Хранене при диабет тип 2 и контрол на глюкозата

Какво е диабет тип 2, какви са рисковите фактори и как да се храним при наличието на диабет тип 2?

От Ива

Съдържание

 

Правилното хранене при диабет тип 2 е изключително важно за да се чувстваме енергични, пълноценни и позитивни. Хранителният режим трябва да доставя на тялото ни всички основни хранителни вещества, в правилните пропорции и състав. Това е от особена важност за осъществяването на оптимален контрол над кръвната глюкоза.

В тази статия ще разгледаме последствията от висока кръвна захар в организма, причинена от диабет тип 2, както и нейното контролиране. Като за начало бихме казали, че за поддържане на безопасни нива на кръвна глюкоза е необходимо да променим начина си на живот и хранене.

 

Какво е диабет?

Диабетът е хронично заболяване, което засяга начина, по който тялото ни превръща храната в енергия.

Тялото разгражда по-голямата част от храната до глюкоза и я освобождава в кръвния поток. Когато нивата на кръвна захар се повишат, панкреасът освобождава инсулин, който пропуска захарта в клетките на тялото, която се използва за енергия. 

Най-просто казано, диабетът е резултат от недостатъчно инсулиново сигнализиране. При наличието на диабет тялото не произвежда достатъчно инсулин или не може да го използва. Когато няма достатъчно инсулин, твърде много кръвна захар остава в кръвния поток. Впоследствие това може да причини сериозни здравословни проблеми, като сърдечни болести, загуба на зрение и бъбречни заболявания.

 

      Диабет тип 1

Счита се, че диабет тип 1 е причинен от автоимунна реакция. При него тялото се атакува по погрешка от собствената си имунна система. Тази реакция атакува бета-клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин. Близо 5-10% от населението на България страда от диабет тип 1. 

Учените смятат, че диабет тип 1 се причинява от гени и фактори на околната среда, като вируси, които могат да отключат заболяването. Хората с диабет тип 1 също могат да имат гадене, повръщане или болки в стомаха. Симптомите на диабет тип 1 могат да се развият само за няколко седмици или месеци и могат да бъдат тежки. Ако имате диабет тип 1, трябва да приемате инсулин всеки ден, за да оцелеете.

 

      Диабет тип 2

Това е най-разпространената форма на диабет. При диабет тип 2 тялото ви не използва добре инсулина и не може да поддържа кръвната захар в нормални нива. Той може да бъде предотвратен с промени в начина на живот. 

При ранен диабет тип 2 клетките стават резистентни към ефектите на инсулина. В късен стадий на диабет тип 2 дисфункцията на бета клетките на панкреаса може да наложи приложение на екзогенен инсулин (от вън).

Ако имате някой от следните симптоми, посетете вашия лекар за тестване на кръвната захар:

 • Често уриниране;
 • Повишена жажда;
 • Често чувство на глад;
 • Умора;
 • Размазано зрение;
 • Бавно зарастване на порязвания и рани;
 • Изтръпване или болка в ръцете или краката;
 • Петна от по-тъмна кожа;
 • Сърбеж и гъбични инфекции.

Прочетете още: Какво е диабет тип 2 и как да се предпазим?

 

Фактори, които влияят на кръвната захар и хранене при диабет тип 2

Хранене при диабет тип 2 и контрол на глюкозата-Нутрима-бг-1

      Диета

Рафинираните въглехидрати, като преработените захари и нишестета, имат най-голямо въздействие върху кръвната захар, особено в периода след хранене. Препоръчва се 2-часовите нива на глюкоза след хранене да се поддържат под 125 mg/dL, заради скоковете на кръвната глюкоза и инсулина, които следват храненето. 

Убедителни доказателства сочат, че постпрандиалната хипергликемия (повишена кръвна захар след хранене) – не само повишената кръвна глюкоза на гладно – е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания при диабет тип 2 и преддиабет (нива на глюкоза над 100 mg/dL, но под 126 mg/dL).

 

      Инсулинова резистентност и хранене при диабет тип 2

Инсулиновата резистентност представлява намалена чувствителност на клетките към инсулиновите сигнали. Състояние, в което мускулите, черният дроб и клетките не усвояват инсулина добре. В резултат тялото има нужда от повече инсулин, за да помогне на глюкозата да влезе в клетките. 

Първоначално панкреасът произвежда повече инсулин, за да се справи с проблема, но с течение на времето панкреасът не може да произвежда достатъчно инсулин и нивата на кръвната захар се повишават. В резултат на това нивата на глюкоза в кръвта се повишават. 

Това влошава инсулиновата резистентност и увеличава риска от диабет, сърдечно-съдови заболявания, чернодробни заболявания и дори някои видове рак.

Прочетете още: Какво представлява инсулиновата резистентност?

 

      Наднормено тегло, затлъстяване и липса на физическа активност

Всички те предпоставят за развитието на диабет тип 2. Наднорменото тегло или затлъстяването може да наруши метаболизма на глюкозата и инсулина. Мастната тъкан може да освобождава цитокини (сигнални молекули в клетките), като тумор некрозис фактор-алфа (TNF-α), които пречат на действието на инсулина. 

Затлъстяването също така намалява експресията на адипонектин, който насърчава инсулиновата чувствителност. Лептинът (хормонът на ситост) обикновено увеличава разхода на енергия и намалява приема на храна. Затлъстяването обаче причинява резистентност към благоприятните ефекти на лептина. 

Местоположението на телесните мазнини около корема (висцерални мазнини) е свързано с инсулиновата резистентност, диабет тип 2 и заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

 

Регулиране на кръвната захар и хранене при диабет тип 2

Регулирането на нормални нива на кръвната захар се движи от хормоните:

 

      Инсулин

Когато кръвната захар се повиши след хранене, бета клетките на панкреаса освобождават инсулин в кръвта. Инсулинът помага за придвижването на глюкозата в клетките, особено мускулните, мастните и чернодробните клетки. 

Този процес започва, когато инсулинът се свързва с инсулиновите рецептори, вградени в клетъчните мембрани, сигнализирайки на клетката да се „отключи“ и да позволи на глюкозата да влезе.

 

      Глюкагон

Глюкагонът е хормон, който се произвежда от алфа-клетките в панкреаса. Партнира си с инсулина, за да регулира нивата на кръвната захар. Когато кръвната захар падне твърде ниско, глюкагонът се освобождава, за да повиши нивата на глюкоза в кръвта, така че да осигури енергия за тялото.

 

      Кортизол

Кортизолът е стероиден хормон, произвеждан от надбъбречните жлези, който играе критична роля в отговора на стреса. Наред с други функции, кортизолът повишава кръвната глюкоза чрез активиране на ензима глюкозо-6-фосфатаза, който стимулира глюконеогенезата в черния дроб. Кортизолът също прави мускулните и мастните клетки устойчиви на действието на инсулина.

 

      Катехоламини

Катехоламините [епинефрин (адреналин), норепинефрин и допамин] са хормони, освобождавани в кръвта в отговор на физически или емоционален стрес. Катехоламините повишават кръвната глюкоза чрез стимулиране на гликогенолизата и глюконеогенезата в черния дроб и чрез инхибиране на стимулирания от инсулина синтез на гликоген.

 

      Инкретини

Това са хормони, секретирани от клетките в стомашно-чревния тракт директно в кръвта в рамките на минути след приема на храна. Те стимулират секрецията на инсулин от панкреаса.

 

      Адипонектин и лептин 

Хормони, секретирани от мастната тъкан (мастните клетки). Адипонектинът повишава усвояването на глюкоза и изгарянето на мазнини в мускулните и чернодробните клетки и намалява производството на глюкоза в черния дроб. Лептинът, от своя страна, понижава чувството на глад, поради което е известен като хормонът на ситост. 

 

Как високата кръвна захар уврежда клетките и забързва стареенето?

Хранене при диабет тип 2 и контрол на глюкозата-Нутрима-бг-2

Глюкозната токсичност зависи предимно от три увреждащи тъканите процеса: 

 • Гликация
 • Възпаление 
 • Увреждане от свободните радикали

 

      Гликиране и хранене при диабет тип 2

Гликирането е процес, при който захари като глюкоза се свързват с протеини, мазнини и нуклеинови киселини по неконтролируем начин. Това води до образуването на токсични съединения, наречени крайни продукти на напреднало гликиране или AGE. 

Натрупването на AGEs в тялото необратимо променя структурата и функцията на протеини като колаген и еластин. Гликирането и AGEs допринасят за процеса на стареене и свързаните с възрастта заболявания, както и диабетните усложнения. 

Същият този процес на гликиране е отговорен за реакцията на покафеняване, която възниква, когато храните се готвят при високи температури. Когато месото или картофите се пържат, се създават AGEs. Те могат да се абсорбират в кръвообращението и да останат в тялото достатъчно дълго, за да причинят увреждане на тъканите. 

Методите за приготвяне на храна, които използват висока топлина, като пържене, печене на скара и печене, водят до образуването на повече AGEs. Готвенето при по-ниски температури, по-кратки времена за готвене, задушаване, варене и използването на киселини като лимонов сок или оцет, от своя страна, минимизират образуването на AGEs.

 

      Остро възпаление 

Острото възпаление е необходимо за борба с инфекциите и възстановяване на увредената тъкан. Въпреки това, дългосрочното и често възпаление може да доведе до хронични заболявания. 

Хроничното нискостепенно възпаление е основна характеристика на диабета и неговите усложнения, особено сърдечно-съдови заболявания. Постоянната висока кръвна захар, излишната коремна мазнина и инсулиновата резистентност причиняват хронично възпаление.

 

      Свободни радикали 

Свободните радикали са силно реактивни, нестабилни молекули, произведени в тялото като странични продукти от нормалните метаболитни процеси. Те могат да бъдат създадени и от фактори на околната среда като рентгенови лъчи, озон, тютюнев дим и замърсяване на въздуха. 

Ако свободни радикали хронично превишават способността на тялото да ги неутрализира, настъпва състоянието на оксидативен стрес. При него, в клетките може да възникне увреждане от свободните радикали, предизвиквайки разрушителни промени, които могат да доведат до дегенеративни заболявания и преждевременно състаряване.

Прочетете още: Оксидативен стрес – що е то и как да се предпазим?

 

Промени в начина на живот за подобряване на диабетното състояние

Диетите, богати на животински протеин и мазнини могат да представляват потенциални дългосрочни рискове. Повечето пъти за хранене при диабет тип 2 се препоръчват диети богати на протеини и бедни на въглехидрати, съдържащи големи количества животински мазнини и белтъчини. 

В краткосрочен план диетите с намалено съдържание на въглехидрати са показали положителен ефект, но техните дългосрочни ефекти върху тялото могат да бъдат отрицателни. 

Важно е да разберем, че понятията „нисък гликемичен индекс“ и „нисък въглехидрат“ не означават едно и също нещо. Нерафинираните растителни въглехидрати обикновено се съчетават естествено с фибри и по този начин пълноценните растителни храни (напр. пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове и боб) имат по-малко въздействие върху нивата на глюкозата, отколкото рафинираните, преработени растителни храни. 

 

      Проследяване на глюкозата в кръвта

Гликемичният контрол е важна част от управлението на диабет тип 2 и предотвратяването на усложнения. Неразделна част от ефективния контрол на глюкозата е редовното проследяване на нивата на кръвната захар. Доказано е, че ефективното самонаблюдение, като част от цялостния план за лечение, намалява усложненията на диабета, като по-голямата честота на самонаблюдение е свързана с по-ниски нива на HbA1C (хемоглобин А1с).

 

      Отслабване

При хора с диабет тип 2, които са с наднормено тегло, дори относително умерена загуба на тегло подобрява гликемичния контрол и маркерите за сърдечно-съдов риск. Потенциалните ползи включват подобрения в HbA1C, повишен HDL (добър) холестерол, намалени триглицериди и по-ниско кръвно налягане.

Прочетете още: 7 от най-полезните съвети за ефикасно отслабване

 

      Физическа активност

Редовните упражнения подобряват контрола на кръвната захар, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, помагат при загуба на тегло и подобряват цялостното здраве. При възрастни с диабет тип 2 обикновено се препоръчват минимум 150 минути седмично аеробни упражнения с умерена интензивност (до 50-70% макс. сърдечна честота) или интензивни аеробни упражнения (над 70% макс. сърдечна честота). 

 

Подходящи диети и хранене при диабет тип 2

Правилната диета е незаменима част от лечението на диабет тип 2. Препоръчва се повишена консумация на зеленчуци, ядки, семена и бобови. Намаляват се „празните калории“, като преработени храни, бърза храна, храни богати на наситени мазнини и трансмазнини. 

Избягването на методи за кулинарна обработка с висока температура може да редуцира натрупването на AGEs и свободни радикали, виновни за остаряването на клетките и образуването на мутации. Подсладените със захар напитки (добавена захар), направени с царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, трябва да бъдат елиминирани. 

Добре балансираната диета може да предотврати скоковете на кръвна захар, тъй като протеините, мазнините и хранителните влакнини могат да помогнат за забавянето на глюкозното усвояване.

 

      Средиземноморска диета

Средиземноморската диета се характеризира със завишени количества на консумация на бобови, пълнозърнести храни, зеленчуци, ядки и зехтин. Включват се също много риба и рибни продукти, млечни продукти и минимални количества на мазно месо, преработени храни и рафинирана захар. Средиземноморската диета се свързва с подобрен гликемичен контрол.

Прочетете още: Какво представлява средиземноморската диета?

 

      Калориен дефицит

Калорийният дефицит има множество ползи за здравето, включително за предотвратяването и лечението на диабет тип 2. Доказано е, че намаленият калориен прием значително подобрява глюкозния метаболизъм и понижава рисковете от усложнения.

 

Калкулатор за дневен прием на калории

Моля въведете възраст
Моля въведете пол
Моля въведете височина
Моля въведете тегло
Моля изберете ниво на физическа активност
Моля въведете вашето име
Моля въведете имейл адрес

 

      Диета с нисък гликемичен индекс

Гликемичният индекс и гликемичният товар са оценки за въздействието на храните върху кръвната захар след хранене. Гликемичният индекс е числова стойност, която отразява реакцията на кръвната захар към дадена храна в сравнение с реакцията към определено количество чист глюкозен разтвор или бял хляб. 

Фасулът, плодовете, зеленчуците и неподсладените млечни продукти обикновено са храни с нисък гликемичен индекс, докато оризът и зърнените храни (пълнозърнести и рафинирани), хлябът и зърнените закуски могат да бъдат храни с висок или нисък гликемичен индекс, в зависимост от това как те са приготвени. Храните, съдържащи фибри, обикновено имат по-нисък гликемичен индекс.

Прочетете още: Какво представлява гликемичният индекс на храните?

 

      Диета, богата на пребиотични фибри

Консумацията на пребиотични фибри е най-добре влияещата диета за намаляване риска от диабет и контрол на съществуващия такъв. Някои пребиотични фибри подобряват чревната микробиома. Има много източници и видове пребиотични фибри, но сред по-често срещаните примери се нареждат псилиум, пълнозърнеста пшеница, зелени банани, аспержи, праз-лук, акациева гума и различни олигозахариди. 

При метаболизирането на пребиотичните фибри, чревните бактерии генерират късоверижни мастни киселини (SCFA), които са в дефицит при хората с диабет тип 2. 

 

Хранене при диабет тип 2 – финални думи

Воденето на балансиран и по-здравословен начин на живот би предотвратило развитието на диабет тип 2 или други сериозни заболявания, а при вече съществуващо заболяване – би регулирало нивата на кръвна захар. Подходящата диета и спорт лежат в основата на лечението и не бива да бъдат пренебрегвани.

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Хранене при диабет тип 2 – използвана литература

 1. Захарен диабет. Министерство на Здравеопазването на Република България.
 2. Abdulfatai B. Olokoba, et al. (2012). Type 2 Diabetes Mellitus: A Review of Current Trends. Oman Medical Journal.
 3. Blood glucose control and exercise. (2013). American Diabetes Association.
 4. Eric C Westman, et al. (2008). The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-glycemic index diet on glycemic control in type 2 diabetes mellitus. Nutrition and Metabolism.
 5. Iafelice, R., Williams M., Sandhouse S., PhD, Tapanes S, PhD, Decker C., 2022, Diabetes and glucose control, Life extension.
 6. National institute of diabetes and digestive and kidney diseases, 2016, Diabetes.
 7. Rivera, H., 2018, Fight diabetes using bodybuilding, Liveabout.
 8. Xinlei Wang, et al. (2018). Delay in glucose peak time during the oral glucose tolerance test as an indicator of insulin resistance and insulin secretion in type 2 diabetes patients. Journal of Diabetes Investigation.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации