Цейлонската канела (Cinnamomum Verum), известна още като “истинска канела”, се добива от цейлонското канелено дърво, което расте на остров Шри Ланка. Островът, в Индийския океан, произвежда до 90% от цейлонската канела в световен мащаб, като останалото количество се добива в Мадагаскар, Сейшелските острови и Индия.
Редовният прием на цейлонска канела е свързан с множество ползи за здравето. Консумацията на тази вкусна подправка води до понижен холестерол, подобрена кръвна захар, нормално кръвно налягане, оптимална храносмилателна функция, както и до намален риск от развитие на сърдечни заболявания, ракови болести, диабет тип 2 и затлъстяване.
Как да разпознаем цейлонската канела?
На пазара се срещат 2 основни вида канела – касия и цейлонска. Касията е далеч по-разпространена, със световен пазарен дял от 75%. Обикновено, това е сортът, който се среща във всеки един хранителен магазин и който се появява в съзнанието ни, когато чуем думичката “канела”. Цейлонската канела, от своя страна, се среща по-рядко у нас и може да бъде закупена най-вече от специализираните магазини за здравословно хранене.
Разликите между цейлонската канела и касията се свеждат основно до естетическия вид, вкусовите качества и здравословните ползи.
Ето и основните отличителни черти на цейлонската канела:
- Производител – Шри Ланка
- Цвят – светлокафяв до тъмнобежов
- Повърхност – гладка
- Вкус – деликатен до сладък
- Кумарин – незначително количество
С какво е полезна цейлонската канела?
Здравословните свойства на цейлонската канела са познати от хиляди години. Тя е присъствала в медицинския арсенал на редица древни народи, които са използвали подправката за лечение на най-различни патологични състояния.
Цейлонската канела е особено богата на полифеноли – вид органични съединения с мощни антиоксидантни свойства. Основното биоактивно вещество в подправката е канелената киселина.
Редовната консумация на цейлонска канела е свързана с редица ползи, както за физическото, така и за психическото здраве. Приемът на тази подправка води до подобрени нива на кръвна захар, холестерол, триглицериди и кръвно налягане, както и до понижен риск от сърдечни, ракови, диабетни и невродегенеративни заболявания. Също така се наблюдава и значително понижаване на възпалителните маркери и симптомите на настинка и грип.
Ползите наистина са многобройни:
- Понижава нивата на “лошия” LDL холестерол
- Подобрява нивата на кръвна захар
- Регулира кръвното налягане
- Подобрява храносмилателната функция
- Подсилва мозъчното действие
- Заздравява имунната система
- Подпомага отслабването
- Понижава риска от ракови болести
- Понижава риска от сърдечно-съдови заболявания
- Понижава риска от диабет тип 2
- Понижава риска от деменция
- Понижава симптомите на настинка и грип
Как да приемаме цейлонската канела?
Цейлонската канела е сравнително безопасна, тъй като съдържа незначителни количества кумарин (за разлика от касията). И все пак, не прекалявайте с приема. Установено е, че безопасният дневен прием за възрастни е от порядъка на 1 – 2 чаени лъжички или около 5 грама.
- Прибавете към закуската си от овесена каша
- Прибавете към сутрешното си кафе
- Прибавете към чая си
- Прибавете към смутито си
- Прибавете към киселото мляко
- Прибавете към прясно изцедения сок
- Прибавете към супата
- Прибавете към домашните печива
Финални думи
Цейлонската канела представлява една наистина вкусна, ароматна и здравословна подправка. Редовната консумация, на този природен дар, е свързана с множество ползи за физическото, психическото и емоционално здраве.
Можете да прибавяте цейлонската канела към закуската си, кафето си, смутито, киселото мляко, както и към супи, яхнии и печива. Опциите са многобройни, а резултатът – здравословно вкусен.
Прочетете още: 5 от най-полезните подправки срещу настинка и грип
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Използвани източници
- Pallavi Kawatra and Rathai Rajagopalan, (2015). Cinnamon: Mystic powers of a minute ingredient.
- Priyanga Ranasinghe, et al. (2017). Cinnamomum zeylanicum (Ceylon cinnamon) as a potential pharmaceutical agent for type-2 diabetes mellitus: study protocol for a randomized controlled trial.
- Singletary, Keith PhD, (2019). Cinnamon. Update of Potential Health Benefits.
- Priyanga Ranasinghe, et al. (2016). Health benefits of Ceylon cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): a summary of the current evidence.
- Priyanga Ranasinghe (2013). Medicinal properties of ‘true’ cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): A systematic review.