3 от най-полезните съвети за здрав имунитет

От Иван

 

Имунната ни система представлява съвкупност от множество клетки и процеси. Всички те са организирани в едно цяло, с една обща цел – защитата на тялото от вирусни, инфекциозни и бактериални инвазии. Отслабената имунна система може да доведе до появата на редица нежелани патологични състояния, като вирусни инфекции, пневмония, бронхит, туберкулоза и дори рак. Ето защо, поддържането на здрав имунитет е от първостепенно значение, ако желаете да се радвате на крепко здраве и дълъг живот. 

Но как да подсилим действието на имунната система? Как да постигнем здрав имунитет, така че да се предпазим от нежелани настинки и заболявания? Днес ще се спрем именно на този въпрос. Но нека преди това се запознаем с вредните навици и действия, които водят до отслабване на нашия естествен телесен защитник.

 

Какво води до отслабена имунна система?

Най-честите причини, които водят до слаба имунна система, биват нездравословното хранене, заседналият начин на живот, непълноценният сън, стресът, прекомерната консумация на алкохол и тютюнопушенето. 

 

 • Нездравословният начин на хранене
 • Липсата на физическа активност
 • Затлъстяването
 • Прекомерният стрес
 • Прекомерната консумация на алкохолни напитки
 • Тютюнопушенето
 • Недоспиването
 • Неблагоприятната чревна флора

 

3 от най-ценните съвети за здрав имунитет

Ако желаете да поддържате здрав имунитет, започнете да практикувате здравословен начин на хранене, увеличете нивото на физическата си активност, наспивайте се пълноценно, поддържайте оптимално теглото, избягвайте излишния стрес, намалете приема на алкохол и откажете цигарите.

Нека сега се запознаем по-подробно с 3 от най-ценните съвети за здрав имунитет. 

 

1. Практикувайте здравословен начин на хранене

За здрав имунитет, увеличете приема на фибри, полезни мазнини, белтъчини, витамини, минерали и антиоксиданти.

Базирайте седмичното си меню на плодове, зеленчуци, ферментирали храни, бобови храни, пълнозърнести храни, семена, ядки и подправки. Намалете приема на месо, млечни продукти и яйца до 3 пъти седмично. Избягвайте консумацията на преработени меса, пържени храни, захарни изделия, солени изделия и газирани напитки. 

 

2. Увеличете нивото на физическата си активност

Ако желаете да се радвате на здрав имунитет, спортувайте поне по 30 минути на ден. Използвайте всяка възможност за движение и разходки. Можете да пробвате с бягане, колоездене, плуване, пилатес, йога и дори градинарство. Следващият път, защо не вземете стълбите, вместо асансьора или колелото, вместо колата? 

 

3. Поддържайте здравословно тегло

Здравословно тегло е това тегло, при което се чувствате най-добре и при което съществува най-малък риск от развитие на хронични заболявания и нежелани патологични състояния. 

За здрав имунитет, поддържайте здравословно тегло с индекс на телесна маса (ИТМ) между 18.5 – 24.9 кг/м2. ИТМ под 18.5 индикира поднормено тегло, а този над 25 – наднормено тегло. Индекс на телесна маса над 30 пък, сигнализира за наличието на затлъстяване. 

Можете да намерите състоянието на вашето тегло с помощта на този калкулатор

 

см
Фута
Инчове
кг
Паунди
см
Инчове

 

Здрав имунитет – финални думи

За да се радвате на добро здраве и дълъг живот, трябва да се грижите добре за вашата имунна система. Съветваме Ви да избягвате практики, навици и действия, които биха навредили на нормалната функция на вашия имунитет.

За да се радвате на здрав имунитет, поддържайте добро ниво на физическа активност, хранете се целесъобразно, поддържайте оптимално тегло, наспивайте се пълноценно, избягвайте излишния стрес, пийте повече вода, намалете консумацията на алкохол и откажете цигарите. 

Живейте здравословно!

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Здрав имунитет – използвани източници

 1. Hsin-Jung Wu, et al. (2012). The role of gut microbiota in immune homeostasis and autoimmunity. Gut Microbes.
 2. Meydani S, et al. (2000). Immunologic effects of yogurt. The American Journal of Clinical Nutrition.
 3. Nafiseh Shokri Mashhadi, et al. (2013). Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. International Journal of Preventive Medicine.
 4. Saeed Samarghandian, et al. (2017). Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Research.
 5. Serafini M, Peluso I. (2016). Functional Foods for Health: The Interrelated Antioxidant and Anti-Inflammatory Role of Fruits, Vegetables, Herbs, Spices and Cocoa in Humans. Bentham Science.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации