5 изключително полезни храни, които топят мазнините

От Иван

 

Кои са най-полезните храни, които топят мазнините?

Сред най-полезните храни, които топят мазнините, се нареждат представители на пълнозърнестите храни, бобовите храни, плодовете, зеленчуците, птичето месо, яйцата, рибата, ядките, семената и някои подправки. 

Забравете за бързите и нездравословни диети, които обещават светкавични резултати в свалянето на излишните килограми. Дори и да успеете да свалите няколко килограма, подлагайки се на подобна диета, то това ще се дължи най-вече на загубата на вода и гликоген.

Също така, не се препоръчва и гладуването, както и изключването на цели хранителни групи от менюто, тъй като подобна практика обикновено води до влошено здравословно състояние и разочарования. 

Когато става дума за отслабване, приема на по-малко храна, не винаги означава по-добри резултати. Количеството на приетата храна е по-скоро от второстепенно значение. Това, което е по-важно в конкретния случай, е качеството на храната, която консумираме. 

Съществуват храни, чиято консумация не само може да подобри здравословното Ви състояние, но и да Ви помогне в свалянето на излишните килограми. 

Петте храни, с които ще Ви запознаем днес, спадат именно към тази категория храни – полезни храни, които топят мазнините.

 

Храни, които топят мазнините # 1 – Oвесени ядки 

5 изключително полезни храни които топят мазнините-Нутрима-бг-1

 

Овесените ядки се нареждат сред едни от най-полезните храни, които топят мазнините. Те са богати на разтворими фибри, не съдържат глутен (освен ако не са били заразени) и са пълни с витамини, минерали и антиоксиданти. Но техните полезни свойства съвсем не се изчерпват до тук.

Овесените ядки съдържат голямо количество бета глюкани, вид разтворими фибри, които подпомагат свалянето на излишните килограми, нормализират нивата на кръвната захар, понижават значително лошия холестерол и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Консумацията на овесени ядки повишава и удължава чувството на ситост и допринася за пролиферацията на полезните бактерии в чревния тракт. Високото им съдържание на мощния антиоксидант авентрамид, който се намира почти изцяло само в овесените ядки, ги прави също така и изключително ефикасни в понижаването на кръвното налягане и подсилването на имунната система.

Овесените ядки ни предлагат една чудесна възможност за полезен и здравословен старт на ден. 

Закуска от овесени ядки, мляко, ябълка, орехи и канела

 

Храни, които топят мазнините # 2 – Кафяв ориз

5 изключително полезни храни които топят мазнините-Нутрима-бг-2

 

Кафявият ориз е вид зърнена храна, която често бива асоциирана със здравословното хранене и здравословният начин на живот. И има защо – кафявият ориз е изключително богат на витамини, минерали, антиоксиданти, белтъчини и фибри. За разлика от белия ориз, който преминава екстремна обработка, при кафявия ориз са запазени почти всички части на зърното, като обвивката и зародиша. А именно в тези части на зърното се съдържат почти всички полезни вещества.

Тук ще споменем, че кафявият ориз спада към пълнозърнестите храни. Редица научни иследвания доказват, че хора които консумират повече пълнозърнести храни са с по-добро лично тегло и значително по-добро здравословно състояние, в сравнение с хората, в чието меню пълнозърнестите храни почти или изцяло липсват.

Също както овесените ядки, кафявият ориз не съдържа глутен, спомага за нормализирането на кръвната захар и кръвното налягане, понижава риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет тип 2 и с право заема едно от водещите места сред най-здравословните храни, които топят мазнините.

15 от най-богатите на фибри храни в България

 

Храни, които топят мазнините # 3 – Риба

5 изключително полезни храни които топят мазнините-Нутрима-бг-3

 

Рибата е една от най-полезните храни, които не само топят мазнините, но и Ви набавят важни витамини, минерали, антиоксиданти, омега-3 мастни киселини и завършени белтъчини. Освен това, рибата е много добър източник на витамин D и йод, спомага за здраво сърце, предпазва от болестта на Алцхаймер, бори депресията и допринася за по-добро зрение.

Високото съдържание на завършени белтъчини в рибата, спомага за регулирането на теглото, топенето на мазнините и поддържането на здрава мускулатура. Приема на омега-3 мастните киселини пък, допринася за здраво сърце и мозък. Мазните риби представляват много добър източник на тези мастни киселини. Сред първенците се нареждат сьомгата, пъстървата, сардините, скумрията и херингата.

Препоръчително е да консумирате риба поне два пъти седмично, като поне веднъж седмично рибата бива мазна. 

 

Храни, които топят мазнините # 4 – Киноа

 

Киноата е една от най-здравословните храни на планетата, които топят мазнините. Тази псевдозърнена култура не съдържа глутен, има нисък гликемичен индекс, богата е на редица витамини и минерали и е сред малкото растителни храни, които съдържат всичките 9 незаменими аминокиселини. Това ѝ качество я прави чудесен избор на храна за хора, които практикуват вегетарианство и веганство.

Ниският гликемичен индекс на киноата и високото съдържание на белтъци, спомага за регулирането на теглото, топенето на мазнините и чувството за продължителна ситост.

Освен витамини и минерали, киноата съдържа и мощни антиоксиданти наречени флавоноиди. От тях, с особена важност, се открояват кверцетина и кемпферола. Тези 2 антиоксиданта изразяват мощни противовъзпалителни, антивирусни и противоракови свойства.  

Рецепта за салата от киноа и печени зеленчуци

 

Храни, които топят мазнините # 5 – Боровинки

 

Боровинките са едни от най-полезните плодове, които буквално са претъпкани с витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Консумацията на боровинки значително намалява риска от затлъстяване, сърдечни болести, диабет тип 2 и болести свързани с когнитивната дейност на тялото.

Боровинките поддържат костната система здрава, допринасят за еластичността на кожата, понижават кръвното налягане, борят рака, повишават умствената дейност и спомагат за борбата с диабета. Освен това, те допринасят за здравословното функциониране на храносмилателната система, намаляването на излишните килограми и топенето на мазнините. Стремете се да ги консумирате често, като ги прибавяте към закуската си или като следобеден снакс.

5 от най-резултатните храни за здравословно отслабване

 

Най-полезните храни, които топят мазнините – заключение

Сред най-полезните храни, които топят мазнините, се нареждат пълнозърнестите храни, бобовите храни, рибата, яйцата, зеленчуците, плодовете, ядките, семената и подправките. Ако желаете да поддържате здравословно тегло и да се радвате на крепко здраве, базирайте менюто си на тези храни.

Избягвайте или сведете до минимум консумацията на пържени храни, преработени месни продукти, захарни изделия, газирани напитки, солени изделия и рафинирани тестени изделия.

Какво е здравословно тегло и как да го измерим?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Jung UJ, Torrejon C, Tighe AP, Deckelbaum RJ. (2008). n-3 Fatty acids and cardiovascular disease: mechanisms underlying beneficial effects.
  2. Mohammed S. Ellulu, Huzwah Khaza’ai, Ismail Patimah, Asmah Rahmat, and Yehia Abed (2016). Effect of long chain omega-3 polyunsaturated fatty acids on inflammation and metabolic markers in hypertensive and/or diabetic obese adults: a randomized controlled trial
  3. O’Neil CE, Keast DR, Nicklas TA, Fulgoni VL 3rd. (2011). Nut consumption is associated with decreased health risk factors for cardiovascular disease and metabolic syndrome in U.S. adults: NHANES 1999-2004.
  4. Jiezhong Chen and Kenneth Raymond (2008). Beta-glucans in the treatment of diabetes and associated cardiovascular risks
  5. Earl S.FordM.D., M.P.H.1Ali H.MokdadPh.D. (2001). Fruit and Vegetable Consumption and Diabetes Mellitus Incidence among U.S. Adults

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации