната консумация на леща, боб, нахут, грах и други бобови култури може значително да понижи риска от развитие на рак. Тези резервоари на полезни хранителни вещества са особено ефикасни срещу рак на гърдата, дебелото черво, простатата и дихателните пътища.

 

  • Леща
  • Боб
  • Нахут
  • Грах
  • Червен боб
  • Боб Кидни

13 от най-полезните храни за здрави очи

 

5. Ядки и семена

Ядките и семената са особено богати на полезни мазнини, фибри, витамини и минерали. Високото съдържание на омега 3,6,9 мастни киселини, нарежда ядките и семената сред храните, които са особено ефикасни за понижаване риска от развитие на рак.

Различни проучвания доказват, че редовната консумация на бадеми, орехи, лешници, бразилски орехи, ленено семе, слънчогледово семе и тиквено семе значително понижава риска от развитие на рак на дебелото черво, белия дроб и панкреаса.

Приемайте ядки и семена редовно, като следобеден снакс или като ги прибавяте към закуската си от овесена каша. За да извлечете максимални здравословни ползи от тези дарове на природата, консумирайте ги в сурово и несолено състояие и се старайте да ги сдъвквате добре.

 

  • Орехи
  • Бадеми
  • Лешници
  • Кашу
  • Бразилски орех
  • Австралийски орех (макадамия)
  • Ленено семе
  • Чиа семена 
  • Слънчогледови семки
  • Сусамено семе
  • Тиквени семки

 

6. Зехтин

Зехтинът е растителна мазнина, която е богата на полезни за здравето ни вещества. Не случайно, зехтинът е преобладаваща съставка в почти всички ястия от средиземноморската диета. Доказано е, че хората в средиземноморските райони, които следват тази диета, са с най-нисък процент на ракови заболявания.

Хората, които консумират зехтин редовно, са със значително по-малък риск от развитие на рак на гърдата и различни видове рак на храносмилателната система.

Активната съставка в зехтина – олеокантал изразява мощни противоракови свойства. Някои учени доказват, че тази съставка убива раковите клетки за броени часове.

Какво представлява средиземноморската диета

 

7. Куркума и други подправки

Куркумата, известна още като турмерик, е вид подправка, чиято родина е Индия. Лечебните свойства на тази подправка-чудо са добре известни на индийците от хилядолетия.

Активното вещество в куркумата се нарича куркумин. Куркуминът изразява мощни противовъзпалителни, антиоксидантни и противоракови свойства. Множество изследвания доказват, че това вещество предотвратява растежа и развитието на раковите клетки.

Куркумата е доказан враг на множество видове рак, като рак на белия дроб, дебелото черво, простатата и рак на гърдата.

За най-добри резултати, приемайте по 1-3 чаени лъжички смляна куркума, като я прибавяте към различни ястия, прясно изцедени сокове, чай и закуската от овесена каша. Имайте предвид, че куркуминът се усвоява много по-добре когато се приема едновременно със черен пипер. 

Друга подправка, която е изключително ефикасна за понижаване риска от развитие на рак, е ореганото. Това се дължи на активното вещество карвакрол, което притежава свойствата да забавя или предотвратява растежа на раковите клетки.

Някои изследвания показват, че канелата също е много добър помощник в борбата срещу рака, тай като тази подправка предотвратява разсейването на раковите клетки. Това важи най-вече за цейлонската канела и не толкова за по-разпространения и евтин вид – касия. 

 

  • Куркума
  • Орегано
  • Цейлонска канела
  • Черен пипер
  • Лют червен пипер 

5 научно доказани ползи от консумацията на куркума

 

8. Мазна риба

Мазната риба е изключително богата на омега-3 мастни киселини, висококачествени белтъчини, витамин D и йод. Някои проучвания в областта на здравословното хранене доказват, че редовната консумация на мазна риба може да доведе до понижване на риска от развитие на рак. Това, до голяма степен, се дължи на мощните противоракови свойства, характерни за омега 3 мастните киселини.

Освен това, някои изследвания доказват, че редовният прием на омега-3 мазнини подобрява предпазните механизми на кожата срещу вредните слънчеви лъчи. Това, от своя страна, спомага за намаляване на риска от развитие на рак на кожата. 

Стремете се да включвате мазна риба в менюто си поне два пъти седмично.

 

Добри примери за мазна риба биват:

  • Сьомга
  • Скумрия
  • Сардини
  • Херинга
  • Риба тон

Осемте златни съвета за здравословно хранене

 

В заключение

Ракът е коварна болест, от която никой не е застрахован. И все пак, съществуват редици начини, чрез които можем значително да понижим риска от развитие на злокачествен тумор.

Консумацията на добре балансирана и здравословна диета, редовната физическа активност, поддържането на оптимално тегло, както и умерената консумация на алкохол са само няколко от тези начини.

Храната, която избираме да сложим на масата е един от основните фактори, определящи риска от развитие на рак. За да сме здрави и пълноценни, трябва да се стараем да базираме диетата си на зеленчуци, плодове, висококачествени белтъчини, комплексни въглехидрати, фибри и полезни мазнини. И да избягваме консумацията на наситени мазнини, трансмазнини, рафинирана захар, сол и преработени храни.

10 от най-вредните храни в България

 

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с вашето семейство и приятели?

 

Също така, можете да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, Twitter и Instagram.

 

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

0 Коментара
0

Прочетете още

Оставете коментар