Какво е оксидативен стрес?
В най-общи линии, терминът “оксидативен стрес” означава дисбаланс между свободните радикали и антиоксидантите в тялото. Този вреден за организма процес настъпва когато броят на свободните радикали надвиши броя на антиоксидантните молекули.
Свободните радикали, известни още като супероксиди, са кислородсъдържащи молекули с неравномерен брой електрони. Обикновено те имат поне един свободен електрон, което им позволява лесно да реагират с други молекули. По този начин, свободните радикали могат да причинят пагубни за тъканите и органите верижни химични реакции. Този вид реакции са познати като окисление.
Антиоксидантите са молекули, които могат да дарят електрон на свободен радикал, без това да наруши стабилността им. Това кара свободните радикали да се стабилизират и да станат по-малко реактивни. С други думи, антиоксидантите неутрализират действието на свободните радикали.
Какви са последиците от оксидативния стрес?
Оксидативен стрес възниква тогава, когато има дисбаланс между активността на свободните радикали и антиоксидантната активност. Когато има повече свободни радикали, отколкото антиоксиданти, свободните радикали могат да започнат да увреждат мастната тъкан, ДНК-то и протеините в организма.
Протеините, липидите и ДНК-то съставляват голяма част от тялото, така че увреждането може да доведе до редица заболявания и нежелани патологични състояния. Сред тях се нареждат:
- Възпалителни състояния
- Високо кръвно налягане
- Диабет тип 2
- Втвърдяване на кръвоносните съдове
- Сърдечни заболявания
- Невродегенеративни заболявания
- Ракови заболявания
- Преждевременно състаряване
Какво води до оксидативен стрес?
Всеки от нас произвежда определен брой свободни радикали естествено в тялото си чрез процеси, като физическо натоварване или възпаление. Това е нормално и е част от сложната система на тялото за поддържане на живота.
Проблемите започват да настъпват тогава, когато броят на произведените свободни радикали нарастне драстично, в следствие на нездравословно хранене и начин на живот.
Сред най-честите причинители на оксидативен стрес се нареждат:
- Тютюнопушенето
- Нездравословното хранене
- Застоелият начин на живот
- Прекомерната консумация на алкохол
- Замърсената околна среда
Как да се предпазим от оксидативен стрес?
Невъзможно е да избегнете напълно излагането на свободни радикали и оксидативен стрес. Има обаче неща, които можете да направите, за да сведете до минимум ефектите от оксидативния стрес върху тялото ви. Основното нещо, което можете да направите, е да увеличите нивата на антиоксидантите и да сведете до минимум образуването на свободни радикали.
Един от методите за предотвратяване на оксидативен стрес е да включвате достатъчно антиоксиданти във вашето седмично меню. Приемът на 5 порции различни плодове и зеленчуци дневно е най-добрият начин да осигурите на тялото си необходимото количество антиоксиданти. Други храни, богати на антиоксиданти са бобовите култури, пълнозърнестите храни и подправките.
Сред най-богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци се нареждат:
- Горските плодове
- Цитрусовите плодове
- Череши
- Сини сливи
- Броколи
- Кейл
- Зеленолистни зеленчуци
- Домати
- Моркови
- Маслини
Други богати източници на антиоксиданти биват:
- Чесън
- Кромид лук
- Куркума
- Цейлонска канела
- Био какао
- Бъз
- Шипка
- Зелен чай
- Вода
Съвети за намаляване на оксидативния стрес:
- Наспивайте се пълноценно
- Хранете се здравословно
- Бъдете физически активни
- Не пушете
- Намалете приема на алкохол
- Носете слънцезащитен лосион
Финални думи
Докато свободните радикали и антиоксидантите са част от естественото и здравословно функциониране на тялото, оксидативният стрес се появява, когато свободните радикали и антиоксидантите са извън баланс. Оксидативният стрес може да причини увреждане на тъканите и органите, което може да доведе до редица заболявания с течение на времето.
Въпреки че не можете напълно да избегнете излагането на свободни радикали, можете да направите избор по отношение на начина Ви на живот, хранителния Ви режим и околната среда, за да поддържате тялото си в равновесие и да понижите риска от евентуални увреждания и нежелани заболявания. И не забравяйте, че водата е чудесен помощник в борбата със свободните радикали и оксидативния стрес. Пийте поне по 1.5 – 2 литра вода дневно.
Живейте здравословно!
Прочетете още: 15 от най-мощните антиоксиданти в природата
Хареса ли Ви тази статия?
Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?
Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.
Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.
Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!
Оксидативен стрес – използвани източници
- Anu Rahal, et al. (2014). Oxidative Stress, Prooxidants, and Antioxidants: The Interplay. BioMed Research International.
- Gabriele Pizzino, et al. (2017). Oxidative Stress: Harms and Benefits for Human Health. OMCL.
- Poljsak B. (2011). Strategies for reducing or preventing the generation of oxidative stress. OMCL.
- Sies H. (2015) Oxidative Stress: a concept in redox biology and medicine. ScienceDirect.
- Yoshikawa T, et al. (2002). What is oxidative stress? JMAJ.
1 Коментари
Браво ,много добре поднесена и полезна статия !