Какво е наднормено тегло и как да го изчислим?

От Иван
Какво е наднормено тегло и как да го изчислим-Нутрима-бг

 

Какво е наднормено тегло?

Наднормено тегло е вид физиологично състояние на организма, при което се наблюдава натрупване на прекомерна телесна маса. В повечето случаи, излишната телесна маса е съставена от мазнини, които се делят на 2 основни вида – подкожни мазнини и висцерални мазнини. 

Подкожните мазнини са разпределени по периферията на тялото, като засегнатите части биват основно ръцете и краката. Висцералните мазнини, от своя страна, са разположени около корема и коремните органи, като черния дроб, сърцето, бъбреците, панкреаса и червата. Прекалено високите нива на висцерална мазнина могат да доведат до развитието на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, високо кръвно налягане и някои видове рак. 

Тежката форма на наднормено тегло е известна като затлъстяване. При затлъстяването се наблюдава свръхнатрупване на телесна мазнина, както по периферията на тялото, така и в коремната област. Затлъстяването може да бъде разделено допълнително на 3 форми – лека, средна и тежка форма на затлъстяване.

Към днешна дата, над 60% от българското население е с наднормено тегло, а една четвърт от тях страда от затлъстяване. Особено тревожно е положението и при подрастващите. 20% от децата в България на възраст между 6 – 18 години са с наднормено тегло, от които една четвърт са със затлъстяване. 

 

Какви са причините за развитие на наднормено тегло?

Какво е наднормено тегло и как да го изчислим-Нутрима-бг-1

 

Сред основните причинители на наднормено тегло се нареждат прекомерният прием на калории, липсата на физическа активност, нездравословното хранене и липсата на достатъчно сън. 

 

  • Прекомерният прием на храна
  • Заседналият начин на живот
  • Нездравословното хранене
  • Генетичната предразположеност
  • Хормоналният дисбаланс
  • Липсата на достатъчно сън
  • Хроничният стрес
  • Прекомерната консумация на алкохол

Кои са най-вредните храни в България?

 

До какво може да доведе наднорменото тегло?

Наднорменото тегло може да доведе до повишен риск от развитие на множество хронични заболявания и нежелани патологични състояния, като инфаркт на миокарда, инсулт, високо кръвно налягане, метаболитен синдром, инсулинова резистентност, високи нива на холестерол, диабет тип 2, остеопороза, високи нива на кръвна захар и дори рак. 

 

  • Повишен риск от развитие на диабет тип 2
  • Повишен риск от развитие на ракови заболявания
  • Повишен риск от развитие на сърдечни заболявания
  • Повишен риск от развитие на затлъстяване
  • Повишен риск от развитие на остеопороза
  • Висок холестерол
  • Висока кръвна захар
  • Високо кръвно налягане

 

Как да се предпазим от развитието на наднормено тегло?

Какво е наднормено тегло и как да го изчислим-Нутрима-бг-2

 

За да се предпазите от развитието на наднормено тегло, бъдете физически активни, хранете се здравословно, наспивайте се пълноценно и избягвайте прекомерния стрес. 

За най-добри здравословни резултати, спортувайте поне по 30 – 60 минути дневно или 150 – 300 минути седмично. Увеличете консумацията на бобови храни, плодове и зеленчуци и намалете приема на пържени храни, преработени меса, захарни изделия и газирани напитки. Приемайте поне 1.5 – 2 литра вода дневно. Консумирайте минимум по 25 – 30 грама фибри. Спете минимум по 8 часа на денонощие и избягвайте стреса. 

 

  • Хранете се здравословно
  • Спортувайте редовно 
  • Пийте достатъчно вода
  • Наспивайте се пълноценно
  • Избягвайте стреса
  • Намалете приема на алкохол

7 от най-полезните съвети за ефикасно отслабване

 

Кои храни предпазват от развитието на наднормено тегло?

Сред най-полезните храни срещу наднормено тегло се нареждат бобовите храни, зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите храни, ядките и семената. 

За най-добри здравословни резултати, базирайте седмичното си меню на тези храни. 

 

  • Бобови храни – леща, боб, грах, нахут, соя
  • Пълнозърнести храни – пълнозърнест хляб, кафяв ориз, овесени ядки, киноа
  • Зеленчуци – броколи, краставици, карфиол, аспержи, кейл, спанак
  • Плодове – портокали, боровинки, ябълки, круши, авокадо
  • Пробиотични храни – кефир, кисело зеле, комбуча
  • Ядки – орехи, бадеми, лешници, бразилски орех, кедрови ядки
  • Семена – чиа семена, ленено семе, слънчогледово семе
  • Подправки – какао на прах, цейлонска канела, черен пипер, куркума

 

Кои храни водят до развитието на наднормено тегло?

Прекомерната консумация на пържени храни, преработени месни продукти, захарни изделия, млечни изделия и газирани напитки води до развитието на наднормено тегло и затлъстяване. 

За най-добри здравословни резултати, избягвайте консумацията на тези храни. 

 

  • Пържени храни – пържени кюфтета, пържени яйца, пържени филийки
  • Преработени меса – салами, кренверши, бекон, наденици
  • Бели тестени изделия – бял хляб, бял ориз, бели макарони
  • Захарни изделия – вафли, бисквити, шоколад
  • Сладкарски изделия – торти, еклери, рула, сладолед
  • Солени изделия – чипс, крекери, солети
  • Газирани напитки – кола, лимонада, швепс
  • Млечни изделия – сирене, кашкавал, масло
  • Червено месо – свинско месо, говеждо месо
  • Алкохол – бира, вино, ракия

 

5 здравословни начина за сваляне на излишните килограми

 

 

Наднормено тегло – изчисления

 

Най-лесно, състоянието на теглото може да бъде измерено с помощта на индекса на телесната маса (ИТМ). Индекс на телесна маса между 18.5 – 24.9 индикира здравословно тегло. ИТМ под 18.5 означава поднормено тегло, а този над 30 – затлъстяване. За наднормено тегло говорим тогава, когато индексът на телесната маса е между 25 – 29.9 ИТМ единици. 

 

Индекс на телесна маса – формула

Индексът на телесната маса може да бъде изчеслен като разделим теглото в килограми на височината в метри на квадрат. 

 

ИТМ = КГ / М2

 

Където:

  • ИТМ – индекс на телесната маса
  • КГ – теглото в килограми
  • М2 – височината в метри на квадрат

 

Пример:

  • Тегло – 70 кг
  • Височина – 1.8 м

 

ИТМ = КГ / М2

ИТМ = 70 / (1.8 х 1.8)

ИТМ = 70 / 3.24

ИТМ = 21.6

 

Индекс на телесна маса – калкулатор

Индексът на телесната маса може да бъде изчислен и с помощта на следния ИТМ калкулатор. За целта, въведете вашия ръст в сантиметри и тегло в килограми. Този калкулатор е базиран на гореспоменатата формула за ИТМ. 

 

ИТМ Калкулатор

require
require
require require

Your BMI is......

BMIClassification
less than 18.5:underweight
18.5 - 24.9:normal weight
25 - 29.9:overweight
30 - 34.9:class I obese
35 - 39.9:class II obese
40 upwards:class III obese

 

 

Наднормено тегло – заключение

Какво е наднормено тегло и как да го изчислим-Нутрима-бг-3

 

Наднормено тегло е вид патологично състояние на организма, което се характеризира с прекомерно натрупване на телесна маса и мазнина. Най-лесно, наднорменото тегло може да бъде изчислено с помощта на индекса на телесната маса – ИТМ между 25 – 29.9 индикира наднормено тегло. 

Сред основните причинители на наднормено тегло се нареждат заседналият начин на живот, прекомерният прием на храна, нездравословното хранене и липсата на достатъчно сън. 

Прекомерното натрупване на телесна мазнина може да увеличи риска от развитие на редица хронични заболявания, като инфаркт, инсулт, хипертония (високо кръвно налягане), инсулинова резистентност, хиперхолестеролемия (висок холестерол), диабет тип 2, остеопороза, хипергликемия (висока кръвна захар) и някои видове рак. 

За да се предпазите от развитието на наднормено тегло, увеличете движението и започнете да спортувате редовно, консумирайте храна в умерени количества и приемайте достатъчно вода, наспивайте се пълноценно и избягвайте стреса. 

За най-добри здравословни резултати, базирайте седмичното си меню на бобови храни, пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, пробиотични храни, ядки и семена. Намалете приема на месо, риба, яйца и млечни продукти. Избягвайте консумацията на пържени храни, преработени меса, захарни изделия, сладкарски изделия, солени изделия, рафинирани тестени изделия, газирани напитки и алкохол. 

20 от най-ефикасните съвети за трайно отслабване

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Dariush Mozaffarian, M.D., Dr.P.H., Tao Hao, M.P.H., Eric B. Rimm, Sc.D., Walter C. Willett, M.D., Dr.P.H., andFrank B. Hu, M.D., Ph.D. (2011). Changes in Diet and Lifestyle and Long-Term Weight Gain in Women and Men.
  2. Gearhardt AN, White MA, Potenza MN. (2011). Binge eating disorder and food addiction. HHS Public Access.
  3. Guo X, et al. (2017). High fat diet alters gut microbiota and the expression of paneth cell-antimicrobial peptides preceding changes of circulating inflammatory cytokines. Mediators of Inflammation.
  4. Hall KD, et al. (2016). Calorie for calorie, dietary fat restriction results in more body fat loss than carbohydrate restriction in people with obesity. HHS Public Access.
  5. Matthias B. Schulze, DrPHJoAnn E. Manson, MDDavid S. Ludwig, MD; et al (2004). Sugar-Sweetened Beverages, Weight Gain, and Incidence of Type 2 Diabetes in Young and Middle-Aged Women.
  6. Raphaëlle L. Santarelli, Fabrice Pierre & Denis E. Corpet (2008). Processed Meat and Colorectal Cancer: A Review of Epidemiologic and Experimental Evidence.
  7. Renata Micha, RD, PhD, Sarah K. Wallace, BA, and Dariush Mozaffarian, MD, DrPH (2010). Red and processed meat consumption and risk of incident coronary heart disease, stroke, and diabetes: A systematic review and meta-analysis.
  8. Sanmiguel C, Gupta A, Mayer EA. (2015). Gut Microbiome and Obesity: A Plausible Explanation for Obesity. HHS Public Access.
  9. Министерство на Здравеопазването на Република България.
  10. Минестерство на Здравеопазването, Национален център по обществено здраве и анализи.
0 Коментара
0

Оставете коментар

Прочетете още