Кои са храните с най-високо съдържание на витамин С?
Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, е водноразтворим витамин, който се намира в много плодове и зеленчуци. Човешкото тяло не може да синтезира и съхранява този витамин, затова е важно да си го набавяме чрез храната, всекидневно.
Витамин С изпълнява множество важни, за оптималното здраве, функции. Той участва в растежа и поддръжката на тъканите и кръвоносните съдове, в синтеза на ензими, хормони и невротрансмитери, спомага за бързото заздравяване на раните, подсилва имунната система, изразява мощно антиоксидантно действие и спомага за по-доброто усвояване на минерала желязо.
Дневният препоръчителен прием на витамин С за възрастни е 90 милиграма. Недостигът може да доведе до отслабване на имунната система, кървящи венци, инфекции, често образуване на синини, анемия, бавно заздравяване на раните и скорбут.
15 храни, които ще Ви помогнат в борбата с анемията
Функции на витамин С
Сред основните функции на аскорбиновата киселина се нареждат формирането на колаген, поддръжката на здрава имунна система, защитата на кожата от въздействието на ултравиолетовата слънчева светлина и неутрализирането на свободните радикали.
- Участва във формирането и поддръжката на колагена, кожата, зъбите, хрущяла, сухожилията и кръвоносните съдове
- Участва в синтеза на редица хормони, ензими и невротрансмитери, като допамин, тирозин, пептидни хормони и аденозинтрифосват (ATФ)
- Подсилва имунната система
- Предпазва от сърдечно-съдови заболявания, инфекции и рак
- Действа като мощен антиоксидант
- Предпазва от развитието на скорбут
- Спомага за по-доброто усвояване на минерала желязо
- Предпазва тялото от ултравиолетовите лъчи на слънцето
Недостиг на витамин С
Недостигът на витамин С може да доведе развитието на остри вирусни инфекции и грип, отслабена имунна система, отслабено мозъчно действие, както и до по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, анемия и рак.
- Развитие на скорбут
- Податливост към инфекции
- Отслабена имунна система
- Отслабена мозъчна функция
- По-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания
- По-висок риск от развитие на някои видове рак
- По-висок риск от развитие на алцхаймер
- По-висок риск от развитие на анемия
8 храни, които понижават риска от развитие на рак
Хора с най-висок риск от недостиг на витамин С
Сред хората, с най-висок риск от недостиг на аскорбинова киселина, се нареждат пушачите, хората с еднообразно и нездравословно меню, както и тези, които страдат от малабсорбция на витамина.
- Пушачи
- Пасивни пушачи
- Бебета на изкуствено хранене
- Хора с еднообразна диета
- Хора с малабсорбция на витамин С
Дневен препоръчителен прием на витамин С
- 1 – 3 години – 15 мг
- 4 – 8 години – 25 мг
- 9 – 13 години – 45 мг
- 14 – 18 години момичета – 65 мг
- 14 – 18 години момчета – 75 мг
- 18+ години жени – 75 мг
- 18+ години мъже – 90 мг
- По време на бременност – 85 мг
- По време на кърмене – 120 мг
Топ 10 на храните с най-високо съдържание на витамин С
Сред най-богатите хранителни източници на витамин С се нареждат плодовете и зеленчуците. Имайте предвид, че този витамин е особено нестабилен при топлинна и водна обработка. За да извлечете максимални ползи от храните, богати на витамин С, консумирайте в сурово или леко обработено състояние.
След като вече научихме малко повече за този важен витамин, нека сега преминем към класацията на храните с най-високо съдържание на витамин С. За да бъде по-интересно, ще започнем изброяването отзад напред.
10. Жълти пиперки – 185мг/100гр
Пиперът е многогодишно растение, чиито плодове се наричат пипер или пиперки. Тези плодове се срещат под множество различни форми и цветове. Червени, зелени, оранжеви или жълти, пиперките са особено богати на витамин С.
В зависимост от цвета, обаче, съдържанието на аскорбинова киселина, в тях, варира. Най-богати на този витамин са плодовете със жълт цвят. Съдържанието на витамин С в жълтите пиперки може да достигне 185 милиграма за 100 грама. Половин купа (75 грама) е достатъчна да задоволи (дори надхвърли) дневните Ви нужди.
9. Касис – 200мг/100гр
Касисът е вид храст, който е добре известен със своите плодове. Суровите плодове на касиса са изключително богати на витамин С и полифеноли. Поради химичния си състав, тои плод изразява мощни антиоксидантни свойства.
Макар плодовете на касиса да могат да се консумират сурови, той по-скоро се използва за направата на различни сладка, нектари и сокове. 100 грама от този плод (суров) са достатъчни за да Ви набавят 200% от дневните нужди.
8. Гуава – 230мг/100гр
Гуавата е тропичен плод, чиято родина е Мексико и Централна Америка. Основно, гуавата се консумира в сурово състояние, като се нарязва на 4 – 6 резана. Този плод е особено богат на фибри, витамин В9 и витамин С. Един средно-голям плод гуава съдържа 4 пъти повече витамин С от близък по размери портокал.
Гуавата е още богата на каротеноиди и фитохимикали, които допринасят за мощните антиоксидантни свойства на този плод. Един плод гуава е достатъчен за да Ви набави над 140% от дневните нужди от витамин С.
15 от най-богатите на фибри храни в България
7. Люти чушки – 240мг/100гр
Лютите чушки са тропическо растение, което е пренесено у нас от районите на Южна Америка. Плодовете на това растение варират по цвят от жълти и червени, до зелени и черни. Веществото, което придава лютивия вкус, се нарича капсаицин. Множество изследвания доказват, че приема на капсаицин помага при отслабване и бори целулита.
Освен богати на капсаицин, лютите чушки са и с особено високо съдържание на аскорбинова киселина. Най-много от този витамин се намира в чушките със зелен цвят, макар че жълтите и червените чушлета не отстъпват по съдържание. Една чушка е достатъчна за да Ви набави около 120% от нужното количество витамин С, за деня.
6. Шипка – 425мг/100гр
Шипката е вид диворастяща роза, чиито плодове варират по цвят от жълти до червени. Този, добре-познат у нас, плод се използва за направата на мармалад, сокове, нектари и различни билкови отвари.
Освен изключително богата на аскорбинова киселина, шипката е и с много високо съдържание на бета-каротин, лутеин, зеаксантин и ликопен. Тези каротеноиди изразяват мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Не-случайно, повечето билкари у нас наричат шипката “Царицата на билките”.
Шипката е един изключително полезен плод, който стимулира имунната система, намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, подпомага образуването на червените кръвни клетки и повишава работоспособността на тялото.
20 от най-полезните храни за здраво сърце
5. Амла (Индийско цариградско грозде) – 445мг/100гр
Амла, още известна като индийско цариградско грозде, е вид дребен дървесен плод, родом от Индия. Всички части на този плод-чудо се използват в традиционната индийска медицина.
Амлата е дин от плодовете с най-високо съдържание на витамин С. Този плод изразява мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови свойства. Консумацията на амла подсилва имунната система, подобрява симптомите на диабет и забавя стареенето. Приема само на няколко плодчета е достатъчен за да Ви набави дневните нужди от витамин С.
4. Морски зърнастец – 700мг/100гр
Морският зърнастец е вид храстовидно дърво, чиято родина е Източна Азия. Плодовете на този храст са дребни и имат специфичен оранжев цвят. Морският зърнастец е изключително богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Полезните хранителни вещества се съдържат не само в плода и семената, но и в кората и листата на дървото.
Полезните качества на морския зърнастец са сходни с тези на годжи берито. Консумацията, на само 15 грама от този дребен плод, е достатъчна за да си набавите нужното за деня количество витамин С.
3. Ацерола – 1650мг/100гр
Ацеролата е вид храстовидно дърво, чиято родина е Южна и Централна Америка. Плодовете на Ацеролата са дребни и червени на цвят. По големина и форма наподобяват черешата.
Този плод е известен с екстремно-богатото си съдържание на витамин С. Средното му тегло е около 5 грама, което е напълно достатъчно да задоволи нуждите на тялото Ви от аскорбинова киселина, за целия ден.
Ацеролата съдържа големи количества фибри, витамини и минерали и е известна още като плода с най-мощни антиоксидантни свойства. Съдържанието на аскорбинова киселина в ацеролата е толкова високо, че тя се използва за направата на витамин С концентрат.
2. Каму Каму – 2800мг/100гр
Каму Каму е вид дребен дървесен храст, произхождащ от амазонската джунгла. Той е добре познат в Бразилия, Перу и Колумбия. Плодовете на Каму Каму са дребни, жълто-червени на цвят и съдържат до 60 пъти повече витамин С от портокалите.
Каму Каму е изключително богат и на редица витамини, минерали и антиоксиданти. На практика, този плод представлява един малък природен склад за полезни хранителни вещества.
За съжаление, богатото съдържание на витамин С, което прави Каму Каму един много търсен, на международните пазари, плод, е довело до свръх-експлоатацията му. В момента Каму Каму е заплашен от изчезване и някои местни органи в Южна Америка правят опити за култивирането му.
1. Какаду слива – 5300мг/100гр
Сливата какаду е дребно растение, което е характерно за Австралийските райони. Плодовете на това растение се славят като най-богатият естествен източник на витамин С, на планетата. Какадуто е жълто-зелено на цвят, а формата му наподобява бадем, с дължина около 2 сантиметра и дебелина около 1 сантиметър.
Концентрацията на аскорбинова киселина, в тази австралийска слива, е толкова голяма, че дори и най-малките плодове съдържат около 500 милиграма от витамина. Това е над 500% от дневния препоръчителен прием на витамин С.
Плодовете се използват широко в австралийската традиционна медицина, както и от местните аборигенски племена. Те могат да бъдат консумирани сурови или във вид на мармалад.
Други храни, богати на витамин С
- Кейл – 120мг/100гр
- Киви – 90мг/100гр
- Броколи – 90мг/100гр
- Портокал – 50мг/100гр
- Лимон – 50мг/100гр
- Ананас – 45мг/100гр
- Зеле – 30мг/100гр
- Картофи – 20мг/100гр
- Череши – 7мг/100гр
- Моркови – 5мг/100гр
В заключение
Редовният прием на витамин С е от изключително важно значение за нашето здраве. Човешкото тяло не може да синтезира и съхранява този витамин, затова трябва да си го набавяме чрез храната, всекидневно.
Витамин С е особено чувствителен към топлинна и водна обработка, както и към взаимодействието с кислород. Консумирайте храните, богати на витамин С, в сурово състояние и ги съхранявайте при ниска температура и минимален досег с въздуха.
За да сме сигурни, че приемаме всички необходими хранителни вещества, трябва да консумираме добре балансирано и разнообразно хранително меню. Меню, което включва комплексни въглехидрати, полезни мазнини, завършени белтъчини, фибри, пробиотици, витамини, минерали, антиоксиданти и вода.
Как да подсилим действието на имунната система?
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Витамин С – използвани източници
- Focus on Kakadu plum. Rural Industries.
- Hanamura T1, Uchida E, Aoki H. (2008). Skin-lightening effect of a polyphenol extract from Acerola (Malpighia emarginata DC.) fruit on UV-induced pigmentation.
- Juliet M. Pullar, et al. (2017). The Roles of Vitamin C in Skin Health. MDPI.
- Narmin Yazdizadeh Shotorbani, et al. (2013). Antioxidant activities of two sweet pepper Capsicum annuum L. varieties phenolic extracts and the effects of thermal treatment. AJP.
- Shailja Chambial, et al. (2013). Vitamin C in Disease Prevention and Cure: An Overview. Indian Journal of Clinical Biochemistry.
- Suchitra Kumari, et al. (2016). Effect of Guava in Blood Glucose and Lipid Profile in Healthy Human Subjects: A Randomized Controlled Study. Journal of Clinical and Diagnostic Research.
- Yoshioka M, et al. (1998). Effects of red pepper added to high-fat and high-carbohydrate meals on energy metabolism and substrate utilization in Japanese women. British Journal of Nutrition.
1 Коментари
За съжаление 80% от посочените храни за недостъпни за България. Непоснати плодове, които няма от къде да си купим.