Топ 10 на най-полезните противоракови зеленчуци

От Иван

Съдържание

 

Какво е рак и кои са най-полезните противоракови зеленчуци?

Рак е общото название на група хронични заболявания, познати още като злокачествени тумори или злокачествени неоплазми. Тази болест се характеризира с анормален растеж на клетките, които имат потенциала да се разпространяват и навлизат в другите органи на човешкото тяло. Известни са над 100 различни вида ракови заболявания при хората.

Според Министерството на здравеопазването на Република България, у нас, жените най-често страдат от рак на гърдата (22.8% от всички злокачествени тумори), а мъжете – от рак на белия дроб (18.5% от всички злокачествени тумори). Тези две ракови заболявания са и най-честата причина за смърт от рак при двата пола, съответно.

Ракът на белия дроб, гърдата и маточната шийка засяга и все по-млади хора. От Министерството на здравеопазването докладват, че злокачествените заболявания в страната не са равномерно разпространени на територията й. Например, при мъжете най-висока е заболеваемостта в Хасковска, Бургаска, Русенска, Пловдивска и Кърджалийска област, а най-ниска – в областите Видин, Монтана, Габрово и Ловеч. При жените, с най-висока заболеваемост са Русенска, Софийска, Бургаска, Ямболска и Великотърновска област, а с най-ниска – областите Кърджали, Пазарджик и Добрич.

По отношение на ограничаването и профилактиката от ракови заболявания, Министерството на здравеопазването добавя следното: 

“Основните направления за ограничаване на засягането от рак на населението в света са свързани с профилактиката, своевременната диагностика и комплексното лечение, както и проследяването на болните с онкологични заболявания. По отношение на профилактиката, с най-голямо значение са тютюнопушенето, наднорменото тегло, нерационалното хранене и заседналият начин на живот, на които се дължат над 60 % от случаите със злокачествени заболявания. В Европа злокачествените заболявания са на второ място по значимост (след сърдечно-съдовите) с около 3 млн. нови случая и 1.7 милиона починали годишно”.

 

Най-разпространените ракови болести в България

Сред най-разпространените ракови болести у нас, при мъжете, се нареждат ракът на белия дроб, ракът на кожата, ракът на простатата и този на дебелото черво. При жените водещите ракови болести биват ракът на гърдата, ракът на кожата и ракът на дебелото черво. 

 

Мъже

 • Рак на белия дроб – 18%
 • Рак на кожата – 12%
 • Рак на простатата – 9%
 • Рак на дебелото черво – 8%
 • Рак на пикочния мехур
 • Рак на кръвта

 

Жени

 • Рак на гърдата – 23%
 • Рак на кожата – 12%
 • Рак на дебелото черво – 7%
 • Гинекологични ракови заболявания
 • Рак на белия дроб

 

Кои са основните рискови фактори за развитието на рак?

Топ 10 на най-полезните противоракови зеленчуци-Нутрима-бг-1

 

Нездравословният начин на живот и неправилното хранене, са сред основните рискови фактори, които могат да доведат до развитието на рак. Тоест, да заболеем или не от рак е изцяло в нашите ръце.

Рискът от развитие на злокачествени тумори може да бъде значително понижен чрез редовно спортуване и движение, чрез здравословно хранене, чрез поддържане на оптимално тегло и най-вече чрез липсата на цигарен дим.

 

 1. Тютюнопушенето 
 2. Нездравословното хранене 
 3. Заседналият начин на живот
 4. Прекомерната консумация на алкохол
 5. Замърсената околна среда 
 6. Хроничният стрес
 7. Генетичната предразположеност

Прочетете още: Какво означава здравословен начин на хранене?

 

Кои са най-честите симптоми на рак?

Сред основните признаци и симптоми на рака се нареждат новообразуваните бучки, необяснената загуба на тегло, продължителната кашлица, анормалното кървене, промените в перисталтиката и други. Всички тези симптоми могат да бъдат индикация за рак, но има вероятност те да се дължат и на други причини.

 

 • Необяснима загуба на тегло
 • Повишено чувство на умора
 • Болка в костите и ставите
 • Нарушения във функциите на храносмилателната система
 • Нарушения във функциите на отделителната система
 • Повишение на температурата
 • Изменения на кожата
 • Незарастващи рани
 • Необичайни кръвотечения
 • Дразнеща кашлица или хрипкав глас
 • Новообразувани бучки в млечната жлеза или други части на тялото
 • Изменение в брадавиците и бенките

 

10 съвета как да се предпазим от рак

Топ 10 на най-полезните противоракови зеленчуци-Нутрима-бг-2

 

За да намалите драстично риска от развитие на ракови заболявания, спрете цигарите, намалете приема на алкохол, увеличете нивото на физическата си активност, започнете да се храните здравословно и въведете теглото си в оптималните граници. 

 

 1. Спрете тютюнопушенето
 2. Намалете или спрете напълно приема на алкохол
 3. Увеличете нивото на физическата си активност
 4. Поддържайте оптимално тегло
 5. Хранете се здравословно
 6. Избягвайте стреса
 7. Наспивайте се пълноценно
 8. Поддържайте добри социални контакти
 9. Избягвайте дългото излагане на слънце
 10. Подлагайте се на профилактични прегледи

Прочетете още: Какво означава оптимално тегло и как да го изчислим?

 

Топ 10 на най-полезните противоракови зеленчуци

Ето че дойде време и за нашата класация на десетте най-полезни противоракови зеленчуци. Ще започнем отброяването отзад – напред, като запазим зеленчука, с най-мощните противоракови свойства, за последно.

И така, нека започваме, като насочим вниманието си към номер 10 в нашия списък.

 

10. Червено цвекло

Топ 10 на най-полезните противоракови зеленчуци-Нутрима-бг-3

 

Характерният, наситен цвят на червеното цвекло се дължи на беталаините – вид пигменти с мощни антиоксидантни и противоракови свойства. Беталаините атакуват директно раковите клетки и спират тяхното по-нататъшно развитие. 

Именно на беталаините се дължи и оцветяването на урината в червено, след консумацията на червено цвекло. Това явление е известно като битурия и се проявява при около 15% от хората. Въпреки че битурията не крие опасност за здравето, оцветяването в червено може да се дължи на недостиг на желязо или на неправилния метаболизъм на желязото.

Редовната консумация на червено цвекло може да понижи риска от развитие на редица ракови заболявания, като рак на белия дроб, рак на простатата, рак на дебелото черво, рак на гърдата, рак на кръвта и рак на бъбрека. Можете да консумирате този полезен зеленчук настърган във вид на салата, във вид на прясно изцеден сок, в сварено или печено състояние, както и като добавка към различни ястия и супи.

 

Други кореноплодни противоракови зеленчуци

 • Моркови
 • Сладки картофи
 • Гулия
 • Целина
 • Пащърнак

Прочетете още: 8 здравословни ползи от консумацията на червено цвекло

 

9. Спанак

Топ 10 на най-полезните противоракови зеленчуци-Нутрима-бг-4

 

Спанакът с право се нарежда сред десетте най-полезни противоракови зеленчуци. Този добре познат у нас зеленчук, е богат на лутеин и зеаксантин – каротеноиди с мощни противовъзпалителни и противоракови свойства. Лутеинът и зеаксантинът предпазват клетките на тялото от разрушителното действие на свободните радикали.

Редовната консумация на спанак води до понижен риск от развитие на редица ракови болести, като рак на устната кухина, рак на хранопровода, рак на стомаха, рак на яйчниците, рак на белия дроб и рак на дебелото черво.

Можете да консумирате спанака в сурово, сварено или задушено състояние, във вид на салати, супи и различни ястия, като и като добавка към прясно изцедения сок или смутито. 

 

Други зеленолистни противоракови зеленчуци

 • Лапад
 • Маруля
 • Киселец
 • Рукола 
 • Коприва
 • Кресон
 • Магданоз

 

8. Карфиол

Топ 10 на най-полезните противоракови зеленчуци-Нутрима-бг-5

 

Номер 8 сред най-полезните противоракови зеленчуци се заема от карфиола. Карфиолът е добре познат у нас зеленчук, принадлежащ към семейството на кръстоцветните зеленчуци. 

Този представител на кръстоцветните се среща основно в 4 различни цвята – бял, оранжев, зелен и лилав. У нас, най-разпространеният вид карфиол е белият.

Карфиолът е смятан от мнозина за супер-храна, именно поради богатството му на полезни хранителни вещества и фитохимикали. Сред най-изразените микронутриенти, в химичния състав на карфиола, се нареждат витамините от В – комплекса, витамин С, минералите желязо и магнезий, както и каротеноидите и глюкозинолатите – фитохимикали с мощни антиоксидантни и противоракови свойства. 

От последните два фитонутриента, глюкозинолатите са тези, които привличат интереса на учените, особено когато иде реч за противораковите качества на храните. 

Когато карфиолът бива нарязан или сдъвкан, той освобождава вещества, познати като изотиоцианати, които принадлежат именно към семейството на глюкозинолатите. Изотиоцианатите изразяват мощни противовъзпалителни свойства и имат способността да инхибират растежа на раковите клетки и да унищожават вече появилите се такива. 

Можете да консумирате карфиола във вид на салати или прясно изцедени сокове, както и в печено или сварено състояние. Ако бързате, можете да сварите карфиоловите глави в микровълновата фурна – ще Ви отнеме не повече от 2 – 3 минутки.

 

Други кръстоцветни противоракови зеленчуци

 • Алабаш
 • Репички
 • Ряпа
 • Синап
 • Дайкон

 

7. Зеле

Топ 10 на най-полезните противоракови зеленчуци-Нутрима-бг-6

 

Всички знаем за многобройните здравословни ползи, свързани с редовната консумация на зеленчуци. Тези природни резервоари на полезни хранителни вещества предпазват от развитието на редица хронични заболявания и нежелани патологични състояния, в това число и рак. 

Зелето е особено полезно, когато говорим за противоракови зеленчуци, поради няколко причини. Този, добре познат в България, зеленчук е изключително богат на витамин С, витамин В6, минералите калций, магнезий и желязо, както и на противораковото вещество Индол-3-Карбинол. 

Индол-3-Карбинол е добре известен със своите противоракови, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Образува се в стомашно-чревния тракт, при разграждането на веществото глюкозинолат-глюкобрасицин, което се намира в големи количества в представителите на кръстоцветните зеленчуци и в частност – в зелето. 

Редовната консумация на зеле е свързана с редица ползи за здравето, като понижен холестерол, подобрена храносмилателна функция и понижен риск от развитие на рак и затлъстяване.

Можете да консумирате зелето в суров вид, във вид на прясно-изцеден сок, във вид на салата, във ферментирал вид (кисело зеле) или като компонент на различни супи и ястия. 

 

Други противоракови зеленчуци от семейство зелеви

 • Зелено зеле
 • Бяло зеле
 • Червено зеле
 • Китайско зеле

 

6. Броколи

Топ 10 на най-полезните противоракови зеленчуци-Нутрима-бг-7

 

Подобно на зелето, броколите спадат към семейството на кръстоцветните зеленчуци. Кръстоцветните обхващат голяма група растения, чиито глави се използват като зеленчуци. Всъщност, думата “броколи” произлиза от италианската дума “broccolo”, което буквално означава “цъфтящи върхове на зелето”.

И така, какво нарежда броколите сред най-полезните противоракови зеленчуци? – Нека видим.

Броколите са особено богати на веществото сулфорафан. Сулфорафанът е органично съединение от групата на изотиоцианатите. Образува се в гастроинтестиналния тракт, при разграждането на глюкорафарините, с помощта на ензима мирозиназа. 

Редица изследвания в областта на онкологията доказват мощните противоракови свойства на сулфорафана. Интересен е и фактът, че концентрацията на сулфорафан, в кълновете от броколи, може да бъде с до 50 пъти по-голяма, от тази във вече узрелия зеленчук. Някои учени дори твърдят, че сулфорафанът в броколите е може би един от най-мощните противоракови вещества, познати на човечеството. 

Можете да консумирате броколите в суров вид, варени или печени, като компонент на различни супи, салати и ястия, както и във вид на прясно-изцеден сок или смути. Подобно на карфиола, броколите могат да бъдат поставени за няколко минутки в микровълновата фурна, за да омекнат и да станат по-приятни за консумация.

 

Други противоракови зеленчуци от семейството на броколите

 • Китайско броколи
 • Брокоцветно броколи
 • Рапини
 • Карфиолно броколи
 • Броколини
 • Броколи романеско

 

5. Кейл

Топ 10 на най-полезните противоракови зеленчуци-Нутрима-бг-8

 

Ето че навлизаме и в топ 5 на най-полезните противоракови зеленчуци. Петото място, в нашата класация, се заема от кейла. Кейлът е още един представител на кръстоцветните зеленчуци. Този природен дар буквално прелива от полезни хранителни вещества. 

Кейлът е особено богат на витамин С и витамин К, витамин А, минералите манган, калций, калий и магнезий, както и на мощните антиоксиданти кемпферол и кверцетин. Интересен е и фактът, че кейлът заема едно от първите места сред най-богатите на витамин К зеленчуци.

След като научихме малко повече за този все по-популярен природен дар, нека сега разгледаме какво всъщност нарежда кейла сред най-полезните противоракови зеленчуци.

Кейлът съдържа редица противоракови вещества, с две от които се запознахме вече, а именно сулфорафан и индол-3-карбинол. Освен тях, кейлът съдържа и завидни количества бета-каротин, лутеин и зеаксантин – фитопигменти с мощни антиоксидантни и противоракови свойства. 

Всички тези му качества правят кейла един отличен съюзник в борбата срещу рака. Учените са открили, че кейла е особено добър помощник в борбата срещу рака на простатата, рака на белите дробове и рака на гърдата.

Можете да приемате кейла във вид на прясно-изцеден сок и смути, във вид на салата или като добавка към различни супи и ястия. 

 

Други противоракови зеленчуци от семейството на кейла

 • Къдраво зеле
 • Лацинато кейл
 • Савойско зеле
 • Китайски кейл
 • Сибирски кейл
 • Редбор кейл

Прочетете още: 15 от най-мощните антиоксиданти в природата

 

4. Брюкселско зеле

 

Както може би се досещате, брюкселското зеле носи името си от Брюксел – белгийският столичен град, където се предполага че е започнало култивирането на зеленчука, някъде през 16-ти век. 

Подобно на броколите и кейла, брюкселското зеле принадлежи към семейството на кръстоцветните зеленчуци. Както вече научихме, кръстоцветните зеленчуци са богати на серни фитохимикали, наречени глюкозинолати. Когато се подложат на термична (готвене) и механична (храносмилане) обработка, глюкозинолатите, в кръстоцветните зеленчуци, биват разградени до изотиоцианати. Именно изотиоцианатите са веществата, които допринасят за мощните противоракови свойства на кръстоцветните зеленчуци и брюкселското зеле, в частност. 

Способността на различните кръстоцветни зеленчуци да борят рака зависи от концентрацията на глюкозинолатите. Колкото по-голяма е концентрацията на противораковите съединения, толкова по добри помощници са те в битката срещу коварната болест. В сила, обаче, е и друго правопропорционално правило – колкото по-висока е концентрацията на глюкозинолати в даден зеленчук, толкова по-висока е специфичната миризма и горчивият вкус на този зеленчук. 

Сред кръстоцветните зеленчуци, брюкселското зеле се слави с едни от най-високите концентрации на противоракови вещества. Редовната консумация на брюкселско зеле води до понижен риск от развитие на редица ракови заболявания, като рак на дебелото черво, рак на белите дробове, рак на простатата, рак на гърдата и рак на панкреаса. Можете да консумирате брюкселското зеле във вид на прясно-изцеден сок или смути, както и в сварено или печено състояние. 

 

Други подобни противоракови зеленчуци

 • Аспержи
 • Бок чой
 • Чой сум
 • Коматсуна
 • Целина

 

3. Кромид лук

 

Ето че вече навлизаме и в челната тройка на най-полезните противоракови зеленчуци. За мнозина, може би, не е изненадващ фактът, че бронзовият, сребърният и златният медал, в нашата класация, принадлежат на представители от едно и също семейство, а именно – семейство лукови. 

Семейството на луковите растения е част от рода лук – род в който влизат над 1200 вида растения, което го прави един от най-големите растителни родове. Сред най-известните и разпространени представители, на семейство лукови, се нареждат кромидът, празът и чесънът. 

И така, бронзовият медал отива при кромида, известен още като кромид лук или само лук. Кромидът е добре познат със своята характерна остра миризма и лютив вкус, които, обаче, могат да бъдат смекчени при готвене. 

Кромид лукът е особено богат на флавоноиди и органични серни съединения, които се отличават с особено мощните си антиоксидантни и противоракови свойства. Сред тях, с най-голям интерес за учените онколози, се нарежда веществото кверцетин. Кверцетинът е биоактивно вещество, от групата на полифенолите, което е добре известно със своите мощни противовъзпалителни, антиоксидантни и противоракови свойства. 

Още повече, кромидът е богат и на веществото антоцианин – водоразтворим пигмент, който засилва допълнително противораковото действие на кверцетина. От различните видове лук, червеният кромид лук е с най-висока концентрация на антоцианини. 

Лукът не само предпазва от развитието на рак, но и води до унищожаването на вече появилите се туморни клетки. Направете кромида неизменна част от вашето меню, за да се радвате на крепко здраве и дълъг живот. Можете да консумирате лука във вид на прясно-изцеден сок, като добавка към салатата или като компонент на различни супи и ястия. 

 

Други подобни противоракови зеленчуци

 • Бял кромид лук
 • Жълт кромид лук
 • Червен кромид лук
 • Шалот
 • Лук скалион

 

2. Праз лук

 

Празът води началото си от района на средиземноморието. Съществуват исторически сведения, че този полезен зеленчук е бил неизменна част от менюто на древните египтяни, както и любимата храна на римския император Нерон. 

Както кромидът, така и празът е част от семейството на луковите зеленчуци. Този особено полезен зеленчук е богат на полу-разтворими фибри, по-известни като пребиотици, както и на противораковите вещества кемпферол и кверцетин. 

Пребиотиците са вид полу-разтворими баластни вещества, които преминават през горната част на храносмилателната система почти незасегнати, за да достигнат до дебелото черво, където служат за храна на полезните бактерии (пробиотиците). Пребиотиците са особено важни за нормалната функция на храносмилателната система и за оптималната пролиферация на пробиотиците. Доказано е, че редовната консумация на храни, богати на пребиотици, води до значително по-малък риск от развитие на колоректален рак. 

Кемпферолът и кверцетинът, от своя страна, изразяват мощни противоракови свойства и са с доказано действие срещу редица видове ракови заболявания, в различни стадии. 

От особен интерес за учените, в сферата на онкологичните заболявания, е и едно друго противораково вещество, което се намира в големи количества в праз лука, а именно – диалил трисулфид. Диалил трисулфидът е биоактивно съединение, което притежава свойството да инхибира растежа на раковите клетки, както и да унищожава кръвоносните съдове във вече появилите се тумори, с което води до тяхната гибел. 

Можете да прибавяте праз лука към прясно-изцедени сокове, смутита, супи, салати и ястия, както и да го консумирате в суров и самостоятелен вид. 

 

Други подобни противоракови зеленчуци

 • Див праз
 • Слонски чесън

Прочетете още: Какво са пребиотиците – функции, ползи, храни

 

1. Чесън

 

И ето че дойде време да обявим и победителя, в нашата класация на десетте най-полезни противоракови зеленчуци. И така, без повече излишни приказки, златният медал отива при чесъна – най-полезният зеленчук в борбата срещу рака. 

Първото място на чесъна, сред десетте най-полезни противоракови зеленчуци, никак не е случайно или преувеличено. Този известен представител на луковите зеленчуци, е доказал своите мощни антиоксидантни, противовъзпалителни, антибактериални и противоракови свойства, в не едно и две научни изследвания. Всъщност, учените в сферата на здравословното хранене, никога не са били толкова единодушни, когато става въпрос за положителната роля на чесъна в борбата срещу коварните ракови болести. 

Подобно на своите братя, от семейство лукови, чесънът е богат на пребиотици, както и на полифенолите кемпферол и кверцетин. Този дар на природата е бил използван в медицината още от дълбока древност.

Основното противораково вещество в чесъна, обаче, е друго – алицин. Алицинът представлява биоактивно вещество, съдържащо органична сяра, със силно изразени противовъзпалителни, противовирусни, антибактериални и противоракови свойства. 

Имайте предвид, че алицинът остава неактивен, докато не се наруши целостта на скилидката чесън, било то чрез нарязване, смачкване или сдъвкване. Едва когато се наруши целостта на чесъна, ензимът алииназа катализира образуването и активирането на алицина от намиращия се в чесъна алиин – сулфоксиден дериват на аминокиселината цистеин.

Редовната консумация на чесън е свързана с редица здравословни ползи, като подсилен имунитет, подобрена храносмилателна функция, както и понижен риск от развитие на редица ракови заболявания, като рак на дебелото черво, простатата, панкреаса, гърдата, белите дробове, стомаха и черния дроб. 

Можете да консумирате чесъна в сурово състояние, като добавка към прясно-изцедени сокове и смутита, както и като добавка към различни салати, супи и ястия. 

Ако не обичате миризмата на чесън, можете да опитате с черен чесън или да пробвате следните няколко трика:

 

 • Сдъвчете няколко стръкчета магданоз
 • Изпийте чаша айрян
 • Хапнете резен лимон
 • Сдъвчете няколко зърна кафе

 

Други подобни противоракови зеленчуци

 • Креолски чесън
 • Черен чесън
 • Рампс

 

7 допълнителни противоракови зеленчуци

Представяме Ви още 7 противоракови зеленчуци, които, макар да не попадат в челната десятка, са също така отлични помощници в борбата срещу коварната болест.

 1. Домати
 2. Патладжан
 3. Копър
 4. Люти чушки
 5. Чушки
 6. Зелен фасул
 7. Джинджифил

 

В заключение

 

Ракът е коварна болест, която може да сполети всеки един от нас. Добрата новина, обаче, е, че можем значително да понижим риска от развитие на злокачествени тумори, следвайки няколко простички правила.

Консумацията на здравословно меню, редовната физическа активност, поддържането на оптимално тегло, умерената консумация на алкохол и липсата на цигарен дим, са само няколко от тези правила. Хубавото при тях е, че те са изцяло във вашите ръце. От вас се изисква само да решите да ги приложите и воала – рискът от развитие на рак може да бъде понижен с до 80%.

За да се предпазите от развитието на рак и да се радвате на крепко здраве и дълъг живот, спрете цигарите, намалете приема на алкохол до 1 – 2 питиета дневно, увеличете приема на фибри до 25 – 30 грама дневно, яжте поне по 2 плода и 3 различни зеленчука всеки ден, пийте поне по 1.5 – 2 литра вода дневно, спортувайте поне по 30 – 60 минути на ден и спете поне по 7 – 8 часа на денонощие.

За най-добри здравословни резултати, базирайте седмичното си меню на пълнозърнести храни, бобови култури, пробиотични храни, плодове, зеленчуци, ядки, семена и подправки. Намалете приема на месо, яйца и млечни продукти. Избягвайте консумацията на преработени меса, пържени храни, захарни и солени изделия, бързи закуски и газирани напитки.

Що се отнася до противораковите зеленчуци – сред най-полезните се нареждат представителите на семейство кръстоцветни и семейство лукови.

 

7 от най-добрите съвети за дълъг живот

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Ann W Hsing, et al. (2002). Allium Vegetables and Risk of Prostate Cancer: A Population-Based Study. Journal of the National Cancer Institute
 2. Ajita V Singh, et al. (2004). Sulforaphane Induces Caspase-Mediated Apoptosis in Cultured PC-3 Human Prostate Cancer Cells and Retards Growth of PC-3 Xenografts in Vivo. Carcinogenesis.
 3. Cruciferous vegetables and cancer prevention, (2012). US National Cancer Institute.
 4. Eugenia E Calle, et al. (2003). Overweight, Obesity, and Mortality From Cancer in a Prospectively Studied Cohort of U.S. Adults. The New England Journal of Medicine.
 5. Jane V. Higdon, et al. (2007). Cruciferous Vegetables and Human Cancer Risk: Epidemiologic Evidence and Mechanistic Basis.
 6. Jinyao Chen, et al. (2012). Lycopene/tomato Consumption and the Risk of Prostate Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Studies.
 7. Martin Wiseman. (2008). The Second World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research Expert Report. Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: A Global Perspective. Proceedings of the Nutrition Society.
 8. Michael S Donaldson. (2004). Nutrition and Cancer: A Review of the Evidence for an Anti-Cancer Diet. Nutrition Journal.
 9. Talia Miron, et al. (2003). Inhibition of tumor growth by a novel approach: In situ allicin generation using targeted alliinase delivery. Molecular Cancer Therapeutics.
 10. Новите случаи на рак у нас се увеличават. Министерство на здравеопазването на Република България.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации