Какво представляват транс-мазнините?
Транс-мазнините, известни още като транс-мастни киселини, принадлежат към семейството на ненаситените мазнини. Те биват два основни вида – естествени и изкуствени (промишлени).
Естествените транс-мазнини се срещат основно в месата, млякото и техните производни. Изкуствените транс-мазнини се добиват промишлено, чрез частично хидрогениране. Другото име, под което може да срещнете транс-мазнините, е “частично хидрогенирани мазнини”.
Частично хидрогенираните транс-мазнини намират широко приложение в хранителната индустрия. Това се дължи на свойствата, които те придават на храните, като удължен срок на годност, вкус и естетически вид. Те са и значително по-евтини, заради което се използват масово от ресторантите за бързо хранене.
Защо транс-мазнините са толкова вредни?
Транс-мазнините, особено промишлено добитите, са изключително вредни, както за физическото, така и за психическото здраве. Доказано е, че този вид мазнини оказват два пъти по-лош ефект върху нивата на холестерола, в сравнение с наситените мазнини.
Транс-мазнините:
- Повишават нивата на “лошия” LDL холестерол и понижава нивата на “добрия” HDL холестерол
- Повишават нивата на триглицеридите в кръвта
- Влошават функцията на черния дроб
- Понижават плодовитостта
- Повишават риска от развитие на сърдечни заболявания
- Повишават риска от развитие на ракови болести
- Повишават риска от развитие на диабет тип 2
- Повишават риска от развитие на деменция
- Водят до образуване на акне
- Водят до затлъстяване
Кои храни съдържат най-много транс-мазнини?
Днес, транс-мазнините присъстват в почти всички захарни и солени изделия, пържени храни, маргарини и преработени месни деликатеси. За най-добри здравословни резултати, сведете до минимум консумацията на тези храни.
Когато пазарувате, четете внимателно етикетите с хранителните съставки на продуктите. Термините, които се използват най-често, биват “транс-мазнини”, “частично хидрогенирани мазнини” или “частично хидрогенирани растителни масла”.
- Захарни и солени изделия – вафли, бисквити, кексове, понички, крекери, солети, чипс, царевични пръчици
- Маргарини и твърди мазнини за готвене
- Бързи закуски, дюнери, пици, принцеси
- Пържени храни – пържени картофи, пържена риба, пържени филийки, пържени кюфтета
- Пуканки за микровълнова фурна
Как да намалим транс-мазнините?
Транс-мазнините се срещат основно в преработените храни, месните деликатеси и пържените храни. За да избегнете техния прием, базирайте менюто си на пълноценни храни, от преобладаващ растителен произход.
- Консумирайте повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови култури, ядки и семена
- Намалете консумацията на месо, мляко и яйца
- Избягвайте приема на захарни и солени изделия, пържени храни, бързи закуски, преработени меса, маргарини и топени сирена
- Четете етикетите и избирайте продукти, в които липсват транс-мазнини или частично хидрогенирани мазнини
- Използвайте естествени растителни мазнини, като зехтин, слънчогледово олио, рапично олио или шафраново олио
Финални думи
Транс-мазнините, особено изкуствено добитите, са особено вредни за вашето здраве. За съжаление, тези мазнини все още намират широко приложение в хранително-вкусовата индустрия, основно заради техните специфични свойства и ниска цена.
Световната здравна организация работи усърдно с цел намаляване количествата на транс-мазнините, които производителите използват в своите продукти. Много производители започват да осъзнават вредите от транс-мазнините и все по-усилено търсят начини за тяхното заместване.
За най-добри резултати, базирайте седмичното си меню на храни, богати на фибри, белтъчини, полезни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти. Избягвайте храните с високо съдържание на наситени мазнини, транс-мазнини, добавена захар и сол.
Прочетете още: Кои са най-вредните храни в България?
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвани източници
- D Mozaffarian, et al. (2009). Health effects of trans-fatty acids: experimental and observational evidence.
- David J Baer, et al. (2004). Dietary fatty acids affect plasma markers of inflammation in healthy men fed controlled diets: a randomized crossover study.
- Frank B. Hu, M.D. et al. (2001). Diet, Lifestyle, and the Risk of Type 2 Diabetes Mellitus in Women.
- Qi Sun, et al. (2007). A Prospective Study of Trans Fatty Acids in Erythrocytes and Risk of Coronary Heart Disease.
- Nicole M. de Roos, et al. (2001). Replacement of Dietary Saturated Fatty Acids by Trans Fatty Acids Lowers Serum HDL Cholesterol and Impairs Endothelial Function in Healthy Men and Women.