Какво точно представлява анемията?

От Иван

 

Какво представлява анемията?

В най-общи линии, анемията се определя като недостиг на червени кръвни клетки. При последвал кръвен тест, анемията се отчита като ниски нива на хемоглобин, известно още като нисък хематокрит. Хемоглобинът е основният протеин, в червените кръвни телца, отговорен за транспорта на кислород в тялото. При наличието на анемия, нивото на хемоглобина е анормално ниско, което води до недостиг на кислород в тъканите и органите. Това, от своя страна, е предпоставка за честа умора, задух и дори световъртеж. 

Анемията е едно от най-често срещаните кръвни заболявания у нас. Патологичното състояние засяга над 5% от населението на България. Представителите на женския пол, подрастващите, както и хората с хронични заболявания, са по-склонни към развитие на анемия. 

 

Важни неща, които трябва да знаете за анемията

Какво точно представлява анемията-Нутрима-бг-1

 

  • Някои форми на анемията се предават по наследство, поради което бебетата могат да се родят със заболяването;
  • Жените са изложени на риск от желязодефицитна анемия, поради редовната загуба на кръв, вследствие на месечния цикъл, както и поради по-високите изисквания за кръвоснабдяване по време на бременност;
  • Хората в напреднала възраст имат по-голям риск от развитие на анемия, тъй като е по-вероятно да страдат от бъбречно заболяване или други хронични болести;
  • Има много видове анемия, с различни причини и начин на лечение. Някои форми са по-леки, докато други могат да доведат до сериозни здравословни усложнения.

 

В заключение

Анемията е състояние, което, в повечето случаи се дължи на недостиг на желязо. Заболяването е лесно лечимо, но ако бъде пренебрегнато, може да доведе до сериозни здравословни компликации. Ето защо е важно да си набавяте достатъчно желязо, дори ако трябва да прибягвате до приема на хранителни добавки. 

Говорете с личния си лекар или диетолог, ако проявявате симптоми на анемия, особено ако имате фамилна анамнеза за това. Специалистът най-вероятно ще Ви препоръча диета или добавка, за да увеличите приема на желязо.

Недостигът на желязо може също да е признак и за по-сериозни патологични състояния, така че е важно да обръщате нужното внимание на тялото си. В повечето случаи промените в начина Ви на хранене или приема на добавка с желязо могат да помогнат в борбата с анемията.

Повече за анемията, както и за храните, които помагат в борбата с нея, можете да научите от тази статия: 15 храни, които ще Ви помогнат в борбата срещу анемия.

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Анемията – използвани източници

  1. Chan CQH, et al. (2016). Oral vitamin B12 replacement for the treatment of pernicious anemia.
  2. Guralnik JM, et al. (2005). Anemia in the elderly: A public health crisis in hematology. 
  3. Short MW, et al. (2013). Iron deficiency anemia: Evaluation and management.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации