Какво е запек?
Запекът е вид патологично състояние на храносмилателната система, което се изразява в трудни за изхождане изпражнения. Обикновено, запекът се определя като липса на изхождане от поне 4 дни. В нашата страна, около 25% от населението страда от наличието на една или друга форма на запек. Що се отнася до храненето, сред най-ефикасните храни срещу запек се нареждат храните от растителен произход.
Запекът се разделя на 2 основни форми – остра и хронична. Острата форма се характеризира с внезапно забавяне на движението на храната през стомашно-чревния тракт, докато развитието на хроничния запек отнема месеци и дори години.
Кои са най-ефикасните храни срещу запек?
Сред най-ефикасните храни срещу запек се нареждат храните, богати на разтворими и неразтворими баластни вещества, ненаситени мастни киселини, витамини, минерали, антиоксиданти и пробиотици.
Основните представители на тези храни биват плодовете, зеленчуците, бобовите култури, пълнозърнестите храни, ядките, семената, пробиотичните храни и някои подправки.
Редовният прием на тези храни не само ще смекчи симптомите на запек, но и значително ще намали риска от неговото евентуално развитие.
Прочетет още: 7 от най-полезните пробиотични храни
-
- Пълнозърнести храни – пълнозърнест хляб, кафяв ориз, кафяви макаронени изделия, овесени ядки, зърнени трици
- Бобови храни – боб, нахут, леща, грах
- Плодове – сини сливи, круши, дюли, гуава, смокини, ябълки, стафиди
- Зеленчуци – броколи, аспержи, праз лук, кромид лук, зеле, гулия, артишок, карфиол
- Ядки – орехи, кедрови ядки, лешници, бадеми, бразилски орех
- Семена – ленено семе, чиа семена, сусамово семе, слънчогледово семе, тиквено семе
- Пробиотични храни – кефир, комбуча, кисело мляко, кисело зеле, домашен ябълков оцет
- Подправки – какао на прах, цейлонска канела, куркума, кориандър, черен пипер
Храни срещу запек – финални думи
Запекът е неприятно състояние на долната част на гастроинтестиналния тракт. Ако се оплаквате от наличието на запек, увеличете консумацията на вода до 2 литра дневно, започнете да спортувате активно – поне по 30 минути на ден, увеличете приема на баластни вещества, яжте повече плодове, зеленчуци и бобови храни. Спете достатъчно, поддържайте оптимално тегло и избягвайте стреса.
Нутрима – живейте здравословно!
10 от най-ефективните храни против запек
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Храни срещу запек – използвани източници
- Hillman L, et al. (1983). Differing effects of pectin, cellulose and lignin on stool pH, transit time and weight. British Journal of Nutrition.
- Jiqu Xu, et al. (2012). Laxative effects of partially defatted flaxseed meal on normal and experimental constipated mice. BMC Complementary and Alternative Medicine.
- Jing Yang, et al. (2012). Effect of dietary fiber on constipation: A meta analysis. World Journal of Gastroenterology.
- Lever E, et al. (2014). Systematic review: the effect of prunes on gastrointestinal function. Alimentary Pharmacology and Therapeutics.
- Raninen K, et al. (2011). Dietary fiber type reflects physiological functionality: comparison of grain fiber, inulin, and polydextrose. Nutrition Reviews.
- Sun Hwan Bae (2014). Diets for Constipation. Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition.