Какво представляват зоостеролите и в частност холестеролът?
Стеролите са хидроароматни алкохоли със сложен строеж, които са задължителен структурен елемент на всяка клетка. В храните и в човешкия организъм стеролите се откриват като естери на мастните киселини. Те не се разтварят във вода, а в мазнини или алкохол. Зоостеролите се съдържат в животинските продукти, а фитостеролите в растителните продукти. От двата вида храни, животинските са тези, чиято прекомерна консумация може да доведе до развитието на висок холестерол.
В днешната статия ще разгледаме зоостеролите като от тях, най-голямо значение за организма има холестеролът. Той е разпространен в животинските организми под формата на свободен и естерифициран холестерол. В клетките той е важен структурен елемент. Необходим е за образуването на жлъчните киселини, надбъбречните хормони, половите хормони и витамин D3.
Холестеролът не се отнася към незаменимите нутриенти. Той се образува главно в черния дроб, лигавицата на тънкото черво и кожата. Черният дроб е централният орган в регулацията на холестероловия метаболизъм. В този орган се синтезира холестерол, който се подготвя за транспортиране чрез кръвния поток към всички клетки. В черния дроб се синтезират липопротеини. Те транспортират мазнините в кръвта. Представляват дребни капковидни образувания, които са изградени от триглицериди, холестерол, фосфолипиди и белтък. В кръвта холестеролът се намира под формата на липопротеини.
Установено е, че около 80% от наличния в тялото холестерол се образува в организма и само 20% постъпва отвън, чрез храната. Холестеролът има няколко основни функции в тялото ни. Той участва в изграждането на клетъчните стени, необходим е за приготвяне на храносмилателни жлъчни киселини в червата, позволява на тялото да произвежда витамин D, позволява на тялото да произвежда определени хормони.
Колко вида холестерол има и как да ги разграничаваме?
В зависимост от тяхната плътност, липопротеините те се групират в 5 основни класа. Два от класовете са богати на холестерол. Това са липопротеините с ниска плътност и липопротеините с висока плътност. Липопротеините с ниска плътност съдържат 60% холестерол, който е широко познат с името “лош” холестерол (LDL). Лошият холестерол дава материал за образуването на атеросклеротични плаки в артериите. Липопротеините с висока плътност съдържат около 30% холестерол, който се нарича “добър” холестерол (HDL). Чрез липопротеините с висока плътност холестеролът се транспортира главно към черния дроб, с оглед на това да се отстрани от организма чрез жлъчката.
Счита се, че рискът от атеросклероза и свързаните с нея сърдечно-съдови заболявания (исхемична болест на сърцето, сърдечен инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт) е най-голям, когато високите нива на “лошия” холестерол са придружени от ниски нива на “добър” холестерол.
Рискът от атеросклероза е по-голям, когато има висока концентрация на общия холестерол в кръвта и повишението е за сметка на “лошия” холестерол.
Холестеролът – видове, функции, стойности и храни
Съдържание на холестерол в някои хранителни продукти
Холестеролът се съдържа само в продукти от животински произход – субпродукти, яйчен жълтък, месо и месни изделия, краве масло, млечни продукти, хайвер и други. Например, жълтъкът от едно яйце, което е с маса 48 грама, съдържа 220 мг холестерол.
Приетият чрез храната холестерол се резорбира в тънкото черво. Установено е, че от преминаващият през тънкото черво холестерол се резорбират само 30 – 60%. Холестеролът в храната е изключително устойчив към нагряване – при топлинна обработка се запазват около 80% от него.
Съдържание на холестерол в някои хранителни продукти, mg в 100 g продукт нетна маса:
Продукти | Холестерол |
Говеждо месо | 70 |
Агнешко месо | 70 |
Телешко месо | 90 |
Свинско месо | 70 |
Овнешко месо | 65 |
Пилешко месо | 60 |
Шунка и други месни изделия | 60-170 |
Бекон, средно тлъст | 220 |
Черен дроб | 300 |
Бъбреци | 375 |
Сърца | 150 |
Говежди мозък | 2360 |
Свинска мас и други животински мазнини | 95 |
Мляко | 11 |
Яйце кокоше | 550 |
Яйчен белтък | 0,0 |
Яйчен жълтък пресен | 1230 |
Яйчен жълтък замразен | 1280 |
Яйчен жълтък сушен | 2950 |
Различни видове риба | 50-90 |
Нерибни морски храни (миди, скариди, стриди, раци, октопод) | 140-200 |
Различни видове сирене | 50-120 |
Хайвер | 300 |
Краве масло | 250 |
Растителни продукти | 0,0 |
Маргарин от растителни мазнини | 0,0 |
Маргарин от 2/3 животински и 1/3 растителни мазнини | 65 |
По такъв начин съдържанието на холестерол в човешкия организъм зависи както от вноса му с храната, така и от интензивността на неговото синтезиране, използване и отделяне от тялото. В тялото холестеролът се отделя от жлъчката. Здравият организъм е в състояние да регулира по такъв начин синтеза и разграждането на холестерола, че да поддържа в норма съдържанието му в кръвта (2,8 – 5,2 mmol/dm3).
Какви трябва да са нивата на добрия холестерол?
При HDL холестерола, по-високите стойности са по-добри, защото високото ниво на HDL може да понижи риска от запушване на коронарните артерии и инсулт. Колко висок трябва да бъде HDL холестерола, зависи от вашата възраст и пол:
Възраст | Здравословни HDL нива |
До 19 годишна възраст | Повече от 45 mg/dl |
Мъже на и над 20 годишна възраст | Повече от 40 mg/dl |
Жени на и над 20 годишна възраст | Повече от 50 mg/dl |
До какви заболявания води “лошият” холестерол?
Трайно повишеното съдържание на холестерол в кръвния серум води до отлагането му под формата на атероматозни плаки във вътрешния слой на артериите, в резултат на което се развива болестта атеросклероза.
Атеросклерозата е заболяване, което засяга артериите. То се проявява с образуването на атеросклерозни плаки в стената на артериите. Плаките са съставени от холестерол и други мазнини, кръв и фиброзна тъкан. С напредване на заболяването плаките нарастват, артерията се втвърдява, стеснява и се намалява притокът на кръв към сърцето, мозъка, мускулите и други органи и тъкани. Най-важните артерии са тези, които изхранват сърцето – коронарни артерии, мозъка и краката. Болестите, които могат да възникнат от сериозни атеросклеротични увреждания на тези артерии са исхемична болест на сърцето, сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт и периферна съдова болест.
Как да се храним при наличието на висок холестерол?
Най-честата причина за смърт в България е атеросклерозата.
Анти-атеросклеротичната насоченост на храненето е основана на разкрити зависимости между състава на храната и метаболизма на мазнините и в частност – на холестерола.
По-голямата част от холестерола се произвежда от наситените мазнини и трансмазнините. Целта на антисклеротичната диета е да се намали приемането на мазнините с голямо съдържание на наситени мастни киселини. Както холестеролът, така и тези мазнини се намират в по-високи количества в едни и същи храни, така че избягвайки наситените мастни киселини, ние намаляваме и приема на холестерол. В следващата таблица ще посочим хранителните източници на нездравословните мастни киселини и холестерол.
Храни, съдържащи високи количества наситени мастни киселини, транс – мастни киселини и холестерол
Вид на мазнината | Храни – източници |
Наситени мастни киселини | Животински продукти (месо, месни изделия, нерибни морски животни, яйчен жълтък, млечни продукти, свинска мас и масло), кокосово, палмово и др. видове тропически масла |
Трансмастни киселини | Хидрогенирани растителни масла, промишлено произведени печени изделия (крекери, бисквити, кексове и др. сладкарски изделия), пържени храни (пържени картофи, картофен чипс), кулинарни мазнини и маргарин |
Холестерол | Животински продукти: месо, субпродукти, месни изделия, яйчен жълтък, нерибни морски животни, риба, млечни продукти, свинска мас, масло |
Срещу висок холестерол, базирайте седмичното си меню на храни, богати на влакнини, полезни мастни киселини, завършени белтъчини, витамини, минерали и антиоксиданти.
- Пълнозърнести храни – пълнозърнест хляб, кафяви макаронени изделия, кафяв ориз, овесени ядки
- Бобови култури – боб, леща, соя, грах, нахут
- Плодове – цитрусови плодове, горски плодове, авокадо, ябълки, череши
- Зеленчуци – броколи, аспержи, зеле, карфиол, домати, краставици, кейл
- Ядки – орехи, бадеми, лешници, кашу, кедрови ядки, макадамия
- Семена – ленено семе, чиа семена, сусамово семе, слънчогледово семе
- Подправки – куркума, цейлонска канела, био какао на прах
8-те златни съвета за здравословно хранене
Висок холестерол – заключение
Холестеролът е восъчно, подобно на мазнина, вещество, което се намира във всички телесни клетки. Тялото ни се нуждае от известно количество холестерол, за да произвежда хормони, витамин D и вещества, които ни помагат да усвояваме полезните хранителни компоненти. Холестеролът се съдържа в храни от животински произход, като яйчни жълтъци, месо и сирене.
Наличието на твърде много холестерол в кръвта, може да доведе до образуването на плаки. Плаката залепва по вътрешните стените на артериите. Натрупването на плака е известно като атеросклероза. Това може да доведе до коронарна болест.
При висок холестерол, наблегнете на храни, богати на разтворими и неразтворими фибри, полезни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти.
Следните храни влияят благоприятно на организма и намаляват холестерола: пълнозърнести храни, патладжан, овес, боб, ечемик, растително масло (слънчоглед, рапица), плодове (грозде, ябълки, ягоди и цитрусови плодове), соя и соеви храни, мазни риби (сьомга, риба тон и сардини), ядки, храни с високо съдържание на фибри.
Физическата активност е важна, тъй като наднорменото тегло също може да е признак на високи нива на холестерол и триглицериди, а е известен факт, че спортуването засилва метаболизма. Тютюнопушенето вреди изцяло върху здравето. То оказва вредно влияние върху нивата на холестерол. Приемането на алкохол води до образуването на триглицериди. До това води и богатата на захар и други лесноусвоими въглехидрати диета.
Правилното хранене, съчетано с адекватна физическа активност, здравословно тегло и здравословен начин на живот, ще допринесе до оздравяване на организма и до понижаване на нивата на холестерол в кръвта.
15 от най-богатите на фибри храни в България
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Висок холестерол – използвани източници
- Несторова,В.,Хигиена на храненето и хранителното законодателство,2014, изд.Матком
- Попов,Б.,Митове и истината за храните, храненето и диетите, 2012, изд. Везни – 4
- Попов,Б.,Хигиена, хранене и професионални болести,2009,учебник за студенти по медицина и общопрактикуващи лекари
- Д-р Георгиева, М., Висок холестерол, 2018
- Мedline plus ,HDL: The “Good” Cholesterol, 2019
- Medline plus, Cholesterol, 2020
- Rena R. Wing, PHD, et al. (2011). Benefits of Modest Weight Loss in Improving Cardiovascular Risk Factors in Overweight and Obese Individuals With Type 2 Diabetes. American Diabetes Association.