Какво представляват семената от чиа?
Семената от чиа (чия) заемат едно от челните места сред най-полезните храни на планетата. Тези природни дарове, родом от Централна Америка, са особено богати на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. В древността, семената от чиа са служили като основна храна на маите и ацтеките, откъдето произлиза и името им. На езика на маите, чиа означава “сила.”
Редица проучвания в областта на здравословното хранене показват, че семената от чиа спомагат за поддържането на здрава кожа, намаляват видимите симптоми на старостта, поддържат костната система в добро здравословно състояние, понижават лошия холестерол (LDL), подобряват функцията на храносмилателната система, подсилват мозъчната дейност и понижават риска от развитие на сърдечни заболявания, рак, диабет тип 2 и затлъстяване.
Хранителни стойности на семената от чиа
Хранителни стойности на чиа семена за 100 гр. |
|
Калории |
486 |
Общо мазнини |
31 гр. |
Наситени мазнини |
3.3 гр. |
Моно-ненаситени мазнини |
2.3 гр. |
Поли-ненаситени мазнини |
23.6 гр. |
Омега-3 |
17.8 гр. |
Омега-6 |
5.8 гр. |
Транс-мазнини |
0.1 гр. |
Общо въглехидрати |
42 гр. |
Захар |
0 гр. |
Фибри |
34.4 гр. |
Белтъчини |
17 гр. |
Холестерол |
0 гр. |
5 здравословни факта за семената от чиа
Семената от чиа са богати на полезни мазнини, фибри, белтъчини, калций и антиоксиданти. Редовната консумация на чиа семена води до подобрена храносмилателна функция, редовно изхождане, понижен холестерол, подобрени нива на кръвната захар, както и до понижен риск от развитие на инфаркт, инсулт, рак на дебелото черво, рак на простатата, рак на гърдата, диабет тип 2 и затлъстяване.
Нека сега се запознаем по-подробно с 5 здравословни факта за семената от чиа.
1. Семената от чиа са богати на полезни мазнини
Почти една трета, от семето чиа, е изградено от мазнини, по-голямата част от които са поли-ненаситени. Чията е изключително богата на омега-3 алфа-линоленова киселина.
Редовната консумация на храни, богати на алфа-линоленова киселина, намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, инфекции и дори затлъстяване.
2. Семената от чиа са богати на фибри
Семената от чиа са изключително богати на фибри. Фибрите представляват около 35% от общия състав на семето. Това прави чията една от храните с най-високо съдържание на фибри.
Фибрите остават почти или изцяло неразградени в стомашно-чревния тракт и носят редица здравословни ползи. Фибрите регулират нивата на кръвната захар, подобряват обмена на хранителните вещества, поддържат нивата на лошия холестерол (LDL) ниски, а тези на добрия холестерол (HDL) – високи, подобряват функцията на храносмилателната система, помагат в борбата с излишните килограми и дори подпомагат пролиферацията на полезните бактерии в дебелото черво.
Прочетете още: 15 от най-богатите на фибри храни в България
3. Семената от чиа са богати на белтъчини
Около 17%, от семето чиа, е съставено от белтъчини, което прави чията особено подходяща за хора, които практикуват веганство и вегетарианство.
Храните, богати на белтъчини, ни поддържат сити за по-дълъг период от време и регулират нивата на кръвната захар. Белтъчините играят особено важна роля при растежа и поддържането на тялото и костите. Някои научни изследвания дори доказват, че приема на храни, богати на протеини, инхибира мислите ни за преяждане или среднощни закуски.
4. Семената от чиа са богати на калций
Чиа семената са изключително богати на калций и други, важни за костите ни, минерали. Високото съдържание на калций, магнезий и фосфор, оказва много добър ефект върху здравословното състояние на костната система и значително намалява риска от развитие на остеопороза.
Нивата на калций в чията са сходни на тези, намиращи се в млякото. Това прави семената от чия особено полезна за хора, които не консумират млечни продукти.
5. Семената от чиа са богати на антиоксиданти
Семената от чиа са една от най-богатите на антиоксиданти храни на планетата. Антиоксидантите борят свободните радикали в тялото и ни предпазват от преждевременно състаряване, както и от развитието на някои видове ракови болести.
Чията е особено богата на антиоксидантите кверцетин, кемпферол и мирицетин. Тези полезни химични вещества имат особено голям принос за защитата на клетките от увреждане, като в същото време спомагат за тяхната регенерация. От тези три антиоксиданта, кверцетинът е в най-голямо количество. Доказано е че той зарежда мозъка и мускулите ни с енергия.
Прочетете още: 15 от най-мощните антиоксиданти в природата
Финални думи
Семената от чиа представляват една изключително полезна храна. Редовната консумация на чия е свързана с подобрена храносмилателна система, подобрени нива на холестерола, подобрени нива на кръвната захар, редовно изхождане, подсилена костна система, подобрена мозъчна функция, както и с понижен риск от развитие на рак, диабет тип 2, сърдечни заболявания и затлъстяване.
За разлика от лененото семе, чиа семената могат да бъдат консумирани дори и в несмляно състояние. Можете да приемате чията в суров вид, да я прибавите към закуската си от овесена каша, към смутито си, киселото мляко или дори към салатата.
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвани източници
- Ayaz A, Akyol A, Inan-Eroglu E, Kabasakal Cetin A, Samur G, Akbiyik F. (2017). Chia seed (Salvia Hispanica L.) added yogurt reduces short-term food intake and increases satiety: randomised controlled trial.
- Leidy HJ, Tang M, Armstrong CL, Martin CB, Campbell WW. (2012). The effects of consuming frequent, higher protein meals on appetite and satiety during weight loss in overweight/obese men.
- Chia seeds as a source of natural lipid antioxidants.
- Snell-Bergeon JK, Wadwa RP. (2012). Hypoglycemia, diabetes, and cardiovascular disease.
- Vázquez-Ovando Alfredo, R Gábriel, Betancur-Ancona David (2009). Physicochemical properties of a fibrous fraction from chia (Salvia hispanica L.).
- Vuksan V1, Jenkins AL, Dias AG, Lee AS, Jovanovski E, Rogovik AL, Hanna A. (2010). Reduction in postprandial glucose excursion and prolongation of satiety: possible explanation of the long-term effects of whole grain Salba (Salvia Hispanica L.).
- Vuksan V, Whitham D, Sievenpiper JL, Jenkins AL, Rogovik AL, Bazinet RP, Vidgen E, Hanna A. (2007). Supplementation of conventional therapy with the novel grain Salba (Salvia hispanica L.) improves major and emerging cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: results of a randomized controlled trial.