Какво означава оптимално тегло и как да го изчислим?

От Иван

Какво е оптимално тегло?

Оптимално тегло е това тегло, при което се чувстваме най-добре и при което съществува най-малък риск от развитие на хронични заболявания, като инфаркт на миокарда, инсулт, диабет тип 2, остеопороза, хипертония, рак и затлъстяване. 

 

Как да изчислим своето оптимално тегло? 

Съществуват различни методи за измерване състоянието на теглото (оптималното тегло в частност), всеки от които има своите плюсове и минуси. Някои от тези методи изискват използването на сложна и скъпа апаратура, докато други могат да бъдат извършени от всеки в домашна обстановка и без особена предварителна подготовка или специализирани знания. 

В тази статия ще Ви запознаем с 1 от основните и най-лесни за изпълнение методи за определяне състоянието на теглото (оптимално тегло, поднормено тегло или наднормено тегло) който може да бъдат извършен от всеки, в домашни условия, с помощта единствено на метър и кантар. Този метод използва индекса на телесната маса (ИТМ). 

 

Какво е индексът на телесната маса?

Индексът на телесната маса (ИТМ) е биологичен показател, който ни предлага бърз и лесен начин за определяне състоянието на нашето тегло, според нашия ръст. С негова помощ можем да определим дали сме с оптимално тегло, поднормено тегло или наднормено тегло. За целта имаме нужда само от метър (или гъвкав сантиметър) и кантар. 

Имайте предвид, че ИТМ притежава своите лимитации и резултатите трябва да бъдат разглеждани по-скоро като ориентировъчни, отколкото като прецизни. Също така, използването на ИТМ метода не се препоръчва при хора със силно изразена мускулна маса или височина. 

Какво представлява индексът на телесната маса?

 

Каква е формулата за ИТМ?

Индексът на телесната маса е равен на теглото в килограми, разделено на височината в метри на квадрат. 

 

ИТМ = КГ/М2

 

Където:

ИТМ – Индекс на телесната маса

КГ – теглото в килограми

М2 – височината в метри на квадрат

 

Как да използваме метода на ИТМ?

Както вече споменахме, индексът на телесната маса е изключително лесен за изпълнение и може да бъде извършен от всеки в домашни условия. За целта са Ви нужни метър или гъвкав сантиметър, кантар и формулата за ИТМ.

 

 1. Измерете височината си в метри (М)
 2. Измерете теглото си в килограми (КГ)
 3. Използвайте формулата ИТМ = КГ/М2 
 4. Използвайте нормите за ИТМ

 

Какви са нормите за ИТМ?

Индексът на телесната маса се измерва в биологични единици. Индекс между 18.5 и 24.99 индикира оптимално тегло. Този под 18.5 означава поднормено тегло, а този над 25 – наднормено тегло. 

 

Тежко поднормено тегло

< 16

Средно поднормено тегло

16 – 16.99

Леко поднормено тегло

17 – 18.49

Поднормено тегло

< 18.49

Оптимално тегло

18.5 – 24.99

Наднормено тегло

> 25

Предзатлъстяване

25 – 29.99

Затлъстяване

> 30

Затлъстяване 1-ва степен

30 – 34.99

Затлъстяване 2-ра степен

35 – 39.99

Затлъстяване 3-та степен

> 40

 

Какви са здравословните ползи свързани с поддържането на оптимално тегло?

Поддържането на оптимално тегло носи със себе си редица здравословни ползи, като подобрен имунитет, подобрена мозъчна функция, както и понижен риск от развитие на множество хронични заболявания. 

 

 • Подсилена имунна система
 • Подобрено храносмилателна функция
 • Подобрена мозъчна дейност
 • Здрава костна система 
 • Понижен риск от развитие на хипертония (високо кръвно налягане)
 • Понижен риск от развитие на хиперхолестеролемия (висок холестерол)
 • Понижен риск от развитие на остеопороза
 • Понижен риск от развитие на чернодробна стеатоза (затлъстял черен дроб)
 • Понижен риск от развитие на сънна апнея
 • Понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания 
 • Понижен риск от развитие на диабет тип 2
 • Понижен риск от развитие на ракови заболявания
 • Понижен риск от развитие на затлъстяване 

20 от най-ефикасните съвети за трайно отслабване

 

Как да поддържаме оптимално тегло?

Ако желаете да поддържате оптимално тегло е препоръчително да се храните здравословно, да спортувате редовно, да приемате достатъчно вода, да се наспивате добре, да поддържате добри социални контакти и да избягвате стреса. 

 

Хранете се здравословно 

Консумирайте добре балансирано и разнообразно меню, богато на пълнозърнести храни, бобови култури, нетлъсто месо, риба, яйца, млечни продукти, плодове, зеленчуци, семена, ядки и подправки. 

Избягвайте или сведете до минимум консумацията на пържени храни, преработени месни продукти, захарни изделия, сладкарски изделия, солени изделия, газирани напитки и рафинирани тестени изделия.

Не прекалявайте с размера на порциите, дъвчете бавно и продължително и преустановете храненето преди да сте се почувствали напълно сити. 

 

Приемайте достатъчно вода

Стремете се да пиете поне по 8 чаши или 1.5 литра вода дневно. Носете бутилка с вода със себе си и отпивайте често. Увеличете количеството приета вода в горещите летни дни или по време на усилени физически упражнения. 

Обръщайте внимание на цвета на урината си. Урина с бледожълт цвят или цвят на слама индикира оптимална хидратация. Урина с бял цвят означава прекомерна хидратация, а такава с тъмножълт или кафяв цвят – обезводняване. 

 

Спортувайте редовно

Стремете се да спортувате поне по 30 – 60 минути дневно или 150 – 300 минути седмично. Изберете се видове спортни занимания, чието практикуване Ви доставя най-голямо удоволствие.

Някои от най-често практикуваните видове спорт биват бягането, плуването, колоезденето, скачането на въже, карането на ролери, вдигането на тежести, планинарството, футболът, баскетболът, волейболът и йогата. 

 

Наспивайте се пълноценно

Стремете се да спите поне по 7 – 8 часа на денонощие. Избягвайте използването на електронни устройства непосредствено преди лягане. Опитайте с четене на книга или слушане на приятна и успокояваща музика. 

10-те златни съвета за здравословен начин на живот

 

В заключение

Поддържането на оптимално тегло е от особено важно значение, ако желаете да се радвате на добро здраве и пълноценен живот. Индексът на телесната маса Ви предлага един лесен и бърз метод за определяне състоянието на Вашето тегло, така че да придобиете по-ясна представа и да направите нужните промени, в случай на нужда. 

Ако желаете да поддържате оптимално тегло е препоръчително да се храните здравословно, да пиете достатъчно вода, да бъдете физически активни, да се наспивате пълноценно и да поддържате добри социални контакти. 

Избягвайте бързите диети, които обещават светкавични резултати. Вместо това си създайте хранителни навици, които можете да следвате доживот и то с лекота. 

Какво е здравословно тегло и как да го измерим?

 

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

 

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

 

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

 

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации