Как да се храним според кръвната група?

Изчерпателен списък на храните, на които да наблегнем и на тези, които да избягваме, според кръвната ни група

От Милица

 

Вероятно всеки от вас си е задавал въпроси като: „Всички хора ли трябва да се хранят еднакво?“ или „Ако една храна е определена като здравословна, то означава ли, че всички трябва да я консумират?“ А какво да кажем за кръвната група? – Тя оказва ли значение? И ако да – какво?

Отговори на тези и други въпроси, свързани с темата, откриваме в революционния труд на д-р Питър Д‘Адамо и д-р Джеймс Д‘Адамо. Две поколения лекари, баща и син, чиито задълбочени изследвания и анализи на кръвните групи (О, А, Б и АБ), разкриват факта, че кръвната група влияе на всички процеси в тялото. И това няма как да не е така, тъй като кръвта е основен проводник на хранителни вещества и кислород за човешкия организъм. 

Кръвната група може да ни даде информация към какви заболявания сме предразположени и как, консумирайки определени храни и въздържайки се от други, бихме могли да избегнем по-сериозни здравословни проблеми.

 

Същност и значение на кръвната група

Повечето хора не осъзнават, че кръвната група може да бъде фактор, но тя е ключът към имунната ни система и като такъв контролира въздействието на различни вируси, бактерии, химикали, инфекции и др. Това става благодарение на т.нар. химични маркери – антигени, намиращи се в клетката. Един от най-силните антигени в човешкото тяло е този, който определя кръвната група. Всяка кръвна група притежава антиген със собствена уникална химична структура. 

 

Лектините и тяхното влияние върху кръвната група

Лектините сами по себе си представляват въглехидрато-свързващи протеини, които се съдържат в храната и притежават силно аглутиниращи способности, които засягат кръвта и лигавицата на храносмилателния тракт. Най-общо казано, консумирайки храна, съдържаща лектин, несъвместим с антигена на нашата кръвна група, атакува определен орган или система (стомах, бъбреци, черен дроб и др.) и започва магнетично да групира клетките в тази област. 

Така те биват белязани като „чужди“, като нормалната реакция на организма в този случай е да ги унищожи. Синдром на раздразненото дебело черво, чернодробна цироза и намаляване притока на кръв към бъбреците, са само част от вероятните последици, които могат да настъпят. 

За щастие нашата имунна система до голяма степен успява да ни предпази от вредното въздействие на лектините. Тя унищожава около 95% от лектините, които навлизат в кръвообращението, но за съжаление поне 5% от тях остават активни и влизат в реакция с червените и бели кръвни телца и ги унищожават. 

 

Начин на хранене съобразен с кръвната група

В днешно време, без колебание се приема, че храната, която консумираме, влияе върху нашето здраве и общото състояние на организма. Но как да направим най-добрия избор и кой начин на хранене е най-подходящ за нас? Тук ще ви представим обобщена информация, категоризирана по основни групи храни, за това как най-правилно да подбирате храната си спрямо вашата кръвна група.

 

Хранителен план за кръвна група О 

Как да се храним според кръвната група-Нутрима-бг-1

Представителите на тази кръвна група укрепват организма си при интензивни тренировки и консумация на животински продукти.

 

Животински храни при кръвната група О

Месо и птици – препоръчителни меса за О кръвна група са говеждо, пуйка, агнешко, пилешко или риба. Хора с О кръвна група ефикасно храносмилат и метаболизират месото, тъй като тялото им произвежда по-голямо количество стомашна киселина.

Яйца и млечни продукти – не се препоръчва употребата им. Организмът на кръвната група О не е пригоден за техния пълноценен метаболизъм. Препоръчително е до 5 яйца седмично и млечни продукти, но в малки количества поради лактозната непоносимост.

Растителни и животински мазнини те са важен източник на хранителни вещества и подпомагат благоприятно храносмилателната система. Употребата на мононенаситени мазнини като зехтин и ленено семе се отразява изключително добре на организма на О кръвна група. Те имат положителен ефект върху сърцето и артериите и дори могат да помогнат за понижаване холестерола в кръвта.

 

Растителни храни при кръвната група О

Ядки и семена – добър източник на протеини за О кръвна група, но не за сметка на месото. Да се внимава с употребата им, тъй като съдържат високо количество мазнини.

Варива и бобови – бобовите храни като цяло задържат метаболизма на други, по съществени хранителни вещества, като протеините от месото. Също така са склонни да понижават киселинността на мускулната тъкан, а кръвната група от тип О се чувства в оптимално състояние, когато мускулната тъкан е с леко повишена киселинност.

Зърнени култури – не се приемат добре от кръвна група О. Те съдържат лектини, които взаимодействат с кръвта и храносмилателната система и възпрепятстват усвояването на храните с добър ефект. Увеличаването на теглото е пряко свързано с консумирането на зърнени храни. 

Глутенът в пшеничния зародиш възпрепятства метаболизма на тази кръвна група. Неефикасният метаболизъм е причина хранителните вещества да се преобразуват по-бавно в енергия и да се отлагат в мастни депа.

Зеленчуци – листните зеленчуци, богати на витамин К, като кейл, маруля, броколи и спанак са много полезни, тъй като този витамин подпомага кръвосъсирването. Зелето, карфиолът и синаповите растения могат да потиснат функцията на щитовидната жлеза, която и без това при О кръвна група е понижена.

Соланосъдържащите зеленчуци като патладжанът и картофите, могат да причинят артрит при О кръвна група, тъй като съдържат лектини, които се отлагат в депа около ставните тъкани.

Лектините в царевицата се отразяват върху производството на инсулин и често водят до диабет и затлъстяване. Всеки с кръвната група О трябва да избягва царевица, особено ако има проблеми с теглото или наследствена склонност към диабет.

Плодове – те са основен източник на фибри, витамини и микроелементи. Сливите и смокините са полезни защото, повечето сини, тъмночервени и яркочервени плодове причиняват по-скоро алкална, отколкото кисела реакция в стомаха. Киселинността при О кръвна група по начало е висока, поради което има нужда от уравновесяващото действие на основите, за да намали дразненето на стомашната лигавица и образуването на язви. 

Портокалите, мандарините и ягодите също трябва да се избягват поради високото съдържание на киселини. И грейпфрутите имат високо киселинно съдържание, но след храносмилането им имат алкални свойства. 

Прочетете още: 15 от най-богатите на фибри храни в България

 

Хранителен план за кръвна група А 

Как да се храним според кръвната група-Нутрима-бг-2

За кръвната група А е най-благоприятен вегетарианският и веганският начин на хранене. Хората с тази кръвна група имат чувствителна храносмилателна система, поради което е добре да консумират възможно най-чисти храни – пресни, естествени и без консерванти.

По отношение на метаболизма, А кръвна група е напълно противоположна на О кръвна група. Докато при кръвната група О животинските продукти ускоряват метаболизма и го правят по ефикасен, то при А е точно обратното. Когато хората с А кръвна група консумират червено месо, те често са отпаднали и по-малко енергични. Причината за тези различия са ниските нива на стомашна киселина при А кръвна група. 

Млечните храни също не се храносмилат добре, тъй като провокират инсулинови реакции – фактор за забавяне на метаболизма. Освен това съдържат високи количества наситени мазнини, които излагат на риск сърцето и водят до затлъстяване и диабет тип 2. Пшеницата е противоречив елемент в менюто на А група. Можете да я консумирате, но в умерени количества, тъй като повишава киселинността на мускулната тъкан. 

 

Животински храни при кръвната група А

Месо и птици – добре е да се редуцира приема на почти всякакво месо, но ако все пак го включвате в менюто си е добре да дадете превес на бялото над червеното. Употребата на преработени месни продукти, като шунка и колбаси, е добре да се ограничи до минимум. В тях има вещества, които могат да предизвикат рак на стомаха при хора с ниско съдържание на стомашна киселина – състояние характерно за кръвна група А.

Яйца и млечни – ферментиралите млечни продукти са подходящи, но в умерени количества. Да се избягват пълномаслени млечни продукти, както и да се ограничи консумацията на яйца. В менюто е добре да присъстват кисело мляко, кефир и подквасена сметана с ниско съдържание на мазнини. Необработеното козе мляко е чудесен заместител на необезмасленото краве мляко. 

Повечето млечни продукти са несмилаеми за кръвна група А. Причината е, че тази кръвна група създава антитела срещу основната захар в пълномасленото мляко – D-галактозамин. При алергии или заболявания на дихателните пътища е добре да се знае, че млечните продукти увеличават слузната секреция. Тя е опасна защото е среда за живот на много бактерии и също така води до алергични реакции, инфекции и респираторни проблеми.

Растителни и животински мазнини – за да функционират добре, представителите на кръвната група от тип А се нуждаят от малко мазнини. Една с.л. зехтин на ден подобрява действието на храносмилателната и отделителната система.

 

Растителни храни при кръвната група А

Ядки и семена – ядките и семената представляват важен източник на протеини. Най- полезни са фъстъците и тиквените семки.

Варива и бобови – богат източник на белтъчини за кръвна група А. Да се внимава с обикновения зрял боб, тъй като лектините в него намаляват производството на инсулин, което е фактор, водещ до затлъстяване и диабет ти 2.

Житни растения – най-добри представители са просо, соя и овес.

Зеленчуци – осигуряват минерали, ензими и антиоксиданти. Повечето зеленчуци са полезни, но има някои, като чушките, които дразнят стомашната лигавица на А кръвна група, както и плесените във ферментиралите маслини. А кръвна група е много чувствителна към лектините в градинските и сладките картофи, както и тези в зелето. 

Доматите имат неблагоприятно действие върху храносмилателната система, тъй като съдържат лектини, които причиняват аглутинация отново на клетките на стомашната лигавица. Броколи се препоръчват, заради антиоксидантния им ефект. Други полезни зеленчуци са моркови, кейл, келп, тиква, спанак и много чесън. 

Консумирането на голямо количество чесън е препоръчително, тъй като той е природен антибиотик и укрепва имунната система. Жълтият лук също е добър имуностимулатор. Тофу е основна храна за кръвна група А. То е пълноценна храна, която е чудесен заместител на месото.

Плодове – тези с алкално действие са за предпочитане като ягодоплодните и сливите, които балансират действието на зърнените култури, с киселинно влияние върху мускулната тъкан. Пъпешите също са алкални, но плесените, които съдържат, ги правят трудносмилаеми за кръвната група А. 

Тропическите плодове като манго и папая не се отразяват добре на А група, но ананасът отлично помага на храносмилането. Да се избягват и портокалите – те дразнят стомаха и задържат абсорбцията на много от важните минерали. Грейпфрутът и лимонът са с най-силно изразено алкално действие и след храносмилане прочистват организма от слузен секрет. Бананът възпрепятства храносмилането затова е добре да се замени с други плодове богати на калий, като кайсии и смокини.

 

Хранителен план за Б кръвна група 

Как да се храним според кръвната група-Нутрима-бг-3

Представителите на кръвната група Б са достигнали съвършенство и изтънченост в еволюционното си развитие. Силните представители обикновено са в състояние да устоят на много от съвременните безпощадни болести, като сърдечни заболявания и рак. Организмът на Б кръвна група е предразположен към рядко срещани нарушения в имунната система като МС (множествена склероза), хронична умора и др.

Начинът на хранене е балансиран, здравословен и включва голямо разнообразие от храни.

 

Животински храни при кръвната група Б

Месо и птици – съществува пряка връзка между стреса, автоимунните заболявания и консумацията на червено месо при кръвната група Б. При умора или слаба имунна система е добре да се консумира червено месо като агнешко, овнешко или заешко няколко пъти седмично за сметка на говеждо или пуешко. 

В мускулната тъкан на пилето се съдържат лектини, аглутиниращи клетките на кръвна група Б, което е причина за инсулт и имунни нарушения. Тези нови сведения за пилешкото месо обезпокояват мнозина, тъй като то широко се употребява в много национални кухни. Месото на пуйката и фазана не притежават този лектин, затова са добър вариант.

Яйца и млечни продукти – кръвна група Б е единствената група, която изцяло може да се възползва от голямото разнообразие на млечни продукти, поради факта, че основната захар в антигена на кръвна група Б, D-галактозамин, се съдържа в млякото. Много полезни са йогурт, кефир, кисело мляко, моцарела, рикота и др.

Растителни и животински мазнини – употребата на зехтин по 1с.л. дневно е препоръчителна за подпомагане дейността на храносмилателната и отделителната система. Сусамовото олио, слънчогледовото и царевичното масло съдържат вредни за храносмилателната система лектини, затова е добре те да се избягват.

 

Растителни храни при кръвната група Б

Ядки и семена – не се препоръчват за кръвна група Б. Фъстъците, сусамовите и слънчогледовите семки съдържат лектини, които нарушават производството на инсулин при тази кръвна група.

Варива и бобови – кръвна група Б може да се храни с повечето бобови култури и варива, но някои от тях, като леща и шарен боб, съдържат лектини, които нарушават производството на инсулин. 

Зърнени култури – пшеницата не се приема особено добре от кръвна група Б. Тя съдържа лектин, който се прикрепя към инсулиновите рецептори в мастните клетки, като по този начин не позволява на инсулина да се прикрепи. Това се проявява като понижено действие на инсулина, инсулинова резистентност и затруднено изгаряне на мазнини. 

Тези от вас с кръвна група Б трябва да избягват и ръжта. В нея се съдържа лектин, който се отлага в кръвоносните съдове и е потенциална заплаха за инсулт, както и за нарушения в кръвоносната система. Царевицата и елдата са главните фактори за увеличаване на теглото при кръвната група от тип Б. Повече от всички други храни те забавят метаболизма, допринасят за задържане на течности и изтощават. Оризът, овесът и лимецът са отличен избор тук.

Зеленчуци – да се отстранят напълно доматите. Те са особен зеленчук известен като панхемаглутинин. Това означава че съдържат лектини, които причиняват аглутинация при всички кръвни групи. Отбягвайте и маслините, понеже плесените, които те съдържат, могат да предизвикат алергична реакция. 

Представителите на тази кръвна група са податливи към вирусни и автоимунни заболявания затова е добре да се хранят с повече зелени листни зеленчуци, богати на магнезий, който е отлично средство за борба с вирусите. Всички останали представители на зеленчуковия свят са подходящи за Б кръвна група.

Плодове – представителите на тази кръвна група могат свободно да избират от голямото разнообразие из между плодовете, тъй като имат балансирана храносмилателна система, със здравословно алкално-киселинно ниво. 

 

Хранителен план за кръвната група АБ  

Кръвната група АБ е наричана още „загадката“ тъй като освен, че е най-младата кръвна група, проявява и реакции на хамелеон, спрямо променящите се условия на околната среда и начина на хранене. 

 

Животински храни при кръвната група АБ

Месо и птици – кръвна група АБ съчетава качествата на кръвна група А и Б, що се отнася до консумация на месо и птици. Подобно на А кръвна група, не произвежда достатъчно стомашна к-на, необходима за ефикасното храносмилане на високите количества животински протеин. 

Ключът към правилното хранене се крие в големината на порциите и честотата на хранене. Пилешкото месо е добре да се отстрани от менюто – в мускулната тъкан на пилешкото месо се съдържа лектин, който причинява специфична аглутинация и атакува кръвообращението, което го прави потенциална заплаха за сърдечно-съдови заболявания и имунни нарушения.

Да се избягват пушени и консервирани храни, защото са потенциална опасност и могат да причинят рак на стомаха при хора с ниско ниво на стомашна киселина.

Яйца и млечни продукти – особено полезни са обработените и пробиотичните продукти, които се храносмилат лесно – кисело мляко, суроватка и др. Яйцата са много добър източник на протеини. Въпреки че са богати на холестерол, изследванията показват, че вината не е в храните, съдържащи холестерол а в наситените мазнини, които водят до повишено производство на холестерол в тялото. 

Растителни и животински мазнини – кръвна група АБ трябва да ориентира избора си към зехтина за сметка на животинските мазнини или други растителни мазнини.

 

Растителни храни при кръвната група АБ

Ядки и семена – ползата или вредата от консумацията на ядки не е установена категорично. Да се употребяват внимателно и в малки количества. Въпреки, че са добър източник на белтъчини, в тях се съдържат лектини, потискащи инсулина, което е неблагоприятно за АБ кръвна група.

Варива и бобови култури – за кръвна група АБ варивата и бобовите са още една група храни, които не могат да бъдат правилно класифицирани като „полезни“ или „вредни“. Например, лещата е важен фактор в профилактиката на рака при кръвна група АБ (съдържа противоракови антиоксиданти), докато при кръвна група Б не се препоръчва. Най-правилният съвет, в този случай, е да се консумират умерено и в малки количества.

Зърнени храни – кръвна група АБ може да се възползва от почти всички зърнени култури, но е добре да избягва пшеницата, тъй като ядрото на пшеничния зародиш има склонност да увеличава киселинността при тази група и не става въпрос за киселинността на стомашния сок, а за алкално-киселинното състояние на мускулната тъкан. Кръвна група АБ се чувства добре когато мускулната тъкан е леко алкална. Благоприятни са овесеното брашно, просо, смлян ориз. Да се избягват елда и царевица.

Зеленчуци – кръвна група АБ разполага с широк избор от почти всички зеленчуци, които имат благоприятен ефект както при А, така и при Б кръвна група. Тофу, в съчетание с малки количества зеленчуци, представлява добро балансирано меню. Известно е, че тофуто има противоракови свойства.

Плодове – плодове като, грозде, сливи и ягодоплодни помагат да се балансира киселинността в мускулната тъкан, образувана от зърнените храни. Ананасът се отразява много добре на храносмилателните процеси. Портокалите е добре да се избягват, защото дразнят стомаха и също така възпрепятстват усвояването на някои микроелементи. 

Грейпфрутът има свойства близки до тези на портокалите, но упражнява положителен ефект върху АБ кръвната група, тъй като след храносмилането проявява алкални свойства. Лимоните също са много полезни – помагат на храносмилането и пречистват организма от слузния секрет. Лектините в банана възпрепятстват храносмилането и могат да бъдат причина за силен дискомфорт.

Прочетете още: 7 от най-полезните пробиотични храни

 

Финални думи

Понастоящем липсват достатъчно научни доказателства, които да подкрепят предполагаемите ползи за здравето от хранителни режими, съобразени с кръвната група. И все пак, много хора избират да следват такъв хранителен план. 

В тяхна подкрепа бихме казали, че описаните до момента клинични изследвания с положителни резултати са твърде голям процент, за да подминем с лека ръка такава информация. Очакваме с нетърпение бъдещите проучвания в областта на храненето според кръвната група, които да хвърлят повече светлина върху темата. 

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу. Алтернативно, можете да се включите в някоя от дискусиите на здравословен форум Нутрима.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

 

Използвани източници

  1. Д‘Адамо, П., К. Уитни, Правилният начин на хранене за вашата кръвна група, стр.31-318
  2. Лейла К., Еми де Бък, В. Компернол, Ф. Вандекерхов (2013-07-01). “Диетите за кръвна група нямат подкрепящи доказателства: систематичен преглед”. Американски журнал за клинично хранене. 98 (1): 99–104. 
  3. Матос, Луис К., Морейра, Харолдо У. (2004). “Генетиката на кръвната система на ABO и нейната връзка с имунната система”. Ревиста Брасилейра де Хематология и хемотерапия. 26. 
  4. Tsamesidis, I., Stalika, E., Egwu, C. O., Pritsa, A., Parpori, M., Gkinoudis, A., Samara, D., & Lymperaki, E. (2022). The Potential Impact of Blood System on Dietary Habits and Smoking. Medicines (Basel, Switzerland), 9(1), 3. 
  5. Wang, J., García-Bailo, B., Nielsen, D. E., & El-Sohemy, A. (2014). ABO genotype, ‘blood-type’ diet and cardiometabolic risk factors. PloS one, 9(1), e84749. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0084749

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации