Какво са висцералните мазнини и как да се избавим от тях?

От Иван

 

Мазнините в човешкото тяло се делят на 2 основни вида – периферни и висцерални. Периферните мазнини покриват крайниците, докато висцералните мазнини обгръщат органите в областта на корема. Въпреки че и двата вида мазнини крият рискове, висцералните мазнини са доста по-опасни. Един от проблемите при тях е, че те не винаги могат да бъдат почувствани или видени. Всъщност, може да имате плосък корем и пак да имате висцерални мазнини в излишък. 

Високият процент общи телесни мазнини са вредни за вашето здраве. Както вече споменахме, висцералните мазнини са по-опасният вид, тъй като те са свързани с повишен риск от развитие на редица патологични състояния, като инфаркт, инсулт, диабет тип 2 и висок холестерол

Редица изследвания доказват, че висцералните мазнини произвеждат повече от определени протеини, които възпаляват телесните тъкани и органи и стесняват кръвоносните съдове. Това може да накара кръвното налягане да се повиши и да причини други проблеми. 

Други имена, под които можете да срещнете висцералните мазнини, биват коремни мазнини или абдоминални мазнини. 

 

Как да измерим висцералните мазнини?

Какво са висцералните мазнини и как да се избавим от тях-Нутрима-бг-1

 

Само с помощта на скъпо сканиране можете да измерите точното количество коремна мазнина, която се крие във вас. Това обаче не винаги е нужно. Можете да добиете груба представа за наличието на мазнини в тялото Ви и с помощта на няколко по-лесни за изпълнение метода. Два от тези метода, които могат да бъдат изпълнени в домашни условия, са обиколката на талията (ОТ) и индексът на телесна маса (ИТМ). 

 

Обиколка на талията

Обиколката на талията предлага лесен начин за определяне на количеството висцерални мазнини и степента на риска от развитие на хронични заболявания, свързани със затлъстяването. Колкото по-голяма е обиколката на талията, толкова по-висок е рискът от заболявания. Обиколка на талията, по-голяма от 88 см. при жените и 102 см. при мъжете, е признак на прекомерна висцерална мазнина.

 

Индекс на телесната маса

Индексът на телесната маса (ИТМ) е биологичен показател, който може да Ви даде груба представа за състоянието на нашето тегло и висцералните мазнини в частност. За да намерите своя ИТМ, разделете теглото си в килограми на височината си в метри на квадрат.

Индекс на телесна маса по-голям от 30 индикира затлъстяване, което може да бъде предпоставка за прекомерно количество висцерални мазнини.

Прочетете още: Какво представлява индексът на телесната маса?

 

Какви рискове крият висцералните мазнини?

Какво са висцералните мазнини и как да се избавим от тях-Нутрима-бг-2

 

Висцералните мазнини крият редица здравословни рискове. Прекомерното наличие на коремни мазнини може да повиши инсулиновата резистентност, дори ако никога не сте имали диабет или преддиабет. Това е така, понеже висцералните мазнини секретират ретинол свързващ протеин 4 (RBP4), който е свързан с увеличена инсулиновата резистентност.

Също така, висцералните мазнини могат да повишат кръвното налягане, както и риска от развитие на няколко сериозни и животозастрашаващи патологични състояния, като:

  • Сърдечни заболявания
  • Диабет тип 2
  • Колоректален рак
  • Рак на гърдата
  • Болест на Алцхаймер

 

Как да се избавим от висцералните мазнини?

За да намалите съдържанието на висцерални мазнини, спазвайте здравословен начин на хранене, бъдете физически активни, наспивайте се пълноценно и избягвайте стреса. 

Базирайте менюто си на бобови култури, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и семена. Намалете приема на месо и млечни продукти. Избягвайте консумацията на преработени месни продукти, пържени храни, захарни изделия, солени изделия и газирани напитки. 

Спортувайте минимум по 30 – 60 минути дневно. Можете да пробвате с колоездене, джогинг, плуване, футбол, баскетбол, йога, планинарство и дори градинарство. Спете поне по 8 часа на денонощие и не забравяйте да пиете минимум по 1.5 – 2 литра вода дневно. 

 

Финални думи

 

Висцералните мазнини обгръщат органите в коремната кухина. Този вид мазнини могат да бъдат особено опасни. Високият процент коремни мазнини е свързан с повишен риск от редица хронични заболявания. 

Поддържането на здравословен начин на хранене, съчетан с редовна физическа активност, пълноценен сън и ниски нива на стрес, може да помогне за редуциране на висцералните мазнини.

 

7 от най-полезните съвети за ефикасно отслабване

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Bernstein SA, et al. (2017). Proposing using waist-to-height ratio as the initial metric for body fat assessment standards in the U.S. Army.
  2. Chang X, et al. (2015). Serum retinol binding protein 4 is associated with visceral fat in human with nonalcoholic fatty liver disease without known diabetes: A cross-sectional study.
  3. Foster MT, et al. (2012). Metabolic alterations following visceral fat removal and expansion: Beyond anatomic location.
  4. Parente EB, et al. (2020). Waist-height ratio and waist are the best estimators of visceral fat in type 1 diabetes.
  5. Patel P, et al. (2013). Body fat distribution and insulin resistance.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации