Какво е Комбуча?
Комбуча, наричана още чай Комбуча, е вид пробиотична напитка, която се приготвя чрез ферментация на зелен или черен чай с помощта на симбиотична колония от бактерии и дрожди, известни още като чаена гъба, Манджурска гъба или гъба Комбуча.
Комбучата произлиза от областта Манджурия, където напитката е консумирана от векове и е високо ценена именно заради своите многобройни здравословни ползи.
Редовният прием на Комбуча е свързан с подсилена имунна система, подобрена храносмилателна функция, подобрено мозъчно действие, както и с понижен риск от развитие на рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване.
Какви са здравословните качества на Комбучата?
Комбучата е особено богата на витамини, минерали, антиоксиданти, пробиотици, дрожди, фибри, ензими и полезни органични киселини.
- Богата на витамини от група В
- Богата на витамин С
- Богата на желязо, калий и фосфор
- Богата на бета-глюкани (разтворими фибри)
- Богата на бромелаин, папаин и лактаза (ензими)
- Богата на полезни органични киселини
- Богата на полифеноли (антиоксиданти)
- Богата на аминокиселини
Какво са пробиотиците и какви са техните ползи?
Микроорганизмен профил на Комбучата
Чаят Комбуча съдържа богата и разнообразна микрофлора, изградена от полезни бактерии (пробиотици) и квасни гъбички (дрожди).
Взети заедно, тези микроорганизми образуват зоокилим, известен като SCOBY – Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast (симбиотична колония от бактерии и дрожди).
Пробиотици
- Komagataeibacter
- Gluconacetobacter
- Acetobacter
- Lactobacillus
- Pediococcus
Дрожди
- Zygosaccharomyces
- Saccharomyces
- Saccharomycodes
- Schizosaccharomyces
- Candida
- Torulaspora
- Pichia
- Brettanomyces
- Lachancea
- Kluyveromyces
Какви са здравословните ползи от приема на Комбуча?
Редовната консумация на Комбуча е свързана с редица здравословни ползи, като подобрена мозъчна, имунна, бъбречна и храносмилателна функция, както и с понижен риск от развитие на ракови и сърдечни заболявания, диабет тип 2, затлъстяване и остеопороза.
- Подсилен имунитет
- Подобрена храносмилателна функция
- Подобрена мозъчна функция
- Подобрена бъбречна функция
- Забавени процеси на стареене
- Подсилена костна система
- Подобрено качество на съня
- Понижени нива на холестерол
- Понижен риск от развитие на сърдечни заболявания
- Понижен риск от развитие на ракови заболявания
- Понижен риск от развитие на диабет тип 2
- Понижен риск от развитие затлъстяване
- Понижен риск от възпаление на ставите
Как да намалим риска от сърдечно-съдови заболявания?
Как да си приготвим Комбуча?
Комбуча напитката, наричана още чай Комбуча или само Комбуча, се приготвя чрез ферментация на зелен или черен чай, с помощта на гъба Комбуча, известна още като чаена гъба.
Гъбата Комбуча представлява комбинация от полезни бактерии и дрожди, които са свързани в органична матрица от белтъци, захариди и липиди. На външен вид наподобява кръгла желирана или слузеста пихтия с жълто-кафяв цвят и с дебелина 1 – 2 сантиметра и диаметър 10 – 15 см.
Необходими продукти и материали за 1 литър
- Гъба Комбуча
- Насипен зелен или черен чай (2 чаени лъжички)
- Нерафинирана захар (100 грама)
- Трапезна вода (1 литър)
- Метален съд за завиране на водата
- Стъклен буркан за съхранение (1 литър)
- Ленена кърпичка или тензух за покриване на буркана
Начин на приготвяне за 1 литър
- Кипнете водата в металния съд
- Прибавете чая и запарете за 15 минути
- Прибавете захарта и разтворете добре
- Охладете разтвора до стайна температура
- Изсипете разтвора в стъкления буркан
- Поставете най-отгоре чаената гъба (предварително измита с хладка вода и с тъмната страна надолу)
- Покрийте буркана с ленената кърпичка или тензуха
- Оставете да ферментира на стайна температура (24 – 26 градуса по Целзий) за 10 – 12 дни, на проветриво място и далеч от пряка слънчева светлина
- Прецедете в стъклени бутилки и оставете да доферментира за още 2 – 3 дни, след което приберете бутилките в хладилника
Ще разберете, че Комбучата е готова, когато на повърхността на буркана е започнала да се образува нова чаена гъба. Готовата напитка е леко кисела, леко газирана и богата на полезни хранителни вещества. Можете да овкусите допълнително, като прибавите джинджифил, лимон, манго или плодов чай.
Използвайте като хранителна добавка за подобряване на общото здравословно състояние, а не като лекарствен продукт. Приемайте по 3 пъти дневно по 50 милилитра, преди всяко основно хранене. Съхранявайте в стъклени съдове в хладилника.
Имайте предвид, че някои хора могат да развият алергия или непоносимост към даден микроорганизъм, присъстващ в състава на Комбучата. Ако се опасявате, че може би сте сред тези хора, преустановете приема на Комбуча.
По време на ферментацията, в Комбучата може да се образува известно количество етанол (чист алкохол). И все пака, това количество е по-малко от 0.5 % vol, което го прави незначително. За сравнение, алкохолното съдържание на бозата е от порядъка на 1% vol, а това на бирата – 5% vol.
Откъде да си вземем гъба Комбуча?
Гъба Комбуча можете да вземете или закупите от някой, който има в излишък или да си захванете сами, като за целта трябва да си купите готова (истинска) напитка Комбуча.
Готовата напитка се прелива в буркан, покрива се с тензух и се оставя на стайна температура за 8 – 10 дни, което ще доведе до образуването на нова гъба.
Какво е кефир и какви са неговите здравословни ползи?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!