5 научно доказани ползи от консумацията на куркума

От Иван

Какви са здравословните ползи свързани с консумацията на куркума?

Куркумата, наричана още турмерик, е вид тревисто растение от семейството на джинджифила. Родината на куркумата е Индия и Югоизточна Азия. В тези райони, тя се използва от хилядолетия, като подправка и лекарствено средство срещу някои от най коварните хронични болести. Заради своя специфичен жълто-оранжев цвят, куркумата е наричана още “златната подправка” или “Индийски шафран”.

Куркумата е изключително богата на аминокиселини, витамини, минерали, полезни мазнини и фитохимикали, чиято уникална комбинация прави куркумата една от най-лечебните естествени храни на планетата. Фитохимикалите представляват растителни антиоксиданти и аналгетици, които подобряват функциите на клетките, тъканите и органите.

 

Химичен профил

Куркумата съдържа над 100 полезни химични вещества, които изразяват мощни противовъзпалителни, антибактериални, антиоксидантни и противоракови свойства. От тези полезни вещества, с особено важно значение за здравето ни е куркуминът. Това е най-активната и най-изследваната съставка на турмерика.

Куркуминът е вид полифенол от семейството на куркуминоидите. Куркуминоидите са група фитохимикали, които включват още деметоксикуркумина и бисдеметоксикуркумина.

В човешкото тяло, куркуминът действа като мощен антиоксидант и чистач на свободните радикали и токсини. На него се дължи и специфичният жълто-оранжев цвят на куркумата.

 

Здравословни ползи от приема на куркума 

  • Бори бактериите, микробите и вирусите
  • Подобрява храносмилателните процеси
  • Подсилва имунната система
  • Подобрява енергийните нива
  • Пречиства тялото
  • Подобрява метаболизма
  • Регулира нивата на кръвната захар
  • Подобрява мозъчната дейност
  • Предпазва от развитието на множество болести
  • Унищожава анормалните клетки в тялото и мозъка

7 от най-ефикасните храни, които регулират кръвната захар

 

Как да консумираме куркума?

Куркумата може да бъде консумирана в суров вид или сушена – на прах.

Суровата куркума наподобява джинджифила и може да бъде консумирана нарязана, настъргана, като прясно-изцеден сок, прибавяна към ястия, салати и супи. Куркумата на прах може да бъде прибавяна към супи, салати, ястия, смутита, кисело мляко и чай.

Една супена лъжица настъргана прясна куркума съдържа същото количество полезни вещества, колкото една чаена лъжица куркума на прах. Дневният препоръчителен прием във вид на прах е около 2-3 грама.

Куркуминът е мастно-разтворимо вещество. За най-добри резултати, комбинирайте консумацията на куркума с храни, които съдържат мазнини. Освен това е доказано, че пиперинът (активното вещество в черния пипер) подобрява способността на тялото да усвоява куркумина с до 2000%.

 

5 научно-доказани ползи от консумацията на куркума

Нека сега разгледаме 5 научно-доказани ползи от консумацията на куркума. Повечето от полезните свойства на куркумата се дължат на нейната най-активна съставка – куркумин.

 

1. Намалява риска от развитие на рак

Антиоксидантите играят ключова роля срещу развитието на ракови болести. В световен мащаб, един на всеки четири смъртни случая се дължи именно на тази коварна болест.

Куркумата подобрява защитните функции на организма и подпомага тялото в борбата срещу образуването и разпространението на раковите клетки.

Редица изследвания в областта доказват, че куркуминът изразява свойството да унищожава вече образувалите се раковите клетки, да възпрепятства формирането на кръвоносни съдове в туморите и да забавя метастазата (разпространението на ракови клетки в съседните органи).

8 храни, които понижават риска от развитие на рак

 

2. Намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания са на първо място сред причинителите на смърт в света. Факторите, които водят до развитието на тези болести са многобройни и многоетапни. Учените са установили, че куркумата притежава свойството да забавя и дори да реверсира действието на много от тези фактори.

Основният положителен ефект на куркуминът срещу развитието на сърдечни болести, е способността му да подобрява функцията на ендотелиума (вътрешната обвивка на кръвоносните съдове).

Дисфункцията на ендотелиума е един от основните фактори за развитието на сърдечно-съдови болести, тъй като тази тъкан регулира кръвното налягане, съсирването на кръвта и образуването на плака.

 

3. Подсилва имунната система

Основната функция на имунната система е да защитава тялото от развитието на различни болести и инфекции. Органа, който оказва пряко въздействие върху функцията на имунната система е храносмилателната система. Това, което консумираме оказва пряко влияние върху имунитета на тялото ни.

Куркумата е богата на витамини, минерали и фитохимикали. Тя снабдява тялото ни с антиоксиданти, както и с мощни противовъзпалителни, противовирусни, противомикробни и противобактериални вещества.

Всички тези полезни химични вещества подпомагат оптималната функция на храносмилателната система и значително подобряват имунитета на организма ни.

 

4. Подобрява мозъчната дейност

Невроните (клетките на нервната система) са способни да създават нови връзки и мрежи помежду си. Но някои неврони в мозъка, дори притежават свойството да се умножават и увеличават на брой. Основнoто вещество, коeто стимулира този процес се нарича Невротрофичен фактор (BDNF). Този фактор представлява вид хормон на растежа, характерен за мозъка.

Много от дегенеративните заболявания на мозъка, като алцхаймер, паркинсон и депресия, са свързани именно с пониженото производство на Невротрофичен фактор.

Доказано е, че куркуминът стимулира производството на този мозъчен хормон на растежа, с което забавя и дори реверсира много от болестите, свързани с мозъчната дейност.

7 храни, които ще подобрят мозъчната Ви дейност

 

5. Забавя стареенето

Стареенето е необратим процес, който е заложен биологически във всяко едно живо същество. Появата на бръчки, петна по кожата, понижена мускулна маса, забавен метаболизъм, отслабена костна система са само някои от симптомите.

Появата на повечето от тези симптоми се дължи на отслабената имунна система и повишените нива на окисление и възпаление в тялото. Доказано е, че прогресията на тези процеси може да бъде забавена от действието на антиоксидантите.

Куркуминът е един изключително мощен антиоксидант, което го прави незаменим помощник в борбата срещу стареенето.

Той предпазва кожата от преждевременно състаряване, намалява появата на бръчки, забавя побеляването на косата и косопада, подсилва имунната система, заздравява костите и мускулната тъкан, забавя стареенето на мозъка и подобрява зрението.

 

В заключение

Куркумата и нейната най-активна съставка – куркуминът, изразяват множество научно-доказани полезни свойства. Защитата срещу рак, сърдечно-съдови заболявания, алцхаймер и преждевременно състаряване са само някои от тях.

За най-добри резултати, консумирайте куркумата сурова или смляна на прах, като я комбинирате с приема на черен пипер. Активната съставка в черния пипер – пиперинът, увеличава способността на тялото да усвоява куркуминът с до 2000%.

Можете да прибавяте куркумата към супи, салати, зеленчуци, различни ястия, смутита, мляко и чай.

8 здравословни ползи от консумацията на червено цвекло

 

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

 

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

 

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

 

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации