5 доказани здравословни ползи от авокадото

От Иван
5 доказани и здравословни ползи от авокадото

 

Какво представлява авокадото?

Авокадото представлява един наистина уникален плод. За разлика от повечето плодове, които съдържат основно въглехидрати и захари, авокадото е богато на комплексни въглехидрати, белтъчини и полезни мононенаситени мазнини.

Освен това, този полезен плод е и с високо съдържание на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Всички тези му качества, взети заедно, отреждат на авокадото едно от първите места сред най-полезните плодове.

В последно време авокадото придобива все по-голяма популярност именно заради изключителните си хранителни свойства. Това е един от малкото плодове, които съдържат почти всички необходими на организма хранителни вещества.

Познати са няколко различни вида авокадо, като най-популярният е алигаторската круша. Това име идва от крушовидната форма на плода и наподобяващата, алигаторска кожа, кора.

Авокадото е изключително хранително и съдържа над 20 витамина, минерала и фитонутриенти. То е особено богато и на каротеноидите лутеин и зеаксантин, които са полезни за зрението.

Според локацията на отглеждане, авокадото може да бъде разделено на 3 основни вида – Мексикански, Гватемалски и Западноиндийски, като най-популярните сортове биват основно 2 – Фуерте и Хас.

 

  • Фуерте – с гладка зелена кожа, крушовидна форма, мек и кремообразен вкус. Най-популярният сорт авокадо. Намира се от дълго време на пазара.
  • Хас – малко и овално, с лилаво-черна и неравна обвивка и с богат вкус. Сравнително по-нов сорт авокадо.

 

Хранителни стойности на авокадото (100гр)

 

  • Калории – 160 
  • Общо мазнини – 16 гр
  • Наситени мазнини – 2 гр
  • Транс мазнини – 0 гр
  • Полиненаситени мазнини  – 2 гр
  • Мононенаситени мазнини – 10 гр
  • Общо въглехидрати – 8 гр
  • Фибри – 6 гр
  • Захари – 0 гр 
  • Белтъци – 2 гр
  • Холестерол – 0 гр
  • Сол – 0 гр 
  • Витамин С – 8 мг (8%)
  • Витамин Е – 2 мг (12%)
  • Витамин К – 22 мкг (12%)
  • Витамин В1 – 0.08 мг (8%)
  • Витамин В2 – 0.02 мг (16%)
  • Витамин В3 – 2 мг (12%)
  • Витамин В5 – 1.4 мг (30%)
  • Витамин В6 – 0.2 мг (12%)
  • Витамин В9 – 90 мкг (20%) 
  • Фосфор – 60 мг (4%)
  • Магнезий – 30 мг (8%)
  • Цинк – 0.6 мг (4%)
  • Мед – 0.2 мг (20%)
  • Манган – 0.2 мг (8%)
  • Калий – 500 мг (12%)
  • Желязо – 0.6 мг (4%)

 

5 доказани здравословни ползи от приема на авокадо

След като научихме малко повече за авокадото и се запознахме с неговия хранителен профил, нека сега разгледаме по-подробно 5 доказани здравословни ползи от консумацията на този уникален плод.

 

1. Авокадото понижава нивата на лошия холестерол

5 доказани здравословни ползи от авокадото - Нутрима-бг-1

 

Сърдечната недостатъчност е сред най-честите причинители на смърт в световен мащаб. Главните виновници за развитието на това заболяване са високият холестерол, високите нива на триглицеридите и високото кръвно налягане.

Редица изследвания доказват, че редовният прием на авокадо значително понижава нивата на общия холестерол в тялото. Още по-интересното е, че авокадото понижава лошия холестерол (LDL) с около 20%, докато в същото време повишава нивата на добрия холестерол (HDL) с около 10%.

Освен това, изследванията доказват, че консумацията на авокадо води и до значително понижаване на нивата на триглицеридите в кръвта – с до 20%.

Прочетете още: Как да се храним при наличието на висок холестерол?

 

2. Авокадото съдържа повече калий от бананите

5 доказани здравословни ползи от авокадото - Нутрима-бг-2

 

Авокадото е особено богато на калий – минерал, който не приемаме достатъчно, а трябва. Калият изпълнява няколко важни функции в тялото. Една от тях е регулацията на кръвното налягане.

Високото кръвно налягане е рисков фактор за развитието на инсулт, инфаркт, както и на сърдечна и бъбречна недостатъчност. Стремете се да приемате поне по 3.5 – 4 гр. калий дневно, за да намалите риска от развитие на тези заболявания.

 

3. Авокадото помага при отслабване

5 доказани здравословни ползи от авокадото - Нутрима-бг-3

 

Авокадото е богато на фибри и полезни мазнини. Консумацията на фибри ни поддържа сити за по-дълго време, което значително намалява риска от преяждане и развитие на затлъстяване.

Приема на мазнини, от своя страна, кара мозъка да инхибира апетита, което води до по-малко количество приета храна. Освен това, наличието на мазнини в диетата ни, забавя разграждането на въглехидратите, което регулира нивата на кръвната захар в тялото.

Някои изследвания доказват, че хората, които консумират авокадо редовно, са с по-добро лично тегло и по-добро здравословно състояние.

Прочетете още: 5 от най-ценните съвети за здравословно отслабване

 

4. Авокадото намалява риска от развитие на остеопороза

 

Авокадото е особено богато на витамин К. Макар и често пренебрегван, този витамин е също толкова важен за здравето на костната система, колкото са и калцият и витамин D.

Витамин К спомага за по-доброто абсорбиране на калция от костите, като в същото време понижава неговата секреция чрез урината.

 

5. Авокадото е полезно за очите

 

Авокадото е богато на каротеноидите лутеин и зеаксантин. Каротеноидите са група фитохимикали, които изразяват мощни антиоксидантни свойства.

Лутеин и зеаксантин са два от най-мощните каротеноиди, които играят важна роля при предпазването на очите от вредната ултравиолетова слънчева светлина.

Тези два фитохимикала са есенциални (тялото ни не може да ги произвежда), затова трябва да приемаме достатъчно от тях чрез храната. В момента около 75% от хората не приемат достатъчно от тези два пигмента, което може значително да увеличи риска от развитие на катаракт и макулна дегенерация.

Прочетете още: 13 от най-полезните храни за здрави очи

 

Заключение

Авокадото е един изключително полезен и вкусен плод, който трябва да присъства често на трапезата ни. Хранителните му качества го нареждат сред първенците на най-полезните плодове и не-случайно авокадото е смятано от мнозина за супер-храна.

Добавянето на авокадо към хранителния ни режим не би могло да бъде по-лесно. То може да бъде консумирано самостоятелно, във вид на домашно-приготвено гуакамоле, прибявяно към салатата или към смутито.

 

7 храни за отлична мозъчна дейност

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Arpita Basu, et al. (2006). Dietary Factors That Promote or Retard Inflammation.
  2. B Burton-Freeman, (2000). Dietary Fiber and Energy Regulation. The Journal of Nutrition.
  3. Cécile Delcourt, et al. (2006). Plasma Lutein and Zeaxanthin and Other Carotenoids as Modifiable Risk Factors for Age-Related Maculopathy and Cataract: The POLA Study.
  4. F Blotman, et al. (1997). Efficacy and Safety of Avocado/Soybean Unsaponifiables in the Treatment of Symptomatic Osteoarthritis of the Knee and Hip. A Prospective, Multicenter, Three-Month, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial.
  5. Li Wang, et al. (2015). Effect of a Moderate Fat Diet With and Without Avocados on Lipoprotein Particle Number, Size and Subclasses in Overweight and Obese Adults: A Randomized, Controlled Trial. JAHA.
  6. Mark L Dreher 1, Adrienne J Davenport, (2013). Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
  7. Michelle Wien, et al. (2013). A Randomized 3×3 Crossover Study to Evaluate the Effect of Hass Avocado Intake on Post-Ingestive Satiety, Glucose and Insulin Levels, and Subsequent Energy Intake in Overweight Adults. Nutrition Journal.
  8. Nancy J Aburto, et al. (2013). Effect of Increased Potassium Intake on Cardiovascular Risk Factors and Disease: Systematic Review and Meta-Analyses. The BMJ.
  9. Nuray Z Unlu, et al. (2005). Carotenoid Absorption From Salad and Salsa by Humans Is Enhanced by the Addition of Avocado or Avocado Oil. The Journal of Nutrition.
  10. Victor L Fulgoni 3rd, et al. (2013). Avocado Consumption Is Associated With Better Diet Quality and Nutrient Intake, and Lower Metabolic Syndrome Risk in US Adults: Results From the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2008. Nutrition Journal.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

0 Коментара
0

Оставете коментар

Прочетете още