Какво представляват пребиотиците и кои храни са богати на тях?
Пребиотиците са група съединения, които се съдържат в някои храни. Те благоприятстват развитието на полезните бактерии в чревния тракт.
Пребиотиците са най-често неразтворими фибри, които преминават почти изцяло неразградени през горната част на храносмилателната система за да достигнат до дебелото черво. Там, те биват ферментирани от полезните бактерии и служат като тяхна храна.
Макар почти еднакви по звучене, пребиотиците и пробиотиците са две съвсем различни неща. Най-общо казано, пребиотиците са неразтворимите фибри, които служат за храна на пробиотиците (полезните бактерии).
Съединенията, които се класифицират като пребиотици:
- Преминат през храносмилателната система неразградени и не се влияят от действието на стомашните киселини и храносмилателните ензими
- Избирателно биват ферментирани от полезните бактерии
- Избирателно набелязват и промотират пролиферацията на полезните бактерии
Консумацията на пребиотици има здравословен ефект
Приема на пребиотици оказва здравословен ефект върху организма. Най-добрите хранителни източници са растителните въглехидрати от вида на олигозахаридите. Фруктани и галактани са два вида олигозахариди, които имат най-голям принос за благоприятното развитие и размножаване на полезните чревни бактерии.
Здравословни свойства на пребиотиците
- Спомагат за добрия баланс между полезните и вредните бактерии в стомашно-чревния тракт
- Понижават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
- Могат да смекчат признаците на някои алергии
- Подобряват действието на храносмилателната и отделителната система
- Подсилват имунната система
- Подпомагат отслабването
Прочетете още: 5 от най-ценните съвети за здравословно отслабване
Храни с най-високо съдържание на пребиотици
- Цикория – 65%
- Гулия – 30%
- Глухарче – 25%
- Чесън – 20%
- Праз – 10%
- Кромид – 9%
- Аспержи – 5%
- Пшеничен зародиш – 5%
- Банани – 1%
- Ябълки
- Овес
- Ръж
- Водорасли
- Ленено семе
Пребиотиците – заключение
Пребиотиците са изключително полезни за нашето здраве. Те подпомагат развитието на полезните бактерии. Редовната консумация на пребиотици намалява риска от развитие на редица болести, като сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет тип 2 и рак на дебелото черво.
Приема на пребиотици подсилва имунитета и подобрява работата на храносмилателната и отделителната системa. Термичната обработка на храните, богати на пребиотици, може да намали здравословните им качества. Консумирайте тези храни в суров вид, когато това е възможно.
Прочетете още: 3 от най-полезните съвети за здрав имунитет
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвани източници
- Alexander R. Moschen, Verena Wieser, and Herbert Tilg (2012). Dietary Factors: Major Regulators of the Gut’s Microbiota. Gut and Liver.
- Joanne Slavin (2013). Fiber and Prebiotics: Mechanisms and Health Benefits. Nutrients.
- Macfarlane GT, Steed H, Macfarlane S. (2008). Bacterial metabolism and health-related effects of galacto-oligosaccharides and other prebiotics. Journal of Applied Microbiology.
- Nicole M. Koropatkin, Elizabeth A. Cameron, and Eric C. Martens (2014). How glycan metabolism shapes the human gut microbiota. Nat Rev Microbiol.
- Ning Zhang et al. (2013). Study on prebiotic effectiveness of neutral garlic fructan in vitro. Food Science and Human Wellness.