5 от най-ефикасните чайове за отслабване

От Иван

Кои са най-ефикасните чайове за отслабване?

Чаят е ароматна напитка, чиято родина е Югозападен Китай. Неговата консумация датира от началото на новата ера, като първоначално е бил използван с лечебна цел. Истинският чай се добива чрез обработка и ферментация на листата на чаения храст (Camellia sinensis). Съществуват, обаче и много други разновидности чай, които се добиват от плодове или билки. Днес чаят е най-консумираната напитка в света след водата.

Според суровината, от която се добива, чаят може да бъде разделен на 3 основни типа – истински, плодов и билков. Истинският чай е този, койот се добива от чаения храст. Той се дели на 6 основни вида – черен, зелен, бял, жълт, пу-ер и улонг. Плодовите и билковите чайове се получават чрез запарка на сушени плодове или билки.

Различните видове чай изразяват различни свойства. Някои от тях оказват успокояващо действие, докато други – стимулиращо. Някои разновидности чай се консумират заради вкусовите им качества, докато други се приемат с лечебна или превантивна цел.

 

Химичен профил

Повечето чайове съдържат противоболестни флавоноиди, наречени катехини. Катехините са вид растителни полифеноли, които изразяват мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Някои от тези катехини са с до 100 пъти по-мощни от витамин С в борбата срещу свободните радикали и увреждането на клетките.

Освен мощни антиоксиданти, катехините притежават свойството да засилват метаболизма и да подпомагат отслабването. Някои видове чай са много по-ефикасни в това отношение, от други. Причините са различни, като основните биват химичния състав на суровината и начина на обработка.

Повечето чайове, които подпомагат отслабването, съдържат известно количество кофеин. Това количество е от порядъка на 25-30 милиграма на 250 милилитра чай. За сравнение, една малка чаша еспресо съдържа около 30-50 милиграма кофеин, а в по-силните и по-големи дози кафе, количеството на кофеин може да достигне до 300 милиграма.

Топ 10 на храните с най-високо съдържание на витамин С

 

5 от най-ефикасните чайове за отслабване

Нека сега разгледаме по-подробно 5 от най-ефикасните чайове, които подпомагат отслабването. Всеки един от тези чайове притежава различни свойства, свързани с отслабването. Някои блокират хормоните на глада, други засилват метаболизма и горенето на калории, докато трети стимулират директно топенето на мазнините в мастните клетки.

За най-добри резултати, консумирайте по 3 чаши дневно и разнообразявайте често. Запарвайте листата около 3-5 минути.

5 изключително полезни храни, които топят мазнините

 

1. Зелен чай

Зеленият чай е дин от най-разпространените видове чай, който е добре известен с полезните си качества. Той е и един от най-ефикасните чайове за отслабване и горенето на мазнините.

Катехините в зеления чай притежават свойството да засилват метаболизма и да насърчават освобождаването на мазнини от мастните клетки. След като бъдат освободени, тези мазнини преминават през черния дроб, където биват преработени за енергия.

 

2. Бял чай

Разлика между белия чай и останалите видове чай е в начина на беритба и обработка. Белият чай се бере в най-ранен стадий, докато листата са още млади и подлежи на изключително минимална обработка. Това го нарежда сред чайовете с най-високо съдържание на антиоксиданти.

Белият чай е изключително ефикасен в свалянето на излишните килограми. Той притежава уникалното свойство да разгражда адипоцитите (мастните клетки), като в същото време блокира образуването на нови мастни клетки.

Как да отслабваме трайно и здравословно?

 

3. Улонг чай

Под номер 3 в списъка с най-ефикасните чайове за отслабване се нарежда чаят Улонг. Улонг представлява полу-ферментирал чай, който е комбинация от зелен и черен чай. Името му на китайски означава “Черен дракон”. Чаят Улонг съчетава най-полезните качества на зеления и черния чай.

Ползите на този чай в отслабването се дължат на стимулиращият ефект, който той оказва, върху метаболизма и мазнините. Консумацията на чай Улонг засилва метаболизма значително и подобрява способността на тялото да изгаря мазнините.

 

4. Ройбос чай

Ройбос е вид билков чай, който се отглежда в южноафриканския район Кедърбърг, близо до Кейптаун. Освен че притежава множество полезни за здравето качества, чаят ройбос е и изключително ефикасен при отслабването и топенето на мазнините.

Уникалните здравословни и отслабващи свойства на този червен чай се дължат на активното вещество – аспалатин. Аспалатинът притежава способността да блокира хормоните на стреса, които насърчават приема на храна и да инхибира натрупването на мастна тъкан в тялото.

 

5. Черен чай

Черният чай е най-популярния чай в света. Той се подлага на по-голяма обработка и е с най-високо съдържание на кофеин, сред чайовете. Освен, че е полезен за здравето, този чай е и добър помощник в отслабването и топенето на мазнините.

Някои изследвания са открили, че редовната консумация на черен чай води до понижаване на теглото, понижаване на индекса на телесната маса (BMI) и намаляване на обиколката на талията. Една от причините за отслабващите свойства на черния чай, може да се дължи на високото му съдържание на флавони – вид антиоксиданти.

Какво представлява индексът на телесната маса?

 

Финални думи

Днес, чаят е една от най-консумираните напитки в света, като отстъпва по прием само на водата. Много хора консумират чая заради приятния вкус и аромат, но е добре да знаем, че освен приятен, чаят е и изключително полезен за нашето здраве.

Повечето видове чай са богати на флавони и катехини, които изразяват мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и отслабващи свойства. За най-добри резултати, консумирайте по 3 чаши чай дневно. За предпочитане е чаят да е на листа и да е биологично чист. За да можете да изпитате напълно вкусовите качества на тази напитка, не добавяйте захар или мляко. 

Замяната на висококалоричните газирани и плодови напитки с чай, допринася допълнително за намаляването на приетите калории и понижаването на теглото.

5 от най-резултатните храни за здравословно отслабване

 

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

 

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

 

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

 

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации