Топ 3 храни, които понижават нивата на стрес

От Иван

 

Ако се чувствате стресирани, не сте сами. Забързаното ежедневие, начинът ни на живот и многобройните задачи, с които трябва да се справяме всеки ден, водят до повишени нива на хормона кортизол, което е предпоставка за развитието на стрес. Когато това се наблюдава често, нивата на кортизол в кръвта остават трайно повишени, което води до състоянието на хроничен стрес. 

Въпреки че е трудно да се избегнат периодични пристъпи на стрес, хроничният стрес може сериозно да повлияе на вашето физическо и емоционално здраве. Всъщност това може да увеличи риска от състояния, като сърдечни заболявания, депресия и дори рак. 

Добрата новина е, че някои храни притежават качества за понижаване на кортизола и облекчаване на стреса. В тази статия ще Ви запознаем с 3 от най-добрите храни, които понижават нивата на стрес. 

 

Топ 3 храни, които понижават нивата на стрес

Сред най-полезните храни срещу стрес се нареждат храните, богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Макар, че повечето растителни храни отговарят на това изискване, химичният профил на някои от тях е особено сполучлив при борбата срещу стреса. 

И така, нека разгледаме тези 3 храни по-подробно. За да Ви бъде по-интересно, ще започнем класацията отзад напред. 

 

3. Броколи срещу стрес

Топ 3 храни, които понижават нивата на стрес-Нутрима-бг-1

 

Кръстоцветните зеленчуци, като броколи, са добре известни със своите здравословни ползи. Меню, богато на кръстоцветни зеленчуци, може да намали риска от някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания и психични разстройства, като депресия.

Броколите са едни от най-концентрираните хранителни източници на магнезий, витамин С и фолиева киселина, за които е доказано, че се борят с депресивните симптоми и високите нива на стрес.

Също така, броколите са богати на сулфорафан, сярно съединение, което изразява невропротективни свойства и може да предложи успокояващ и антидепресантен ефект. 

 

2. Яйца срещу стрес

Топ 3 храни, които понижават нивата на стрес-Нутрима-бг-2

 

Често наричани ​​”мултивитамините на природата”, яйцата предлагат впечатляващ хранителен профил. Тези резервоари на полезни хранителни вещества са пълни с витамини, минерали, незаменими аминокиселини и антиоксиданти, които понижават нивата на стрес.

Яйцата са особено богати на холин, хранително вещество, което се намира в големи количества само в шепа храни. Доказано е, че холинът играе важна роля за здравето на мозъка и може да предпазва от стрес. Проучванията показват, че добавките с холин могат да подпомогнат реакцията на тялото към стреса и да повишат настроението.

 

1. Чесън срещу стрес

 

И така, ето че стигнахме и до номер 1 в нашата класация на най-полезните храни срещу стрес. Златният медал отива при чесъна.

Чесънът е сред храните с най-високо съдържание на сяра. Сярата, в този полезен зеленчук, спомага за повишаване нивата на глутатион. Този мощен антиоксидант е част от първата линия на защита на тялото срещу стрес.

Проучванията показват, че чесънът помага при борбата със стреса и допринася за намаляване на симптомите на тревожност и депресия.

Прочетете още: 15 от най-мощните антиоксиданти в природата

 

Финални думи

За съжаление, стресът се е превърнал в неизменна част от нашия живот. Основните виновници за това са забързаното ежедневие, нездравословното хранене и технологиите. Добре е да обръщате внимание на нивата си на стрес и да се стремите да ги поддържате в оптимални граници. 

За най-добри резултати срещу стрес, спортувайте редовно, хранете се здравословно, наспивайте се пълноценно, практикувайте релаксиращи упражнения, не прекалявайте с употребата на електронни устройства и поддържайте позитивни социални контакти. 

Живейте здравословно!

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Bruce S. McEwen (2017). Neurobiological and Systemic Effects of Chronic Stress.
  2. Dinesh Dhingra, et al. (2008). Evidences for the involvement of monoaminergic and GABAergic systems in antidepressant-like activity of garlic extract in mice. Indian Journal of Pharmacology.
  3. Lauren C. Blekkenhorst, et al. (2018). Cardiovascular Health Benefits of Specific Vegetable Types: A Narrative Review. Nutrients.
  4. Melissa J. Glenn, et al. (2012). Supplemental dietary choline during development exerts antidepressant-like effects in adult female rats.
  5. Romilly E. Hodges, et al. (2015). Modulation of Metabolic Detoxification Pathways Using Foods and Food-Derived Components: A Scientific Review with Clinical Application. Journal of Nutrition and Metabolism.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации