5 от най-полезните подправки срещу настинка и грип

От Иван
5 от най-полезните подправки срещу настинка и грип-Нутрима-бг

 

Нека си го кажем направо, да сме болни, дори когато сме вкъщи в леглото, никак не е забавно. Крайно неприятната комбинация от болки в тялото, висока температура, втрисане, възпалено гърло и запушен нос може да бъде достатъчна, за да накара всеки от нас да се чувства нещастен. Добрата новина е, че има много храни, напитки и дори подправки срещу настинка и грип, които могат да облекчат симптомите на тези вирусни заболявания и да Ви изправят отново на крака. 

Начинът на живот и хранене играе ключова роля за цялостното благосъстояние на тялото. Изразът, на френския гастроном Бриа-Саварен от 1826 година “Вие сте това, което ядете”, съвсем не е случаен. Това, което слагаме на масата и впоследствие в стомаха си, оказва пряко въздействие върху физическото, психическото и емоционалното ни здраве. 

Ето защо трябва да бъдем по-внимателни в избора ни храна, като започнем още в супермаркета, по време на пазар. Както можете да се досетите, това, което отива в пазарската кошница, се озовава в кухненските ни шкафове, след което на масата и накрая в стомаха. Затова не пазарувайте на гладен стомах и обръщайте внимание на етикетите с хранителни стойности. 

Макар, че има много полезни храни и напитки, които борят и дори предпазват от коварните вируси, в тази статия ще отделим малко по-специално внимание на друг хранителен компонент, който присъства в кухнята на всеки един от нас. Точно така, днес ще се съсредоточим върху подправките и по-точно – върху най-полезните подправки срещу настинка и грип. Нека започваме. 

 

5 от най-полезните подправки срещу настинка и грип

Днес, все повече специалисти (от алтернативни лечители до диетолози) преоткриват здравословните ползи от подправките. Почти всеки ден нови изследвания потвърждават голяма част от древната мъдрост, която е свързана с редовния прием на подправки.

През студените зимни месеци много подправки и билки предлагат както вкус, така и надеждно средство за борба с настинката и грипа. Тези природни дарове съдържат мощни антибактериални, антивирусни, аналгетични и противовъзпалителни вещества, които са идеални за зимните месеци и далеч по-вкусни и безопасни от лекарствата в аптеката.

Нека сега разгледаме по-подробно 5 от най-полезните подправки срещу настинка и грип.

 

1. Джинджифил – една от най-полезните подправки срещу настинка и грип

5 от най-полезните подправки срещу настинка и грип-Нутрима-бг-1

 

Джинджифилът (Zingiber officinale) е подправка с пиперлив, но сладък вкус. Можете да се насладите на тази подправка по различни начини, като прясна, сушена или във вид на прах.

Джинджифилът е добре позната подправка, която присъства в повечето домакинства. Това, което е по-малко известно е, че коренът от джинджифил се е използвал в медицината на много древни народи от хилядолетия. Само няколко резенчета суров джинджифил във вряща вода могат да помогнат за успокояване на кашлицата или възпаленото гърло. Изследванията показват, че този дар от природата може също така да потисне чувството на гадене, което често придружава грипа. 

Джинджифилът съдържа повече от 100 активни съединения, като гингерол, шогаол, зингиберен и зингерон. Именно те са отговорни за неговите положителни ефекти върху здравето и му отреждат едно от челните места сред най-полезните подправки срещу настинка и грип. 

 

2. Куркума

5 от най-полезните подправки срещу настинка и грип-Нутрима-бг-1

 

Куркумата (Curcuma longa) е подправка, популярна най-вече в индийската кухня, която хората използват от древни времена. През последните години обаче, тя става все по-полярна и по нашите географски ширини. 

Този ярко жълт природен дар е пълен с над 300 активни съединения, които борят вирусите и инфекциите. Основното биоактивно вещество в куркумата се нарича куркумин – мощен антиоксидант с добре изразени противовъзпалителни и антивирусни свойства. Благодарение на него, куркумата се нарежда сред най-полезните подправки срещу настинка и грип.

Можете да приемате куркумата като я прибавяте към супи, смутита и прясно изцедени сокове. А защо не и към закуската си от овесена каша? За най-добри здравословни резултати, комбинирайте куркумата с черен пипер, тъй като последният съдържа съединение, наречено пиперин, което може да увеличи усвояването на куркумина с до 2000%.

Прочетете още: 5 научно доказани ползи от консумацията на куркума

 

3. Черен пипер

5 от най-полезните подправки срещу настинка и грип-Нутрима-бг-3

 

Не случайно, черният пипер (Piper nigrum L.) е наричан кралят на подправките. Той е популярен в цял свят, не само с характерния си вкус и мирис, но и с полезните си свойства. Традиционно, хората използват черен пипер за лечение на определени патологични състояния, като астма, диария и много други стомашни заболявания. Тази полезна подправка е особено полезна и в борбата срещу вирусите.

Изследванията показват, че черният пипер и основното му биоактивно вещество пиперин могат да играят роля за намаляване на възпалението в тялото и за понижаване на симптомите на настинка и грип. 

Добрата новина е, че черният пипер е широко достъпен и лесен за добавяне към вашето меню. Той се съчетава идеално с ястия от зеленчуци, месо, риба и тестени изделия. 

 

4. Чесън – сред най-полезните подправки срещу настинка и грип

 

Чесънът (Allium sativum) е популярна подправка със силна миризма и вкус. Хората го използват в традиционната медицина в продължение на хиляди години за лечение на артрит, кашлица, запек, инфекции, зъбобол и много други. 

Тази полезна подправка е богата на съединенията алицин, диалил дисулфид и S-алилцистеин, които изразяват мощни антимикробни и противовирусни свойства. Добавянето на чесън към вашето меню може да намали тежестта на симптомите на настинка и грип. Според някои изследвания, това може дори да ви помогне да избегнете заболяването на първо място. 

Други проучвания показват, че чесънът може да помогне за повишаване на антиоксидантите в организма, като глутатион (GSH) и супероксид дисмутаза (SOD), което допълнително подсилва имунната система и подобрява защитата на тялото срещу вируси и инфекции. Ето защо Ви препоръчваме да направите чесъна неизменна част от вашата диета. 

 

5. Цейлонска канела 

 

Канелата е вкусна подправка, която се добива от корите на канеленото дърво (Cinnamomum zeylanicum). Двата основни вида канела са цейлонска канела, наричана още „истинска“ канела, и касия, която е най-често срещаният вид. Този природен дар е богат на мощни антиоксиданти и биоактивни вещества, които с право му отреждат място сред най-полезните подправки срещу настинка и грип. 

Хората са ценили канелата заради нейните здравословни свойства в продължение на хиляди години. Редица проучвания установяват, че редовният прием на цейлонска канела значително намалява възпалителните маркери и симптомите на настинка и грип, в сравнение с плацебо. 

Имайте предвид, че докато канелата е безопасна и дори полезна в малки количества, твърде много канела може да бъде опасна. Това се отнася най-вече за по-често срещаният сорт касия, който има високи нива на кумарин. Прекомерният прием на това съединение е свързано с увреждане на черния дроб. Цейлонската канела е по-полезна в това отношение, тъй като съдържанието на кумарин в нея е много по-ниско. И все пак, консумирайте в умерени количества. 

Поносимият дневен прием на канела е около 0,1 грам на килограм телесно тегло. Това означава, че средно възрастният трябва да консумира не повече от 1 – 2 чаени лъжички (2.5 – 5 грама) канела на ден. Можете да прибавяте канела към закуската си от овесена каша, към смутито си или към прясно изцедени сокове. 

Прочетете още: 10 здравословни ползи от приема на цейлонска канела

 

5 допълнителни подправки срещу настинка и грип

Както споменахме в началото, съществуват редица полезни храни и подправки, които се представят отлично в борбата срещу вирусите и инфекциите. По-долу ще намерите 5 допълнителни подправки срещу настинка и грип, които можете да имплементирате лесно в диетата си. 

 

  1. Био какао на прах 
  2. Кардамон
  3. Розмарин
  4. Градински чай
  5. Индийско орехче

 

Финални думи

Настинката и грипът са неприятни състояния, които за съжаление ни спохождат поне веднъж годишно. За щастие това, което ядете, може да помогне за намаляване на риска от развитие на вирусни инфекции. 

Подправките, изброени в тази статия, могат да Ви помогнат да подсилите имунитета си, да се предпазите от неприятни заболявания или да смекчите симптомите на вече появили се такива. И дори нещо повече – те ще добавят приятни вкусове към вашето меню.

Живейте здравословно и бъдете здрави!

 

8 от най-ефикасните храни против грип

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Bayan L, et al. (2014). Garlic: a review of potential therapeutic effects.
  2. Pallavi Kawatra, et al. (2015). Cinnamon: Mystic powers of a minute ingredient.
  3. Rahmani AH, et al. (2014). Active ingredients of ginger as potential candidates in the prevention and treatment of diseases via modulation of biological activities. International Journal of Physiology, Pathophysiology and Pharmacology. 
  4. Sarvesh Kumar, et al. (2015). Anti-Inflammatory and Antioxidant Properties of Piper Species: A Perspective from Screening to Molecular Mechanisms.
  5. Susan J. Hewlings et al. (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации