С какво е полезна цейлонската канела?

От Иван
С какво е полезна цейлонската канела-Нутрима-бг

 

Цейлонската канела (Cinnamomum Verum), известна още като “истинска канела”, се добива от цейлонското канелено дърво, което расте на остров Шри Ланка. Островът, в Индийския океан, произвежда до 90% от цейлонската канела в световен мащаб, като останалото количество се добива в Мадагаскар, Сейшелските острови и Индия.

Редовният прием на цейлонска канела е свързан с множество ползи за здравето. Консумацията на тази вкусна подправка води до понижен холестерол, подобрена кръвна захар, нормално кръвно налягане, оптимална храносмилателна функция, както и до намален риск от развитие на сърдечни заболявания, ракови болести, диабет тип 2 и затлъстяване.

 

Как да разпознаем цейлонската канела?

С какво е полезна цейлонската канела-Нутрима-бг-1

 

На пазара се срещат 2 основни вида канела – касия и цейлонска. Касията е далеч по-разпространена, със световен пазарен дял от 75%. Обикновено, това е сортът, който се среща във всеки един хранителен магазин и който се появява в съзнанието ни, когато чуем думичката “канела”. Цейлонската канела, от своя страна, се среща по-рядко у нас и може да бъде закупена най-вече от специализираните магазини за здравословно хранене.

Разликите между цейлонската канела и касията се свеждат основно до естетическия вид, вкусовите качества и здравословните ползи.

Ето и основните отличителни черти на цейлонската канела:

  • Производител – Шри Ланка
  • Цвят – светлокафяв до тъмнобежов
  • Повърхност – гладка
  • Вкус – деликатен до сладък
  • Кумарин – незначително количество

 

С какво е полезна цейлонската канела?

Здравословните свойства на цейлонската канела са познати от хиляди години. Тя е присъствала в медицинския арсенал на редица древни народи, които са използвали подправката за лечение на най-различни патологични състояния.

Цейлонската канела е особено богата на полифеноли – вид органични съединения с мощни антиоксидантни свойства. Основното биоактивно вещество в подправката е канелената киселина.

Редовната консумация на цейлонска канела е свързана с редица ползи, както за физическото, така и за психическото здраве. Приемът на тази подправка води до подобрени нива на кръвна захар, холестерол, триглицериди и кръвно налягане, както и до понижен риск от сърдечни, ракови, диабетни и невродегенеративни заболявания. Също така се наблюдава и значително понижаване на възпалителните маркери и симптомите на настинка и грип.

Ползите наистина са многобройни:

  • Понижава нивата на “лошия” LDL холестерол
  • Подобрява нивата на кръвна захар
  • Регулира кръвното налягане
  • Подобрява храносмилателната функция
  • Подсилва мозъчното действие
  • Заздравява имунната система
  • Подпомага отслабването
  • Понижава риска от ракови болести
  • Понижава риска от сърдечно-съдови заболявания
  • Понижава риска от диабет тип 2
  • Понижава риска от деменция
  • Понижава симптомите на настинка и грип

 

Как да приемаме цейлонската канела?

С какво е полезна цейлонската канела-Нутрима-бг-2

 

Цейлонската канела е сравнително безопасна, тъй като съдържа незначителни количества кумарин (за разлика от касията). И все пак, не прекалявайте с приема. Установено е, че безопасният дневен прием за възрастни е от порядъка на 1 – 2 чаени лъжички или около 5 грама.

  • Прибавете към закуската си от овесена каша
  • Прибавете към сутрешното си кафе
  • Прибавете към чая си
  • Прибавете към смутито си
  • Прибавете към киселото мляко
  • Прибавете към прясно изцедения сок
  • Прибавете към супата
  • Прибавете към домашните печива

 

Финални думи

Цейлонската канела представлява една наистина вкусна, ароматна и здравословна подправка. Редовната консумация, на този природен дар, е свързана с множество ползи за физическото, психическото и емоционално здраве.

Можете да прибавяте цейлонската канела към закуската си, кафето си, смутито, киселото мляко, както и към супи, яхнии и печива. Опциите са многобройни, а резултатът – здравословно вкусен.

Прочетете още: 5 от най-полезните подправки срещу настинка и грип

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Pallavi Kawatra and Rathai Rajagopalan, (2015). Cinnamon: Mystic powers of a minute ingredient.
  2. Priyanga Ranasinghe, et al. (2017). Cinnamomum zeylanicum (Ceylon cinnamon) as a potential pharmaceutical agent for type-2 diabetes mellitus: study protocol for a randomized controlled trial.
  3. Singletary, Keith PhD, (2019). Cinnamon. Update of Potential Health Benefits.
  4. Priyanga Ranasinghe, et al. (2016). Health benefits of Ceylon cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): a summary of the current evidence.
  5. Priyanga Ranasinghe (2013). Medicinal properties of ‘true’ cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): A systematic review.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации