Кои са най-мощните антиоксиданти, които се срещат естествено в храните?
Противо-окислителите, по-известни като антиоксиданти, са група биохимични вещества, които изразяват редица благоприятни за здравето свойства. Основната функция на антиоксидантите в тялото ни е да неутрализират действието на свободните радикали, пестицидите, токсините и тежките метали.
Основният източник на антиоксиданти е храната, която консумираме, макар че някои противо-окислители, като глутатион и алфа-липоева киселина, могат да бъдат синтезирани в тялото ни по естествен път.
Сред най-богатите на антиоксиданти храни се нареждат плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, бобовите храни, яйцата, рибата, месото, ядките, семената и подправките.
Редовната консумация на храни, богати на антиоксиданти, води до понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет тип 2, затлъстяване, както и до подобрена функция на мозъка, кожата, очите, отделителната система, храносмилателната система и имунната система.
Една от скалите, които измерват антиоксидантното действие на храните се нарича “ORAC”. ORAC е абревиатура на “Oxygen Radical Absorbance Capacity”, което на български език се превежда като кислородно радикален капацитет на абсорбцията. С други думи, ORAC скалата отразява капацитета на отделните храни за абсорбиране на свободните кислородни радикали. Колкото по-голяма е ORAC стойността на дадена храна, толкова по-мощно е нейното антиоксидантно действие.
35 от най-здравословните храни на планетата
Какво води до образуването на свободни радикали?
- Консумацията на рафинирани храни
- Консумацията на преработени храни
- Консумацията на пържени храни
- Консумацията на трансмазнини
- Приема на изкуствени подсладители
- Прекомерната физическа активност
- Метаболитните процеси в тялото
- Тютюнопушенето
- Алкохолът
- Замърсителите от околната среда
- Излагането на радиация
- Излагането на пестициди
- Приема на медикаменти
10 от най-вредните храни в България
До какво води оксидативният стрес?
- Повишава риска от развитие на алцхаймер и паркинсон
- Води до запушване на артериите
- Повишава риска от развитие на рак
- Води до ревматоиден артрит
- Води до очни заболявания
- Повишава риска от развитие на диабет тип 2
- Води до преждевременно състаряване
- Води до понижена мозъчна функция
8 храни, които понижават риска от развитие на рак
Какви са симптомите на оксидативния стрес?
- Главоболие
- Световъртеж
- Чувствителност към силен шум
- Загуба на памет
- Забавена мисловна дейност
- Липса на концентрация
- Болки в мускулите
- Болки в ставите
- Понижен имунитет
- Намалено зрение
- Преждевременно посивяване на косата
- Преждевременна поява на бръчки
25 от най-ефикасните храни против стареене
Здравословни ползи от приема на антиоксиданти
- Забавят процесите на стареене
- Поддържат кожата здрава и еластична
- Понижават появата на бръчки
- Подобряват работата на сърцето
- Подобряват функцията на мозъка
- Понижават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
- Понижават риска от развитие на рак
- Понижават риска от развитие на невродегенеративни заболявания
- Удължават продължителността на живота
- Спомагат за детоксикацията на тялото
- Понижават риска от развитие на очни заболявания
- Подсилват имунната система
20 от най-полезните храни за здраво сърце
Храни, богати на антиоксиданти
- Плодове
- Зеленчуци
- Пълнозърнести храни
- Бобови храни
- Риба
- Яйца
- Ядки
- Семена
- Подправки
- Чай
10 от най-богатите на антиоксиданти храни (ORAC)
- Шипка – 96150
- Нар – 55520
- Черен шоколад – 20816
- Пекан – 17940
- Бъз – 14697
- Боровинки – 9621
- Артишок (варен) – 9416
- Червени боровинки – 9090
- Боб Кидни – 8606
- Годжи бери – 4310
10 от най-богатите на антиоксиданти подправки (ORAC)
- Детелина – 314446
- Цейлонска канела – 267536
- Риган – 200129
- Розмарин – 165280
- Куркума – 159277
- Мащерка – 157380
- Касия канела – 131420
- Какао – 80933
- Салвия (градински чай) – 119929
- Сечуански пипер – 118400
5 научно доказани ползи от консумацията на куркума
10 от най-богатите на антиоксиданти чайове (ORAC)
- Чай каркаде (хибискус) – 6990
- Чай Йерба Мате – 1704
- Чай Матча – 1348
- Зелен чай – 1253
- Цейлонски чай – 1210
- Черен чай – 1128
- Чай Ърл Грей – 950
- Чай от сумак – 740
- Чай ройбос – 610
- Бял чай – 264
5 от най-ефикасните чайове за отслабване
Класификация на антиоксидантите
Антиоксидантите могат да бъдат класифицирани по няколко начина. Единият от начините разделя противо-окислителите на ензимни и неензимни. Ензимнитие антиоксиданти се делят допълнително на първични и вторични ензими.
Другият начин на класификация разделя антиоксидантите на водноразтворими и мастноразтворими. Пепоръчително е храните, богати на мастноразтворими антиоксиданти да бъдат консумирани едновременно с храни, богати на мазнини, за по-добра усвояемост от организма. За по-добра асимилация на водноразтворимите антиоксиданти се препоръчва приема на повече течности.
Ензимни антиоксиданти
Първични ензими
- Глутатионпероксидаза
- Каталаза
- Супероксид дисмутаза (СОД)
Вторични ензими
- Глутатион редуктаза
- Глюкозо-6-фосфат
- Дехидрогеназа
Неензимни антиоксиданти
Витамини
- Витамин А
- Витамин С
- Витамин Е
- Витамин К
Минерали
- Селен
- Цинк
- Манган
Каротеноиди
- Ликопен
- Бета-каротин
- Лутеин
- Зеаксантин
- Капсантин
- Астаксантин
- Криптоксантин
Органосерни съединения
- Алиум
- Алил сулфид
- Индол
- Алфа-липоева киселина
Антиоксиданти с нискомолекулно тегло
- Глутатион
- Пикочна киселина
Антиоксидантни кофактори
- Коензим Q10 (убиквинон)
Полифеноли
Феноли
Хидроксицинамични киселини
- Ферулова киселина
- Кумаринова киселина
Хидроксибензоени киселини
- Галова киселина
- Елагинова киселина
Хидрокситирозол
Флавоноиди
Флавоноли
- Кемпферол
- Кверцетин
Флаваноли
- Катехини
- Епигалокатехин галат (EGCG)
Флаванони
- Есперетин
Флавони
- Кризин
Изофлаваноиди (фитоестрогени)
- Генистеин
Антоцианини
- Цианидин
- Пелагонидин
Стилбени
- Ресвератрол
Танини
Лигнани
- Матаирезинол
Водноразтворими антиоксиданти
- Витамин С (аскорбинова киселина)
- Полифеноли
- Глутатион
Мастноразтворими антиоксиданти
- Витамин А (ретинол)
- Витамин Е (токоферол)
- Витамин К (филохинон)
- Каротеноиди
- Коензим Q10
Кои са основните градивни компоненти на храната?
15 от най-мощните антиоксиданти в природата
Нека сега разгледаме по-подробно 15 от най-мощните антиоксиданти, които се срещат естествено в природата.
1. Астаксантин
Астаксантинът е вид каротеноид, който принадлежи към семейството на терпените. Терпените са вид фитопигменти със силно изразени антиоксиданти и антибактериални свойства. Те придават червения цвят на доматите, жълтия цвят на слънчогледа, специфичния аромат на евкалипта и джинджифила, както и вкуса на канелата.
Астаксантинът е цветен липидоразтворим пигмент, който се среща в сьомгата, някои ракообразни и в маята. Консумацията на храни, богати на този мощен антиоксидант, води до понижен риск от развитие на редица хронични болести, подсилва имунната система и предпазва тялото от въздействието на вредните ултравиолетови лъчи на слънцето.
Здравословни свойства
- Понижава риска от развитие на инфаркт и инсулт
- Понижава риска от развитие на диабет тип 2
- Подсилва имунната система
- Предпазва стомаха от хеликобактер пилори
- Предпазва кожата от вредните UV лъчи
- Предпазва очите от бактериални инфекции
- Регулира нивата на кръвното налягане
- Блокира развитието на раковите клетки
Храни, богати на астаксантин
- Сьомга
- Скумрия
- Микроводорасли
- Мая
- Скариди
- Ракообразни
- Цейлонска канела
10 здравословни ползи от приема на цейлонска канела
2. Глутатион
Глутатион е мощен антиоксидант, който е обект на множество изследвания през последните години. Това, което различава глутатион от повечето антиоксиданти, е факта, че той може да бъде синтезиран в човешкия черен дроб от аминокиселините цистеин, глутаминова киселина и глицин.
Глутатион неутрализира водородния пероксид и директно обезврежда неразтворимите за клетката токсични вещества, като тежки метали и пестициди с помощта на ензимите глутатион пероксидаза и глутатион трансфераза.
Глутатион е смятан от мнозина за един от най-мощните антиоксиданти в природата. Той изразява противовъзпалителни, противосъстаряващи и противоракови свойства.
Здравословни свойства
- Подобрява функцията на черния дроб
- Подобрява инсулиновата чувствителност
- Понижава риска от развитие на паркинсон
- Понижава оксидативния стрес в тялото
- Бори псориазиса
- Изразява противовъзпалителни свойства
Храни, богати на глутатион
- Спанак
- Авокадо
- Бамя
- Аспержи
Храни, които засилват производството на глутатион
- Черен дроб
- Бял трън
- Кръстоцветни зеленчуци
- Бобови храни
- Ядки
- Яйца
- Птиче месо
5 доказани здравословни ползи от авокадото
3. Хидрокситирозол
Хидрокситирозол е изключително мощен антиоксидант, който се среща в маслиновите листа и маслиновото масло. Той спада към семейството на полифенолите и изразява редица здравословни свойства.
Хидрокситирозол оказва мощен противовъзпалителен и антибактериален ефект и подобрява физическата издръжливост. Редовният прием на храни, богати на хидрокситирозол, води до понижен риск от развитие на сърдечни болести, рак и алцхаймер.
Здравословни свойства
- Изразява антибактериални свойства
- Понижава риска от развитие на атеросклероза
- Понижава риска от развитие на алцхаймер
- Изразява мощни противоракови свойства
- Понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
- Повишава физическата издръжливост
- Подобрява еластичността и здравината на кожата
- Изразява противовъзпалителни свойства
Храни, богати на хидрокситирозол
- Зелени маслини
- Зехтин екстра върджин
- Червено вино
Какво представлява средиземноморската диета?
4. Кверцетин
Кверцетин е вид растителен флавонол, който принадлежи към групата на флавоноидите, които спадат към семейството на полифенолите. Той е един от най-широко разпространените антиоксиданти в природата. Кверцетинът се среща в повечето плодове, зеленчуци и зърнени храни.
Редовната консумация на храни, богати на кверцетин, е свързана с понижен риск от развитие на невродегенеративни заболявания и рак, понижено кръвно налягане и подсилена имунна система.
Здравословни свойства
- Понижава възпалението в тялото
- Понижава риска от развитие на невродегенеративни заболявания
- Изразява мощни противоинфекциозни свойства
- Облекчава симптомите на алергия
- Изразява мощен имуностимулиращ ефект
- Понижава високото кръвно налягане
- Изразява мощни противотуморни свойства
Храни, богати на кверцетин
- Черно грозде
- Малини
- Броколи
- Червен кромид лук
- Черен чай
- Червено вино
- Аспержи
- Ябълки
- Спанак
- Кейл
Kолко плодове и зеленчуци е препоръчително да ядем?
5. Лутеин
Лутеинът спада към семейството на каротеноидите. Този мощен антиоксидант се синтезира основно в клетките на растенията и се среща в големи количества в зеленолистните зеленчуци. Други храни, богати на лутеин, са яйчният жълтък и животинските мазнини.
В човешкото тяло, лутеинът се намира основно в ретината и макулата на окото, където изпълнява важни физиологични функции. Редовната консумация на лутеин подобрява зрителното здраве, понижава риска от развитие на хронични заболявания и предпазва тялото от въздействието на вредните ултравиолетовите лъчи на слънцето.
Здравословни свойства
- Подобрява зрителното здраве
- Предпазва кожата от действието на UV лъчите
- Понижава риска от развитие на диабет тип 2
- Понижава риска от развитие на рак
- Подобрява функцията на сърцето
- Подобрява мозъчната дейност
- Понижава риска от развитие на коронарна артериална болест
Храни, богати на лутеин
- Моркови
- Сладки картофи
- Яйчен жълтък
- Спанак
- Кейл
- Брюкселско зеле
- Рукола
- Тиква
- Сладка царевица
- Зелен грах
13 от най-полезните храни за здрави очи
6. Ресвератрол
Ресвератрол е вид естествен фенол, който се среща основно в боровинките, гроздето и червеното вино. Този мощен антиоксидант изразява редица здравословни свойства и е предмет на множество изследвания.
Редовната консумация на храни, богати на ресвератрол, понижава холестерола, триглицеридите и кръвното налягане и предпазва от развитието на редица хронични заболявания, като диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и рак.
Здравословни свойства
- Регулира нивата на кръвното налягане
- Понижава нивата на триглицеридите в кръвта
- Удължава продължителността на живота
- Подобрява инсулиновата чувствителност
- Предпазва от развитието на невродегенеративни заболявания
- Блокира развитието на раковите клетки
- Понижава болката в ставите
Храни, богати на ресвератрол
- Червено грозде
- Червено вино
- Фъстъци
- Шамфъстък
- Черен шоколад
- Какао на прах
- Ягоди
- Боровинки
7 храни, които ще подобрят мозъчната Ви дейност
7. Витамин С
Витамин С, наричан още аскорбинова киселина, е водноразтворим витамин, който изразява изключително мощни антиоксидантни свойства. В човешкото тяло, витамин С изпълнява редица жизнено важни функции, като две от най-важните са неутрализирането на свободните радикали и синтеза на колаген.
Редовната консумация на храни, богати на витамин С, е свързана с понижен риск от развитие на рак и сърдечни заболявания, както и с подобрена функция на мозъка и имунната система.
Здравословни свойства
- Регулира кръвното налягане
- Понижава риска от развитие на рак
- Понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
- Подобрява усвояването на желязото
- Подобрява работата на белите кръвни клетки
- Подсилва имунната система
- Подобрява функцията на мозъка
Храни, богати на витамин С
- Какаду слива
- Ацерола
- Шипка
- Люти чушки
- Гуава
- Касис
- Лимони
- Портокали
- Киви
- Броколи
- Кейл
- Ягоди
Топ 10 на храните с най-високо съдържание на витамин С
8. Селен
Селенът е вид есенциален микроелемент, който изразява редица полезни за здравето свойства. В човешкото тяло, селенът изпълнява функцията на кофактор и участва в синтеза на някои от най-мощните антиоксидантни ензими, като глутатион пероксидаза и тиоредоксин редуктаза.
Редовната консумация на храни, богати на селен, подобрява мозъчната дейност, понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и рак и подобрява функцията на имунната система и щитовидната жлеза.
Здравословни свойства
- Подобрява мозъчната дейност
- Понижава риска от развитие на инфаркт и инсулт
- Подобрява функцията на щитовидната жлеза
- Изразява мощни противоракови свойства
- Понижава симптомите на астма
- Стимулира имунната система
Храни, богати на селен
- Бразилски орех
- Риба
- Птиче месо
- Говеждо месо
- Яйца
- Кафяв ориз
- Гъби шийтаке
- Овесени ядки
- Слънчогледово семе
- Мляко
- Спанак
- Бобови храни
Как да поддържаме костите си здрави и силни?
9. Бета-каротин
Бета-каротинът е един от най-известните, най-често срещаните и най-изследваните каротеноиди. Той е и един от най-мощните антиоксиданти в природата. Списъкът с полезни за здравето свойства на бета-каротина е почти неизчерпаем.
Бета-каротинът стимулира имунната система, предпазва тялото от вредното влияние на свободните радикали и ултравиолетовите лъчи на слънцето и понижава риска от развитие на редица хронични заболявания.
Този антиоксидант е отговорен за жълтия и оранжевия цвят на плодовете и зеленчуците и е един от основните източници на витамин А в диетата ни.
Здравословни свойства
- Подобрява мозъчната функция
- Подобрява работата на белите дробове
- Понижава риска от развитие на макулна дегенерация
- Подобрява здравината и еластичността на кожата
- Предпазва кожата и очите от действието на UV лъчите
- Понижава риска от развитие на рак
Храни, богати на бета-каротин
- Сладки картофи
- Моркови
- Спанак
- Тиква
- Маруля
- Червени чушки
- Жълти чушки
- Броколи
- Праскови
- Пъпеш
Как да отслабваме трайно и здравословно?
10. Ликопен
Ликопенът е вид каротеноид, който дава червения цвят на доматите, шипката, динята, гуавата и годжи берито. Той действа като мощен антиоксидант, като значително понижава оксидативния стрес на тялото и предпазва от преждевременно състаряване и развитие на редица хронични заболявания.
Този каротеноид е един от най-мощните антиоксиданти в природата. Приема на храни, богати на ликопен, е свързан с понижен риск от развитие на рак на простатата, диабет тип 2, сърдечни болести и алцхаймер.
Добре е да знаем, че термичната обработка увеличава концентрацията и действието на ликопена неколкократно. Това прави доматеното пюре и печените домати по-богати източници на ликопен, в сравнение със суровите домати.
Здравословни свойства
- Понижава риска от развитие на алцхаймер и паркинсон
- Понижава риска от развитие на сърдечни заболявания
- Подсилва имунната система
- Понижава риска от развитие на остеопороза
- Понижава риска от развитие на диабет
- Регулира нивата на холестерола
- Забавя процесите на стареене
- Предпазва кожата от действието на UV лъчите
- Понижава риска от развитие на рак на простатата
Храни, богати на ликопен
- Домати
- Сушени домати
- Доматено пюре
- Консервирани домати
- Гуава
- Розов грейпфрут
- Папая
- Червени чушки
- Диня
Как да поддържаме здравословни нива на холестерол?
11. Витамин Е
Витамин Е, наричан още токоферол, е мастноразтворим витамин, който изразява мощни антиоксидантни свойства. Среща се основно в растителните и животинските мазнини, в някои зеленчуци, яйцата, млякото, месото и черния дроб.
В човешкото тяло, витамин Е участва в транспорта на кислород, синтеза на белтъчините и хемоглобина, както и в растежа на клетките.
Редовната консумация на храни, богати на витамин Е, води до понижен оксидативен стрес, понижен холестерол, понижен риск от развитие на рак и сърдечни болести и подобрена функция на имунната и ендокринната система.
Здравословни свойства
- Регулира нивата на холестерола
- Подобрява функцията на кожата
- Подобрява работата на хормоните
- Подобрява зрението
- Понижава риска от развитие на рак
- Понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
- Повишава физическата издръжливост
- Подобрява мозъчната дейност
Храни, богати на витамин Е
- Олио от пшеничен зародиш
- Бадеми
- Лешниково олио
- Зехтин
- Слънчогледово семе
- Фъстъци
- Сьомга
- Пъстърва
- Морски дарове
- Авокадо
- Слънчогледово олио
- Лешници
- Манго
- Киви
- Бразилски орех
Как затлъстяването може да повлияе на моето здраве?
12. Алфа-липоева киселина
Алфа-липоевата киселина (АЛК) е вид органично съединение, което доби особена популярност през последното десетилетие, именно поради мощният си антиоксидантен ефект.
Алфа-липоевата киселина може да бъде синтезирана в човешкото тяло, но някои храни са също така добри източници на този мощен антиоксидант. Сред най-богатите хранителни източници на АЛК се нареждат зелените зеленчуци, картофите и месото.
Редовната консумация на алфа-липоева киселина е свързана с понижен риск от развитие на рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, както и с подобрена мозъчна функция и лично тегло.
Здравословни свойства
- Подпомага отслабването
- Понижава риска от развитие на диабет тип 2
- Понижава риска от развитие на хронично възпаление
- Подобрява сърдечната функция
- Повишава мисловната дейност
- Предпазва срещу загуба на паметта
Храни, богати на алфа-липоева киселина
- Червено месо
- Спанак
- Броколи
- Картофи
- Мая
- Домати
- Брюкселско зеле
- Моркови
- Оризови трици
Какво е здравословно тегло и как да го измерим?
13. Коензим Q10
Коензим Q10, познат още като убиквинон, е биологически активно вещество, което изразява сходни на витамин Е и витамин К свойства. Коензим Q10 е изключително ефикасен в прехвърлянето на електрони към свободните радикали, което го нарежда сред най-мощните антиоксиданти в природата.
Консумацията на храни, богати на коензим Q10, е свързана с повишен имунитет, подобрена функция на кожата, повишена физическа издръжливост, както и с понижен риск от развитие на сърдечни болести и рак.
Здравословни свойства
- Подобрява работата на сърцето
- Поддържа кожата здрава и еластична
- Забавя процесите на стареене
- Повишава плодовитостта
- Повишава физическата издръжливост
- Подсилва мозъчната дейност
- Понижава риска от развитие на рак
- Подобрява работата на белите дробове
Храни, богати на коензим Q10
- Червено месо
- Птиче месо
- Черен дроб
- Органни меса
- Сьомга
- Скумрия
- Спанак
- Броколи
- Карфиол
- Портокали
- Бобови храни
- Шамфъстък
- Сусамено семе
- Соево олио
- Рапично олио
10 храни, които нормализират високото кръвно налягане
14. Зеаксантин
Зеаксантинът е вид растителен пигмент, който спада към семейството на каротеноидите и изразява сходни на лутеина свойства. Също както лутеина, зеаксантинът участва в структурата на ретината и макулата на окото и изразява изключително мощни антиоксидантни свойства.
Редовният прием на храни, богати на зеаксантин, е свързан с подобрено зрително здраве, подобрен имунитет, подобрена кожна функция и понижен риск от развитие на сърдечни и ракови болести.
Здравословни свойства
- Подобрява зрителното здраве
- Предпазва кожата и очите от въздействието на вредните UV лъчи
- Подобрява мозъчната функция
- Понижава риска от развитие на рак
- Понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
- Подобрява мисловната дейност
- Подсилва имунната система
Храни, богати на зеаксантин
- Кейл
- Броколи
- Спанак
- Портокалов сок
- Пъпеш
- Киви
- Яйчен жълтък
Кои са най-ефикасните храни срещу стомашни киселини?
15. Епигалокатехин галат
Епигалокатехин галат (ЕГКГ) е вид катехин, който спада към семейството на полифенолите. Той е най-често срещаният катехин в чая и е един от най-мощните антиоксиданти, които се срещат в природата.
Консумацията на епигалокатехин галат е свързана с понижен риск от развитие на редица хронични заболявания, подобрена памет, подобрена бъбречна функция и понижен индекс на телесната маса.
Здравословни свойства
- Понижава риска от развитие на хронично възпаление
- Понижава риска от развитие на сърдечни заболявания
- Понижава риска от развитие на невродегенеративни заболявания
- Подсилва паметта
- Подобрява чернодробната функция
- Бори депресията
- Подобрява бъбречната функция
- Понижава риска от развитие на рак
- Подпомага отслабването
Храни, богати на епигалокатехин галат
- Ябълки
- Къпини
- Черен шоколад
- Червено вино
- Гуава
- Череши
- Сладки картофи
- Боб Фава
- Зелен чай
15 от най-богатите на фибри храни в България
В заключение
Антиоксидантите неутрализират вредното влияние на свободните радикали, с което понижават оксидативния стрес в тялото. Основният източник на противо-окислители е храната, която консумираме.
Редовната консумация на храни, богати на антиоксиданти, е свързана с понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, рак, невродегенеративни заболявания, подобрена функция на кожата и очите, здрава имунна система и забавяне на процесите на стареене.
За да сте сигурни, че си набавяте всички полезни за здравето антиоксиданти, консумирайте разнообразна диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови храни, мляко, яйца, риба, месо, ядки, семена и подправки.
Какво означава здравословна диета?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!