Транс-мазнините – най-вредният вид мазнини в храните

От Иван

 

Какво представляват транс-мазнините?

Транс-мазнините, известни още като транс-мастни киселини, принадлежат към семейството на ненаситените мазнини. Те биват два основни вида – естествени и изкуствени (промишлени).

Естествените транс-мазнини се срещат основно в месата, млякото и техните производни. Изкуствените транс-мазнини се добиват промишлено, чрез частично хидрогениране. Другото име, под което може да срещнете транс-мазнините, е “частично хидрогенирани мазнини”.

Частично хидрогенираните транс-мазнини намират широко приложение в хранителната индустрия. Това се дължи на свойствата, които те придават на храните, като удължен срок на годност, вкус и естетически вид. Те са и значително по-евтини, заради което се използват масово от ресторантите за бързо хранене. 

 

Защо транс-мазнините са толкова вредни?

Транс-мазнините - най-вредният вид мазнини в храните-Нутрима-бг-1

 

Транс-мазнините, особено промишлено добитите, са изключително вредни, както за физическото, така и за психическото здраве. Доказано е, че този вид мазнини оказват два пъти по-лош ефект върху нивата на холестерола, в сравнение с наситените мазнини.

 

Транс-мазнините:

  • Повишават нивата на “лошия” LDL холестерол и понижава нивата на “добрия” HDL холестерол
  • Повишават нивата на триглицеридите в кръвта
  • Влошават функцията на черния дроб
  • Понижават плодовитостта
  • Повишават риска от развитие на сърдечни заболявания
  • Повишават риска от развитие на ракови болести
  • Повишават риска от развитие на диабет тип 2
  • Повишават риска от развитие на деменция
  • Водят до образуване на акне
  • Водят до затлъстяване

 

Кои храни съдържат най-много транс-мазнини?

Транс-мазнините - най-вредният вид мазнини в храните-Нутрима-бг-2

 

Днес, транс-мазнините присъстват в почти всички захарни и солени изделия, пържени храни, маргарини и преработени месни деликатеси. За най-добри здравословни резултати, сведете до минимум консумацията на тези храни.

Когато пазарувате, четете внимателно етикетите с хранителните съставки на продуктите. Термините, които се използват най-често, биват “транс-мазнини”, “частично хидрогенирани мазнини” или “частично хидрогенирани растителни масла”.

 

  • Захарни и солени изделия – вафли, бисквити, кексове, понички, крекери, солети, чипс, царевични пръчици
  • Маргарини и твърди мазнини за готвене
  • Бързи закуски, дюнери, пици, принцеси
  • Пържени храни – пържени картофи, пържена риба, пържени филийки, пържени кюфтета
  • Пуканки за микровълнова фурна

 

Как да намалим транс-мазнините?

 

Транс-мазнините се срещат основно в преработените храни, месните деликатеси и пържените храни. За да избегнете техния прием, базирайте менюто си на пълноценни храни, от преобладаващ растителен произход. 

 

  • Консумирайте повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови култури, ядки и семена
  • Намалете консумацията на месо, мляко и яйца
  • Избягвайте приема на захарни и солени изделия, пържени храни, бързи закуски, преработени меса, маргарини и топени сирена
  • Четете етикетите и избирайте продукти, в които липсват транс-мазнини или частично хидрогенирани мазнини
  • Използвайте естествени растителни мазнини, като зехтин, слънчогледово олио, рапично олио или шафраново олио

 

Финални думи

Транс-мазнините, особено изкуствено добитите, са особено вредни за вашето здраве. За съжаление, тези мазнини все още намират широко приложение в хранително-вкусовата индустрия, основно заради техните специфични свойства и ниска цена.

Световната здравна организация работи усърдно с цел намаляване количествата на транс-мазнините, които производителите използват в своите продукти. Много производители започват да осъзнават вредите от транс-мазнините и все по-усилено търсят начини за тяхното заместване.

За най-добри резултати, базирайте седмичното си меню на храни, богати на фибри, белтъчини, полезни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти. Избягвайте храните с високо съдържание на наситени мазнини, транс-мазнини, добавена захар и сол.

Прочетете още: Кои са най-вредните храни в България?

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. D Mozaffarian, et al. (2009). Health effects of trans-fatty acids: experimental and observational evidence.
  2. David J Baer, et al. (2004). Dietary fatty acids affect plasma markers of inflammation in healthy men fed controlled diets: a randomized crossover study.
  3. Frank B. Hu, M.D. et al. (2001). Diet, Lifestyle, and the Risk of Type 2 Diabetes Mellitus in Women.
  4. Qi Sun, et al. (2007). A Prospective Study of Trans Fatty Acids in Erythrocytes and Risk of Coronary Heart Disease.
  5. Nicole M. de Roos, et al. (2001). Replacement of Dietary Saturated Fatty Acids by Trans Fatty Acids Lowers Serum HDL Cholesterol and Impairs Endothelial Function in Healthy Men and Women.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации