Какво представляват триглицеридите?
Триглицеридите (TGL) са вид мазнини, които се намират основно в мастните клетки (адипоцитите) или циркулират свободно в кръвта. Те представляват вид естери, които са изградени от глицериново тяло, към което са прикачени 3 мастни киселини. Триглицеридите са основният градивен елемент на подкожните и абдоминалните мазнини в тялото на човека.
Освен депозирани в адипоцитите, като енергиен запас, триглицеридите могат да съществуват и в свободно състояние – циркулиращи в кръвта, където изпълняват транспортна роля. Триглицеридите в кръвта осъществяват транспорта на мазнините от и към мастните клетки, както и транзита на кръвната глюкоза от черния дроб. Здравословните проблеми започват тогава, когато нивата на тези свободни триглицериди се повишат значително.
Високите нива на триглицеридите в кръвта (хипертриглицеридемия) водят до повишен риск от развитие на редица хронични болести и нежелани патологични състояния. Сред най-често изразените заболявания се нареждат сърдечно-съдовите заболявания, затлъстяването, чернодробната стеатоза и възпалението на панкреаса.
Рискът за здравето се увеличава още повече когато високите нива на триглицеридите в кръвта се комбинират с високи нива на холестерола.
Какви са нормалните стойности на триглицеридите в кръвта?
Националната обучителна програма за холестерола препоръчва следните ръководни стойности за триглицеридите в кръвта.
Стойностите в таблицата по-долу се отнасят за нивата на триглицеридите в кръвта на гладно. Тъй като тези нива остават повишени дълго след хранене, тестовете трябва да се правят поне 8 – 12 часа след приема на храна.
За най-добри здравословни резултати, Американската сърдечна асоциация препоръчва нивата на триглицеридите в кръвта да не надвишават 1.10 mmol/L (милимола на литър) или 100 mg/dL (милиграма на децилитър).
Концентрация в кръвта | Стойности | |
mmol/L | mg/dL | |
< 1.70 | < 150 | Нормални |
1.70 – 2.25 | 150 – 199 | Завишени |
2.65 – 5.65 | 200 – 499 | Високи |
> 5.65 | > 500 | Много високи |
Преобразуване на стойностите на триглицеридите от mmol/L към mg/dL и обратно:
- Триглицериди mmol/L = mg/dL / 88.5
- Триглицериди mg/dL = mmol/L x 88.5
Какви са симптомите при високи триглицериди в кръвта?
В по-голямата част от случаите на хипертриглицеридемия, патологичното състояние протича тихо и безсимптомно. Много хора живеят с високи нива на триглицеридите в кръвта, без дори и да подозират.
За най-добри резултати, посещавайте личния си лекар редовно и правете необходимите профилактични изследвания.
Когато нормите на триглицеридите в кръвта се повишат драстично (над 11 mmol/L / 975 mg/dL), могат да се наблюдават следните симптоми:
- Болки в корема
- Гадене
- Повръщане
- Липса на апетит
- Световъртеж
- Остър панкреатит
Какво води до повишени нива на триглицеридите в кръвта?
Сред основните причинители на хипертриглицеридемия се нареждат нездравословното хранене, заседналият начин на живот, прекомерното натрупване на телесна маса, прекаляването с алкохола и тютюнопушенето, както и недостатъчният сън.
- Нездравословното хранене
- Липсата на физическа активност
- Наднорменото тегло
- Прекомерната консумация на алкохол
- Тютюнопушенето
- Прекомерният стрес
- Липсата на достатъчно сън
8-те златни съвета за здравословно хранене
Кои храни повишават триглицеридите в кръвта?
Сред основните храни, които водят до повишени нива на триглицеридите в кръвта, се нареждат захарните и сладкарските изделия, солените и рафинираните тестени изделия, пържените храни, млечните продукти, преработените месни деликатеси и газираните напитки.
- Преработените меса – наденици, кренвирши, бекон, луканки, колбаси
- Захарните изделия – вафли, бисквити, шоколад, сухи пасти
- Сладкарските изделия – торти, еклери, пасти, сладолед
- Солените изделия – чипс, крекери, солети
- Пържените храни – пържени кюфтета, пържена риба, пържени филийки
- Белите тестени изделия – бял хляб, бели макарони
- Млечните продукти – сирене, кашкавал, масло
- Червеното месо – свинско месо, говеждо месо
- Газираните напитки – лимонада, кола, швепс
Какви са рисковете за здравето при високи триглицериди в кръвта?
Хипертриглицеридемията може да бъде предпоставка за развитието на редица заболявания. Сред най-често изразените патологични състояния се нареждат инфарктът, инсултът, атеросклерозата и чернодробната стеатоза.
Повишените нива на триглицеридите в кръвта могат да доведат до:
- Инфаркт на миокарда (сърдечен удар)
- Инсулт (мозъчен удар)
- Исхемична болест на сърцето
- Атеросклероза (запушване на артериите)
- Чернодробна стеатоза (затлъстял черен дроб)
- Панкреатит (възпаление на панкреаса)
Как да понижим нивата на триглицеридите в кръвта?
За да се радвате на понижени нива на триглицеридите в кръвта и здраво сърце, бъдете физически активни, поддържайте оптимално тегло, хранете се здравословно, наспивайте се пълноценно, избягвайте приема на алкохол и спрете тютюнопушенето.
- Поддържайте здравословно тегло – ИТМ между 18.5 – 24.9
- Повишете нивото на физическата си активност – минимум 30 минути дневно или 150 минути седмично
- Увеличете приема на полезни мазнини – наблегнете на орехите, лененото семе, авокадото и зехтинът
- Увеличете приема на фибри – минимум по 25 (жени) – 30 (мъже) грама дневно
- Увеличете консумацията на белтъчини – растителни
- Увеличете приема на вода – минимум 1.5 литра дневно
- Яжте поне по 3 различни зеленчука и 2 различни плода на ден
- Намалете приема на добавена захар – не повече от 50 (жени) – 65 (мъже) грама дневно
- Намалете приема на наситени мазнини – не повече от 20 (жени) – 25 (мъже) грама дневно
- Намалете приема на трансмазнини – не повече от 4 (жени) – 5 (мъже) грама дневно
- Намалете приема на алкохол – не повече от 1 (жени) – 2 (мъже) питиета дневно
- Откажете цигарите
- Избягвайте стреса
- Наспивайте се пълноценно – минимум 7 – 8 часа на денонощие
10-те златни съвета за здравословен начин на живот
Кои храни понижават нивата на триглицеридите в кръвта?
Сред най-полезните храни, които понижават нивата на триглицеридите и спомагат за здраво сърце, се нареждат храните, богати на фибри, полезни мазнини, антиоксиданти, витамини, минерали и пробиотици.
За най-добри резултати, базирайте седмичното си меню на пълнозърнести храни, бобови храни, плодове, зеленчуци, пробиотични храни, ядки, семена и подправки.
- Пълнозърнестите храни – пълнозърнест хляб, кафяв ориз, овесени ядки, киноа
- Бобови храни – боб, леща, нахут, грах, соя
- Плодове – грейпфрут, лимони, ябълки, круши, киви, нар
- Зеленчуци – броколи, кейл, краставици, кромид лук, чесън
- Пробиотични храни – кисело зеле, кефир, кисело мляко, комбуча
- Ядки – орехи, бадеми, лешници, бразилски орех
- Семена – ленено семе, чиа семена, конопено семе, слънчогледово семе
- Подправки – черен пипер, куркума, какао на прах, цейлонска канела
Финални думи
Триглицеридите са вид естери на глицерола, които спадат към семейството на липидите (мазнините). Те се намират основно в мастните клетки, където служат като енергиен запас и циркулиращи свободно в кръвта, където изпълняват транспортна роля.
Прекалено високите нива на триглицеридите в кръвта могат да бъдат предпоставка за развитието на редица хронични заболявания, като сърдечни болести, затлъстял черен дроб и възпаления на панкреаса. Рискът се повишава още повече, когато хипертриглицеридемията е съпътствана от хиперхолестеролемия (висок холестерол), хипертония (високо кръвно налягане) и хипергликемия (висока кръвна захар). Когато са на лице всички тези 4 патологични състояния, се наблюдава заболяването метаболитен синдром, което само по себе си е сериозна предпоставка за развитието на сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.
За да поддържате здравословни нива на триглицеридите в кръвта, спортувайте редовно, хранете се здравословно, поддържайте оптимално тегло, намалете приема на алкохол, избягвайте тютюнопушенето, наспивайте се пълноценно и намалете стреса.
За най-добри резултати, базирайте менюто си на бобови храни, пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове, семена, ядки, пробиотични храни, подправки и вода. Намалете приема на млечни продукти, месо и яйца. Избягвайте консумацията на преработени месни продукти, пържени храни, захарни и сладкарски изделия, бели тестени изделия и газирани напитки.
20 от най-полезните съвети за здравословно хранене
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвани източници
- Foster GD, et al. (2003). A randomized trial of a low-carbohydrate diet for obesity. The New England Journal of Medicine.
- Juan C. Lopez-Alvarenga, et al. (2010). Polyunsaturated fatty acids effect on serum triglycerides concentration in presence of metabolic syndrome components. The Alaska-Siberia Project. Metabolism.
- Krauss RM, et al. (2006). Separate effects of reduced carbohydrate intake and weight loss on atherogenic dyslipidemia. The American Journal of Clinical Nutrition.
- Mensink RP, et al. (1990). Effect of dietary trans fatty acids on high-density and low-density lipoprotein cholesterol levels in healthy subjects. The New England Journal of Medicine.
- Miller M, et al. (2011). Triglycerides and cardiovascular disease: a scientific statement from the American Heart Association. Circulation. AHA Journals.
- Pownall HJ, et al. (1999). Effect of moderate alcohol consumption on hypertriglyceridemia: a study in the fasting state. JAMA Internal Medicine.
- Rena R. Wing, et al. (2011). Benefits of Modest Weight Loss in Improving Cardiovascular Risk Factors in Overweight and Obese Individuals With Type 2 Diabetes. American Diabetes Association.
- Taku K, et al. (2007). Soy isoflavones lower serum total and LDL cholesterol in humans: a meta-analysis of 11 randomized controlled trials. The American Journal of Clinical Nutrition.
- Trombold JR, et al. (2013). Acute high-intensity endurance exercise is more effective than moderate-intensity exercise for attenuation of postprandial triglyceride elevation. Journal of Applied Physiology.
- Yang Q, et al. (2014). Added sugar intake and cardiovascular diseases mortality among US adults. JAMA Network Journals.
5 Коментари
Беше много полезна Благодаря
Беше много полезна информация за мен. Благодаря ви!
Благодаря за изчерпателнат статия, която е много полезна!
Много полезна статия
Много изчерпателна статия браво