Високо кръвно налягане, наричано още артериална хипертония или хипертония, е вид хронично заболяване, което се характеризира с трайно повишаване на кръвното налягане в артериите. В световен мащаб, хипертонията е един от основните предотвратими рискови фактори за преждевременна смърт.
При високо кръвно налягане, сърцето е принудено да работи по-интензивно, за да може да поддържа циркулацията на кръвта в кръвоносните съдове. Това води до уголемяването и преждевременното износване на сърдечния мускул и е предпоставка за развитието на сърдечно-съдови заболявания, като инфаркт на миокарда, инсулт, сърдечна недостатъчност, аневризма на артериите и периферна артериална болест.
Кръвното налягане се определя чрез измерването на 2 стойности – систолна (горна граница) и диастолна (долна граница), като основната мерна единицата е милиметър живачен стълб (mmHg). Нормалното систолно налягане е в диапазона 100 – 140 mmHg, а нормалното диастолно налягане – 60 – 90 mmHg. За високо кръвно налягане се приема стойност равна на или по-голяма от 90/140 mmHg.
Стойности на кръвното налягане
Диастолно (mmHg) |
Систолно (mmHg) |
|
Нормално |
60 – 79 |
90 – 119 |
Предхипертония |
80 – 89 |
120 – 139 |
Хипертония 1-ва фаза |
90 – 99 |
140 – 159 |
Хипертония 2-ра фаза |
> 100 |
> 160 |
Какви са последиците от високо кръвно налягане?
- Инфаркт на миокарда
- Инсулт
- Сърдечна недостатъчност
- Исхемична болест на сърцето
- Аневризма на артериите
- Периферна артериална болест
- Дифузна атеросклероза
- Бъбречна недостатъчност
- Белодробен емболизъм
- Деменция
- Хипертонична ретинопатия
- Хипертонична нефропатия
20 от най-полезните храни за здраво сърце
Какви са симптомите на високо кръвно налягане?
Високото кръвно налягане обикновено протича без симптоми. Много хора страдат от хипертония в продължение на години без да разберат, че имат това заболяване. Някои често срещани признаци и симптоми могат да бъдат:
- Главоболие
- Замайване
- Шум в ушите (тинит)
- Световъртеж (вертиго)
- Замъглено зрение
- Сърцебиене
- Задух
- Пулсации в крайниците
Какви са рисковите фактори за развитие на високо кръвно налягане?
- Прекомерна консумация на сол (натриев хлорид)
- Прекомерен прием на алкохол
- Тютюнопушене
- Заседнал начин на живот
- Затлъстяване
- Генетична наследственост
- Напредване на възрастта
- Прекомерен стрес
15 от най-вредните навици, които водят до затлъстяване
Кои храни понижават високото кръвно налягане?
Храните, които нормализират високото кръвно налягане обикновено са богати на полезни мазнини, фибри, белтъчини, витамини, минерали и антиоксиданти.
- Пълнозърнести храни – черен хляб, кафяви спагети, кафяв ориз, киноа, елда, овесени ядки
- Бобови храни – боб, леща, грах, нахут
- Риба – сьомга, пъстърва, скумрия, сардини, риба тон
- Бяло месо – пилешко месо, пуешко месо
- Зеленчуци – броколи, кейл, спанак, червено цвекло, чесън, кромид-лук, карфиол, зеле, рукола
- Плодове – банани, къпини, малини, боровинки, ябълки, киви, пъпеш, портокали, лимони, нар, авокадо
- Млечни продукти – домашно кисело мляко
- Семена – ленено семе, конопено семе, слънчогледово семе, тиквено семе, чиа семена
- Ядки – орехи, лешници, бадеми, бразилски орех
- Подправки – цейлонска канела, какао на прах, мащерка, розмарин, босилек
- Растителни мазнини – зехтин екстра върджин
Кои храни водят до развитието на високо кръвно налягане?
Храните, които водят до развитието на високо кръвно налягане обикновено са с високо съдържание на сол, наситени мазнини, трансмазнини и добавена захар.
- Преработени меса – наденици, колбаси, бекон, луканки, кренвирши, пастет
- Бързи закуски – банички, тутамици, кашкавалки, дюнери, пица, хот дог, принцеси
- Пържени храни – пържени картофи, пържени кюфтета, пържени филийки, пържени тиквички
- Захарни изделия – вафли, бисквити, сухи пасти, шоколад, меденки
- Сладкарски изделия – торти, пасти, рула, еклери, сладолед
- Солени изделия – солети, крекери, чипс, солени бисквити
- Полуготови и готови храни – супи, консерви
- Млечни продукти – сирене, кашкавал, пълномаслено прясно мляко, масло
- Червено месо – телешко месо, свинско месо, агнешко месо
- Безалкохолни напитки – газирани напитки, студен чай, плодови сокове, кафе
10 от най-вредните храни в България
Как да се предпазим от развитието на високо кръвно налягане?
- Хранете се здравословно
- Увеличете консумацията на храни, богати на фибри, полезни мазнини, белтъчини, витамини, минерали и антиоксиданти
- Намалете консумацията на храни с високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, захар и сол
- Спортувайте редовно
- Поддържайте здравословно тегло
- Намалете приема на алкохол
- Намалете приема на кофеин
- Спрете тютюнопушенето
- Пийте достатъчно вода
- Намалете стреса
- Измервайте кръвното си налягане минимум веднъж годишно
Финални думи
Високото кръвно налягане е една от водещите причини за развитие на сърдечно-съдови заболявания, като инфаркт на миокарда, инсулт и сърдечна недостатъчност. Хипертонията обикновено протича без симптоми и може да остане незабелязана в продължение на години.
За да се предпазите от развитието на високо кръвно налягане, увеличете приема на храни, богати на фибри, белтъчини, полезни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти.
Намалете консумацията на храни с високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, захар и сол.
Спортувайте редовно, приемайте достатъчно вода, намалете приема на алкохол, спрете тютюнопушенето и посещавайте личния си лекар поне веднъж годишно.
10 храни, които нормализират високото кръвно налягане
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!