Какво е глутен – функции, храни и усложнения

От Иван

Какво е глутен и в кои храни се съдържа?

Глутен е общото название на няколко протеина, които се срещат основно в пшеницата, ечемика и ръжта. Името глутен произлиза от латинската дума “Gluten”, което означава лепило.

Основните протеини, които изграждат глутена са проламин и глутелин. Глутена се намира в ендосперма на зърното. Той придава еластичност на тестото и спомага за запазване на формата му по време на втасване.

 

Кои храни съдържат глутен?

Основните храни, които съдържат глутен са пшеницата, ечемика и ръжта. Овеса е зърнена храна, която не съдържа глутен. Той, обаче, често бива заразен с глутен, поради факта, че се обработва в същите помещения, които обработват пшеница, ечемик и ръж. За да сте сигурни, че овеса, който купувате, не е заразен с глутен, търсете надписа “Не съдържа глутен” или “Gluten-free”.

 

  • Пшеница и храните приготвени от нея – хляб, макарони, дурум, семолина, грис, кускус, булгур, спелта, брашно, печени изделия, зърнени закуски, супи, сосове
  • Ечемик и храни приготвени от него – малц, бира, бирена мая, зърнени закуски, супи
  • Ръж и храни приготвени от него – хляб, бира, зърнени закуски, брашно, ръжено мляко
  • Тритикале – изкуствен хибрид между пшеница и ръж – хляб, спагети, брашно
  • Заразен с глутен овес и храни приготвени от него – хляб, зърнени закуски, мюсли, овесени ядки

 

Зърнени храни, които не съдържат глутен

  • Ориз
  • Елда
  • Киноа
  • Амарант
  • Царевица
  • Просо
  • Сорго
  • Теф
  • Бадемово брашно
  • Кокосово брашно
  • Грахово брашно
  • Соево брашно

 

Усложнения, свързани с приема на глутен

В световен мащаб, около 14% от населението, е алергично или чувствително до някаква степен към глутена. При тези хора, консумацията на храни, които съдържат глутен, може да доведе до сериозни автоимунни разстройства.

Тези реакции засягат стомашно-чревния тракт, при което лигавицата на червата се свива, чревните вили се унищожяват и тялото губи способността да усвоява хранителните вещества. Това от своя страна е предпоставка за развитието на някои видове рак, остеопороза, проблеми със щитовидната жлеза и безплодие.

Единствения лек срещу глутеновата непоносимост е доживотната безглутенова диета. Когато изключим глутена напълно, чревната лигавица започва да се възстановява постепенно.

8 храни, които понижават риска от развитие на рак

 

Целиакия

Целиакията е дългосрочно автоимунно заболяване, при което е засегната лигавицата на червата. Това е най-тежката форма на глутеновата непоносимост и засяга около 1% от световното население. Най-често, целиакията се развива при децата между 6-месечна и 2-годишна възраст, но също така може да засегне и възрастните. При възрастните, тази болест се нарича глутенова ентеропатия.

 

Симптоми

  • Подуване на корема
  • Диария
  • Липса на апетит
  • Малабсорбция

 

Глутенова чувствителност

Глутеновата чувствителност е най-разпространената форма на глутеновата непоносимост. Около 13% от световното население страдат от нея. Това заболяване, обаче, е все още тема на много дебати и причините за него не са напълно ясни.

 

Симптоми

  • Коремни болки
  • Диария
  • Подуване на корема
  • Световъртеж
  • Главоболие

 

Пшенична чувствителност

Чувствителността към пшеницата е сходна на чувствителността към глутена. При нея, обаче, алергията не се дължи пряко на глутена, а по-скоро на чувствителността на организма към пшеницата.

Много от хората, които мислят, че са развили глутенова чувствителност, всъщност са чувствителни само към пшеницата. Добре е да знаем това, тъй-като, в противен случай, може да изключим важни храни от диетата си, към които всъщност не сме алергични.

 

Глутенова атаксия

Глутеновата атаксия е автоимунно разстройство, което се проявява след консумацията на глутен. При нея, антителата, които се произвеждат от имунната система в следствие от приема на глутен, атакуват мозъка и засягат клетките на церебелума.

 

Безглутенова диета

Безглутеновата диета изключва всички храни, които съдържат или са приготвени от пшеница, ечемик и овес. Съществуват много други зърнени култури, които не съдържат глутен. В това число спадат и храните от останалите хранителни групи, като месото, млякото, бобовите храни, плодовете и зеленчуците, които също са безглутенови.

За да бъдете сигурни, че храната която консумирате не съдържа глутен, търсете надписа “Не съдържа глутен”,“Gluten-free”, или се допитайте до специалист в сферата.

Закуска от овесени ядки, мляко, ябълка, орехи и канела

 

Заключение

Глутена е съвкупност от няколко протеина, които се срещат основно в пшеницата, ечемика и ръжта. При част от населението, консумацията на този протеин може да доведе до сериозни автоимунни реакции.

През последните десетилетия се наблюдава растеж на случаите, свързани с глутеновата непоносимост. Някои от основните причини за това са появата на генетично модифицирани зърнени сортове и увеличеното съдържание на глутен в някои от зърнените култури, с цел подобряване на качеството на храните, приготвени от тях.

Единственото лечение срещу глутеновата непоносимост е безглутеновата диета. Ако се съмнявате, че може би сте развили подобно заболяване, не бързайте да се самодиагноцистирате. Потърсете съвет от личния си лекар и, ако се налага, се подложете на тест за глутенова непоносимост.  

Кои храни не съдържат глутен и с кои храни да внимаваме?

 

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

 

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

 

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

 

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации