Инсулиновата резистентност е вид патологично състояние на тялото, при което клетките губят чувствителността си към действието на инсулина. Инсулинът е вид пептиден хормон, който отговаря за обмяната на въглехидратите, мазнините и протеините в тялото. Също така, той е дин от основните анаболни хормони. Произвежда се от бета-клетките на панкреаса. Намалената чувствителност на клетките към този хормон води до неправилно усвояване на глюкозата в кръвта, което е предпоставка за развитието на диабет тип 2.
Инсулиновата резистентност се разглежда и като част от по-обширен набор от симптоми, известен като метаболитен синдром. Метаболитният синдром е общото название на група болестни състояния на тялото, които повишават риска от развитие на сърдечни заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак.
Кои са основните симптоми на инсулиновата резистентност?
Сред основните симптоми на инсулиновата резистентност се нареждат повишеното чувство на глад и жажда, наличието на честа отпадналост, покачването на теглото и високата кръвна захар.
- Повишено чувство на глад
- Повишено чувство на жажда
- Покачване на теглото
- Чувство на умора и отпадналост
- Завишено кръвно налягане
- Повишени нива на общия холестерол
- Повишени нива на кръвната захар
- Липса на концентрация / обърканост
Кои са основните рискови фактори за развитие на инсулинова резистентност?
Сред основните рискови фактори за развитие на инсулинова резистентност се нареждат нездравословният начин на хранене и живот, наднорменото тегло, липсата на пълноценен сън, прекомерният прием на алкохол и тютюнопушенето.
- Нездравословният начин на хранене
- Затлъстяването
- Липсата на физическа активност
- Прекомерният прием на алкохолни напитки
- Тютюнопушенето
- Напредването на възрастта
- Генетичната предразположеност
- Честото недоспиване
- Хормоналният дисбаланс
Как да се предпазим от инсулиновата резистентност?
За да се предпазите от развитието на инсулинова резистентност, практикувайте здравословен начин на хранене и живот, поддържайте теглото си в здравословните граници, наспивайте се пълноценно и избягвайте вредните навици.
- Поддържайте оптимално тегло – индекс на телесна маса между 18.5 – 24.9 кг/м2 и обиколка на талията под 88 сантиметра за жените и под 102 сантиметра за мъжете
- Хранете се здравословно – яжте повече плодове, зеленчуци, варива, пълнозърнести храни, ядки и семена и избягвайте консумацията на месо, пържени храни, захарни изделия и газирани напитки
- Бъдете физически активни – спортувайте поне по 30 – 60 минути дневно или 150 – 300 минути седмично
- Наспивайте се пълноценно – минимум по 7 – 8 часа на денонощие
- Намалете приема на алкохол – не повече от 1 – 2 питиета дневно за жените и 2 – 3 питиета дневно за мъжете
- Спрете тютюнопушенето – откажете цигарите напълно
В заключение
Инсулиновата резистентност е патологично състояние на организма, което се характеризира с понижена чувствителност на клетките към хормона инсулин. Ако бъде оставено нетретирано, състоянието може да доведе до развитието на висока кръвна захар и впоследствие до диабет тип 2.
За да се предпазите от инсулиновата резистентност, базирайте седмичното си меню на храни, богати на фибри, полезни мазнини, белтъчини, витамини, минерали и антиоксиданти. Избягвайте приема на храни с високо съдържание на наситени мазнини, транс-мазнини, добавена захар и сол.
Поддържайте оптимално тегло, спортувайте редовно, хранете се здравословно, наспивайте се пълноценно, намалете консумацията на алкохол и спрете тютюнопушенето.
Прочетете още: Какво е диабет тип 2 и как да се предпазим?
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвани източници
- Barbara B. Kahn and Jeffrey S. Flier, (2000) Obesity and insulin resistance.
- Beverley Balkau, et al. (2008). Physical Activity and Insulin Sensitivity. The RISC Study. American Diabetes Association.
- Biagio Arcidiacono, et al. (2012). Insulin Resistance and Cancer Risk: An Overview of the Pathogenetic Mechanisms. Experimental Diabetes Research.
- Eric C Westman, et al. (2008). The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-glycemic index diet on glycemic control in type 2 diabetes mellitus. Nutrition and Metabolism.
- Gisela Wilcox (2005). Insulin and Insulin Resistance.
- Joseph Fomusi Ndisang, et al. (2017). Insulin Resistance, Type 1 and Type 2 Diabetes, and Related Complications. Journal of Diabetes Research.
- Heather Basciano, et al. (2005). Fructose, insulin resistance, and metabolic dyslipidemia. Nutrition and Metabolism.