Средиземноморската диета – що е то?
Средиземноморската диета е една от малкото диети, които оказват положителен ефект върху здравословното състояние на хората, които я практикуват. Както ще научите малко по-долу, това дори не е диета, а е по-скоро начин на хранене, който може да бъде следван до живот.
Често, когато говорим за диети, в съзнанието ни изникват мисли за лишения, гладуване и консумация на безвкусни храни. Това обаче, не бива да е така. Диетата е начин на хранене, при който избираме да се съсредоточим върху приема на едни храни, докато избягваме или намалим приема на други. Диетата е хранителен режим, който може да има за цел както сваляне на килограмите, така и тяхното покачване. Освен коригиране на теглото, диетата може да има за цел и подобряване на симптомите на различни болестни състояния, които са тясно свързани с начина на хранене. Такива, на пример, биват диабет тип 2, висок холестерол, високо кръвно налягане, метаболитен синдром и дори рак.
Когато решим да се подложим на определен хранителен режим или диета, с цел подобряване на здравословното състояние, то промените, които правим, трябва да бъдат в дългосрочен план. Избягвайте краткосрочните диети, които обещават бързи резултати, тъй като те могат значително да влошат здравето Ви, а резултатите, ако въобще има такива, често биват минимални и краткотрайни.
Средиземноморската диета спада именно към диетите, които се прилагат в дългосрочен план. Тя дори не е точно диета, а е по-скоро начин на хранене, който избираме да практикуваме за дълъг период от време или до живот.
От къде произлиза средиземноморската диета?
Средиземноморската диета носи името си от района в който бива прилагана основно – а именно средиземноморският район. Това са южноевропейските страни, като Италия, Гърция, Хърватия и Испания.
От векове, хората в тези части на Европа следват средиземноморската диета и се радват на крепко здраве и дълголетие. Множество проучвания в областта на здравословното хранене доказват, че случаите на диабет тип 2, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване в тези страни са значително по-ниски, в сравнение със страните от Западна и Северна Европа.
Какви са здравословните ползи от средиземноморската диета?
Средиземноморската диета оказва положителен ефект върху здравето на сърцето и значително намалява риска от развитие на диабет тип 2, висок холестерол, хипертония, затлъстяване, болест на Алцхаймер и рак. Доказано е, че хората, които следват средиземноморската диета, са с по-добро лично тегло, страдат по-рядко от сърдечно-съдови заболявания, имат по-добър общ здравословен статус и живеят по-дълго.
Храните, които съставят средиземноморската диета, биват зеленчуците и плодовете, пълнозърнестите храни, бобовите храни, рибата, ядките, семената, зехтина и червеното вино (в умерени количества разбира се).
Средиземноморската диета изключва нездравословни храни, като захарните и сладкарските изделия, пържените храни, преработените меса и белите тестени изделия.
Тези храни са богати на витамини и минерали, антиоксиданти, фибри, завършени белтъчини, омега-3 и омега-6 полезни мазнини и бедни на добавена захар, наситени мазнини, трансмазнини и прости въглехидрати.
- Понижава нивата на холестерола
- Понижава нивата на триглицеридите в кръвта
- Регулира нивата на кръвната захар
- Регулира нивата на кръвното налягане
- Подобрява храносмилателната функция
- Понижава риска от развитие на инсулинова резистентност
- Понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
- Понижава риска от развитие на рак
- Понижава риска от развитие на затлсътяване
- Понижава риска от развитие на диабет тип 2
- Понижава риска от развитие на деменция
- Увеличава продължителността на живота
Прочетете още: 7 от най-здравословните навици за дълъг живот
Кои храни включва средиземноморската диета?
Средиземноморската диета е съставена основно от храни, богати на фибри, витамини, минерали, антиоксиданти, полезни мазнини и завършени белтъчини.
Сред основните храни се нареждат пълнозърнестите храни, бобовите култури, ядките, семената, плодовете и зеленчуците.
Консумирайте в изобилие:
- Плодове – портокали, ябълки, круши, смокини, грозде, нар
- Зеленчуци – картофи, моркови, чушки, кромид лук, патладжан, маслини
- Пълнозърнести храни – пълнозърнест хляб, кафяви макаронени изделия
- Бобови храни – боб, леща, грах, нахут
- Ядки – орехи, лешници, бадеми
- Семена – ленено семе, чиа семена, сусамено семе, слънчогледово семе
- Зехтин – екстра върджин
- Подправки – черен пипер, кимион, босилек, розмарин, копър
Консумирайте умерено:
- Мляко и млечни продукти
- Бяло месо
- Риба
- Яйца
- Вино
Избягвайте консумацията на:
- Захарни изделия – вафли, шоколади, бисквити
- Преработени меса – кренвирши, наденици, бекон
- Рафинирани тестени изделия – бял хляб, бели спагети
- Червено месо – говеждо месо, свинско месо
- Сол
Прочетете още: 8-те златни съвета за здравословно хранене
Помага ли средиземноморската диета при отслабване?
Средиземноморската диета не е създадена като диета за отслабване. Всъщност, тя никога не е била създавана. Този начин на хранене се е формирал естествено през вековете, като начин на хранене на хората от средиземноморските страни. Просто се е случило така, че освен изключително здравословна, средиземноморската диета подпомага и за сваляне на излишните килограми. Редица изследвания доказват, че хората, които консумират преобладаващо храни от средиземноморската диета, са с по-добро лично тегло.
Средиземноморската диета е много лесна за следване, тъй като не изисква броене на калории, лишения, глад или изключване на цели хранителни групи. Това е една добре балансирана и разнообразна диета, която може да бъде практикувана с лекота и дори с удоволствие.
Средиземноморската диета – финални думи
Средиземноморската диета не е точно диета, а е по-скоро начин на хранене. При средиземноморската диета няма броене на калории, гладуване и премахване на цели хранителни групи. Основната идея тук е добрият баланс и умереността. Балансирайте добре приема на храни, като наблягате на тези, които могат да бъдат консумирани в изобилие. Не прекалявайте – приготвяйте малки порции и консумирайте в умерени количества.
Всеки трябва да прецени как най-добре да приложи средиземноморската диета според начина си на живот и личен вкус. Базирайте менюто си върху храните, които тази диета включва и наблегнете над тези, които ви допадат най-много. Сладките удоволствия не са изключени, но е желателно те да бъдат консумирани по-рядко и в по-малки количества.
Бъдете физически активни, като се стремите да спортувате поне по 30 минути дневно или 150 минути седмично. Поддържайте здравословно тегло. Консумирайте алкохол в умерени количества и откажете цигарите.
Прочетете още: Лунна диета и лунен календар 2021. Принципи, които да следвате
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвани източници
- Estruch R, et al. (2006). Effects of a Mediterranean-Style Diet on Cardiovascular Risk Factors. Annals of Internal medicine.
- Esposito K, et al. (2004). Effect of a Mediterranean-Style Diet on Endothelial Dysfunction and Markers of Vascular Inflammation in the Metabolic Syndrome. The Journal of the American Medical Association.
- Estruch R, et al. (2013). Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet. The New England Journal of Medicine.
- Michel de Lorgeril, et al. (1999). Mediterranean Diet, Traditional Risk Factors, and the Rate of Cardiovascular Complications After Myocardial Infarction. Final Report of the Lyon Diet Heart Study. AHA Journals.
- Miguel A. Martínez-González, Alfredo Gea, Miguel Ruiz-Canela, (2019). The Mediterranean Diet and Cardiovascular Health. A Critical Review. AHA Journals.
- Montserrat F, et al. (2007). Effect of a Traditional Mediterranean Diet on Lipoprotein Oxidation. JAMA Internal Medicine.
- Salas-Salvado J, et al. (2008). Effect of a Mediterranean Diet Supplemented With Nuts on Metabolic Syndrome Status. JAMA Internal Medicine.
- Salas-Salvado J, et al. (2011). Reduction in the Incidence of Type 2 Diabetes With the Mediterranean Diet: Results of the PREDIMED-Reus nutrition intervention randomized trial. Diabetes Care.
- Shai I, et al. (2008). Weight Loss with a Low-Carbohydrate, Mediterranean, or Low-Fat Diet. The New England Journal of Medicine.