Кои са най-вредните храни в България?

От Иван

 

Сред най-вредните храни в България се нареждат храните, в чийто състав преобладават трансмазнините, наситените мазнини, добавената захар, солта, консервантите, оцветителите, подсладителите и ароматизантите. Тези храни са бедни на полезни хранителни вещества, като фибри, витамини, минерали, ненаситени мазнини, пробиотици и антиоксиданти. 

Прекомерната консумация на този вид храни води до редица хронични заболявания и нежелани патологични състояния. Сред най-често изявените болестни състояния се нареждат инфаркт на миокарда, инсулт, рак на дебелото черво, рак на стомаха, рак на гърдата, рак на простатата, хиперхолестеролемия (висок холестерол), хипертония (високо кръвно налягане), хипергликемия (висока кръвна захар), хипертриглицеридемия (високи нива на триглицеридите), метаболитен синдром, затлъстяване, остеопороза, диабет тип 2, болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон.

Най-вредните храни в България биват преработените месни продукти, пържените храни, рафинираните тестени изделия, захарните изделия, солените изделия и газираните напитки. 

 

Знаете ли, че?

Нездравословното хранене, в комбинация с наднорменото тегло, липсата на физическа активност и тютюнопушенето са отговорни за 75% от смъртните случаи в света? Това означава, че всяка година, около 43 милиона души дължат смъртта си на тези 4 основни компонента на нездравословния начин на живот.

10-те златни съвета за здравословен начин на живот

 

Какво съдържат най-вредните храни в България?

Най-вредните храни в България съдържат големи количества добавена захар, сол, наситени мазнини, трансмазнини, празни калории и редица, добити по химичен път, добавки.

За най-добри здравословни резултати, четете внимателно етикетите със съставките на продуктите, които пазарувате. Избягвайте продукти с дълъг списък от съставки, особено с такива, които не можете да произнесете. 

 

  • Наситени мазнини
  • Трансмазнини
  • Добавена захар
  • Сол
  • Празни калории
  • Консерванти
  • Оцветители
  • Ароматизанти
  • Подсладители
  • Стабилизатори

 

Кои са най-вредните храни в България?

Най-вредните храни в България биват преработените месни продукти, пържените храни, рафинираните тестени изделия, захарните изделия, солените изделия и газираните напитки. 

Нека разгледаме тези храни по-подробно.

 

Най-вредните храни в България # 1 – преработените месни продукти

Кои са най-вредните храни в България-Нутрима-бг-1

 

Преработените месни продукти заемат едно от челните места сред най-вредните храни в България. Тези храни са с високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, сол и всевъзможни консерванти. В тях липсват много от полезните хранителни вещества, като фибри, ненаситени мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти. 

Редовната консумация на преработени меса води до повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, рак на дебелото черво, висок холестерол, високо кръвно налягане и тежки форми на затлъстяване.

Световната здравна организация препоръчва дневният прием на наситени мазнини при жените да не надвишава 200 килокалории или 20 грама, а този при мъжете – не повече от 250 килокалории или 25 грама. 

 

  • Салами
  • Кренвирши
  • Луканки
  • Наденици
  • Кебабчета
  • Кюфтета
  • Бекон
  • Шунка
  • Пастет
  • Саздърма

Как затлъстяването може да повлияе на моето здраве?

 

Най-вредните храни в България # 2 – пържените храни

Кои са най-вредните храни в България-Нутрима-бг-2

 

Пържените храни съдържат големи количества наситени мазнини, трансмазнини и празни калории. Този вид храни са сред основните причинители на сърдечно-съдови заболявания, като инфаркт на миокарда, инсулт, атеросклероза, хипертония и хиперхолестеролемия. 

Световната здравна организация препоръчва дневният прием на трансмазнини при жените да не надвишава 40 килокалории или 4 грама, а този при мъжете – не повече от 50 килокалории или 5 грама. 

За най-добри здравословни резултати, приготвяйте храната си на фурна, грил, водна баня, пара или чрез сваряване.

 

  • Пържени кюфтета
  • Пържена риба
  • Пържени картофи
  • Пържени филийки
  • Пържени тиквички
  • Пържени яйца

 

Най-вредните храни в България # 3 – рафинираните тестени изделия 

Кои са най-вредните храни в България-Нутрима-бг-3

 

Рафинираните тестени изделия са с високо съдържание на прости въглехидрати и бедни на полезни хранителни вещества. Основната съставка в тези храни е бялото (рафинирано) брашно, в което липсват витамините, минералите и антиоксидантите.

Редовната консумация на рафинирани тестени изделия води до развитието на хипергликемия, инсулинова резистентност, затлъстяване и диабет тип 2. 

За най-добри здравословни резултати, изберете пълнозърнестите варианти, като 100% пълнозърнест хляб или кафяви макаронени изделия. 

 

  • Бял хляб
  • Бели макаронени изделия
  • Тутманици
  • Баници
  • Гевреци
  • Мекици
  • Палачинки

Какво е диабет тип 2 и как да се предпазим?

 

Най-вредните храни в България # 4 – захарните изделия

Кои са най-вредните храни в България-Нутрима-бг-4

 

Захарните изделия се нареждат сред най-вредните храни в България. Този, за съжаление любим на много от нас, вид храни е с особено високо съдържание на добавена захар, наситени мазнини, трансмазнини, оцветители, ароматизанти и консерванти. 

Честата консумация на захарни изделия води до редица хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет тип 2 и затлъстяване. 

Световната здравна организация препоръчва дневният прием на добавена захар при мъжете да не надвишава 150 килокалории или 37.5 грама, а този при жените – не повече от 100 килокалории или 25 грама. 

За най-добри здравословни резултати, когато почувствате нужда от нещо сладко, хапнете плод. 

 

  • Вафли
  • Бисквити
  • Шоколад
  • Сухи пасти
  • Меденки 
  • Бонбони
  • Торти
  • Еклери
  • Рула

 

Най-вредните храни в България # 5 – солените изделия 

 

Солените изделия съдържат големи количества сол, наситени мазнини, трансмазнини и празни калории. 

Редовната консумация на солени изделия води до повишен риск от развитие на високо кръвно налягане, висок холестерол, високи нива на триглицеридите в кръвта, сърдечни заболявания и затлъстяване. 

Световната здравна организация препоръчва приема на сол да не надвишава 6 грама дневно. 

За най добри здравословни резултати, заменете солта с подправки, като черен пипер, кимион, чубрица, риган, босилек, мащерка, розмарин или джоджен.

 

  • Чипс
  • Крекери
  • Солети
  • Соленки
  • Оризови ядки
  • Пуканки за микровълнова фурна

Как да се предпазим от сърдечни заболявания?

 

Най-вредните храни в България # 6 – газираните напитки

 

Основните съставки в газираните напитки биват вода, захар, оцветители, подсладители, ароматизанти, въглероден диоксид и празни калории. В тези напитки липсват каквито и да било полезни хранителни вещества. 

Честият прием на газирани напитки може да доведе до развитието на висока кръвна захар, инсулинова резистентност, диабет тип 2 и тежки форми на затлъстяване. 

За най добри здравословни резултати, заменете газираните напитки с вода, чай или с прясно изцеден плодов сок, разреден с газирана вода.

 

  • Кола
  • Лимонада
  • Енергийни напитки
  • Газирана вода с добавени вкусове

 

Най-вредните храни в България – заключение

Сред най-вредните храни в България се нареждат преработените меса, пържените храни, рафинираните тестени изделия, захарните изделия, солените изделия и газираните напитки. 

Тези храни са с високо съдържание вредни хранителни вещества, като наситени мазнини, трансмазнини, добавена захар, сол, консерванти, оцветители, подсладители, ароматизанти и стабилизатори. В тях липсват, така нужните на тялото ни, полезни хранителни вещества, като фибри, омега-3 и омега-6 есенциални мастни киселини, пробиотици, витамини, минерали и антиоксиданти.

Редовната консумация на този вид храни може да доведе до сериозни здравословни усложнения и нежелани патологични състояния. Тези храни са сред основните причинители на високо кръвно налягане, висок холестерол, висока кръвна захар, сърдечно-съдови заболявания, ракови болести, диабет тип 2, затлъстяване, остеопороза и деменция. 

За най-добри здравословни резултати базирайте седмичното си меню на пълнозърнести храни, бобови храни, пробиотични храни, зеленчуци, плодове, ядки, семена и подправки. Намалете приема на месо, млечни продукти, яйца и риба. Избягвайте консумацията на пържени храни, преработени меса, захарни изделия, солени изделия, бели тестени изделия и газирани напитки. 

20 от най-полезните съвети за здравословно хранене

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Bray GA, Popkin BM. (2014). Dietary sugar and body weight: have we reached a crisis in the epidemic of obesity and diabetes?: health be damned! Pour on the sugar. American Diabetes Association.
  2. Dariush Mozaffarian, M.D., Dr.P.H., Tao Hao, M.P.H., Eric B. Rimm, Sc.D., Walter C. Willett, M.D., Dr.P.H., andFrank B. Hu, M.D., Ph.D. (2011). Changes in Diet and Lifestyle and Long-Term Weight Gain in Women and Men.
  3. Lenny R. Vartanian, PhD, Marlene B. Schwartz, PhD, and Kelly D. Brownell, PhD (2007). Effects of Soft Drink Consumption on Nutrition and Health: A Systematic Review and Meta-Analysis. APHA.
  4. Matthias B. Schulze, DrPHJoAnn E. Manson, MDDavid S. Ludwig, MD; et al (2004). Sugar-Sweetened Beverages, Weight Gain, and Incidence of Type 2 Diabetes in Young and Middle-Aged Women.
  5. Matthias B. Schulze, et al. (2012). Dietary Patterns and Changes in Body Weight in Women. Obesity – A Research Journal.
  6. Raquel Medeiros Vinci, Frédéric Mestdagh, Bruno De Meulenaer (2012). Acrylamide formation in fried potato products – Present and future, a critical review on mitigation strategies.
  7. Raphaëlle L. Santarelli, Fabrice Pierre & Denis E. Corpet (2008). Processed Meat and Colorectal Cancer: A Review of Epidemiologic and Experimental Evidence.
  8. Renata Micha, RD, PhD, Sarah K. Wallace, BA, and Dariush Mozaffarian, MD, DrPH (2010). Red and processed meat consumption and risk of incident coronary heart disease, stroke, and diabetes: A systematic review and meta-analysis.
  9. White AJ, et al. (2016). Exposure to multiple sources of polycyclic aromatic hydrocarbons and breast cancer incidence. HHS.
  10. Yang Q, et al. (2014). Added sugar intake and cardiovascular diseases mortality among US adults. JAMA.

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации