5 научно доказани ползи от кокосовата вода

От Иван
5 научно доказани ползи от кокосовата вода-Нутрима-бг

 

През последните години, кокосовата вода набира все по-голяма популярност у нас, като източник на полезни хранителни вещества и ефикасно средство за хидратация. Тропическата напитка е богата на важни витамини, минерали и електролити и успява да съчетае по много добър начин полезното с приятното. 

Кокосовата вода се добива от кокосовите орехи, които са характерни за тропическите райони. Течността се извлича от сърцевината на младия плод, докато е още зелен. Средно, един зелен кокосов орех осигурява около половин чаша кокосова вода.

От гледна точка на състава, освежаващата кокосова напитка съдържа около 95% вода, малки количества мазнини, въглехидрати и минералите калций, магнезий, фосфор и калий. Имайте предвид, че кокосовата вода и кокосовото мляко са два напълно различни продукта. Кокосовото мляко се приготвя чрез смесването на равни пропорции вода с настъргано кокосово месо, което го прави източник на повече мазнини и калории, съответно. 

 

5 научно доказани ползи от кокосовата вода

Кокосовата вода съчетава по ефикасен начин приятен вкус, освежително действие и полезен хранителен профил. Течността е богата на витамини, минерали и антиоксиданти и заема едно от челните места сред напитките с най-висока хидратираща стойност. Нека сега разгледаме по-подробно 5 научно доказани ползи, свързани с редовната консумация на тропическия еликсир. 

 

1. Кокосовата вода е идеално средство за хидратация на тялото

5 научно доказани ползи от кокосовата вода-Нутрима-бг-1

 

Естествено добитата кокосова вода притежава леко сладникав вкус, придружен от фин орехов аромат. Тя е с ниско съдържание на калории, което я прави отличен съюзник на хората, които са в процес на отслабване. Освен тези си качества, популярната тропическа напитка може да се похвали и с уникална комбинация от електролити. 

Електролитите представляват група минерали, които играят важна роля във водната регулация на организма. Сред тях, с най-голямо значение са натрият, калцият, калият и магнезият. Тези микроелементи присъстват в химичния състав на кокосовата вода, което я прави идеално средство срещу обезводняване.

Прочетете още: Кои са най-полезните храни при обезводняване?

 

2. Предпазва от развитието на камъни в бъбреците 

По правило, пиенето на достатъчно течности е важно за да се предпазите от развитието на камъни в бъбреците. И въпреки че изворната вода е иделана в това отношение, някои клинични проучвания показват, че кокосовата вода може да бъде още по-ефикасна в борбата срещу нефрологичното състояние. 

Обикновено, бъбречните камъни се образуват, вследствие на комбинацията от калций, оксалат и някои други съединения, което води до наличието на кристали в урината. Когато количеството на тези кристали нарасне над нормите, в бъбреците започват да се формират малки камъни. 

Научните изследвания индикират, че редовната консумация на кокосова вода води до намален кристален синтез и повишено изхвърляне на оксалат през урината. В допълнение, тропическата напитка предотвратява прилепването на новообразуваните кристали към бъбреците, както и към пикочните канали. 

 

3. Кокосовата вода понижава нивата на кръвна захар

5 научно доказани ползи от кокосовата вода-Нутрима-бг-2

 

Някои научни изследвания са установили, че кокосовата вода води до понижаване на кръвната захар при хора, които страдат от диабет. В допълнение, учените са открили, че пациентите с диабет, които консумират кокосова вода редовно, се радват и на по-ниски стойности на хемоглобин А1с, което е предпоставка за по-добър дългосрочен контрол над кръвната глюкоза. 

Другият съществен момент тук е богатото съдържание на магнезий в тропическата напитка. Доказано е, че магнезият притежава свойството да повишава чувствителността на клетките към инсулина и да регулира нивата на кръвна захар при хора с преддиабет и диабет тип 2.

 

4. Подобрява работата на сърдечния мускул

Редица клинични изследвания показват, че кокосовата вода понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Установено е, че хората, които консумират кокосовата напитка редовно, могат да се похвалят с по-ниски нива на холестерол и триглицериди.

В допълнение, кокосовата вода се оказва полезна и за понижаване на кръвното налягане, при хора, страдащи от хипертония. Това си свое качество, тропическата напитка дължи на високото си съдържание на калий, който оказва благоприятно въздействие върху налягането на кръвта в артериите. 

Прочетете още: 5 от най-полезните храни срещу висок холестерол

 

5. Кокосовата вода намалява оксидативния стрес в тялото

 

Свободните радикали представляват високо-нестабилни молекули, които се синтезират в клетките, по време на метаболизма. Техният брой нараства още повече, вследствие на продължителен стрес или възпаление.

Наличието на твърде много свободни радикали в организма води до състоянието на оксидативен стрес. Този патологичен процес, от своя страна, е предпоставка за преждевременно състаряване, както и за развитието на редица хронични заболявания, в това число рак, сърдечни болести и невродегенеративни заболявания. 

Научните изследвания показват, че кокосовата вода съдържа богат набор от мощни антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали и могат значително да понижат оксидативния стрес. 

 

Финални думи

Кокосовата вода е вкусна и полезна естествена напитка, която не само ще хидратира тялото Ви оптимално, но и ще се отрази благоприятно върху почти всички останали телесни процеси. Тропическият еликсир е особено полезен за сърцето, бъбреците, мозъка и черния дроб. 

Редовната консумация на кокосовата напитка ще понижи нивата на кръвната Ви захар, ще подобри нивата на кръвното Ви налягане и дори ще се погрижи за неутрализирането на вредните свободни радикали. Можете да приемате кокосовата вода в натурален вид или като добавка към смутита, прясно изцедени сокове и плодови салати. 

 

Хареса ли Ви тази статия?

Хареса ли Ви тази статия? Ако сте я намерили полезна, защо не я споделите с Вашето семейство и приятели?

Също така сте добре дошли да харесате страницата ни и да ни последвате във Facebook, както и да се абонирате за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети, свързани със здравословното хранене и отслабване.

Ако желаете да добавите нещо, което сме пропуснали или да споделите Вашето мнение по темата, можете да го направите, като оставите коментар в полето по-долу.

Благодарим Ви! Вашето мнение и идеи са важни за нас!

 

Използвани източници

  1. Alleyne T, Roache S, Thomas C, Shirley A. (2005). The control of hypertension by use of coconut water and mauby: two tropical food drinks. West Indian Med J. 
  2. Dai, Y., Peng, L., Zhang, X., Wu, Q., Yao, J., Xing, Q., Zheng, Y., Huang, X., Chen, S., & Xie, Q. (2021). Effects of coconut water on blood sugar and retina of rats with diabetes. PeerJ.
  3. Gandhi M, Aggarwal M, Puri S, Singla SK. (2013). Prophylactic effect of coconut water (Cocos nucifera L.) on ethylene glycol induced nephrocalcinosis in male wistar rat. Int Braz J Urol.
  4. Hruby, A., Meigs, J. B., O’Donnell, C. J., Jacques, P. F., & McKeown, N. M. (2014). Higher magnesium intake reduces risk of impaired glucose and insulin metabolism and progression from prediabetes to diabetes in middle-aged americans. Diabetes care.
  5. Preetha PP, Devi VG, Rajamohan T. (2015). Mature coconut water exhibits antidiabetic and antithrombotic potential via L-arginine-nitric oxide pathway in alloxan induced diabetic rats. J Basic Clin Physiol Pharmacol.

 


 

Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин за полезни статии и съвети.

Оставете коментар

Подобни публикации