6 полезни храни, които ще Ви заредят с енергия

От Иван

 

Кои са най-полезните храни, които ни зареждат с енергия?

Кои са най-полезните храни, които ни зареждат с енергия?

Зимата е сезон, който е характерен с по-ниска активност, недостиг на слънчеви лъчи и, за съжаление, по-ниска консумация на плодове и зеленчуци. Всички тези предпоставки, взети заедно, водят до чувство на отпадналост, честа умора, недоспиване и ниски енергийни нива. 

Основният източник на енергия, за нашето тяло, е храната. За да бъдем енергични и продуктивни през целия ден, имаме нужда от оптимално количество храна. И не каква да е храна, а такава, която е богата на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри, полезни мазнини и завършени белтъчини.

Ако желаете да кипите от енергия и да се чувствате здрави, жизнерадостни, продуктивни и позитивни, стремете се по-голямата част от дневното Ви меню да бъде съставено именно от такъв вид храни. 

В тази статия ще Ви запознаем със 6 изключително полезни храни, които не само ще набавят нужните на тялото Ви витамини, минерали, белтъчини, въглехидрати, полезни мазнини и фибри, но също така ще Ви заредят с постоянен приток на енергия през целия ден.

 

1. Пълнозърнести храни за енергия

6 полезни храни които ще ви заредят с енергия-Нутрима-бг-1

 

Пълнозърнестите храни са едни от най-полезните храни, които можете да сложите на трапезата си. Този вид храни са особено богати на витамини, минерали, протеини, въглехидрати и фибри. Техният химичен състав ги нарежда сред първенците на храните, които снабдяват тялото с постоянен приток на енергия през целия ден.

Високото съдържание на фибри Ви поддържа сити за по-дълго, подпомага пролиферацията на чревната флора и не позволява на нивата на кръвната Ви захар да се покачват или спадат рязко. Ако все още не сте ги прибавили към вашето меню, започнете като заместите белия хляб с пълнозърнест и белия ориз с кафяв.

15 от най-богатите на фибри храни в България

 

2. Яйца за енергия

6 полезни храни които ще ви заредят с енергия-Нутрима-бг-2

 

Яйцата представляват една изключително вкусна, лесна за приготвяне и полезна храна. Освен това, яйцата са и много добър източник на енергия за Вашето тяло. Високото съдържание на завършени белтъчини в яйцата поддържа нивата на кръвната Ви захар стабилни, като Ви предпазва от техните резки покачвания и спадания.

Именно тези резки промени на кръвната захар в тялото водят до чувството на отпадналост и сънливост. Яйцата са особено богати и на витамини от група B, както и на аминокиселината левцин, всички от които участват в процесите за производство и освобождаване на енергия в човешкият организъм.

7 от най-ефикасните храни, които регулират кръвната захар

 

3. Банани за енергия

6 полезни храни които ще ви заредят с енергия-Нутрима-бг-3

 

Освен вкусни, бананите са и изключително здравословни. Високото им съдържание на комплексни въглехидрати, калий и витамини от група В, ги нарежда сред най-полезните храни, които зареждат тялото с енергия. В зависимост от степента на зрялост, бананите могат да ви заредят с по-стабилен приток на енергия, или с по-бърз такъв.

Колкото по-узрял е бананът, толкова по-бързо ще се извърши освобождаването и асимилирането на съдържащата се в него енергията. Зелените банани са богати на фибри, а добре узрелите банани – на прости захари. 

 

4. Ядки за енергия

6 полезни храни които ще ви заредят с енергия-Нутрима-бг-4

 

Ядките са една изключително полезна храна, която ще Ви зареди с нужните за тялото Ви витамини, минерали, протеини, въглехидрати, полезни мазнини и фибри. Комбинацията на тези хранителни вещества ще Ви осигури един постоянен и стабилен приход на енергия за целия ден. Освен това, ядките са богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини, чиито мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства са добре известни.

За най-добри здравословни резултати, консумирайте различни видове ядки всеки път. Изберете ядки, които са в суров и безсолен вид. 

Закуска от овесени ядки, мляко, ябълка, орехи и канела

 

5. Бобови храни за енергия

 

Храните от семейство бобови са едни от най-евтините и най-полезните храни, които ще заредят тялото Ви с постоянен приток на енергия през целия ден. Бобовите храни са особено богати на витамини, минерали, белтъчини и комплексни въглехидрати, както и на разтворими и неразтворими фибри. 

 

6. Вода за енергия

 

Макар водата да съдържа 0 калории, тя е особено важна за поддържане на оптималните биологични функции на Вашето тяло. Недостатъчният прием на вода през деня води до дехидратация. Това от своя страна води до чувство на отпадналост и умора. Честият прием на вода ще Ви поддържа тонизирани и енергични през целия ден.

Човешкото тяло е съставено от около 60 процента вода. Доказано е, че дори само 2 процента загуба на вода може да доведе до сериозни последици за нормалното функциониране на Вашия организъм. Носете бутилка с вода със себе си по всяко време и отпивайте често.

11 от най-задаваните въпроси относно приема на вода

 

Храни за енергия – заключение

Ако желаете да бъдете енергични, продуктивни, пълноценни, щастливи, позитивни и да се радвате на крепко здраве, базирайте менюто си на пълнозърнести храни, бобови храни, млечни продукти, яйца, риба, нетлъсто месо, плодове, зеленчуци, ядки, семена, подправки и вода.

Избягвайте или сведете до минимум консумацията на рафинирани тестени изделия, пържени храни, преработени месни продукти, захарни изделия и газирани напитки.

Спортувайте поне по 30 – 60 минути дневно или 150 – 300 минути седмично. Наспивайте се достатъчно – минимум по 7 – 8 часа сън на денонощие. Пийте достатъчно вода – поне по 8 чаши или 1.5 литра дневно. Избягвайте стреса. 

35 от най-здравословните храни на планетата

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. David C. Nieman, Nicholas D. Gillitt, Dru A. Henson, Wei Sha, R. Andrew Shanely, Amy M. Knab, Lynn Cialdella-Kam, and Fuxia Jin (2012). Bananas as an Energy Source during Exercise: A Metabolomics Approach
  2. Egg, whole, raw, fresh Nutrition Facts & Calories – SelfNutritionData
  3. Yehui Duan, Fengna Li, Yinghui Li, Yulong Tang, Xiangfeng Kong, Zemeng Feng, Tracy G. Anthony, Malcolm Watford, Yongqing Hou, Guoyao Wu, Yulong Yin (2016). The role of leucine and its metabolites in protein and energy metabolism
  4. Barry M. Popkin, Kristen E. D’Anci, and Irwin H. Rosenberg (2011). Water, Hydration and Health
  5. R.S.Bhatty (1988). Composition and Quality of Lentil (Lens culinarisMedik): A Review
  6. Brufau G, Boatella J, Rafecas M. (2006). Nuts: source of energy and macronutrients.

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации