5 от най-популярните заместители на млякото в България

Представяме Ви 5 от най-популярните заместители на млякото, които можете да намерите на Българския пазар

От Иван

 

В днешно време все повече се замисляме за своето здравословно състояние и се стремим да водим целесъобразен начин на живот. Неща, които само допреди десетилетие са ни се стрували абсолютно нормални и дори полезни, вече са табу за повечето млади хора. Една от доста оспорваните до скоро теми са млечните продукти и най-вече прясното мляко. Днес все повече хора намалят или напълно ограничават употребата му, като вместо това се обръщат към по-полезните растителни заместители на млякото.

В следващите редове ще разгледаме някои от най-популярните заместители на млякото в България. Нека преди това, обаче, научим малко повече за ползите от млечните алтернативни продукти на растителна основа. 

 

Защо е препоръчително да използваме заместители на млякото?

На първо място е млечната захар, наречена лактоза, която се съдържа в млякото. Този дизахарид е доста труден за усвояване от организма, поради което той се натоварва, по време на нейното разграждане. Това важи в пълна сила за тези от вас, чието тяло не може да произвежда ензима, отговорен за разграждането на лактозата, а именно лактаза. Състоянието е известно като лактозна непоносимост. 

Също така лактозата има способността да отключва алергии и може да доведе до диария и неприятно подуване на стомаха. Изследванията, в областта на здравословното хранене, доказват, че почти 65% от възрастното население у нас има непоносимост към млечната захар, което с прости думи означава, че организмът на тези хора не може да разгражда лактозата. В млякото се съдържа и протеинът казеин (наподобява глутен), към който също доста хора са чувствителни.

Млечните продукти имат високо съдържание на наситени и трансмазнини. Те не са подходящи за консумация от хора, които желаят да отслабнат и да намалят телесното си тегло. Именно поради тази причина, прекомерната консумация на прясно мляко води до напълняване, покачване на лошия холестерол (LDL) и повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. 

За съжаление начинът, по който са се отглеждали животните, от които се добиват млечни продукти, в миналото, коренно се различава от настоящето. От това, както и от тяхното здраве, до голяма степен зависи качеството на крайния продукт. 

Прочетете още: Защо ензимите са важни за правилното храносмилане?

 

Кои са най-популярните заместители на млякото у нас?

Ето че дойде ред да разгледаме по-подробно и най-популярните растителни заместители на млякото в България. Сред тях се нареждат соевото мляко, бадемовото мляко, кокосовото мляко, оризовото мляко и овесеното мляко. Нека започнем с най-разпространената млечна алтернатива – соевото мляко. 

 

1. Соево мляко – сред най-разпространените заместители на млякото

5 от най-популярните заместители на млякото в България-Нутрима-бг-1

Една от най-популярните алтернативи на класическото прясно мляко е соевото мляко. То се прави от накиснати соеви зърна, които впоследствие се сваряват и смилат. Има лек вкус на боб, но повечето готови варианти имат добавени в себе си различни естествени аромати. 

Една от ползите на този вид мляко е, че то е с много ниско съдържание на мазнини и няма никакво съдържание на холестерол. В същото време е с високо съдържание на протеини, като соевият протеин е много по-лесно смилаем от този на прясното мляко. Освен това, в соята се съдържат всички незаменими аминокиселини (така както в прясното мляко), което прави растението идеално за вегани.

В допълнение, соевото мляко укрепва кръвоносните съдове, подобрява липидния профил на кръвта и насърчава отслабването, което е голям плюс за хората, спазващи диети и хранителни режими.

 

2. Бадемово мляко

Сред най-популярните заместители на млякото у нас се нарежда и бадемовото мляко. То се приготвя от накиснати бадеми, които се смилат и смесват с вода. Бадемовото мляко е много богато на витамин Е, който предпазва клетките от вредното въздействие на свободните радикали (водещи до оксидативен стрес), както и витамин D, който предотвратява умората, заздравява костите и укрепва мускулите. 

Доказано е, че консумацията на бадемово мляко може да намали риска от сърдечни заболявания, като понижава нивата на лошия LDL холестерол. Не на последно място то поддържа нормални нивата на кръвна захар и съдържа много малко количество мазнини, което го прави полезно при спазване на диети и хранителни режими.

 

3. Кокосово мляко – един от най-популярните заместители на млякото

5 от най-популярните заместители на млякото в България-Нутрима-бг-2

Продължаваме със следващия достоен заместител на прясното мляко – кокосовото мляко. Нека обаче не бъркаме кокосовата вода, която се намира във вътрешността на кокосовия орех, с кокосово мляко. Млякото се произвежда от месестата част на ореха, която се смила, филтрира и втечнява. Крайният резултат е вкусна и гъста течност, която наподобява прясно краве мляко.

Както и останалите заместители на млякото, така и кокосовото мляко има множество ползи за нашето здраве. Кокосовото мляко намалява нивата на лошия холестерол, с което понижава риска от сърдечни заболявания. Прави косата и кожата ни по-здрави и красиви и съдържа високо количество желязо, с което понижава риска от анемия. Не на последно място, кокосовото мляко съдържа лауринова киселина, която е известен антисептик и се бори с бактерии, вируси и гъбички.

 

4. Оризово мляко

Оризовото мляко също е полезна алтернатива, която може да се консумира вместо прясно мляко. То се приготвя от сварен ориз и вода. Веществата, които се съдържат в него, балансират храносмилателните процеси в организма. В сравенение с всички други заместители на класическото мляко, оризовото мляко съдържа най-малко мазнини. 

Притежава елементарен състав, благодарение на което се абсорбира много лесно от организма. Богат е на витамини от група В, манган и селен, с което увеличава червените кръвни телца, контролира кръвното налягане, предпазва от инфекции и предотвратява раковите заболявания. 

Прочетете още: Как да понижим риска от развитие на високо кръвно?

 

5. Овесено мляко – един от по-скорошните заместители на млякото

5 от най-популярните заместители на млякото в България-Нутрима-бг-3

Ето че достигнахме и до номер 5 в днешната статия за най-популярните заместители на млякото в България – овесеното мляко. Овесеното мляко се приготвя от накиснати и прецедени овесени ядки. То насърчава производството на червени кръвни келтки и предотвратява развитието на анемия, поради високото си съдържание на желязо. Богато е на калций и витамин D, което действа заздравяващо върху костната система. 

В състава му присъства и витамин А, който се грижи за доброто състояние на нашия имунитет. Подобно на своите събратя, овесеното мляко притежава способността да понижава нивата на лошия холестерол в тялото ни.

 

Други по-рядко срещани заместители на млякото 

Ето и някои от по-рядко срещаните растителни заместители на млякото. Макар и да отстъпват по популярност на петте млечни алтернативи по-горе, тези представители са също толкова полезни и носят своята уникалност, от гледна точка на вкус, вид и хранителна стойност. 

 • Картофено мляко
 • Мляко от кашу
 • Конопено мляко
 • Грахово мляко
 • Лешниково мляко
 • Мляко от макадамия

 

Финални думи

Както сигурно сте се убедили, съществуват достатъчно полезни заместители на прясното мляко, които несъмнено ще доведат до редица ползи за здравето Ви. Може да изберете варианта, който Ви допада най-много или да ги сменяте често, така че да внесете нотка на разнообразие в седмичното си менюто.

Живейте здравословно!

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

 1. Borin, J. F., Knight, J., Holmes, R. P., Joshi, S., Goldfarb, D. S., & Loeb, S. (2022). Plant-Based Milk Alternatives and Risk Factors for Kidney Stones and Chronic Kidney Disease. Journal of renal nutrition : the official journal of the Council on Renal Nutrition of the National Kidney Foundation, 32(3), 363–365. 
 2. Onning, G., Akesson, B., Oste, R., & Lundquist, I. (1998). Effects of consumption of oat milk, soya milk, or cow’s milk on plasma lipids and antioxidative capacity in healthy subjects. Annals of nutrition & metabolism, 42(4), 211–220.
 3. Rizzo, G., & Baroni, L. (2018). Soy, Soy Foods and Their Role in Vegetarian Diets. Nutrients, 10(1), 43. 
 4. Sethi, S., Tyagi, S. K., & Anurag, R. K. (2016). Plant-based milk alternatives an emerging segment of functional beverages: a review. Journal of food science and technology, 53(9), 3408–3423.
 5. Vanga, S. K., & Raghavan, V. (2018). How well do plant based alternatives fare nutritionally compared to cow’s milk?. Journal of food science and technology, 55(1), 10–20. 

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации