Какво е инсулин – функции и усложнения

От Иван

 

Какво е инсулин и какви функции изпълнява в нашето тяло?

Инсулин е пептиден хормон, който регулира обмяната на въглехидратите, мазнините и белтъчините в нашето тялото. Той е дин от основните анаболни хормони. Произвежда се от бета-клетките на панкреаса. 

 

Инсулин – функции 

Какво е инсулин – функции и усложнения-Нутрима-бг-1

 

Основната функция на инсулина е да спомага пренасянето на глюкозата от кръвта към черния дроб, мастните клетки и мускулните клетки. Панкреаса освобождава инсулин в кръвта, когато нивата на глюкоза (кръвна захар) се повишат. Когато тези нива спаднат под определени концентрации, производството на инсулин спира.

В зависимост от енергийните нужди на тялото в момента на метаболизиране, глюкозата може да се пренесе към мускулните клетки, където да бъде използвана за моментална енергия или към мастните клетки, където да бъде складирана във вид на триглицериди (мазнини). Тези триглицериди могат да бъдат освободени и използвани за енергия по-късно, когато тялото го изисква – например по време на активна физическа дейност или между храненията.

До тук, можем да си направим извода, че прекомерният прием на захар или прости въглехидрати, в комбинация със заседнал начин на живот, водят до натрупването на телесни мазнини.

Основните функции на хормона инсулин са:

  • Понижава нивата на кръвна захар
  • Допринася за усвояването на глюкозата от клетките
  • Повишава отлагането на липиди (мазнини) в мастната тъкан
  • Понижава концентрацията на мастните киселини в кръвта
  • Спира метаболизма на белтъчините

Какво са триглицеридите и как да ги понижим?

 

Инсулин – усложнения

Какво е инсулин – функции и усложнения-Нутрима-бг-2

 

Прекомерната консумация на захар и рафинирани въглехидрати води до често и внезапно повишаване на нивата на глюкоза в кръвта. Това, от своя страна, кара панкреасната жлеза да произвежда все по-големи количества инсулин, за да може да нормализира кръвната захар.

С течение на времето, прекомерното изпомпване на инсулин може да доведе до повреда на бета-клетките или до резистентност на мускулните и мастните клетки към инсулина, по известна като инсулинова резистентност. Това от своя страна е предпоставка за развитие на хипергликемия (висока кръвна захар) и диабет тип 2.

7 от най-ефикасните храни, които регулират кръвната захар

 

Диабет тип 1

Какво е инсулин – функции и усложнения-Нутрима-бг-3

 

Хората, които страдат от диабет тип 1 не могат да произвеждат инсулин, понеже бета-клетките на панкреаса са напълно повредени. Страдащите от това заболяване трябва да си инжектират инсулин редовно, за да могат да преработват глюкозата в кръвта.

 

Диабет тип 2 

 

Хората, които страдат от диабет тип 2 не произвеждат достатъчно инсулин или са резистентни към инсулина. По-леките и начални случаи на диабет тип 2 могат да се третират със специално изготвена диета и физическа активност. В по-напреднали стадии, може да се наложи орален прием на инсулинови таблетки или в най-краен случай – инжектиране на инсулин.

Какво е диабет тип 2 и как да се предпазим?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Beverley Balkau, et al. (2008). Physical Activity and Insulin Sensitivity. The RISC Study. American Diabetes Association.
  2. Biagio Arcidiacono, et al. (2012). Insulin Resistance and Cancer Risk: An Overview of the Pathogenetic Mechanisms. Experimental Diabetes Research.
  3. Eric C Westman, et al. (2008). The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-glycemic index diet on glycemic control in type 2 diabetes mellitus. Nutrition and Metabolism.
  4. Heather Basciano, et al. (2005). Fructose, insulin resistance, and metabolic dyslipidemia. Nutrition and Metabolism.

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации