Кои са най-ефикасните храни срещу запек?

От Иван

 

Какво е запек?

Запекът е вид патологично състояние на храносмилателната система, което се изразява в трудни за изхождане изпражнения. Обикновено, запекът се определя като липса на изхождане от поне 4 дни. В нашата страна, около 25% от населението страда от наличието на една или друга форма на запек. Що се отнася до храненето, сред най-ефикасните храни срещу запек се нареждат храните от растителен произход.

Запекът се разделя на 2 основни форми – остра и хронична. Острата форма се характеризира с внезапно забавяне на движението на храната през стомашно-чревния тракт, докато развитието на хроничния запек отнема месеци и дори години. 

 

Кои са най-ефикасните храни срещу запек?

Кои са най-ефикасните храни против запек-Нутрима-бг-1

 

Сред най-ефикасните храни срещу запек се нареждат храните, богати на разтворими и неразтворими баластни вещества, ненаситени мастни киселини, витамини, минерали, антиоксиданти и пробиотици.

Основните представители на тези храни биват плодовете, зеленчуците, бобовите култури, пълнозърнестите храни, ядките, семената, пробиотичните храни и някои подправки. 

Редовният прием на тези храни не само ще смекчи симптомите на запек, но и значително ще намали риска от неговото евентуално развитие.

Прочетет още: 7 от най-полезните пробиотични храни

 

    • Пълнозърнести храни – пълнозърнест хляб, кафяв ориз, кафяви макаронени изделия, овесени ядки, зърнени трици
    • Бобови храни – боб, нахут, леща, грах
    • Плодове – сини сливи, круши, дюли, гуава, смокини, ябълки, стафиди
    • Зеленчуци – броколи, аспержи, праз лук, кромид лук, зеле, гулия, артишок, карфиол
    • Ядки – орехи, кедрови ядки, лешници, бадеми, бразилски орех
    • Семена – ленено семе, чиа семена, сусамово семе, слънчогледово семе, тиквено семе
    • Пробиотични храни – кефир, комбуча, кисело мляко, кисело зеле, домашен ябълков оцет
    • Подправки – какао на прах, цейлонска канела, куркума, кориандър, черен пипер

 

Храни срещу запек – финални думи

Запекът е неприятно състояние на долната част на гастроинтестиналния тракт. Ако се оплаквате от наличието на запек, увеличете консумацията на вода до 2 литра дневно, започнете да спортувате активно – поне по 30 минути на ден, увеличете приема на баластни вещества, яжте повече плодове, зеленчуци и бобови храни. Спете достатъчно, поддържайте оптимално тегло и избягвайте стреса.

Нутрима – живейте здравословно!

 

10 от най-ефективните храни против запек

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Храни срещу запек – използвани източници

  1. Hillman L, et al. (1983). Differing effects of pectin, cellulose and lignin on stool pH, transit time and weight. British Journal of Nutrition.
  2. Jiqu Xu, et al. (2012). Laxative effects of partially defatted flaxseed meal on normal and experimental constipated mice. BMC Complementary and Alternative Medicine. 
  3. Jing Yang, et al. (2012). Effect of dietary fiber on constipation: A meta analysis. World Journal of Gastroenterology. 
  4. Lever E, et al. (2014). Systematic review: the effect of prunes on gastrointestinal function. Alimentary Pharmacology and Therapeutics.
  5. Raninen K, et al. (2011). Dietary fiber type reflects physiological functionality: comparison of grain fiber, inulin, and polydextrose. Nutrition Reviews.
  6. Sun Hwan Bae (2014). Diets for Constipation. Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации