Какво са триглицеридите и как да ги понижим?

От Иван
Какво са триглицеридите и как да ги понижим-Нутрима-бг

 

Какво представляват триглицеридите?

Триглицеридите (TGL) са вид мазнини, които се намират основно в мастните клетки (адипоцитите) или циркулират свободно в кръвта. Те представляват вид естери, които са изградени от глицериново тяло, към което са прикачени 3 мастни киселини. Триглицеридите са основният градивен елемент на подкожните и абдоминалните мазнини в тялото на човека. 

Освен депозирани в адипоцитите, като енергиен запас, триглицеридите могат да съществуват и в свободно състояние – циркулиращи в кръвта, където изпълняват транспортна роля. Триглицеридите в кръвта осъществяват транспорта на мазнините от и към мастните клетки, както и транзита на кръвната глюкоза от черния дроб. Здравословните проблеми започват тогава, когато нивата на тези свободни триглицериди се повишат значително. 

Високите нива на триглицеридите в кръвта (хипертриглицеридемия) водят до повишен риск от развитие на редица хронични болести и нежелани патологични състояния. Сред най-често изразените заболявания се нареждат сърдечно-съдовите заболявания, затлъстяването, чернодробната стеатоза и възпалението на панкреаса. 

Рискът за здравето се увеличава още повече когато високите нива на триглицеридите в кръвта се комбинират с високи нива на холестерола.

 

Какви са нормалните стойности на триглицеридите в кръвта?

Националната обучителна програма за холестерола препоръчва следните ръководни стойности за триглицеридите в кръвта.

Стойностите в таблицата по-долу се отнасят за нивата на триглицеридите в кръвта на гладно. Тъй като тези нива остават повишени дълго след хранене, тестовете трябва да се правят поне 8 – 12 часа след приема на храна. 

За най-добри здравословни резултати, Американската сърдечна асоциация препоръчва нивата на триглицеридите в кръвта да не надвишават 1.10 mmol/L (милимола на литър) или 100 mg/dL (милиграма на децилитър).

 

Концентрация в кръвта Стойности
mmol/L mg/dL
< 1.70 < 150 Нормални 
1.70 – 2.25 150 – 199 Завишени 
2.65 – 5.65 200 – 499 Високи 
> 5.65 > 500 Много високи

 

Преобразуване на стойностите на триглицеридите от mmol/L към mg/dL и обратно:

  • Триглицериди mmol/L = mg/dL / 88.5 
  • Триглицериди mg/dL = mmol/L x 88.5

 

Какви са симптомите при високи триглицериди в кръвта? 

Какво са триглицеридите и как да ги понижим-Нутрима-бг-1

 

В по-голямата част от случаите на хипертриглицеридемия, патологичното състояние протича тихо и безсимптомно. Много хора живеят с високи нива на триглицеридите в кръвта, без дори и да подозират. 

За най-добри резултати, посещавайте личния си лекар редовно и правете необходимите профилактични изследвания. 

Когато нормите на триглицеридите в кръвта се повишат драстично (над 11 mmol/L / 975 mg/dL), могат да се наблюдават следните симптоми:

 

  • Болки в корема
  • Гадене
  • Повръщане
  • Липса на апетит
  • Световъртеж
  • Остър панкреатит 

 

Какво води до повишени нива на триглицеридите в кръвта?

Сред основните причинители на хипертриглицеридемия се нареждат нездравословното хранене, заседналият начин на живот, прекомерното натрупване на телесна маса, прекаляването с алкохола и тютюнопушенето, както и недостатъчният сън. 

 

  • Нездравословното хранене
  • Липсата на физическа активност
  • Наднорменото тегло
  • Прекомерната консумация на алкохол
  • Тютюнопушенето
  • Прекомерният стрес
  • Липсата на достатъчно сън

8-те златни съвета за здравословно хранене

 

Кои храни повишават триглицеридите в кръвта? 

Какво са триглицеридите и как да ги понижим-Нутрима-бг-3

 

Сред основните храни, които водят до повишени нива на триглицеридите в кръвта, се нареждат захарните и сладкарските изделия, солените и рафинираните тестени изделия, пържените храни, млечните продукти, преработените месни деликатеси и газираните напитки. 

 

  • Преработените меса – наденици, кренвирши, бекон, луканки, колбаси
  • Захарните изделия – вафли, бисквити, шоколад, сухи пасти
  • Сладкарските изделия – торти, еклери, пасти, сладолед
  • Солените изделия – чипс, крекери, солети
  • Пържените храни – пържени кюфтета, пържена риба, пържени филийки
  • Белите тестени изделия – бял хляб, бели макарони
  • Млечните продукти – сирене, кашкавал, масло
  • Червеното месо – свинско месо, говеждо месо
  • Газираните напитки – лимонада, кола, швепс

 

Какви са рисковете за здравето при високи триглицериди в кръвта?

Хипертриглицеридемията може да бъде предпоставка за развитието на редица заболявания. Сред най-често изразените патологични състояния се нареждат инфарктът, инсултът, атеросклерозата и чернодробната стеатоза. 

Повишените нива на триглицеридите в кръвта могат да доведат до:

 

  • Инфаркт на миокарда (сърдечен удар)
  • Инсулт (мозъчен удар)
  • Исхемична болест на сърцето
  • Атеросклероза (запушване на артериите)
  • Чернодробна стеатоза (затлъстял черен дроб)
  • Панкреатит (възпаление на панкреаса)

 

Как да понижим нивата на триглицеридите в кръвта?

За да се радвате на понижени нива на триглицеридите в кръвта и здраво сърце, бъдете физически активни, поддържайте оптимално тегло, хранете се здравословно, наспивайте се пълноценно, избягвайте приема на алкохол и спрете тютюнопушенето. 

 

  • Поддържайте здравословно тегло – ИТМ между 18.5 – 24.9
  • Повишете нивото на физическата си активност – минимум 30 минути дневно или 150 минути седмично
  • Увеличете приема на полезни мазнини – наблегнете на орехите, лененото семе, авокадото и зехтинът
  • Увеличете приема на фибри – минимум по 25 (жени) – 30 (мъже) грама дневно
  • Увеличете консумацията на белтъчини – растителни
  • Увеличете приема на вода – минимум 1.5 литра дневно
  • Яжте поне по 3 различни зеленчука и 2 различни плода на ден
  • Намалете приема на добавена захар – не повече от 50 (жени) – 65 (мъже) грама дневно
  • Намалете приема на наситени мазнини – не повече от 20 (жени) – 25 (мъже) грама дневно
  • Намалете приема на трансмазнини – не повече от 4 (жени) – 5 (мъже) грама дневно
  • Намалете приема на алкохол – не повече от 1 (жени) – 2 (мъже) питиета дневно
  • Откажете цигарите
  • Избягвайте стреса
  • Наспивайте се пълноценно – минимум 7 – 8 часа на денонощие

10-те златни съвета за здравословен начин на живот

 

Кои храни понижават нивата на триглицеридите в кръвта? 

 

Сред най-полезните храни, които понижават нивата на триглицеридите и спомагат за здраво сърце, се нареждат храните, богати на фибри, полезни мазнини, антиоксиданти, витамини, минерали и пробиотици

За най-добри резултати, базирайте седмичното си меню на пълнозърнести храни, бобови храни, плодове, зеленчуци, пробиотични храни, ядки, семена и подправки. 

 

  • Пълнозърнестите храни – пълнозърнест хляб, кафяв ориз, овесени ядки, киноа
  • Бобови храни – боб, леща, нахут, грах, соя
  • Плодове – грейпфрут, лимони, ябълки, круши, киви, нар
  • Зеленчуци – броколи, кейл, краставици, кромид лук, чесън
  • Пробиотични храни – кисело зеле, кефир, кисело мляко, комбуча
  • Ядки – орехи, бадеми, лешници, бразилски орех
  • Семена – ленено семе, чиа семена, конопено семе, слънчогледово семе
  • Подправки – черен пипер, куркума, какао на прах, цейлонска канела

 

Финални думи

Триглицеридите са вид естери на глицерола, които спадат към семейството на липидите (мазнините). Те се намират основно в мастните клетки, където служат като енергиен запас и циркулиращи свободно в кръвта, където изпълняват транспортна роля.

Прекалено високите нива на триглицеридите в кръвта могат да бъдат предпоставка за развитието на редица хронични заболявания, като сърдечни болести, затлъстял черен дроб и възпаления на панкреаса. Рискът се повишава още повече, когато хипертриглицеридемията е съпътствана от хиперхолестеролемия (висок холестерол), хипертония (високо кръвно налягане) и хипергликемия (висока кръвна захар). Когато са на лице всички тези 4 патологични състояния, се наблюдава заболяването метаболитен синдром, което само по себе си е сериозна предпоставка за развитието на сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

За да поддържате здравословни нива на триглицеридите в кръвта, спортувайте редовно, хранете се здравословно, поддържайте оптимално тегло, намалете приема на алкохол, избягвайте тютюнопушенето, наспивайте се пълноценно и намалете стреса. 

За най-добри резултати, базирайте менюто си на бобови храни, пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове, семена, ядки, пробиотични храни, подправки и вода. Намалете приема на млечни продукти, месо и яйца. Избягвайте консумацията на преработени месни продукти, пържени храни, захарни и сладкарски изделия, бели тестени изделия и газирани напитки. 

20 от най-полезните съвети за здравословно хранене

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Foster GD, et al. (2003). A randomized trial of a low-carbohydrate diet for obesity. The New England Journal of Medicine.
  2. Juan C. Lopez-Alvarenga, et al. (2010). Polyunsaturated fatty acids effect on serum triglycerides concentration in presence of metabolic syndrome components. The Alaska-Siberia Project. Metabolism.
  3. Krauss RM, et al. (2006). Separate effects of reduced carbohydrate intake and weight loss on atherogenic dyslipidemia. The American Journal of Clinical Nutrition.
  4. Mensink RP, et al. (1990). Effect of dietary trans fatty acids on high-density and low-density lipoprotein cholesterol levels in healthy subjects. The New England Journal of Medicine.
  5. Miller M, et al. (2011). Triglycerides and cardiovascular disease: a scientific statement from the American Heart Association. Circulation. AHA Journals.
  6. Pownall HJ, et al. (1999). Effect of moderate alcohol consumption on hypertriglyceridemia: a study in the fasting state. JAMA Internal Medicine.
  7. Rena R. Wing, et al. (2011). Benefits of Modest Weight Loss in Improving Cardiovascular Risk Factors in Overweight and Obese Individuals With Type 2 Diabetes. American Diabetes Association.
  8. Taku K, et al. (2007). Soy isoflavones lower serum total and LDL cholesterol in humans: a meta-analysis of 11 randomized controlled trials. The American Journal of Clinical Nutrition.
  9. Trombold JR, et al.  (2013). Acute high-intensity endurance exercise is more effective than moderate-intensity exercise for attenuation of postprandial triglyceride elevation. Journal of Applied Physiology.
  10. Yang Q, et al. (2014). Added sugar intake and cardiovascular diseases mortality among US adults. JAMA Network Journals.
0 Коментара
0

Оставете коментар

Прочетете още