Лактозна непоносимост: причини, симптоми, храни

От Иван

 

Напоследък, все по-голяма част от населението на България започва да обръща сериозно внимание на здравословното си състояние. Все повече от нас осъзнават, че здравето е най-скъпоценният ресурс, с който разполагаме и трябва да полагаме необходимите усилия за неговото постигане. Една от доста често коментираните теми в тази насока е консумацията на мляко и по-специално състоянието на лактозна непоносимост.

В следващите редове ще разгледаме по-обстойно именно темата за лактозната непоносимост. За целта, ще Ви запознаем с термина “лактозна непоносимост”, симптоматиката на заболяването, както и с причините, които водят до неговото развитие. За финал ще Ви предложим няколко съвета свързани с начина на хранене при наличието на лактозна непоносимост. И така, нека започваме!

 

Какво е лактозна непоносимост?

Лактозна непоносимост: причини, симптоми, храни-Нутрима-бг-1

Нека започнем с разяснение на термина “лактоза”. Лактозата е вид захар, която се съдържа в млякото и млечните продукти. Това е така наречената млечна захар. От биохимична гледна точка, лактозата представлява дизахарид, който е съставен от 1 монозахаридна молекула глюкоза и 1 монозахаридна молекула галактоза. Ензимът, който е отговорен за разграждането на лактозата се нарича лактаза.

За съжаление, организмът на голям процент от възрастното население у нас и по света не може да разгражда лактозата и тя остава в червата, където ферментира (основната причина е липса на ензима лактаза в тялото). Тази ферментация води до образуване на газове в стомаха и дебелото черво, както и до задържане на вода. 

Именно в това се изразява състоянието на лактозна непоносимост – вид храносмилателно разстройство, което води до газообразуване и стомашни крампи, поради неспособността на тялото да разгради лактозата, вследствие на недостатъчно производство на лактаза. Лактозната непоносимост е известна още като лактозна нетолерантност. 

 

Какви са причините за развитие на лактозна непоносимост?

Както загатнахме по-горе, непоносимостта към лактозата не се изразява в алергия към млечните продукти, а се дължи на липсата на храносмилателния ензим лактаза в нашето тяло. Именно този ензим е отговорен за разграждането на дизахарида лактоза до съставните му части – глюкоза и галактоза, които се асимилират от организма безпроблемно. 

Съществуват два основни вида лактозна непоносимост – първична (вродена) и вторична (придобита). Вродената непоносимост към лактозата е най-честият ензимен дефицит, който се среща по света. При него причината за състоянието е дефицит на лактаза, който е вроден вследствие на генетична мутация. Може да се развие при кърмачета по време на захранването, но най-често се проявява при подрастващи и възрастни, поради факта че ензимната активност на лактаза значително се понижава с напредването на възрастта.  

Придобитата лактозна непоносимост, от своя страна, е породена от едно или повече други първични заболявания. Всички те оказват пряк негативен ефект върху клетките на тънкото черво, като ги увреждат и понижават способността им да произвеждат ензими (включително лактаза). Сред най-честите причинители на придобита лактозна непоносимост се нареждат:

 • Възпалителни гастроентерити
 • Болест на Крон
 • Глутенова непоносимост
 • Целиакия

Добрата новина е, че вторичната непоносимост към лактозата може да бъде обратима и лекувана, като се адресира първичното заболяване, довело до нейното образуване. За съжаление, това не важи за първичната лактозна непоносимост, която обаче може да бъде смекчена чрез суплементирането с ензимни хранителни добавки. 

 

Симптоми и диагностициране на лактозна непоносимост

Лактозна непоносимост: причини, симптоми, храни-Нутрима-бг-2

Симптомите на лактозна непоносимост са наистина неприятни и могат да създадат много голям дискомфорт. Най-често срещаните оплаквания са:

 • Подуване и газове
 • Метеоризъм
 • Флатуленция
 • Диария
 • Коремни болки и колики
 • Спазми
 • Гадене и повръщане
 • Задържане на течности

Що се отнася до диагностицирането на лактозна непоносимост – то се извършва по два начина. Чрез изключване на всички млечни продукти от менюто и проследяване на състоянието на пациента, или чрез наблюдение на стойностите на серумната глюкоза.

 

Как да се храним при наличието на лактозна непоносимост?

Както вече споменахме, първичната и най-често срещана лактозна непоносимост е нелечима, тъй като няма как да увеличим производството на лактаза в организма ни (по естествен начин). Ето защо, при нея е добре да спазваме хранителен режим, с който да намалим или напълно избегнем неприятните симптоми на заболяването. 

Ето и 3 ценни хранителни съвета при наличието на лактозна непоносимост:

 1. Намалете (или напълно изключете) приема на мляко и млечни продукти (прясно мляко, сирене, кашкавал, кисело мляко, извара, сладолед, мляко с ориз, други десерти на млечна основа). При повечето хора, симптомите на лактозна непоносимост се отприщват след консумацията на поне 100 – 200 мл прясно мляко. Ферментиралите млечни продукти (сирене, кисело мляко, кашкавал) са по-безопасни, тъй като лактозата бива разградена до голяма степен в процеса на ферментация. 
 2. Опитайте с приема на млечни алтернативи (соево, бадемово, кокосово мляко и др.). Тези алтернативи са особено полезни и не съдържат наситени мазнини, които се срещат в прясното мляко. На българския пазар започва да се появява и прясно мляко, към което е добавен ензимът лактаза. 
 3. Можете да опитате и с приемането на хранителни добавки с ензими. По този начин ще помогнете на храносмилателната си система да разгради храната по-лесно. И все пак, не прекалявайте с ензимите отвън, тъй като тялото може умишлено да намали производството на собствени ензими. 

Дали да изключим напълно млечните продукти от менюто си или само да ги намалим зависи от степента на заболяването. Важно е да знаем обаче, че ограничаването на млечните продукти може да доведе до дефицит на калций и други ценни хранителни вещества. 

Ето защо е важно да намерим алтернативни продукти, които са източник на така необходимия за нашето тяло елемент – калций, както и на белтъчини, мазнини и въглехидрати. Сред най-богатите на калций не-млечни храни се нареждат: 

 • Броколи
 • Кейл
 • Спанак
 • Тофу
 • Консервирани сардини (с костите)
 • Чиа семена 
 • Леща
 • Бадеми
 • Амарант

 

Финални думи

Лактозна непоносимост: причини, симптоми, храни-Нутрима-бг-3

За съжаление, състоянието на лактозна непоносимост се наблюдава в България все по-често през последните едно – две десетилетия. То може да се отключи от възрастта, преждевременно раждане, различни заболявания на тънкото черво, както и след ракови терапии. 

Важно е да обръщаме внимание на тялото си и да се вслушваме в сигналите, които то ни подава. Това важи в пълна сила за лактозната непоносимост. Ако започнете да усещате често един или повече от гореспоменатите симптоми, потърсете помощ от специалист. Колкото по-рано откриете причините, толкова по-добре.

Прочетете още: 5 от най-популярните заместители на млякото в България

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Deng, Y., Misselwitz, B., Dai, N., & Fox, M. (2015). Lactose Intolerance in Adults: Biological Mechanism and Dietary Management. Nutrients, 7(9), 8020–8035. 
 2. Mattar, R., de Campos Mazo, D. F., & Carrilho, F. J. (2012). Lactose intolerance: diagnosis, genetic, and clinical factors. Clinical and experimental gastroenterology, 5, 113–121. 
 3. Rizzo, G., & Baroni, L. (2018). Soy, Soy Foods and Their Role in Vegetarian Diets. Nutrients, 10(1), 43. 
 4. Sethi, S., Tyagi, S. K., & Anurag, R. K. (2016). Plant-based milk alternatives an emerging segment of functional beverages: a review. Journal of food science and technology, 53(9), 3408–3423.
 5. Vanga, S. K., & Raghavan, V. (2018). How well do plant based alternatives fare nutritionally compared to cow’s milk?. Journal of food science and technology, 55(1), 10–20. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации