Комбуча – чудодейната чаена гъба от Манджурия

От Иван

Какво е Комбуча?

Комбуча, наричана още чай Комбуча, е вид пробиотична напитка, която се приготвя чрез ферментация на зелен или черен чай с помощта на симбиотична колония от бактерии и дрожди, известни още като чаена гъба, Манджурска гъба или гъба Комбуча. 

Комбучата произлиза от областта Манджурия, където напитката е консумирана от векове и е високо ценена именно заради своите многобройни здравословни ползи.

Редовният прием на Комбуча е свързан с подсилена имунна система, подобрена храносмилателна функция, подобрено мозъчно действие, както и с понижен риск от развитие на рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване. 

 

Какви са здравословните качества на Комбучата?

Комбучата е особено богата на витамини, минерали, антиоксиданти, пробиотици, дрожди, фибри, ензими и полезни органични киселини. 

 

  • Богата на витамини от група В
  • Богата на витамин С
  • Богата на желязо, калий и фосфор
  • Богата на бета-глюкани (разтворими фибри)
  • Богата на бромелаин, папаин и лактаза (ензими)
  • Богата на полезни органични киселини
  • Богата на полифеноли (антиоксиданти)
  • Богата на аминокиселини

Какво са пробиотиците и какви са техните ползи?

 

Микроорганизмен профил на Комбучата

Чаят Комбуча съдържа богата и разнообразна микрофлора, изградена от полезни бактерии (пробиотици) и квасни гъбички (дрожди).

Взети заедно, тези микроорганизми образуват зоокилим, известен като SCOBY – Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast (симбиотична колония от бактерии и дрожди). 

 

Пробиотици

  • Komagataeibacter 
  • Gluconacetobacter
  • Acetobacter 
  • Lactobacillus 
  • Pediococcus

 

Дрожди

  • Zygosaccharomyces
  • Saccharomyces
  • Saccharomycodes
  • Schizosaccharomyces
  • Candida
  • Torulaspora
  • Pichia
  • Brettanomyces
  • Lachancea
  • Kluyveromyces

 

Какви са здравословните ползи от приема на Комбуча?

Редовната консумация на Комбуча е свързана с редица здравословни ползи, като подобрена мозъчна, имунна, бъбречна и храносмилателна функция, както и с понижен риск от развитие на ракови и сърдечни заболявания, диабет тип 2, затлъстяване и остеопороза. 

 

  • Подсилен имунитет
  • Подобрена храносмилателна функция 
  • Подобрена мозъчна функция
  • Подобрена бъбречна функция
  • Забавени процеси на стареене
  • Подсилена костна система
  • Подобрено качество на съня 
  • Понижени нива на холестерол
  • Понижен риск от развитие на сърдечни заболявания
  • Понижен риск от развитие на ракови заболявания
  • Понижен риск от развитие на диабет тип 2
  • Понижен риск от развитие затлъстяване
  • Понижен риск от възпаление на ставите 

Как да намалим риска от сърдечно-съдови заболявания?

 

Как да си приготвим Комбуча?

Комбуча напитката, наричана още чай Комбуча или само Комбуча, се приготвя чрез ферментация на зелен или черен чай, с помощта на гъба Комбуча, известна още като чаена гъба.

Гъбата Комбуча представлява комбинация от полезни бактерии и дрожди, които са свързани в органична матрица от белтъци, захариди и липиди. На външен вид наподобява кръгла желирана или слузеста пихтия с жълто-кафяв цвят и с дебелина 1 – 2 сантиметра и диаметър 10 – 15 см. 

 

Необходими продукти и материали за 1 литър

  • Гъба Комбуча
  • Насипен зелен или черен чай (2 чаени лъжички)
  • Нерафинирана захар (100 грама)
  • Трапезна вода (1 литър)
  • Метален съд за завиране на водата
  • Стъклен буркан за съхранение (1 литър) 
  • Ленена кърпичка или тензух за покриване на буркана

 

Начин на приготвяне за 1 литър

  • Кипнете водата в металния съд
  • Прибавете чая и запарете за 15 минути
  • Прибавете захарта и разтворете добре 
  • Охладете разтвора до стайна температура
  • Изсипете разтвора в стъкления буркан 
  • Поставете най-отгоре чаената гъба (предварително измита с хладка вода и с тъмната страна надолу)
  • Покрийте буркана с ленената кърпичка или тензуха
  • Оставете да ферментира на стайна температура (24 – 26 градуса по Целзий) за 10 – 12 дни, на проветриво място и далеч от пряка слънчева светлина
  • Прецедете в стъклени бутилки и оставете да доферментира за още 2 – 3 дни, след което приберете бутилките в хладилника

 

Ще разберете, че Комбучата е готова, когато на повърхността на буркана е започнала да се образува нова чаена гъба. Готовата напитка е леко кисела, леко газирана и богата на полезни хранителни вещества. Можете да овкусите допълнително, като прибавите джинджифил, лимон, манго или плодов чай. 

Използвайте като хранителна добавка за подобряване на общото здравословно състояние, а не като лекарствен продукт. Приемайте по 3 пъти дневно по 50 милилитра, преди всяко основно хранене. Съхранявайте в стъклени съдове в хладилника. 

Имайте предвид, че някои хора могат да развият алергия или непоносимост към даден микроорганизъм, присъстващ в състава на Комбучата. Ако се опасявате, че може би сте сред тези хора, преустановете приема на Комбуча. 

По време на ферментацията, в Комбучата може да се образува известно количество етанол (чист алкохол). И все пака, това количество е по-малко от 0.5 % vol, което го прави незначително. За сравнение, алкохолното съдържание на бозата е от порядъка на 1% vol, а това на бирата – 5% vol. 

 

Откъде да си вземем гъба Комбуча?

Гъба Комбуча можете да вземете или закупите от някой, който има в излишък или да си захванете сами, като за целта трябва да си купите готова (истинска) напитка Комбуча.

Готовата напитка се прелива в буркан, покрива се с тензух и се оставя на стайна температура за 8 – 10 дни, което ще доведе до образуването на нова гъба.

Какво е кефир и какви са неговите здравословни ползи?

 

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

 

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

 

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

 

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации