Правилното хранене при диабет тип 2 е изключително важно за да се чувстваме енергични, пълноценни и позитивни. Хранителният режим трябва да доставя на тялото ни всички основни хранителни вещества, в правилните пропорции и състав. Това е от особена важност за осъществяването на оптимален контрол над кръвната глюкоза.
В тази статия ще разгледаме последствията от висока кръвна захар в организма, причинена от диабет тип 2, както и нейното контролиране. Като за начало бихме казали, че за поддържане на безопасни нива на кръвна глюкоза е необходимо да променим начина си на живот и хранене.
Какво е диабет?
Диабетът е хронично заболяване, което засяга начина, по който тялото ни превръща храната в енергия.
Тялото разгражда по-голямата част от храната до глюкоза и я освобождава в кръвния поток. Когато нивата на кръвна захар се повишат, панкреасът освобождава инсулин, който пропуска захарта в клетките на тялото, която се използва за енергия.
Най-просто казано, диабетът е резултат от недостатъчно инсулиново сигнализиране. При наличието на диабет тялото не произвежда достатъчно инсулин или не може да го използва. Когато няма достатъчно инсулин, твърде много кръвна захар остава в кръвния поток. Впоследствие това може да причини сериозни здравословни проблеми, като сърдечни болести, загуба на зрение и бъбречни заболявания.
Диабет тип 1
Счита се, че диабет тип 1 е причинен от автоимунна реакция. При него тялото се атакува по погрешка от собствената си имунна система. Тази реакция атакува бета-клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин. Близо 5-10% от населението на България страда от диабет тип 1.
Учените смятат, че диабет тип 1 се причинява от гени и фактори на околната среда, като вируси, които могат да отключат заболяването. Хората с диабет тип 1 също могат да имат гадене, повръщане или болки в стомаха. Симптомите на диабет тип 1 могат да се развият само за няколко седмици или месеци и могат да бъдат тежки. Ако имате диабет тип 1, трябва да приемате инсулин всеки ден, за да оцелеете.
Диабет тип 2
Това е най-разпространената форма на диабет. При диабет тип 2 тялото ви не използва добре инсулина и не може да поддържа кръвната захар в нормални нива. Той може да бъде предотвратен с промени в начина на живот.
При ранен диабет тип 2 клетките стават резистентни към ефектите на инсулина. В късен стадий на диабет тип 2 дисфункцията на бета клетките на панкреаса може да наложи приложение на екзогенен инсулин (от вън).
Ако имате някой от следните симптоми, посетете вашия лекар за тестване на кръвната захар:
- Често уриниране;
- Повишена жажда;
- Често чувство на глад;
- Умора;
- Размазано зрение;
- Бавно зарастване на порязвания и рани;
- Изтръпване или болка в ръцете или краката;
- Петна от по-тъмна кожа;
- Сърбеж и гъбични инфекции.
Прочетете още: Какво е диабет тип 2 и как да се предпазим?
Фактори, които влияят на кръвната захар и хранене при диабет тип 2
Диета
Рафинираните въглехидрати, като преработените захари и нишестета, имат най-голямо въздействие върху кръвната захар, особено в периода след хранене. Препоръчва се 2-часовите нива на глюкоза след хранене да се поддържат под 125 mg/dL, заради скоковете на кръвната глюкоза и инсулина, които следват храненето.
Убедителни доказателства сочат, че постпрандиалната хипергликемия (повишена кръвна захар след хранене) – не само повишената кръвна глюкоза на гладно – е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания при диабет тип 2 и преддиабет (нива на глюкоза над 100 mg/dL, но под 126 mg/dL).
Инсулинова резистентност и хранене при диабет тип 2
Инсулиновата резистентност представлява намалена чувствителност на клетките към инсулиновите сигнали. Състояние, в което мускулите, черният дроб и клетките не усвояват инсулина добре. В резултат тялото има нужда от повече инсулин, за да помогне на глюкозата да влезе в клетките.
Първоначално панкреасът произвежда повече инсулин, за да се справи с проблема, но с течение на времето панкреасът не може да произвежда достатъчно инсулин и нивата на кръвната захар се повишават. В резултат на това нивата на глюкоза в кръвта се повишават.
Това влошава инсулиновата резистентност и увеличава риска от диабет, сърдечно-съдови заболявания, чернодробни заболявания и дори някои видове рак.
Прочетете още: Какво представлява инсулиновата резистентност?
Наднормено тегло, затлъстяване и липса на физическа активност
Всички те предпоставят за развитието на диабет тип 2. Наднорменото тегло или затлъстяването може да наруши метаболизма на глюкозата и инсулина. Мастната тъкан може да освобождава цитокини (сигнални молекули в клетките), като тумор некрозис фактор-алфа (TNF-α), които пречат на действието на инсулина.
Затлъстяването също така намалява експресията на адипонектин, който насърчава инсулиновата чувствителност. Лептинът (хормонът на ситост) обикновено увеличава разхода на енергия и намалява приема на храна. Затлъстяването обаче причинява резистентност към благоприятните ефекти на лептина.
Местоположението на телесните мазнини около корема (висцерални мазнини) е свързано с инсулиновата резистентност, диабет тип 2 и заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.
Регулиране на кръвната захар и хранене при диабет тип 2
Регулирането на нормални нива на кръвната захар се движи от хормоните:
Инсулин
Когато кръвната захар се повиши след хранене, бета клетките на панкреаса освобождават инсулин в кръвта. Инсулинът помага за придвижването на глюкозата в клетките, особено мускулните, мастните и чернодробните клетки.
Този процес започва, когато инсулинът се свързва с инсулиновите рецептори, вградени в клетъчните мембрани, сигнализирайки на клетката да се „отключи“ и да позволи на глюкозата да влезе.
Глюкагон
Глюкагонът е хормон, който се произвежда от алфа-клетките в панкреаса. Партнира си с инсулина, за да регулира нивата на кръвната захар. Когато кръвната захар падне твърде ниско, глюкагонът се освобождава, за да повиши нивата на глюкоза в кръвта, така че да осигури енергия за тялото.
Кортизол
Кортизолът е стероиден хормон, произвеждан от надбъбречните жлези, който играе критична роля в отговора на стреса. Наред с други функции, кортизолът повишава кръвната глюкоза чрез активиране на ензима глюкозо-6-фосфатаза, който стимулира глюконеогенезата в черния дроб. Кортизолът също прави мускулните и мастните клетки устойчиви на действието на инсулина.
Катехоламини
Катехоламините [епинефрин (адреналин), норепинефрин и допамин] са хормони, освобождавани в кръвта в отговор на физически или емоционален стрес. Катехоламините повишават кръвната глюкоза чрез стимулиране на гликогенолизата и глюконеогенезата в черния дроб и чрез инхибиране на стимулирания от инсулина синтез на гликоген.
Инкретини
Това са хормони, секретирани от клетките в стомашно-чревния тракт директно в кръвта в рамките на минути след приема на храна. Те стимулират секрецията на инсулин от панкреаса.
Адипонектин и лептин
Хормони, секретирани от мастната тъкан (мастните клетки). Адипонектинът повишава усвояването на глюкоза и изгарянето на мазнини в мускулните и чернодробните клетки и намалява производството на глюкоза в черния дроб. Лептинът, от своя страна, понижава чувството на глад, поради което е известен като хормонът на ситост.
Как високата кръвна захар уврежда клетките и забързва стареенето?
Глюкозната токсичност зависи предимно от три увреждащи тъканите процеса:
- Гликация
- Възпаление
- Увреждане от свободните радикали
Гликиране и хранене при диабет тип 2
Гликирането е процес, при който захари като глюкоза се свързват с протеини, мазнини и нуклеинови киселини по неконтролируем начин. Това води до образуването на токсични съединения, наречени крайни продукти на напреднало гликиране или AGE.
Натрупването на AGEs в тялото необратимо променя структурата и функцията на протеини като колаген и еластин. Гликирането и AGEs допринасят за процеса на стареене и свързаните с възрастта заболявания, както и диабетните усложнения.
Същият този процес на гликиране е отговорен за реакцията на покафеняване, която възниква, когато храните се готвят при високи температури. Когато месото или картофите се пържат, се създават AGEs. Те могат да се абсорбират в кръвообращението и да останат в тялото достатъчно дълго, за да причинят увреждане на тъканите.
Методите за приготвяне на храна, които използват висока топлина, като пържене, печене на скара и печене, водят до образуването на повече AGEs. Готвенето при по-ниски температури, по-кратки времена за готвене, задушаване, варене и използването на киселини като лимонов сок или оцет, от своя страна, минимизират образуването на AGEs.
Остро възпаление
Острото възпаление е необходимо за борба с инфекциите и възстановяване на увредената тъкан. Въпреки това, дългосрочното и често възпаление може да доведе до хронични заболявания.
Хроничното нискостепенно възпаление е основна характеристика на диабета и неговите усложнения, особено сърдечно-съдови заболявания. Постоянната висока кръвна захар, излишната коремна мазнина и инсулиновата резистентност причиняват хронично възпаление.
Свободни радикали
Свободните радикали са силно реактивни, нестабилни молекули, произведени в тялото като странични продукти от нормалните метаболитни процеси. Те могат да бъдат създадени и от фактори на околната среда като рентгенови лъчи, озон, тютюнев дим и замърсяване на въздуха.
Ако свободни радикали хронично превишават способността на тялото да ги неутрализира, настъпва състоянието на оксидативен стрес. При него, в клетките може да възникне увреждане от свободните радикали, предизвиквайки разрушителни промени, които могат да доведат до дегенеративни заболявания и преждевременно състаряване.
Прочетете още: Оксидативен стрес – що е то и как да се предпазим?
Промени в начина на живот за подобряване на диабетното състояние
Диетите, богати на животински протеин и мазнини могат да представляват потенциални дългосрочни рискове. Повечето пъти за хранене при диабет тип 2 се препоръчват диети богати на протеини и бедни на въглехидрати, съдържащи големи количества животински мазнини и белтъчини.
В краткосрочен план диетите с намалено съдържание на въглехидрати са показали положителен ефект, но техните дългосрочни ефекти върху тялото могат да бъдат отрицателни.
Важно е да разберем, че понятията „нисък гликемичен индекс“ и „нисък въглехидрат“ не означават едно и също нещо. Нерафинираните растителни въглехидрати обикновено се съчетават естествено с фибри и по този начин пълноценните растителни храни (напр. пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове и боб) имат по-малко въздействие върху нивата на глюкозата, отколкото рафинираните, преработени растителни храни.
Проследяване на глюкозата в кръвта
Гликемичният контрол е важна част от управлението на диабет тип 2 и предотвратяването на усложнения. Неразделна част от ефективния контрол на глюкозата е редовното проследяване на нивата на кръвната захар. Доказано е, че ефективното самонаблюдение, като част от цялостния план за лечение, намалява усложненията на диабета, като по-голямата честота на самонаблюдение е свързана с по-ниски нива на HbA1C (хемоглобин А1с).
Отслабване
При хора с диабет тип 2, които са с наднормено тегло, дори относително умерена загуба на тегло подобрява гликемичния контрол и маркерите за сърдечно-съдов риск. Потенциалните ползи включват подобрения в HbA1C, повишен HDL (добър) холестерол, намалени триглицериди и по-ниско кръвно налягане.
Прочетете още: 7 от най-полезните съвети за ефикасно отслабване
Физическа активност
Редовните упражнения подобряват контрола на кръвната захар, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, помагат при загуба на тегло и подобряват цялостното здраве. При възрастни с диабет тип 2 обикновено се препоръчват минимум 150 минути седмично аеробни упражнения с умерена интензивност (до 50-70% макс. сърдечна честота) или интензивни аеробни упражнения (над 70% макс. сърдечна честота).
Подходящи диети и хранене при диабет тип 2
Правилната диета е незаменима част от лечението на диабет тип 2. Препоръчва се повишена консумация на зеленчуци, ядки, семена и бобови. Намаляват се „празните калории“, като преработени храни, бърза храна, храни богати на наситени мазнини и трансмазнини.
Избягването на методи за кулинарна обработка с висока температура може да редуцира натрупването на AGEs и свободни радикали, виновни за остаряването на клетките и образуването на мутации. Подсладените със захар напитки (добавена захар), направени с царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, трябва да бъдат елиминирани.
Добре балансираната диета може да предотврати скоковете на кръвна захар, тъй като протеините, мазнините и хранителните влакнини могат да помогнат за забавянето на глюкозното усвояване.
Средиземноморска диета
Средиземноморската диета се характеризира със завишени количества на консумация на бобови, пълнозърнести храни, зеленчуци, ядки и зехтин. Включват се също много риба и рибни продукти, млечни продукти и минимални количества на мазно месо, преработени храни и рафинирана захар. Средиземноморската диета се свързва с подобрен гликемичен контрол.
Прочетете още: Какво представлява средиземноморската диета?
Калориен дефицит
Калорийният дефицит има множество ползи за здравето, включително за предотвратяването и лечението на диабет тип 2. Доказано е, че намаленият калориен прием значително подобрява глюкозния метаболизъм и понижава рисковете от усложнения.
Калкулатор за дневен прием на калории
Диета с нисък гликемичен индекс
Гликемичният индекс и гликемичният товар са оценки за въздействието на храните върху кръвната захар след хранене. Гликемичният индекс е числова стойност, която отразява реакцията на кръвната захар към дадена храна в сравнение с реакцията към определено количество чист глюкозен разтвор или бял хляб.
Фасулът, плодовете, зеленчуците и неподсладените млечни продукти обикновено са храни с нисък гликемичен индекс, докато оризът и зърнените храни (пълнозърнести и рафинирани), хлябът и зърнените закуски могат да бъдат храни с висок или нисък гликемичен индекс, в зависимост от това как те са приготвени. Храните, съдържащи фибри, обикновено имат по-нисък гликемичен индекс.
Прочетете още: Какво представлява гликемичният индекс на храните?
Диета, богата на пребиотични фибри
Консумацията на пребиотични фибри е най-добре влияещата диета за намаляване риска от диабет и контрол на съществуващия такъв. Някои пребиотични фибри подобряват чревната микробиома. Има много източници и видове пребиотични фибри, но сред по-често срещаните примери се нареждат псилиум, пълнозърнеста пшеница, зелени банани, аспержи, праз-лук, акациева гума и различни олигозахариди.
При метаболизирането на пребиотичните фибри, чревните бактерии генерират късоверижни мастни киселини (SCFA), които са в дефицит при хората с диабет тип 2.
Хранене при диабет тип 2 – финални думи
Воденето на балансиран и по-здравословен начин на живот би предотвратило развитието на диабет тип 2 или други сериозни заболявания, а при вече съществуващо заболяване – би регулирало нивата на кръвна захар. Подходящата диета и спорт лежат в основата на лечението и не бива да бъдат пренебрегвани.
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Хранене при диабет тип 2 – използвана литература
- Захарен диабет. Министерство на Здравеопазването на Република България.
- Abdulfatai B. Olokoba, et al. (2012). Type 2 Diabetes Mellitus: A Review of Current Trends. Oman Medical Journal.
- Blood glucose control and exercise. (2013). American Diabetes Association.
- Eric C Westman, et al. (2008). The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-glycemic index diet on glycemic control in type 2 diabetes mellitus. Nutrition and Metabolism.
- Iafelice, R., Williams M., Sandhouse S., PhD, Tapanes S, PhD, Decker C., 2022, Diabetes and glucose control, Life extension.
- National institute of diabetes and digestive and kidney diseases, 2016, Diabetes.
- Rivera, H., 2018, Fight diabetes using bodybuilding, Liveabout.
- Xinlei Wang, et al. (2018). Delay in glucose peak time during the oral glucose tolerance test as an indicator of insulin resistance and insulin secretion in type 2 diabetes patients. Journal of Diabetes Investigation.