Какво са свободните радикали и как ни влияят те?

От Иван

 

За съжаление, голяма част от населението в България не е запознато със свободните радикали и влиянието, което те оказват върху здравето. Именно затова, в днешната статия ще ви запознаем с тяхната роля и ефекта, който оказват върху нашия организъм.

Като за начало бихме казали, че темата за свободните радикали не бива да се пренебрегва, тъй като тяхното натрупване в човешкото тяло би могло да доведе до сериозни патологични проблеми. 

 

Какво представляват свободните радикали?

Какво са свободните радикали и как ни влияят те?-Нутрима-бг-1

Свободните радикали са нестабилни реактивни молекули, които могат да навредят на клетките в тялото ни. Обикновено, молекулите в нашия организъм са стабилни (или неутрални), съдържайки равен брой електрони и протони. В някои случаи обаче е възможно молекулите да загубят един или повече електрони, което ги прави нестабилни (или реактивни). 

Всъщност, този процес се случва на всекидневна база (една клетка на тялото произвежда средно по 10,000 свободни радикала на ден), в резултат на редица метаболитни процеси. Добри примери тук са дишането, храносмилането, физическата активност и кръвообращението. Всички тези процеси са нормални и необходими за поддържането на живота. Проблемът обаче настъпва тогава, когато броят на свободните радикали надвиши безопасните норми. Този феномен е известен като оксидативен стрес

Честото излагане на организма на оксидативен стрес може да доведе до увреждане на клетките, промени в начина, по който те кодират генетичния си материал, както и до нарушаване на обменните процеси, които се случват в тях. Сред най-изразените признаци на завишен оксидативен стрес са преждевременното състаряване, честото боледуване и ниските нива на енергия. 

Що се отнася до определяне нивата на оксидативен стрес в тялото – той се измерва индиректно чрез измерване нивата на увреждане на ДНК/РНК, липидна пероксидация и протеиново окисление/нитриране, а не директно, като например броя на реактивни молекули налични в тялото. Тези техники обаче изискват сложна апаратура и се използват най-вече с научна цел. Ето защо не можем да измерим нивата си на оксидативен стрес току-така, но това което със сигурност можем да направим е да се стремим те да бъдат възможно по-ниски. 

 

Какви са причините за повишаване на свободните радикали в тялото?

Когато сме млади, тялото ни е енергично се радва на здрав имунитет. Това ни прави силни съюзници в борбата със свободните радикали. С напредването на възрастта обаче, организма ни започва да отслабва и има нужда от нашата подкрепа в тази непрестанна битка. 

Причините, които водят до повишаване на свободните радикали в тялото, често биват вследствие на различни фактори. Тютюневият дим, автомобилните газове, прекомерният прием на медикаменти, замърсената околна среда и, разбира се, начинът ни на хранене, са сред основните виновници. Например, прекомерната консумация на наситени мазнини прави свободните радикали по-силни. Ето защо трябва да внимаваме какво слагаме на трапезата.

Излагането на радиация е сред най-сериозните причини – слънчева или рентгенова, радиацията може да доведе до сериозна промяна на клетъчно ниво. Не на последно място, стресът също може да повиши нивата на свободните радикали и да отслаби нашия организъм. Сред най-честите причини за повишаването на свободните радикали в тялото се нареждат:

 • Нездравословното хранене 
 • Липсата на физическа активност
 • Недоспиването
 • Тютюнопушенето
 • Прекомерният прием на алкохол
 • Високите нива на стрес
 • Честото излагане на околни замърсители

 

Какви са последствията за тялото от повишените нива на свободните радикали?

Последствията от завишените нива на свободните радикали в организма могат да бъдат най-различни. Сред най-изявените примери тук се нареждат повишен риск от развитие на диабет, различни сърдечно-съдови болести и заболявания на нервната система, като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон. Оксидативният стрес се отразява също така и на външния ни вид – образуват се бръчки, косата посивява преждевременно, а еластичността на кожата отслабва.

 • Преждевременно състаряване
 • Липса на енергия
 • Чести възпаления
 • Повишаване на кръвното налягане
 • По-висок риск от развитие на диабет тип 2
 • Втвърдяване на артериите
 • Мозъчни заболявания
 • Ракови болести

 

Как да понижим нивата на свободните радикали?

Какво са свободните радикали и как ни влияят те?-Нутрима-бг-2

Сред най-добрите помощници в битката срещу свободните радикали се нареждат антиоксидантите. Известни още като противоокислители, антиоксидантите противодействат пряко на свободните радикали. Човешкото тяло произвежда някои от най-мощните антиоксиданти в природата, като глутатион, но поради редица причини, количествата на тези противоокислители често са недостатъчни. Ето защо трябва да се стремим да си набавяме антиоксиданти отвън и то на всекидневна база. 

Сред най-добрите начини за повишаване приема на антиоксиданти се нареждат диетата и хранителните добавки с антиоксиданти. Най-богатите на противоокислители храни са цитрусовите плодове, горските плодове, зеленолистните зеленчуци, морковите, кръстоцветните зеленчуци и подправките, като био какао на прах, куркума и цейлонска канела. Що се отнася до хранителните добавки, най-добри са тези, които съдържат витамин B комплекс, цинк, селен, бета-каротин, Омега-3, витамин А, витамин C, витамин Е и други мощни антиоксиданти (астаксантин, кверцетин и ресвератрол). 

Пушачите трябва да внимават особено много и да подобрят качеството на диетата си, като в най-добрия случай да намалят или преустановят напълно тютюнопушенето. Диабетиците и хората с отслабена имунна система също трябва да са изключително внимателни. Ако се приемат витамини под формата на добавки, за пушачите и хората страдащи от диабет дозата трябва да е двойна.

В допълнение, можете да инвестирате в противоокислителна козметика, която съдържа витамини A, C и Е и селен. Продуктите със зелен чай и аргановото масло са доста подходящи тук. Те могат да забавят състаряването на кожата и да върнат блясъка на косата. 

 

Финални думи

Всеки от нас желае да подобри здравословното си състояние и да запази младостта си. Добрата новина е че доста хора успяват да постигнат този резултат, именно защото контролират нивата на свободните радикали в тялото си. 

С малко повечко грижа за организма и един по-здравословен начин на живот, предпазването от вредните влияния на свободните радикали може да бъде постигнато доста лесно. Колкото по-рано обърнете внимание на този аспект, толкова по-добре. Живейте здравословно!

Прочетете още: 15 от най-мощните антиоксиданти в природата

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Anu Rahal, et al. (2014). Oxidative Stress, Prooxidants, and Antioxidants: The Interplay. BioMed Research International.
 2. Gabriele Pizzino, et al. (2017). Oxidative Stress: Harms and Benefits for Human Health. OMCL.
 3. Katerji, M., Filippova, M., & Duerksen-Hughes, P. (2019). Approaches and Methods to Measure Oxidative Stress in Clinical Samples: Research Applications in the Cancer Field. Oxidative medicine and cellular longevity, 2019, 1279250. 
 4. Lobo, V., Patil, A., Phatak, A., & Chandra, N. (2010). Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health. Pharmacognosy reviews, 4(8), 118–126. 
 5. Poljsak B. (2011). Strategies for reducing or preventing the generation of oxidative stress. OMCL.
 6. Sies H. (2015) Oxidative Stress: a concept in redox biology and medicine. ScienceDirect.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации